Fiala: Export na Ukrajinu je o čtvrtinu vyšší než před válkou

850
na_Ukrajinu
Premiér Petr Fiala podepisuje dohodu o rozšíření spolupráce s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem / Foto: Redakce FinTag

Na česko-ukrajinském mezivládním setkání [16.7.] v Praze se podle premiéra Petra Fialy [ODS] hovořilo o prohloubení hospodářské spolupráce mezi oběma státy. Té se podle něj již nyní daří. Export Česka na Ukrajinu vzrostl o 25 procent.

„Náš export na Ukrajinu je o čtvrtinu vyšší než v předválečných letech,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání s členy ukrajinské vlády vedené Denysem Šmyhalem premiér Petr Fiala.

Čtvrtinový nárůst vývozu oproti rokům před ruskou invazí na Ukrajinu podle něj nezahrnuje věci týkající se obranného průmyslu. Pak by byl totiž mnohem větší.

„I to ukazuje, že naše spolupráce funguje a to, že je výhodná pro obě země,“ dodal Fiala.

Mezi Českou republikou a Ukrajinou se podle premiéra prohlubuje spolupráce napříč segmenty a profitují z ní obě strany. Tedy Ukrajina i Česká republika.

Ukrajina znovu stojí před platební neschopností. Jedná s věřiteli

„Spolupráce mezi našimi zeměmi je velmi široká. A není to spolupráce, která by byla jednostranná,“ dodal s tím, že nespočívá jen v české pomoci směrem k Ukrajině.

Objem českého exportu na Ukrajinu dosáhl loni více než 35 mld. Kč a meziročně se zvýšil o 41 procent. Za letošních prvních pět měsíců činí nárůst dalších 15 procent.

Export na Ukrajinu vzrostl o 25 % proti době před válkou

Ukrajina podle Fialy představuje velkou příležitost i pro české firmy, pro jejich investice a zavedení výroby na jejich území. Již nyní český soukromý sektor podle něj pomáhá s obnovou tamní kritické infrastruktury, včetně energetiky a dopravy, které poničila válka.

Navazující spolupráci v energetice potvrdil po bilaterálním jednání ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj ruská strana zničila kolem devíti gigawatt kapacity a s pomocí ze strany Česka se i v tomto ohledu počítá.

„Máme velké plány a vyhlídky v oblasti energetiky…, aby ukládali čeští výrobci plyn na území Ukrajiny,“ uvedl ukrajinský premiér.

Rovněž se podle něj počítá s tím, že české společnosti se budou významnou měrou podílet na rekonstrukci Ukrajiny, na zajištění infrastruktury pro distribuci a uchovávání paliv.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

A jak uvedl premiér Fiala, český soukromý sektor už na Ukrajinu expanduje. Připomněl zhruba před rokem vládou schválený mimořádný fond Ukrajina Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP]. Z něj EGAP kryje pojištění krátkodobých obchodních transakcí na Ukrajinu.

„EGAP pojistila dvacet obchodních případů za asi 400 milionů korun a 100 milionů korun už je uhrazeno,“ uvedl po jednání premiér Fiala.

Vyzdvihl rovněž, že dosud nedošlo k žádné pojistné události a plnění z tohoto mimořádného fondu na zajištění obchodů směřujících na Ukrajinu převážně v oblasti potravinářství a zemědělství.

„A do obnovy se zapojuje stále více českých firem,“ poznamenal český premiér.

Fiala: Ukrajina bojuje za bezpečnost Evropy

K pomoci Ukrajině pak Fiala uvedl, že v ní bude Česká republika nadále pokračovat. Zmínil především pomoc v obranném průmyslu, kdy se na Ukrajinu přesune i výroba zbraní. Například produkce malorážkové munice Sellier & Bellot a některé útočné pušky z portfolia zbraní České zbrojovky. Především pomoc v oblasti obrany je podle Fialy pro Ukrajinu nyní důležitá, protože bojuje za svou nezávislost a vlastní suverenitu, uvedl.

„My si ale i dobře uvědomujeme, že bojuje za bezpečnost Evropy a za demokratické uspořádání světa,“ dodal s tím, že to je třeba podporovat a dělat vše pro to, aby Ukrajina ve válce zvítězila.

ČR Ukrajině dala 41 258 střelných zbraní. Teď dá skoro miliardu Kč 

V této souvislosti zmínil již započatý výcvik ukrajinských vojáků na českém území.

„V letošním roce to bude 1 700 lidí,“ řekl.

Celkem tímto výcvikem podle něj prošlo kolem šesti tisíc vojáku z Ukrajiny. Rovněž připomněl českou muniční iniciativu, do které se finančně zapojilo patnáct zemí.

„První dodávky už jsou na místě,“ dodal.

„Díky tomu budeme na Ukrajinu pravidelně dodávat desítky tisíc kusů velkorážní munice,“ upřesnil s tím, že v této aktivitě chce česká vláda pokračovat i v příštím roce.

Čeští vojáci školí ukrajinské vojáky už i v Polsku

Rozšířit chtějí obě strany pomoc ve zdravotnictví, kdy by se do českých nemocnic přijímali k léčbě ukrajinské děti, civilisté, ale i zranění vojáci. I v této oblasti nabídla česká vláda Ukrajině pomoc.

„Velmi si toho vážíme a ceníme. A tato spolupráce pokračuje dál,“ uvedl k léčbě ukrajinských občanů v Česku premiér Šmyhal.

Stejně tak české vládě poděkoval za nabídku s léčbou ukrajinských dětí po raketovém útoku na kyjevskou nemocnici v minulém týdnu. Ukrajinský premiér ocenil i podporu, která se dostává ukrajinským běžencům přímo na území České republiky.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Dezinformace, lží od úlisného teologa zase přibylo. Kdo platí za UA naše dodávky, na východě UA v pohodě podnikají čeští “podnikatelé” jak je to možné a kde, na kterém území vlastně vede svou osobní válku Evropě nebezpečný šílenec z Kyjeva ? Rozkradená UA nikdy nebojovala za Evropu, další lež faráře, ale jen za svůj neonacismu.. v Kyjevské oblasti. Brácha uapremiéra z brněnské mafie podniká ve Volyňské oblasti na UA, takže dolarové dary se stěhují i do kapes podvodné rodinky Fialů. Jejich bratranec UAoligarcha to jistí přes banky. Jinak by ješita péta furt tak neřval o podpoře zkorumpované UA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here