Inflace v USA zpomalila na 3 %. Zlevňují paliva, zdražují potraviny

62
USA
Foto: Pixabay.com

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech letos v červnu zpomalilo na tři procenta z květnových 3,3 procenta. V tiskové zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce. V USA dál zlevňují hlavně pohonné hmoty.

Ceny pohonných hmot v červnu proti předchozímu měsíci klesly o 3,7 procenta. Zlevňování paliv tak zrychluje, v květnu jejich ceny klesly o 3,5 procenta. Meziročně pohonné hmoty zlevnily o 2,5 procenta. Meziměsíčně v USA ceny klesly o 0,1 procenta. Naopak potraviny proti květnu zdražily o 0,2 procenta a ve srovnání s červnem loňského roku o 2,2 procenta. Ceny energií meziměsíčně klesly o dvě procenta, meziročně pak o jedno procento vzrostly.

„Nižší, než očekávaná byla i jádrová inflace. Pozitivně vypadá i struktura, kdy zpomaluje růst cen nájemného, který je pro udržitelné dosažení inflačního cíle stěžejní,“ okomentovala aktuální výsledky ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

Meziroční míra inflace v USA se stále drží nad dvouprocentním cílem americké centrální banky [FED]. Šéf FEDu Jerome Powell nicméně tento týden při slyšení před bankovním výborem Senátu poukázal na to, že inflace zvolňuje a trh práce ochlazuje. Následně při vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů vyjádřil “určitou důvěru”, že inflace udržitelně sestupuje k 2% cíli centrální banky. Což by mohlo znamenat první snížení úrokových sazeb ze strany FEDu.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

„Větší šance na snížení úrokových sazeb už v letošním roce nahrála společné evropské měně. Ta posílila o 0,4 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 1,088 USD/EUR,“ doplnila Steckerová, co se dělo na měnových trzích po oznámení údajů o americké inflaci.

Inflace v USA určí další kroky FEDu i trhů

Vývoj spotřebitelských cen a navazující vyjádření představitelů FEDu sledují investoři hlavně proto, aby si učinili představu, kdy FED začne snižovat základní úroky. Přitom se očekávalo, že americká centrální banka začne se snižováním základních úrokových sazeb již zkraje roku. Nebo minimálně dříve než Evropská centrální banka. Což se ale nestalo.

Evropská centrální banka snížila sazby o čtvrt procentního bodu

Mezinárodní měnový fond [MMF] aktuálně například ale uvedl, že FED je nyní v dobré pozici na to, aby snížil základní úrokové sazby do konce letošního roku. Uvedla to včera [11.7.] mluvčí MMF Julie Kozacková. Reagovala tím na dnešní data o červnovém vývoji inflace v USA, která byla příznivější, než se čekalo.

Podporujeme opatrný a na datech založený přístup FEDu,“ uvedla a dodala: „Očekáváme, že bude schopen snížit sazby ještě v tomto roce, a toto hodnocení platí i nadále.”

Podle Kozackové ale hýbání s úrokovými sazbami není jediné opatření, na které by se měly Spojené státy zaměřit.

Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

„Rozpočtový deficit je velmi vysoký. Protože je ekonomika dostatečně silná, je nejvyšší čas učinit kroky k jednoznačnému snížení poměru zadlužení k hrubému domácímu produktu. A to bude vyžadovat široký soubor opatření ve fiskální politice,” vyjasnila.

Do politiky FEDu promlouvají prezidentské volby

V minulosti předseda FEDu Jerome Powell a další centrální bankéři opakovaně zdůrazňovali, že díky silné ekonomice a nízké nezaměstnanosti mohou být při snižování úroků trpěliví. A vyčkat, až bude inflace skutečně pod kontrolou. Někteří představitelé Fedu naznačovali, že by snížení úroků mohlo přijít až v prosinci. S pozitivními ekonomickými daty ale sílí hlasy, že by k tomu mohli bankéři přikročit již v září.

Analytici ale upozorňují, že politika FEDu týkající se úrokových sazeb ovlivní i blížící se prezidentské volby v USA. Téma ekonomiky se totiž s největší pravděpodobností stane spolu s nelegální migrací ústředními tématy kampaně obou kandidátů – Joea Bidena a Donalda Trumpa.

Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

Americký prezident Biden by přitom měl i podle svých poradců a členů Demokratické strany ukázat větší pochopení pro obavy voličů z růstu cen. Bidenovi se připomíná, že o ekonomice mluví až příliš pozitivně. Zatímco sám se vychvaluje, lidem vadí zdražování, zmiňují už i jeho poradci a média.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here