Analýza: Indie bruslí mezi Západem i Ruskem. Může si to dovolit

1876
Indie
Vřelé objetí indického premiéra Naréndra Módího s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. / Foto: Kremilin.ru

Nebylo možné to přehlédnout. Indický premiér Naréndra Módí si v Moskvě a Putinově rezidenci Novo-Ogarjovo nadmíru rozuměl s ruským prezidentem. Indie nadále nevylučuje Rusko z mezinárodní politiky. Indii Ukrajina totiž nezajímá.

Módi Rusko navštívil devátého července. To v situaci, kdy se Indie dosud nikterak kriticky nevymezila proti ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Místo toho volí přístup bez pojmenování agresora. Na druhou stranu ale ani Rusko v jeho tažení na Ukrajině nepodporuje. Indie prostě sleduje své vlastní zájmy.

Dillí tak nadále zůstává strategicky otevřeno Západu. To proto, že potřebuje silného partnera proti Číně. Za touto politikou nestojí nikdo jiný než znovuzvolený premiér Naréndra Módí. Ten se přesto zkraje července ale setkal s Vladimirem Putinem.

Naréndra Módí, který vyhrál v Indii volby, označil muslimy za vetřelce

A proč by ne. Moskvě jde o to, aby si Indii udržela jako důležitého obchodního partnera. Proto si ji předchází zlevněnou ropou, plynem a dovozem dalších strategických surovin. To nepřekvapuje. Rusko-indické vztahy obě země utužují minimálně od dob studené války.

Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru [SIPRI] přesto uvedl, že dovoz z Ruska do Indie klesá. To ze 76 procent v letech 2009-2013 na pouhých 36 procent v posledních pěti letech. Na druhé straně je to právě Indie, která nyní patří k největším odběratelům ruské ropy. Po Číně, samozřejmě…

Indie nakupuje v Rusku zbraně

Indie je pro Rusko dlouhodobě jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů, nejen co se týče ropy, ale i vojensko-technické oblasti.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

Indie nakoupila od Ruska systémy protivzdušné obrany S-400, které si pořídilo k nelibosti Washingtonu také Turecko. Za což jej USA vyškrtly z programu F-35. Již dříve nasmlouvané stíhačky 5. generace tak Turci nedostanou. Moskva se také snažila svého času nabídnout Dillí stíhací letouny MiG-35 a další techniku za zvýhodněných podmínek. Ale neuspěla.

Rusko se v poslední době totiž neukazuje jako důvěryhodný partner. Problém je v kvalitě dodávaných zbraňových systémů a v pravidelnosti jejich dodávek. Situaci komplikuje napětí na Ukrajině a ekonomické sankce uvalené na Rusko. Přesto za poslední dvě dekády Indie utratila 60 miliard dolarů [cca 140 mld. Kč] za zbraně z Ruska.

Indie má stále nakročeno být třetí největší světovou ekonomikou

Indie poptávala i lehké tanky Sprut-SDM1, jež chce nasadit na čínsko-indickou hranici. Do vysokohorských pásem hodlá vyslat tanky, které budou efektivně operovat, stejně jako to umí již přítomný čínský tank Type 15.

Zpožďování pravidelných dodávek zbraní a náhradních dílů má vyřešit smlouva obou stran. Ta se dohodla právě při návštěvě indického premiéra v Rusku. Jak poznamenal list The Indian Express, má dojít k urychlení dodávek náhradních dílů mimo jiné vytvořením společných podniků v Indii. Což není nic výjimečného, obdobně Indie postupuje v případě jiných zahraničních investorů.

Indie rychle roste. Investory tlačí do výroby v zemi

Rusko a Indii dále pojí hlubší spolupráce v energetice, obchodu i dopravě. Indie ukazuje dynamický rozvoj jaderné energetiky. K tomu jí pomáhá Rusko. To staví v Indii elektrárnu Kudankulam. A není bez zajímavosti, že na rozmáchlém projektu participují i české firmy, například Kabex nebo Arako.

Indie potřebuje Západ a Západ zase Indii

Indie pragmaticky udržuje vazby i na Západ. To hlavně kvůli horšícím se vztahům s Čínou. Pohraniční incidenty na takzvané „linii aktuální kontroly“, která odděluje území, které patří pod čínskou správu, od území, které je pod kontrolou Indie, nejsou výjimečné. I mají bohatou historii.

Už v roce 1962 vypukl krátký konflikt, který se vedl o konečnou podobu himalájské hranice. Geopolitické soupeření mezi Indií a Čínou se koná nejen na souši, ale i v regionu Indického oceánu. Indie usiluje o zajištění námořní bezpečnosti, pro Čínu má klíčový význam Barma. Ta totiž zajišťuje Pekingu přístup do Indického oceánu.

Indie a Čína se perou o Maledivy. K čemu jim budou?

I USA usilují o to, aby strategické partnerství s Indií vyvažovalo narůstající globální vliv Číny. Washingtonu jde také o posilování ekonomických vazeb s Indií. A zatímco bývalý prezident G. W. Bush spíše hleděl na Indii prizmatem vojensko-strategickým, Barack Obama se snažil prohlubovat ekonomické vztahy. Joe Biden v jeho politice pokračuje.

USA s Austrálií se přetahují s Čínou o Šalamounovy ostrovy

V tomto ohledu se jeví jako důležitý v roce 2010 podepsaný Rámec pro spolupráci v oblasti obchodu a investic. Tato dohoda posiluje dvoustrannou ekonomickou spolupráci. To znamená usnadnit vstup malých a středních firem na oba trhy. Kooperace se týká i služeb, infrastruktury, informačních a komunikačních technologií a dalších odvětví.

Naréndra Módí slíbil Indům lepší časy. A i jim je dal

Na nadstandardních vztazích s Indií má zájem i samotný americký prezident Biden. Ten před rokem v USA přivítal indického premiéra. Oba státníci potvrdili společnou vizi být nejbližšími partnery, kteří hledí do 21. století “s nadějí, ambicemi a sebedůvěrou”.

USA chtějí s Indií nadstandardní vztahy

Americko-indická ekonomická spolupráce ale naráží i na limity. Jsou to indická opatření k regulaci trhu, jako jsou cla, i uzavřenost ekonomiky. Nicméně zůstává faktem, že v posledních letech se americko-ekonomické vztahy prohloubily.

  • V roce 2022 dosáhla obchodní výměna 130 miliard dolarů [cca 3 bil. Kč].

USA mají zájem na posilování vzájemných vazeb i v technologické oblasti, umělé inteligenci, vesmírného výzkumu atd. Na návštěvě indického předsedy vlády v Bílém domě dal prezident Biden zelenou k podpisu například dohody, která umožňuje společnosti General Electric vyrábět motory do indických stíhacích letounů.

Indie vyjednávala v USA o spolupráci

Pro Washington je rovněž dobrá zpráva, že Indie aktivně s USA spolupracuje v bezpečnostní sféře. Indie je součástí čtyřstranného paktu, který tvoří USA, Japonsko a Austrálie. Ten společně vyvažuje vliv Číny.

Indie ale má i další želízka v ohni. Je to indický podpis na dohodě o volném obchodu se státy Evropského sdružení volného obchodu [EFTA]. V ní se hlavní země, které tvoří EFTA,  zavázaly investovat v příštích 15 letech v Indii až 100 miliard dolarů [cca 2,3 bil. Kč].

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Indie jim za to zruší většinu dovozních cel na průmyslové zboží. Dillí navíc vyjednává od ledna 2022 o podobné dohodě s Velkou Británií. Poté, kdy byl zvolen labourista Keir Starmer britským premiérem, se s ním Módí dohodl, že obě země budou pracovat na brzkém uzavření dohody o volném obchodu.

Indie jako významný odběratel zbraní

USA výrazně promlouvají do vojensko-technické oblasti Indie. A to třeba v rámci indického programu MMRCA 2.0 [Medium Multi-Role Combat Aircraft 2.0] na plánovanou akvizici 114 víceúčelových stíhacích letounů vlastním řešením v podobě na míru střiženém stroji F-21. Ty mají v Indii vyrábět se společností Tata Advanced Systems.

Washington přitom usiluje o to, aby si Indie koupila letouny F-35. Otázka nicméně zůstává, zda finanční možnosti Indii umožní tento nákup. I proto se Indie soustředí – stejně jako Turecko – na výrobu vlastní techniky. Za příklad poslouží její první domácí letadlová loď INS Vikrant. Problém je, že Indie nedrží technologie. Ty mají Rusové a Američané.

Rusko ztrácí ve vývozu zbraní. Dominují USA, ale úspěšná je i Francie

Naštěstí je tu Francie. Indie si od ní pořizuje 36 letounů Dassault Rafale. I když se ukázalo, že Francouzi Indii zakázku předražili. Na druhé straně o stroje Rafale je trvalý zájem ve světě. Objednává si je Egypt a Katar. Do Indie může proudit i další francouzská, tentokrát pozemní technika. Jak uvedl SIPRI, největším odběratelem zbraňových systémů z Francie byla právě Indie.

Indická pragmatická rozkročenost zůstává

Uveďme, že Indie je členem hospodářského uskupení BRICS, jež chce vábit další země tzv. Globálního jihu. Není přitom žádným tajemstvím, že BRICS usiluje o vymanění se z “dolarové nadvlády” a činí přípravy na prosazení vlastní společné měny.

Brazilský prezident Lula tlačí na jednotnou měnu zemí BRICS

Nicméně není pravděpodobné, že by se přes všechny deklarace Indie více výhradně přimkla k některému z aktuálních mocenských bloků. Indické zájmy totiž vede podobně jako v tureckém případě ryze pragmatický přístup. A Indie na to má pozici. Jak pro USA, tak i pro Rusko je klíčovým partnerem. I když pro každého z jiného důvodu.

Petr Duchoslav

1 komentář

  1. Indie, Rusko, Čína .. to jsou dnes světové velmoci. Jak ekonomické tak vojenské. Agresoři z USA-NATO, pohůnci z EU s tím nic nenadělají. Proto furt sprostě osočují, nálepkují, debil.. štvou jen do své války. Tito agresoři ještě zapomínají na Saudy, Japonsko, Koreji. Africké státy, když se tyto země osvobodí od nadvlády zločinné amícké demokracie, taky nebudou chtít hrát druhé housle. Jak si USA-EU představuje. To je taky demokracie, ale ta zločincům z USA-EU-NATO nejde pod vousy. Jejich tkz. demokracii na bodácích od krvi domorodců už nikdo nechce. Platit blahobyt nepracujícím i přežraným neg.afro amíkům už vůbec ne. Podle massajského bubeníka takových vyžír.. měla USA 50 milionů v jeho éře vál. zločince, což je fakt síla.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here