Legalizace konopí, která má státu vynést miliardy, se komplikuje

801
konopi
Takto se Jindřich Vobořil prezentoval v loňském roce v časopisu Konopí, jemuž poskytl exkluzivní rozhovor. / Foto: Archiv Jindřicha Vobořila

Vláda Petra Fialy [ODS] má v programovém prohlášení legalizaci obchodu s konopím. Podle studie, kterou připravil protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil [ODS], má státu legalizace konopí přinést až čtyři miliardy korun ročně na daních.

Proti rozvolnění obchodu s konopím v Česku se ale staví velká část lékařské veřejnosti. Proti jsou zejména adiktologové a pediatři. Tvrdí, že legalizace přivede do jejich už tak přetížených ordinací další nové pacienty. Odvolávají se i na statistiky ze zahraničí. Legalizace konopí pro rekreační účely ve většině zemí totiž zvedla jeho spotřebu. A hlavně mezi mladými vedla k podceňování rizik, která souvisejí s užíváním konopí.

„Především studie z USA dokládají, že užívání konopí zvyšuje riziko rozvoje schizofrenie a ostatních psychóz. Čím je užívání delší, těžší a závažnější, tím se zvyšuje riziko vzniku takových poruch,“ uvedl nedávno na serveru Zdravé Zprávy primář Kliniky adiktologie 1. LF UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice Petr Popov.

Příliš důvěřivý není ani k argumentům, že případnou legalizaci konopí doprovodí posílení, respektive investice do preventivních opatření a léčebných programů. Totiž, jak říká, za jeho třicetiletou praxi v oboru byla jen špetka z takových slibů skutečně splněna.

„Namístě je velmi výrazná opatrnost v tom, jestli se pustíme do něčeho, co znamená podle mě nevratný krok, kterým by byla legalizace konopí pro nelékařské užívání,“ řekl Popov.

V podcastu Zdravé Zprávy se proti legalizaci konopí ostře vyjádřila šéfka Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

„S takzvanou legalizací konopí v Česku nesouhlasím. I po diskuzi s kolegy, praktiky, ale i psychiatry. Prostě máme k tomu negativní postoj. […] Tak, jak je to prezentováno, a zejména ta komercionalizace, to prostě není dobře. A zase dáváme našim občanům, a zejména dětem, signál, že něco, co bychom asi tolerovat neměli, tolerovat budeme,“ řekla a zdůraznila, že již nyní české děti a mládež drží přední místa v žebříčcích závislostí v EU.

Vobořil na vládě končí i nekončí

Zákon o legalizaci konopí v Česku připravoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil z ODS. Ten na konci příštího měsíce ale skončí ve své funkci. Na tom se shodli již zástupci všech vládních stran. Byl to ale sám Vobořil, který se rozhodl ve funkci skončit.

„V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu korun,“ vyjasnil Vobořil.

„Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý. A mám takzvaně pro strach uděláno,“ doplnil.

Na druhé straně Vobořil „na vládě“ nekončí úplně. Premiér Petr Fiala uvedl, že s ohledem na jeho odborné znalosti a zkušenosti bude nadále působit jako jeho expertní poradce. Po jednání vlády ve středu 10. července premiér rovněž řekl, že vláda nejmenuje po odchodu Vobořila z pozice národního protidrogového koordinátora jeho nástupce.

„Pan Vobořil nebude mít v pozici národního protidrogového koordinátora pokračovatele. My jsme přesvědčeni, že agenda je rozpracovaná. A to tak daleko, že ji lze řídit na expertní a úřednické odborné úrovni. Tak, jak je nastavena struktura na úřadu vlády,” vysvětlil Fiala.

A dodal: „Protože si Jindřicha Vobořila vážím a jsem si vědom jeho odborných znalostí. Těší mne, že bude nadále působit v pozici expertního poradce. A jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále.”

Vobořil měl být motorem legalizace konopí

Vobořil zastával pozici národního protidrogového koordinátora již v letech 2010 až 2018. Poté ho vystřídala za vlády Andreje Babiše [ANO] Jarmila Vedralová. Vobořil se do funkce vrátil v únoru 2022. Tehdy už vládu vedl jeho stranický kolega Petr Fiala.

Sám Vobořil byl zastáncem zlegalizovaného trhu s konopím. Podle něj by uvolnění jeho užívaní k rekreačním účelům v ČR nejen zmírnilo nelegální obchod s psychotropní látkou, ale prospělo by i státní kase. Roční výnos daně z konopí odhadl až na dvě miliardy korun. Při změnách ve výběru daní za další návykové látky by stát mohl podle něj inkasovat až 15 miliard korun ročně.

Protidrogový koordinátor nabídl vládě 15 mld. ročně

Odhad inkasa daně z prodeje výrobků s obsahem psychotropní látky THC pro rekreační účely uvedl v Akčním plánu politiky v oblasti závislostí 2022-2025. Jindřich Vobořil dokument již předložil vládě. Zastání pro svůj návrh mimo jiné našel i u ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09]. Naopak proti se postavili jako jediní lidovci. Hlavním argumentem zastánců návrhu jsou ekonomické přínosy.

„Podle odhadů by mohl roční výnos daně z konopí jen v rámci českého trhu dosahovat až dvě miliardy korun,“ píše se v Akčním plánu závislostí pro následující tři roky.

Součástí odhadu inkasa daně ale nejsou příjmy z případných prodejů licencí.

„Potenciální příjmy ze spotřební daně, daně z přidané hodnoty, DPFO [daň z příjmů fyzických osob, pozn. red.] a prodeje licencí dosahují odhadem až čtyři miliardy korun,“ stává se více konkrétní Akční plán.

S ohledem na expanzi trhu s konopím a globálně omezeným kapacitám výrobců se podle Akčního plánu dá navíc počítat se souvisejícími výnosy plynoucími od tuzemských výrobců, které by konopí pro rekreační účely vyváželi za hranice. Tedy do zemí, které již rozvolnily trh s konopím pro rekreační účely. Jmenovitě jde o Německo, Nizozemsko, Lucembursko, Maltu nebo Švýcarsko.

Vobořil prosazoval regulovaný trh s konopím

S odchodem Vobořila z funkce protidrogového národního koordinátora plán vlády na legalizaci konopí, ale nejen na něj, protože Akční plán předpokládal i lepší výběr daní u dalších návykových látek, jako je například alkohol, dostává vážné trhliny.

Konec Vobořila v pozici protidrogového koordinátora oplakali především někteří z členů vládní Pirátské strany. Její předseda Ivan Bartoš na sociální síti X uvedl, že Vobořil patřil ke špičkovým odborníkům na problematiku závislostí a má za sebou velký kus práce.

„Ať už jde o posílení prevence, efektivní racionálně nastavenou regulaci návykových látek včetně regulovaného trhu s konopím, aby se například omezila dostupnost pro děti a mladistvé či ilegální trh,“ napsal Bartoš.

K odchodu protidrogového koordinátora se vyjádřila na sociální síti X i další členka Pirátské strany Jana Michailidu.

„Jindřich přinesl do naší politiky inovativní přístupy, které měly reálný pozitivní dopad na životy lidí. Jeho zapojení v evropských i globálních strukturách bylo klíčové pro mezinárodní spolupráci, kterou budeme v příštích letech potřebovat více než kdy jindy,“ napsala ve svém příspěvku s tím, že s Vobořilem Piráti spolupracovali v předchozích letech především v oblasti úpravy psychomodulačních látek, dekriminalizace a regulace konopí.

Vobořil, Piráti a obchodníci spojili síly. Postavili se za kratom

Naopak opozice odstoupení Vobořila přivítala. Ostře se proti němu vyjádřil Andrej Babiš [ANO] za jeho slova o tom, že ve Sněmovně se “běžně užívá kokain”. Avšak již dříve ho kritizovala místopředsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Věra Adámková [ANO].

„Myslím si a vážně, že by s ním mělo ministerstvo pohovořit, aby hovořil ve svých kompetencích. A ne o tom, co mu slina na jazyk přinese. Prosím o to, je to váš člověk v tomto případě,“ uvedla směrem ke koaličním poslancům v době, kdy podle Vobořila opozice svými obstrukcemi bránila přijetí zákona, který by reguloval prodeje produktů s HHC dětem a mládeži.

–VRN/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. V EU-EK i NATO se marjánka vůbec neřeší, tam se jede v tvrdých drogách a koho to zajímá ? Jak dokázaly testy odpadních vod jen pro tyto jejich budovy. Článek byl na novinkách ještě před nástupem hrůzovlády k moci. Česká vláda v 5kolce i s lůzou na hradě je to samým. Pávek i politručka furt vysmátí jak lečo … Pak se postihují jen jedinci a velcí mafiáni cizinců policii v pohodě unikají, mají špicle i u PČR.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here