Amundi: Očekáváme další rostoucí konfrontaci mezi USA a Čínou

787
Amundi
Ilustrace: Pixabay.com

Geopolitická rizika porostou spolu s faktory jako protekcionismus, sankce, cla, exportní kontroly a obchodní války. Uvádí to aktuální investiční výhled společnosti Amundi. Klíčové podle něj bude i to, jak dopadnou prezidentské volby v USA.

„Výsledek amerických voleb bude pro další vývoj zásadní, protože americká politika se bude výrazně lišit v závislosti na tom, zda vyhraje Biden nebo Trump. V obou případech se však očekává rostoucí konfrontace mezi USA a Čínou,“ stojí v aktuálním globálním investičním výhledu společnosti Amundi.

To v nedávném podcastu FinTag potvrdil Global Head of Multi-Asset Solutions Amundi John O’Toole. Ten v něm uvedl: Jednou z otázek, na které se shodnou jak američtí demokraté, tak republikáni, je Čína. Oba tábory přitom přistupují k Číně zostra, volí postoj jestřábů. Mohou si to dovolit, Amerika má obrovskou výhodu v podobě svého domácího trhu.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Podle výhledu Amundi tak bude muset i Evropa nejspíš přehodnotit svůj postoj k Číně a stanovit si jasné priority, jako jsou obrana, odolnost dodavatelských řetězců a energetická transformace. Již nyní se Evropa ocitá v problémech poté, kdy uvalila dodatečná cla na dovoz čínských elektromobilů do EU. Nejenže mnoho evropských automobilek vyrábí v Číně, ale Čína na toto opatření zareagovala oznámením o uvalení dodatečných cel na dovoz všech aut z Evropy do Číny, tedy i těch se spalovacími motory.

Analýza: Může Biden vůbec vyhrát obchodní válku s Čínou?

Je zajímavé, že Evropská komise cla na dovoz čínských aut uvalila i přesto, že proti se stavěly mnohé evropské automobilky. Zejména pak německé automobilky včetně těch, které vyrábí v Česku. Avšak nejen ty. Za zavedení dodatečných cel na čínské elektromobily naopak silně horovala Francie.

Inflace se ustálí na nízkých hodnotách až příští rok

Dobrou zprávou podle analytiků Amundi je, že inflace se v příštím roce postupně sníží na cílové hodnoty centrálních bank. Což jim umožní bez obav snížit úrokové sazby, i když různým tempem. To proto, aby předešly přílišnému zpomalení ekonomiky.

„Očekáváme, že americký FED začne sazby snižovat v září letošního roku. Méně pravděpodobným scénářem je nové zvýšení inflace v důsledku amerických voleb,“ doplňuje zpráva Amundi.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

Pokud mluví o zpomalení ekonomik, doplňuje, že k němu z důvodu politiky centrálních bank dojde, ale většina zemí v takzvaně hlavních regionech se vyhne recesi. Na druhé straně upozorňuje i na to, že kvůli napjaté geopolitické situaci dojde ke zvýšení cen komodit. Sem řadí základní kovy, jež se využívají v průmyslu, strategické suroviny i ropu nebo zlato.

Výhled: Globální ekonomika a konkrétní ekonomiky

Analytici Amundi očekávají mírný pokles globálního hrubého domácího produktu [HDP] z loňských 3,2 procenta na letošních 3,1 procenta. Příští rok bude podle nich růst 3% tempem.

Americká ekonomika podle jejich predikce letos zpomalí na 2,3 procenta a na 1,7 procenta příští rok. Ekonomika zemí eurozóny letos poroste o 0,8 procenta, příští rok o 1,2 procenta.

Inflace v USA zpomalila na 3 %. Zlevňují paliva, zdražují potraviny

„Rozvinuté trhy zůstanou obecně stabilní s růstem 1,5 procenta v letech 2024 a 2025. Rozvíjející se trhy zůstanou relativně odolné s růstem 4,2 procenta a 4,0 procenta,“ uvádí ve svém výhledu. Doplňují i to, že aktuální výsledky voleb v Británii a ve Francii nezměnily nic na jejich ekonomických predikcích.

Odhady růstu HDP v jednotlivých zemích letos a příští rok:
  • Francie: +0,9 % / 1,3 %
  • Velká Británie: +0,8 % / 1,3 %

Silný růst letos očekávají v Indii [+6,6 %] a v příštím roce pak na úrovni 6,2 procenta. Naopak ekonomika Číny ubere na tempu růstu. Letos půjde o 4,8 procenta a příští rok o 3,7 procenta.

Amundi: Doporučení investorům

Podle globálního investičního výhledu Amundi by investoři měli nadále využít historické příležitosti na trhu dluhopisů, dbát nákupu kvalitních akcií a diverzifikace portfolia. V něm by neměli podle nich opomíjet ani rozvíjející se trhy.

„Ekonomický vývoj podporuje ziskovost a riziková aktiva, ale většinu růstového potenciálu investoři již zohlednili. To ztěžuje hledání jasných katalyzátorů pro další růst. V přechodu do další fáze cyklu proto upřednostňujeme kvalitní akcie, prodlužování durace v případě dluhopisů, a komodity jako zajištění proti inflaci,“ říká Vincent Mortier, Group CIO společnosti Amundi.

Podle něj indexy, vážené tržní kapitalizace, ve druhé polovině roku 2024 zůstanou v úzkém rozmezí [-5 %/+5 %], než vstoupí do volatilnější fáze.

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

Zajímavý je podle výhledu společnosti budoucí vývoj u komodit. Zejména kovy budou stále více ovlivňovány geopolitikou situací a strukturálními změnami, jako je energetická transformace. Dynamika nabídky a poptávky ovlivní i cenu ropy, kterou pro příštích dvanáct měsíců odhadl na 80 USD za barel. Diverzifikace od dolaru by měla nadále podporovat zlato, u kterého očekávají analytici dosažení úrovně 2 500 USD za unci.

Co se týče měn, podle výhledu investiční společnosti americký dolar oslabí v důsledku zpomalujícího růstu a uvolňování měnové politiky americké centrální banky. Naopak euro a britská libra by měly opět nabrat na síle.

Zdravotnictví, daně, bydlení i EU. To slibují řešit labouristé v Británii

Dodejme, že Amundi patří mezi deset největších světových investičních společností. Má více než 100 milionů klientů a spravuje aktiva v hodnotě přes 2 biliony eur [cca 50,7 bil. Kč]. Jedná se o dceřinou společnost francouzské skupiny Crédit Agricole.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here