Dukovany dostaví korejská KHNP. Objevují se první spory a pochyby

12106
dukovany
Podle ministra financí Zbyňka Stanjury následujících pět let nebudou mít veřejné finance s výstavbou nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany žádný problém. Podle opozice je ale problém, že už neřekl, jak stát výstavbu nových bloků zafinancuje už v roce 2029, kdy se předpokládá, že výstavba nových bloků skutečně začne. A zdaleka nejde o jediný problém, který výběr dodavatele nových jaderných bloků provází. / Foto: Redakce FinTag

Vláda Petra Fialy [ODS] dnes [17.7.] rozhodla, že v Jaderné elektrárně Dukovany [JED] postaví dva nové jaderné bloky korejská společnost KHNP. Podle opozice už ale neřekla, z čeho výstavbu zaplatí. Výběr zpochybnil americký Westinghouse.

Jeden blok podle premiéra Petra Fialy vyjde na 200 miliard korun. Dva bloky pak na 400 miliard korun. Vláda se, jak řekl, přiklonila k doporučení společnosti ČEZ, která na jaře nabídky analyzovala. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF. Ta byla spolu s KHNP dalším a posledním účastníkem druhé fáze tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Česku.

„Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnotících kritériích. Budeme stavět dva bloky v Dukovanech a budeme vyjednávat o opci na další dva bloky v Temelíně, o kterých se bude moci rozhodnout v budoucnosti,“ uvedl premiér Fiala.

Doplnil, že to bude společnost ČEZ, která realizuje tendr prostřednictvím společnosti Dukovany II, jež bude s korejskou KHNP v příštích třech až pěti letech jednat o opci na další dva reaktory v Jaderné elektrárně Temelín [JET]. Díky tomu, že se vláda teď rozhodla pro výstavbu rovnou dvou bloků najednou, uspořila na nákladech zhruba 20 procent ceny, tvrdí premiér.

„Jeden blok tak vychází na velice příznivých 200 miliard korun. Je to obrovská příležitost pro náš průmysl,“ dodal.

Také řekl, že do výstavby dvou nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany se zapojí ze 60 procent domácí průmyslové firmy. Zakázka přinese podle jeho slov významný multiplikační efekt pro českou ekonomiku.

„To znamená, že jedna koruna vložená do této investice přinese 3,27 korun,“ řekl Fiala.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] uvedl, že rozhodnutí o výstavbě nových bloků v elektrárně Dukovany je historický den nejen pro českou energetiku, ale i ekonomiku. Při výběru dodavatele vláda podle něj sledovala čtyři základní cíle.

Dukovany: Podle čeho se vláda rozhodovala

„První byla nejvýhodnější cena tak, abychom dosáhli co nejnižší ceny elektřiny, která se bude v nových blocích vyrábět. Druhým bylo, aby se dodavatel zavázal k tomu, že celý projekt dokončí v daném harmonogramu. Za třetí šlo o to, aby se tendru účastnily důvěryhodné firmy ze spojeneckých zemí. To proto, abychom se nemuseli spoléhat na Rusko nebo Čínu,“ uvedl Síkela.

Vláda má hodnocení nabídek na Dukovany. Vítěze oznámí v červenci

Čtvrtým bodem podle něj bylo, aby se projekt stal významným impulzem pro ekonomiku. Upozornil, že dnes na elektřinu vyrobenou v jaderných elektrárnách připadá 30 procent celkové roční spotřeby v Česku. Do budoucna to má být podle něj až 50 procent spotřeby.

Ministr Síkela zdůraznil, že vláda dosáhla výhodné ceny kvůli tomu, že oba bloky se budou stavět na jednom místě.

Zvolená kombinace výstavby dvou bloků v jedné lokalitě zajistí snížit cenu až o jednu pětinu. A to díky tomu, že různé práce se nebudou muset provádět vícekrát. V případě čtyř bloků je úspora až čtvrtinová. Preferovaný dodavatel nabídl i nejlepší závazky, že dodrží své závazky,“ doplnil.

Nabízená cena za výstavbu podle vlády do budoucna zajistí konkurenceschopné ceny elektřiny. Podle ministra Síkely by se měla pohybovat do 90 eur [cca 2 277 Kč] za megawatthodinu [MWh]. O výsledné ceně ovšem chce ještě vláda s dodavatelem jednat.

První reaktor se má začít stavět v roce 2029. Se zkušebním provozem se počítá v roce 2036. Generální ředitel a předseda představenstva skupiny ČEZ Daniel Beneš zdůraznil, že ČEZ zahájil tendr v roce 2022, tedy včas.

KHNP nabízí svůj reaktor APR1000 o výkonu 1050 MW. Ten podle ní splňuje všechny evropské normy. Česko aktuálně provozuje šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů [MW], stojí v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Vláda nemá financování výstavby, řekl Havlíček

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] při představování vítěze tendru uvedl, že bez veřejné podpory pro výstavbu nových bloků, kterou Česku schválila Evropské komise, „dnes nelze vystavět vůbec žádný blok“.

„Z hlediska veřejných financí v příštích pěti letech to [příprava výstavby dvou nových bloků] nebude žádný problém pro státní rozpočet,“ vysvětlil.

Potvrdil slova premiéra Fialy o tom, že vláda pří výběru dodavatele cílila na zajištění energetické bezpečnosti Česka, a to i pro budoucí generace. Fiala řekl, že „právě díky jádru bude mít Česko dostatek energie za přijatelné ceny“.

V EU se teď chystá deset nových jaderných bloků

K výběru dodavatele nových bloků se vyjádřil i bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [ANO]. Podle něj jde projekt Dukovany výhradně za vládou Andreje Babiše [ANO]. Výběr korejské firmy vládě ale “schválil”.

„KHNP dala dobrou nabídku, odpovídá to ceně, kterou jsme predikovali v roce 2020 plus inflaci,” řekl, ale i dodal: „Co je pro mě nepochopitelné, je fakt, že vláda současně nepředstavila model financování obou bloků. Jinými slovy dvakrát 200 miliard plus úroky, což může činit 800 miliard. Měla 2,5 roku na přípravy. Neudělala v tomto vůbec nic.”

To stejné by od vlády čekala i bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO]. Totiž, jak uvedla na sociální sítí X, postrádá „jasný plán jejího financování včetně případných dopadů na budoucí hospodaření ČEZ a příjmů do státního rozpočtu“.

I podle místopředsedy opozičního hnutí SPD Radima Fialy podala korejská KHNP nejlepší nabídku. Také ale dodal, že Česko v jaderné energetice o deset až dvanáct let zaspalo.

Problém není jenom financování jaderných bloků

K výběru vítěze tendru se vyjádřila americká společnost Westinghouse, kterou vláda z tendru vyřadila v jeho první fázi. Ta uvedla, že jihokorejská KHNP „není oprávněna používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla“. Westinghouse korejskou firmu viní z nedodržování amerických pravidel pro kontrolu vývozu. A chce ji kvůli tomu zažalovat.

Vyřazení Westinghousu z tendru na Dukovany provázejí nejasnosti

K tomu se vyjádřili už i zástupci společnosti ČEZ. Ti prý podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže s právním sporem počítali. Kříž řekl, že ČEZ vývoj sporu sleduje. Upřesnil, že účastníci tendru ale museli doložit, že jsou vlastníky a dodavateli jaderné technologie. Projekt APR 1400 podle jeho slov získal licenci v Jižní Koreji, Spojených arabských emirátech a zároveň také certifikaci od jaderného dozoru USA.

„Z důvodu omezení lokality Dukovan i KHNP upravila svůj projekt APR 1400 na projekt o výkonu 1000 MWe. Vloni získali certifikaci podle požadavků evropských provozovatelů. Uchazeč KHNP si byl celou dobu vědom tohoto sporu, a aby vyjádřil důvěru ve výsledek, nabídl nám smluvní závazek odškodnění,“ řekl doslova mluvčí Kříž serveru Novinky.

Daniel Tácha

5 KOMENTÁŘE

  1. Jsou dva problémy,v Dukovanech je vody na chlazení pouze stávajících 4 bloků a na další 2 už bude málo vody,protože vody je stále méně.Druhý problém je že Korejci používají stejný systém jako američani ale nemají to dovolené.Americký dodavatel co vypadl jako první již podal žalobu na Korejce a pokud vyhraje tak se tu nic stavit nebude.Jak vyřešit problém s elektřinou?Poproste politiky v Německu ať otevřou odstavení jaderné elektrárny a elektřiny bude dost pro celou Evropu.Stavit 15 let v Česku a Polsku jadernou,když Německo má přes 30 jaderných plně funkčních ale pouze odstavených z provozu kvůli zeleným fanatikům nedává žádný smysl……

  2. Bude na stavbu dvou bloků stačit bilión kč ? Tak se odborníci ptají nyní a jak se budou ptát za 15 let ? Když nepojede ani první blok … Této hrůzovládě to vůbec nevadí, oni budou za vodou i odejíti od kormidel nejen za své pol. zločiny. Místo aby trávili zbytek života na Mírově.

  3. Mám do konce života zakázanou možnost diskutovat na vašem portáu.

    Využívám této příležitosti k poděkován a jsem rád, že se novu objevil nový Gebls.
    Nacisté u Vás nevymizeli.
    Syn padlého vojáka v druhé světové válce.
    S pozdraven Bilský

  4. Projekt na dostavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany je jednou z hlavních priorit KHNP. Vzhledem k českým požadavkům se společnost rozhodla upravit a optimalizovat svůj vlajkový reaktor APR1400 generace III+.

    Moderní APR1000 vychází z původního modelu APR1400. Toho Korea provozuje dva a čtyři staví a Spojené arabské emiráty mají v provozu jeden a tři ve výstavbě. APR1000 také využívá stejný chladicí systém reaktoru jako typ OPR1000, kterého je v Koreji hned dvanáct.
    Technologie APR1400 má certifikace od amerického regulátora NRC z roku 2017 a evropské EUR z roku 2019, což KHNP umožňuje stavit tento typ reaktoru v USA i v Evropě. Přestože jde o zcela ověřenou technologii, požádala KHNP o certifikaci EUR i pro nový APR1000, který obdržela v roce 2023

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here