Nejlepší filmy o financích? Je to Sázka na nejistotu i Peníze těch tupců

895
filmy
Foto dle pořadí: Paramount Pictures [I,I,II], 20th Century Fox, Lions Gate Entertainment, 2929 Entertainment, Columbia Pictures Industries

Letní prázdniny jsou v plném proudu a někteří mají více volného času než jindy. Analytik XTB Tomáš Vranka pro FinTag zpracoval svých pět tipů na filmy z finančního prostředí. Právě ty by měl podle něj vidět každý investor a trader.

Sázka na nejistotu [The Big Short]: Jedním z novějších filmů je Sázka na nejistotu z roku 2015. Film vychází ze skutečných událostí z období začínajícího před velkou finanční krizí, která odstartovala na konci roku 2008. Sleduje osudy několika lidí ze světa financí, kteří si začali všímat různých podivností a anomálií na trhu. A správně usoudili, že pod povrchem se skrývá velký problém, který ohrozí světovou ekonomiku. Pravděpodobně nejznámější postavou filmu je investor Michael Burry.

Ten je v investiční komunitě dodnes velmi známý. Ve filmu ho ztvárnil herec Christian Bale. Burry viděl problém na trhu s nemovitostmi již několik let před problematickým rokem 2008 a vsadil na pokles velkou část peněz, které spravoval. Dlouho mu tato sázka nevycházela, nakonec se ale ukázalo, že měl pravdu. Což mu vyneslo pořádný balík. Film s hrdinou Burrym srozumitelně, ale i vtipně vypráví příběhy lidí, kteří jako jedni z mála tušili, že finanční svět míří do záhuby, ale celý sektor je měl v tu dobu za blázny.

Vlk z Wall Street [The Wolf of Wall Street]: Asi nejlegendárnější mezi filmy z finančního prostředí je Vlk z Wall Street. Film z roku 2013 se stal ikonou celého žánru. Vychází ze skutečných událostí ze života finančníka Jordana Belforta. Ten se pochybnými praktikami vypracoval do pozice velkého obchodníka a svého času řídil obrovskou finanční firmu. Ta však byla známá tím, že používala podezřelé až nezákonné praktiky k tomu, aby z lidí vylákala peníze. Belforta ve filmu ztvárnil Leonardo DiCaprio a velká část filmu se věnuje jeho velmi divokému soukromému životu. Ten byl plný drog, alkoholu, luxusních domů a aut. Film jeho tvůrci natočili formou kombinace dramatu a komedie. Přestože je poměrně dlouhý, trvá zhruba tři hodiny, divoká jízda trvá prakticky od začátku do konce.

Wall Street: Třetím filmem, který nemůžeme ze seznamu vynechat, je Wall Street z roku 1987. Hlavní role v něm ztvárnili Michael Douglas a Charlie Sheen. Právě Douglas ve filmu ztvárnil dravého a chamtivého finančníka Gordona Gekka. Ten udělá téměř cokoli, aby vydělal další, a ještě větší balík peněz. Do tohoto prostředí přichází mladý Bud Fox, který se s Gordonem zná a bere si ho částečně za vzor. Postupně ale Bud zjistí, že svět financí je opravdu drsný, plný šedých zón. Což později vyústí v to, že se do něj zaplete i jeho vlastní rodina. Bud přijde na to, že realita je někdy úplně jiná, než se na první pohled zdá. Tento film je na rozdíl od předchozích surové drama, které si přes své stáří zaslouží pozornost každého, kdo to s investováním a tradingem myslí vážně.

Den před krizí [Margin Call]: Jedním z méně známých, ale vynikajících filmů, je Den před krizí z roku 2011. Komické konverzační drama s prvky thrilleru odehrávající se prakticky v jednom dni. Ve filmu se objevuje hned několik známých herců v čele se jmény jako Kevin Spacey a Jeremy Irons. Děj filmu se odehrává v budově velké americké banky. Tam jeden ze zaměstnanců zjistí, že bance hrozí velké a bezprostřední nebezpečí. Problém následně přichází řešit několik vysoce postavených zaměstnanců banky a postupně se odhaluje, o co jde a co to pro banku znamená. Tento povedený film nabízí originální a autentický pohled na finanční průmysl a jeho aktéry ve chvíli, kdy stojí před rozhodnutími, která potenciálně utvářejí budoucnost světa

Nejchytřejší chlapi v místnosti [Enron: The Smartest Guys in the Room]: Poslední tip na film je titul Enron: The Smartest Guys in the Room z roku 2005. Dokumentární film popisuje krach americké energetické společnosti Enron. Tento krach ale patří k největším podnikovým podvodům v americké historii. Událost přitom výrazně ovlivnila životy mnoha lidí. Enron totiž platil ve své době za jednu z největších energetických společností na světě. Časem se však objevily problémy firmy, které její vedení maskovalo. Což vedlo k totálnímu konci společnosti a rozsáhlému soudnímu procesu. I když se nejedná o klasický hraný film, ale o dokument, nemění to nic na tom, že jde o nesmírně zajímavý a poučný kousek ze světa financí. Zhlédnout by ho měl každý fanoušek finančních trhů.

Jako bonus přidávám nový film Peníze těch tupců [Dumb Money] z roku 2023, který popisuje ságu vzestupu akcií GameStop. Jedná se o komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích. Film popisuje příběh, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop, až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V případě, že jste již všechny zmíněné klasiky viděli, tento film může být dobré odlehčení pro letní večery s překvapivě zajímavým dějem.

Tomáš Vranka, analytik XTB

Pozn. red.: Pokud se o filmovém sektoru chcete dozvědět více. Tomáš Vranka nedávno napsal analytický report na téma streamovacích platforem „Kdo vyhraje streaming wars?”. Více o něm je zde.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here