Přehlížené akcie: Nike, UnitedHealth, Stellantis a VICI Properties

1254
akcie
Foto: Pixabay.com

FinTag se obrátil na analytiky XTB s dotazem, které akcie jsou podle jejich názoru nyní přehlížené, přesto ale stojí za pozornost. A kupodivu neoznačili jediný technologický titul. Naopak volili Nike, UnitedHealth, Stellantis a VICI Properties.

Tomáš Cverna vybral UnitedHealth [UNH.US]. UNH je největší zdravotní pojišťovna v USA. Její akcie se od začátku roku propadly o téměř 10 procent. Důvodem je hlavně to, že Bidenova administrativa se snaží přenést část rostoucích nákladů ve zdravotnictví na samotné pojišťovny. Velké problémy zavinili i hackeři, kteří prováděli kybernetické útoky na lékárenskou divizi UNH, a postihli tak stovky lékáren po celém světě.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

UnitedHealth je svou velikostí ale velmi dobře postaveným hráčem na trhu a může profitovat z rostoucích nákladů na zdravotnictví. Společnost navíc vyplácí malou dividendu a kromě toho má dlouhodobý program zpětného odkupu akcií, který pomáhá zvyšovat hodnotu pro akcionáře v době, kdy jsou akcie relativně levnější. Akcie se nyní obchodují pod pětiletým průměrem P/E na úrovni 19,9.

UNH.US: Vývoj ceny akcií v týdenním grafu

[Zdroj: xStation]

Tomáš Cverna vybral i VICI Properties [VICI.US]: VICI Properties, tzv. REIT, je společnost kótovaná na burze, která získává finanční prostředky na investice v realitním sektoru. VICI svým nájemníkům pronajímá kasina v USA, a zejména pak v Las Vegas, kde jim patří velká část hlavní ulice známé jako Las Vegas Strip. Byznys model této společnosti je velmi jednoduchý a tkví v pronájmu prostor velkým hráčům na trhu, jako jsou Caesars nebo MGM Resorts, jež mají s VICI uzavřené dlouhodobé smlouvy.

VICI.US: Vývoj ceny akcií v týdenním grafu

[Zdroj: xStation]

Zhoršený sentiment v realitním sektoru tlačí na akcie VICI, které se propadly od začátku roku o necelých 15 %. Ukazatel ceny k prostředkům z provozu [P/FFO], ten je v realitním sektoru ekvivalentem P/E, se v případě VICI pohybuje pod svým dlouhodobým průměrem kolem 10,5.

Marek Nemky vybral akcie Nike [NKE]

Společnost Nike prochází v poslední době těžkým obdobím. Její snaha zaměřit se na přímé prodeje prostřednictvím vlastního internetového obchodu nepřinesla očekávané ovoce. Odklon od velkoobchodního prodeje se následně nevyplatil ani při oživení po recesi, neboť se zákazníci vrátili do kamenných obchodů. Ohledně značky panuje pesimismus, protože nové značky jako Hoka, OnOn nebo již zavedené značky jako New Balance se rychle chopily příležitosti oslabeného vedoucího postavení firmy Nike na trhu a podařilo se jim ukrojit si určitý podíl na trhu s běžeckou, ale i lifestylovou obuví.

NKE: Vývoj ceny akcií v týdenním grafu

[Zdroj: xStation]

Moje hypotéza však zní, že investoři jsou příliš pesimističtí, pokud jde o budoucí vyhlídky. Vedení společnost si je vědomo svých chyb, plánuje reinvestovat do inovací a obnovit velkoobchodní prodej. Koneckonců, když se podíváme na nedávné výsledky, byl to právě velkoobchodní prodej, který meziročně vzrostl o 5 procent. Naopak přímý prodej výrazně zaostal. Takže koupit dlouholetého lídra na trhu s obuví za dvacetinásobek zisku s vyhlídkou na opětovné oživení společnosti se mi jeví jako docela zajímavá investice.

Marek Nemky vybral i Stellantis [STLA]. To je automobilová divize společnosti Stellantis, která vlastní značky jako Jeep, Fiat, Alfa Romeo a Maserati. Platí za firmu s nejvyššími maržemi v segmentu a zároveň s nejnižším zadlužením a silnou rozvahou. Výhled na příštích několik let sice není zcela pozitivní. Automobilový průmysl má v současné době problémy kvůli nástupu elektromobilů. I přes negativní výhled ale má společnost hodnotu 30 miliard dolarů s očekávaným čistým ziskem v příštím roce kolem 15 miliard dolarů a volným peněžním tokem 8,8 miliardy dolarů.

STLA: Vývoj ceny akcií v týdenním grafu

[Zdroj: xStation]

V roce 2023 se společnosti dokonce podařilo vygenerovat až 20 miliard zisku. Z toho téměř 7 miliard vrátila akcionářům. Současné ocenění společnosti k čistému zisku a s 23% roční návratností vlastního kapitálu je tedy mimořádně atraktivní. To i přes nepříznivý výhled a potenciální hrozbu rychlého nástupu elektromobilů.

My přece nemáme zájem se pustit s Číňany do křížku, říká Ivan Hodáč

Upozorněme, že minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Každý, kdo jedná na základě těchto informací, tak činí výlučně na vlastní riziko. Investování je rizikové. Investujte zodpovědně a vzdělávejte se.

Tomáš Cverna, Marek Nemky, analytici XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here