Ceny zemědělců klesají, v obchodech to ale vidět není

213
zemedelcu
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Červnová data Českého statistického úřadu [ČSÚ] o cenách v prvovýrobě přinesla další pokles cen zemědělců, které klesají již čtrnáct měsíců za sebou. Podle analytiků to znamená, že by neměly dál růst ceny potravin.

Ceny zemědělských výrobců se v červnu meziročně snížily o 7,5 procenta. V rostlinné výrobě došlo ke zlevnění o 12,6 procenta, v živočišné výrobě o 1,4 procenta. Zlevnily především vejce [-17,4 %] a brambory [-11,8 %]. Naopak zdražilo ovoce [+3,8 %] a skot [+6,6 %].

„Ceny zemědělských výrobců pokračují ve svém poklesu, což je doprovázeno snižováním cen potravinářských výrobců. Neexistuje tedy žádný relevantní důvod, aby se v následujících měsících zvyšovaly ceny potravin v obchodech,” komentuje výsledky hlavní ekonom společnosti BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

V této souvislosti připomeňme, že vláda Petra Fialy právě potraviny jako jednu z mála položek přeřadila do nižší 12% sazby daně z přidané hodnoty [DPH]. Tato snížená 12% sazba DPH v Česku je i tak nejvyšší v zemích Skupiny V4. A zároveň je druhá nejvyšší v pětadvaceti státech střední a východní Evropy a střední Asie.

Co se týče aktuální statistiky cen zemědělců, v pozitivním duchu hovoří i hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek: „Ceny zemědělských výrobců jsou nižší než loni o 7,5 procenta, a dokonce o pětinu níže než před dvěma lety. Obilný šok je dávno pryč a situace se stále více vrací do normálu.“

Ceny zemědělců jsou příznivé pro vývoj cen potravin

I Petr Dufek dodává, že ceny výrobků potravinářských firem dál pozvolna klesají v reakci na levnější vstupy od zemědělců a vytvářejí příznivé předpoklady pro vývoj cen potravin v dalších měsících.

„Když do hry vstoupí i příznivá úroda, obavy ze zdražení potravin se nejspíš ukážou jako liché,“ předpovídá.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

To, že dochází ke zlevňování zemědělských, ale i energetických surovin vítá hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Což je podle něj dobrá zpráva pro budoucí vývoj inflace, která nemá důvod zesilovat.

„Marné by ovšem bylo i vyhlížení výraznějších slev u spotřebitelského zboží, jelikož výrobní ceny dosud ze svého vrcholu z ledna 2023 klesly pouze o 2,6 procenta. To znamená, že oproti lednu 2021 – tedy období těsně před začátkem drtivé inflační vlny – zůstávají zvýšené o drtivých 38,5 procenta,“ vysvětluje.

Výroba během pár let podle jeho slov skokově zdražila, to více než za předchozí dvě dekády. A na této zvýšené cenové hladině se patrně již definitivně zabydlela.

Ceny zemědělských výrobců podrobně

Zatímco v meziročním srovnání klesly ceny v zemědělství již čtrnáctý měsíc v řadě [-7,5 %], meziměsíčně stouply o 1,9 procenta. Vzrostly ceny:

  • Čerstvé zeleniny: +13,3 %.
  • Drůbeže: +3,5 %.
  • Skotu: +1,8 %.
  • Olejnin: +0,8 %.
  • Prasat: +0,3 %.

Naopak klesly ceny vajec o 4,8 procenta a obilovin o 0,8 procenta. Co se týče meziročního srovnání, tam se ceny zemědělských výrobců vyvíjely následovně:

  • Obiloviny: -20,1 %
  • Brambory: -11,8 %
  • Čerstvá zeleniny: -10,0 %
  • Olejniny: -2,1 %
  • Vejce: -17,4 %
  • Drůbež: -6,2 %
  • Prasata: -3,3 %

Průmysl, stavebnictví a služby pro podniky

Zatímco u cen zemědělských výrobců dochází meziročně dlouhodobě k poklesu, jiný obrázek nabízejí ceny průmyslových výrobců. Ty meziměsíčně klesly o 0,3 procenta a meziročně vzrostly o procento. Stavební práce meziměsíčně zdražily o 0,1 procenta a meziročně o 2,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně rostly o 0,2 procenta a meziročně o 3,5 procenta.

Inflace v červnu: Ceny služeb zdražují, co to jen jde

Meziměsíčně klesly zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Zvýšily se ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 0,5 % a papíru a výrobků z papíru o 0,6 procenta.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví meziměsíčně klesly o 0,1 procenta. Meziročně ceny těchto materiálů a výrobků meziročně klesly o 1,1 procenta.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Ceny za služby v oblasti zaměstnání meziročně vzrostly o 8,2 procenta. Za služby v oblasti nemovitostí o 7,6 procenta a za reklamní služby a průzkum trhu o sedm procent. Právní a účetnické služby zdražily o 6,1 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here