NKÚ: Zrušením EET přišel stát o nástroj proti daňovým únikům

1068
EET
Nové sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze 7 – Holešovicích / Foto: Redakce FinTag

Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] ukázala, že náklady na zavedení kontrolních hlášení [KH] vydal stát účelně. A dále, že zrušením elektronické evidence tržeb [EET] stát přišel o efektivní nástroj pro boj s daňovými úniky.

Závěry kontroly NKÚ [kompletní data včetně příjmů a výnosů KH a EET jsou k dispozici zde, pozn. red.] jsou tak docela v rozporu s argumenty vlády Petra Fialy [ODS]. Ta poté, kdy vláda Andreje Babiše [ANO] v době pandemie covidu EET pozastavila, systém elektronické evidence tržeb na konci roku 2022 úplně zrušila.

„Chceme tím definitivně ukončit éru, kdy se na každého živnostníka a podnikatele pohlíželo jako na a priori nepoctivého,” řekl tehdy ke zrušení EET ministr dopravy Martin Kupka [ODS].

Stejnou rétoriku zástupci ODS razí i po kontrole NKÚ. Ministr financí Zbyněk Stanjura a první místopředseda ODS dnes na sítí X uvedl: EET naopak vláda Andreje Babiše začala zneužívat ke šmírování podnikatelů, které navíc stála přes dvě miliardy korun.“

Paradoxně už ale není s NKÚ ve sporu v tom, že zrušení EET vzalo státu účinný nástroj k prověřování daňových úniků.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

A ve sporu nejsme ani v přínosech EET a kontrolního hlášení, kdy kontrolní hlášení přinášelo a dodnes přináší do rozpočtu zhruba desetkrát tolik,“ doplnil ministr Stanjura.

Co vše zjistil NKÚ

Zpráva NKÚ shrnuje, že proti daňovým únikům se v roce 2016 zavedly dva nové nástroje. Od ledna to bylo kontrolní hlášení [KH] a od prosince elektronická evidence tržeb [EET]. Po jejich zavedení v průběhu šesti let odhalila Finanční správa ČR [FS ČR] prostřednictvím KH přes deset milionů rizikových transakcí. Doměřila téměř 11 miliard korun na dani z přidané hodnoty [DPH]. Díky EET pak doměřila FS ČR na daních z příjmů a DPH v letech 2017 až 2019 celkem 652 milionů korun.

„Následným zrušením EET v lednu 2023 ztratili správci daně jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků. V případě DPH pro odhalování daňových subjektů, které se nezaregistrovaly k DPH. I přestože překročily zákonný limit pro povinnou registraci,“ konstatuje NKÚ.

Úřad argumentuje tím, že finanční správa s využitím dat z EET v letech 2017–2022 zaregistrovala k DPH 7 167 daňových subjektů z důvodu překročení zákonného limitu. V letech 2017 až 2019 bylo nově zaregistrováno k DPH každoročně v průměru 2 076 subjektů. Do té doby se roční číslo zaregistrovaných pohybovalo pod 70. Po pozastavení EET v letech 2021 a 2022 opět došlo k poklesu registrací k DPH. A to jen na 20 ročně [viz graf níže, pozn. red.].

Kontrolní úřad zároveň potvrzuje, že na zavedení a provoz EET stát vynaložil v letech 2015–2023 až 2,24 miliardy korun. Zde nekonstatuje, zda vynaložil prostředky účelně. Nicméně potvrdil, že zavedení první a druhé vlny systému se mělo týkat 19 procent daňových subjektů s povinností evidovat tržby. To se v prvních dvou letech také stalo. Do roku 2019 nárůst subjektů přihlášených do systému pokračoval. A z více než padesáti procent šlo o plátce DPH.

„Z pohledu DPH byla EET prostředkem pro účinnější a administrativně jednodušší odhalení daňových subjektů. Ty překročily limit pro povinnou registraci k DPH, ale neregistrovaly se,“ uvádí NKÚ.

Co dál zjistil NKÚ o EET

NKÚ dále uvedl, že při kontrolních nákupech zjistily orgány finanční a celní správy porušení zákona o EET u téměř třetiny provedených kontrol. Po zavedení EET totiž prováděly FS ČR a Celní správa ČR [CS ČR] kontroly plnění povinností vyplývajících ze zákona. A to formou kontrolní nákupů. Na ty vynaložily 13,9 milionu korun. FS ČR a CS ČR provedly 258 656 takových kontrol, z nich 68 006 odhalilo porušení povinností.

„Z uložených sankcí ve výši 229,7 milionu korun bylo uhrazeno 220 milionů korun. To je téměř 96 procent předepsaných sankcí,“ tvrdí kontroloři.

Z celkového počtu provozoven, u nichž kontrola odhalila porušení povinností EET, 38 procent provozoven kontrolovaných FS ČR a 66 procent provozoven kontrolovaných CS ČR napravilo zjištěné chyby.

Názor na zrušení EET tak stále rozděluje českou společnost. Příznivci opozice vůči vládě Petra Fialy to považují – spolu s odborníky na digitalizaci státu – za hrubou chybu. Naopak mnozí odpůrci hnutí ANO zrušení systému považují za rozumný krok.

Glosa: Kdyby Stanjura nerušil EET, nemusel by teď řešit Thermal ve Varech

Což dokládá nedávná diskuze k článku Glosa: Kdyby Stanjura nerušil EET, nemusel by teď řešit Thermal ve Varech. Avšak ani ta není ve věci podpory tohoto kroku podle volebních preferencí jednoznačná. Důvod se ukazuje i aktuální praxe v platebním styku.

„Zrušení EET byla jedna z největších blbostí, hned po zavedení evidence DPP, co tato vláda udělala. A to jsem jejich [vlády Petra Fialy, pozn. red.] příznivec, podotýkám. Jsem zrovna ve Varech. Polovina restaurací ´only cash´, ´no card´. Proč asi…? Všem je to jasné. Jen panu Stanjurovi to ještě nedocvaklo…,“ uvedl v diskuzi k článku čtenář FinTag Milan Duke.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here