Kostlivcem ve skříni Ursuly von der Leyenové jsou vakcíny od Pfizeru

1695
von_der
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chce být dál předsedkyní. Problém ale je, že dosud věrohodně neřekla, jak sjednala nákup vakcín proti covidu se společností Pfizer. / Foto: EK

Evropská komise [EK] neposkytla veřejnosti dostatečný přístup ke smlouvám o nákupu vakcín proti covidu, jež uzavřela s farmaceutickými společnostmi v době pandemie. Problém jde zejména za šéfkou komise Ursulou von der Leyenovou.

O tom, že EK nedostatečně informuje veřejnost o svých obchodech s vakcínami proti covidu, rozhodl včera [17.7.] Tribunál Soudního dvora EU. A rozhodl o tom den před volbou šéfky EK, kterou se nejspíš stane opět Ursula von der Leyenová. Právě ji mají zvolit dnes ve 13:00 ve Štrasburku na ustavující schůzi nového Evropského parlamentu EP. Právě na něm se šéfka Komise Ursula von der Leyenová uchází o své znovuzvolení. Vyplývá to z agendy pro zasedání, kterou schválila takzvaná Konference předsedů EP. Ta se skládá ze současné šéfky EP Roberty Metsolaové a nových šéfů jednotlivých parlamentních frakcí.

Informaci o verdiktu evropského soudního tribunálu přinesla agentura Reuters. Ta uvedla, že unijní soud v Lucemburku potvrdil námitku podanou europoslanci proti postupu unijní exekutivy při uzavírání smluv. Mezi nesrovnalostmi, na které unijní soud poukázal, bylo “částečné” odmítnutí zveřejnit prohlášení o neexistenci střetu zájmů unijních zastupitelů. A to těch, kteří jsou odpovědní za vyjednávání nákupů vakcín proti covidu s farmaceutickými společnostmi. Hlavním dodavatelem vakcín do Evropy byla a stále je společnost Pfizer.

Skupina europoslanců podnikla právní kroky poté, kdy jim EK odmítla poskytnout úplný přístup ke smlouvám na vakcíny proti covidu-19. Jde o smlouvy, které EK uzavřela s výrobci vakcín. Vyjednáváním von der Leyenové se šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o nákupech vakcín proti covidu-19 se na jaře začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce [EPPO]. Vyšetřovatelé EPPO případ převzali od belgických žalobců. Ti von der Leyenovou vyšetřovali kvůli “překračování kompetencí, mazání důležitých dat, jako byly její SMS s výrobci vakcín, korupci a střetu zájmů“.

Otázky kolem toho, jak byla smlouva s Pfizerem vyjednána, pronásledují šéfku Evropské komise dlouhodobě. První podezření přinesl list The New York Times [NYT]. Ten uvedl, že si von der Leyenová vyměňovala zprávy se šéfem této farmaceutické firmy v době přípravy obřího kontraktu z května 2021. Vakcín si EU od Pfizeru objednala stovky milionů a dvojice si podle NYT volala a vyměňovala zprávy asi měsíc. Tato “osobní diplomacie sehrála v dohodě velkou roli”.

Jak Ursula von den Leyenová nakupovala vakcíny

První informaci o textových zprávách mezi von der Leyenovou a výkonným ředitelem Pfizeru Bourlou přinesl deník New York Times v dubnu 2021. Bylo to v předvečer podepsání největšího unijního kontraktu na dodávku 1,8 miliardy dávek vakcíny Comirnaty výrobců BioNTech a Pfizer. Pokud by došlo k dodání celého sjednaného množství, pak by hodnota kontraktu činila 35 miliard eur [cca 850 mld. Kč].

V lednu 2022 obvinil ombudsman EU Komisi ze špatného postupu kvůli tomu, že neprověřila textové zprávy s odvoláním na svobodu požadování informací. Aniž by EK potvrdila existenci těchto zpráv, odpověděla, že „dočasné a pomíjivé dokumenty nearchivuje.“ Uvedla, že jejich vyhledávání by nepřineslo žádný výsledek.

Britská GSK chce po Pfizer/BioNTech peníze za mRNA technologii

V listopadu téhož roku Evropský dvůr auditorů zveřejnil zprávu, která uvádí, že EK odmítla zveřejnit detaily o osobní roli von der Leyenové z jednání o kontraktech s firmou Pfizer.

Rozpočtový orgán zjistil, že se šéfka EK z osobní iniciativy odchýlila od předchozích jednání o nákupech vakcín. Místo toho, aby se opírala o vyjednávající týmy. Na rozdíl od ostatních kontraktů Komise odmítla poskytnout soudu dokumenty o předběžném jednání o této specifické dohodě.

Výbor pro covid-19 nákup vakcín rovněž prověřoval

V reakci na toto oznámení belgická socialistka z Evropského parlamentu Kathleen van Bremptová uvedla, že se musí prověřit „několik aspektů“ kontraktu s firmou Pfizer. To včetně „textových zpráv předsedkyně Komise”. A dále skutečnost, že ve věci podle ní “neexistují žádné papírové záznamy o předběžných jednáních.“

Moderně vakcína Comirnaty nevadí. I ona chce peníze

Van Bremptová tehdy předsedala speciálnímu výboru Evropského parlamentu ve věci covidu-19. Přičemž jak unijní ombudsman, tak člen Evropského dvora auditorů, kteří před výborem vystoupili, odpovídali na dotazy týkající se textových zpráv.

 „Výbor pro covid-19 bude celou záležitost pozorně sledovat,“ uvedla tehdy van Bremptová.

Avšak člen zdravotnické sekce Evropské unie zástupcům EK sdělil, že „v tomto stadiu nemůže věc komentovat“. Otázka, zda šéfka EK zachránila Evropu tím, že vyjednala vakcíny od amerického výrobce, nebo naopak Evropu poškodila kvůli netransparentním postupům, tak zůstává nadále nezodpovězena.

–DNA/ČTK–

3 KOMENTÁŘE

  1. Němci museli delejnovou vyhodit z ministerstva války pro neschopnost i za korupci. Tato krvi chtivá harpyje se vnutila do EK a nyní Evropě škodí tam. Taky se měla kde učit její tchán byl důstojník u nacistů a spoluzakládal organizaci Atlantický pakt, předchůdkyni agresora NATO.

  2. Paní Urslula si na úplatcích přišla na slušné jmění. Trestní stíhání nebude.Nikdo nemá odvahu jít po tak vysoce postavené političce.Za odměnu nás tato pí…. zničí emisní povolenkou na všechno.Na ježdění autem,topení,potraviny,stavební materiál atd…Od roku 2027 začne peklo,které má stát jenom ČR 1.5 bilionu korun co zaplatí firmy a občané.Fiala při českém předsednictví zvolil tu přísnější verzi pro ČR…Jen pro upřesnění.Babiš za nic nemůže.Ten podepsal pouze předstupeň Green Dealu.Tam žádné poplatky a emisní povolenky ještě nebyly.

  3. Žádný sebevětší podraz od delejnové amorálním eupos.ancům nevadí. Že se jedná o podraz amorální většiny nad slušnou menšinou nepochybují ani slušné media. Opět si do čela EK zvolili krvi chtivou harpyji delejnovou. Více na dno žumpy tato EU smečka hyen nemohla klesnout. Návrat na hladinu bude pro slušnou Evropu o to krutějším. Pokud se Evropa do té doby nestane kolonii ekonom. i voj. mafií z předlužené USA. Agresor NATO je jen poskokem i vykonavatelem špíny z Penthausu i bílé chatrče.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here