Vojenské státní podniky jsou v zisku. Výjimka je ztrátový VOP CZ

3792
VOP_CZ
„Pro resort obrany je VOP CZ prioritou. Chceme situaci stabilizovat. Místo, abychom zaměstnance propouštěli, jim chceme dávat nějaké další benefity a udržet si je,“ uvedla loni v prosinci na návštěvě podniku VOP CZ ministryně obrany Jana Černochová. / Foto: MO ČR

Celkem pět státních vojenských podniků spadá pod Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. A s výjimkou Vojenských lesů a statků působí ve zbrojním průmyslu. Loni vykázaly tyto podniky zisk, to až na dlouhodobě problémový podnik VOP CZ.

Vojenský opravárenský podnik [VOP CZ] jako jediný skončil ve ztrátě 55,8 milionu korun. Podnik zaměstnává asi 600 lidí. Ministryně obrany Jana Černochová [ODS] loni v prosinci odvolala ředitele tohoto podniku. To z důvodu dlouhodobě neutěšených ekonomických výsledků a také kvůli problémům v jeho vnitřní komunikaci. Podnik od té doby vede pověřený ředitel Martin Šturala. Letos proběhne výběrové řízení, ze kterého vzejde nový ředitel. Jeho úkolem bude konsolidace a stabilizace státního podniku.

Vysvědčení ministryně Černochové za minulý rok? Dobrá trojka!

VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami, modernizací a servisem vojenské techniky. Firma se stala hlavním strategickým partnerem švédské společnosti BAE Systems v zakázce na bojová vozidla pěchoty CV90 pro českou armádu. V Česku by se mělo vyrábět více než 200 kusů těchto vozidel z celkem 246 plánovaných jednotek. CV90 v koordinaci s Českem objednává i Slovensko. Česko se Slovenskem „do tendru“ přizvaly i Ukrajinu.

Loni činil podíl vojenské výroby podniku necelých 20 procent. Letos podnik plánuje navýšit vojenskou výrobu až na padesáti procentní podíl produkce. VOP CZ pracuje na projektech pro Armádu ČR [AČR], k nim patří technické zhodnocení tanků T-72M4CZ, servis BVP-2 a kompletace cisteren typu CAPL-16M1 a CNS pro vzdušné síly AČR. V podniku se nadále pracuje na testovaní a vývoji autonomního vozidla UGV TAROS čtvrté generace. Vůz 3. generace už vojáci používají v praxi.

Opozice za VOP CZ kritizuje ministryni Černochovou

Podle bývalého ministra obrany a předsedy sněmovního Výboru pro obranu Lubomíra Metnara [ANO] se na problémech podniku podílí zejména špatná personální politika ministryně obrany Černochové. Příkladem uvádí její znovujmenování a odvolání ředitele VOP CZ Marka Špoka. K němu došlo v době, kdy se podnik VOP CZ ocitl ve ztrátě.

„Prostě současná situace je špatným výsledkem personální politiky ministryně obrany. […] A to už vůbec nikdo nerozumí, proč tomu tak je. Totiž v době největší ziskovosti obranného průmyslu,“ uvedl Metnar v nedávném rozhovoru pro FinTag.

Vláda kupuje F-35, ale na platy vojáků peníze nedá, říká Lubomír Metnar

„Například u Marka Špoka jsem opakovaně upozorňoval a poukazoval na situaci, do které se VOP CZ dostal v roce 2019 pod jeho vedením. Ředitele jsem následně odvolal. Podnik se dostal do tak špatné situace, že neměl na výplaty pro zaměstnance,” uvedl dále Metnar.

Do nástupu Černochové o letounech F-35 nikdo nemluvil

„Ze situace, v jaké podnik byl, trvalo novému vedení přes dva roky, než se mu podařilo otočit směr a vyvést VOP CZ z červených čísel. Důvodem opětovného instalování tohoto ředitele nemohla tedy být jeho dobrá práce,“ doplnil.

Podle něj současné vedení MO ČR navíc utajuje informace o tom, co se v podniku děje. V rozhovoru pro FinTag řekl, že dokonce chybí klíčové dokumenty. Za příklad dal kontrolní závěr z podniku VOP CZ. Ten ministerstvo poslancům podle jeho slov poskytlo pouze k nahlédnutí. A to ještě po urgencích.

Co se týče personální politiky ministryně Černochové, zmínil odchod ředitele Agentury hospodaření s nemovitým majetkem. Podle něj ve funkci nevydržel ani rok.

Zatímco VOP CZ má ztrátu, další podniky jsou v zisku

Další podniky, u nichž je zakladatelem MO ČR, jsou LOM PRAHA [Letecké opravny Malešice], Vojenský výzkumný ústav [VVÚ], Vojenský technický ústav [VTÚ] a Vojenské lesy a statky [VLS].

„Každý podnik má vlastní management, věnuje se jiné činnosti a hospodaří s vlastními prostředky. […] Všechny jsou [spolu s VOP CZ, pozn. red.] od loňského roku součástí iniciativy Pro silnou armádu. Ta je reakcí na aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, a proto bylo podepsáno společné memorandum o vzájemné dlouhodobé spolupráci těchto podniků,“ uvádí MO ČR.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Podle něj podnik LOM Praha vykázal za rok 2023 zisk po zdanění ve výši 30,19 milionu korun. A to při celkovém obratu 1 589,1 milionu korun. Vůči roku 2022, kdy zisk činil 15,5 milionu korun, jde téměř o dvojnásobné navýšení. Oproti tomu v letech 2020 a 2021 se podnik potýkal se zápornými čísly.

Co se týče projektů, pro LOM Praha byla v loňském roce firmou Aero Vodochody započata sériová výroba cvičných letounů L-39NG. První let stroj absolvoval letos v červnu. LOM Praha si objednal celkem čtyři kusy letounů. Ty poslouží k výcviku českých vojenských pilotů a nahradí stávající stroje L-39C Albatros, kterým končí technická životnost.

Obrana podepsala kontrakt na dodávku čtyř L-39NG

Kromě výcviku pilotů a pozemního personálu, oprav letecké techniky a výzkumnými a modernizačními pracemi, se státní podnik zabývá projektem H-1. I proto podle resortu obrany vystavěl na základně vrtulníkového letectva budovu simulačního centra určenou pro umístění simulátoru vrtulníku AH-1Z Viper a technického zázemí pro výcvik leteckého a pozemního personálu.

Čistý zisk za rok 2023 hlásí VVÚ a VTÚ

Ministerstvo obrany uvedlo, že v zisku jsou i další podniky, které spadají do jeho kompetencí. Čistý zisk za loňský rok hlásí:

  • VVÚ – Vojenský výzkumný ústav: +89,9 mil. Kč.
  • VTÚ – Vojenský technický ústav: +12,9 mil. Kč.

VVÚ dosáhl obratu 2 516,7 milionu korun. Jedná se o pokračování úspěšnosti podniku, kdy v roce 2020 dosáhl zisku 29,3 milionů korun. V roce 2021 vykázal čistý zisk 28,7 milionu korun a 243,6 milionu korun v roce 2022.

Podnik se zabývá vývojem, výzkumem a inovacemi v oblastech, jakými jsou například vojenská chemie, speciální elektronika nebo maskování. V roce 2023 podnik realizoval celkem 197 zakázek, z toho 37 ve prospěch ministerstva obrany a AČR.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Mimořádnou pozornost podnik věnoval zabezpečení sériové výroby lehkých obrněných vozidel S-LOV-CBRN I, LOV-CBRN II a jejich dodávkám chemickým specialistům AČR.

VTÚ představuje podnik, který realizuje projekty jak pro tuzemské, tak pro zahraniční obchodní partnery. Jeho obrat činil za loňský rok 833,6 milionu korun a šlo o v pořadí již devátý hospodářsky úspěšný rok. Například v roce 2020 činil zisk podniku 9,4 milionu korun, v roce 2021 pak 10,9 milionu korun a 12,6 milionu korun v roce 2022.

VTÚ rovněž bude AČR dodávat mobilní dílenská vozidla. MO ČR s ním minulý týden uzavřelo rámcovou dohodu ve výši přes deset miliard korun. Ta se týká dodávek moderních logistických prostředků založených na podvozcích vozidel Tatra. Dodávky techniky se uskuteční v letech 2025 až 2031.

Vojenské lesy a statky

Co se týče Vojenských lesů a statků, jejich zisk po zdanění činil 211,9 milionu korun při celkovém obratu 3 046 milionu korun. Výsledek hospodaření za rok 2023 výrazně ovlivnily výkyvy cen dřeva na trhu, kdy průměrná cena jeho zpeněžení byla ve výši 1 819 Kč/m3. To je druhá nejvyšší průměrná cena dřeva za posledních 13 let. Tržby z prodeje suroviny tvořily 51 procent všech výnosů podniku.

„VLS se rovněž loni podařilo fakticky ukončit kůrovcovou kalamitu. Oproti lesnické sezóně 2020/2021, kdy kalamita v lokalitách VLS kulminovala, se podařilo snížit takzvaný kalamitní základ na čtyři procenta,“ uvedlo MO ČR.

Češi jsou hlupáci. Místo, aby surové dřevo zpracovali, tak ho vyváží

Meziročně se tak podařilo zredukovat kalamitní základ o čtyři pětiny. Povedlo se vysadit téměř 7 milionů sazenic a založit 1926 hektarů nových lesních porostů. Podnik rovněž navýšil výrobu a odbyt mléka v ekologickém systému hospodaření na 1,35 milionu litrů a na trh uvedl 619 kusů zástavového skotu.

Podnik VLS hospodaří převážně ve výcvikových prostorech AČR na zhruba 126 tisících hektarech lesní půdy. I v případě VLS jde o hospodářsky plusový rok. V roce 2020 dosáhl zisk 50 milionů korun, o rok později 466,3 milionu korun a v roce 2022 vykázal kladný výsledek hospodaření 680,3 milionu korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here