Trump měl neuvěřitelné štěstí, že přežil, říká policejní instruktor Černý

9366
trump
„I když máte zbraň s optikou a zvětšením, hlava není zas tak velká, jak by se mohlo zdát. A dost se i hýbe. Zvolil-li pachatel tento cíl, zřejmě věděl, že Trump nosí balistickou ochranu,“ říká v rozhovoru pro FinTag policejní instruktor Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v. / Foto: Liga Libe

Trump měl neuvěřitelné štěstí, že přežil,“ říká v rozhovoru pro FinTag policejní instruktor a prezident Liga Libe Pavel Černý. A nejen to. Podle něj tajné služby USA vede amatérka, která upřednostní počet žen ve sboru před profesionalitou.

Pane Černý, jak si vysvětlujete, že bezpečnostní či ochranné složky dovolily vystřelit pachateli, který se nacházel asi 120 až 130 metrů od volebního shromáždění na vyvýšeném místě. Berete to jako selhání ochranky?

Ano i ne. Řeknu, že dnes vidím mnoho velmi “chytrých názorů” a komentářů, ale inspirovaných spíše filmy s Kevinem Costnerem nebo počítačovými hrami. Když pominu ono trestuhodné zanedbání kontroly střech a to, že se tam vůbec ten útočník dostal, kupříkladu reakce snipera, který ho pak zneškodnil, byla velmi pohotová a rozhodnutí udělal, jak je vidno ze záznamů, bleskově. Když se podívám na svou minulost, kdy jsem sloužil jako posílení ochrany u prezidenta, to nejtěžší by bylo právě udělat správné rozhodnutí.

Sniper v USA tedy podle vás to správné rozhodnutí udělal?

Ano, on je v daný moment učinil a Donaldovi Trumpovi zřejmě zachránil život. Já totiž tvrdím, že rána snipera přišla těsně po první ráně pachatele. Pak jsme slyšeli i další rány, které mohly pocházet od speciálních složek. Nicméně znovu, střelec by se na střechu neměl vůbec dostat. Zde se mělo více pozornosti věnovat preventivním opatřením před zahájením mítinku exprezidenta Trumpa. Na druhé straně my zatím nevíme, jak ochrana bývalé hlavy státu kapacitně vypadá. Rozhodně to nebude v kvantitě, jakou disponuje ochrana úřadující hlavy státu. Zřejmě v tom ale též hrála smutnou úlohu nekomunikace ochranky s lokálními policejními silami. Prostě trestuhodný zmatek.

Trump zdaleka nemá takovou ochranku, jako má Biden

Jak vypadá ochrana bývalých exprezidentů ve srovnání se současnými? 

Já bych spíše řekl, že exprezidenti u nás mají spíše, dá se říci, asistenta než nějakou ochranu. Pokud tedy hovoříme o českých podmínkách.

A srovnání v USA?

I zde nemůžeme porovnávat, ochranka úřadujícího amerického prezidenta disponuje daleko účinnějšími prostředky, například falešnými kolonami a mnoha dalšími prostředky.

Jak podle vás funguje ochranka Joea Bidena?

Tak není bez zajímavosti, že v čele Tajné služby Spojených států amerických [United States Secret Service, USSS, pozn. red.] stojí Kimberley Cheatle. A ta v ní dělala drastické čistky, protože ji spíše zajímala “inkluze” a takzvaná rozmanitost zaměstnanců ochrany amerického prezidenta. A nešlo jen o genderovou rozmanitost, aby tam bylo co nejvíc žen, ale šlo i o to, aby ta skladba lidí v ní byla zkrátka barvitější. Fakt je, že chtěla kupříkladu do pár let zásadně, a to za každou cenu, zvýšit podíl žen v ochranné službě.

Máte pro to pochopení?

Obávám se, že tyto trendy byly v poslední době pro ni důležitější než kvalita a profesionalita. Je to cesta doslova do pekel. Navíc ta žena ve vedení tam byla dosazena zjevně na bázi čisté protekce či ideologie. Neměla navíc žádné zkušenosti. Celá Amerika si totiž bez nadsázky dělá legraci z toho, že současného amerického prezidenta vlastně střeží žena, která na svou pozici byla dosazena z nějaké bezpečnostní agentury, která předtím hlídala budovy Pepsi Coly. Je to tristní a ostudné.

Trump žije, protože zafungoval sniper

Co je pro ochranku v kritický okamžik klíčové?

Nejlepší samozřejmě je, když k inkriminované události vůbec nedojde. Je třeba dělat především účinná preventivní opatření. Čili se neměl dvacetiletý střelec ani dostat na střechu. Jak jsme ale viděli, tak se tam přece jen dostal a mohl exprezidenta Trumpa snadno usmrtit. Nicméně opět si položme otázku: Bylo v silách ochrany, přidělené bývalé hlavě státu, která má jiné možnosti než ochrana současného prezidenta, tomu zabránit?

Jak hodnotíte ochranku v kritický moment?

Při samotném zásahu proti střelci zafungovala už docela slušně. Ochranka reagovala po prvním výstřelu. Její členové zalehávali exprezidenta, kryli ho těly a následně ho odváděli pryč. Vyjma snad těch drobných žen, které skoro dvoumetrového Trumpa nedokázaly clonit dostatečně. Asi cena za prosazování genderu za každou cenu… A pak následovala ona bleskurychlá reakce snipera, který zneškodnil pachatele. Musím říct, že Trump měl neuvěřitelné štěstí, že přežil. Návazné kroky také zafungovaly, evakuace, odjezd do nemocnice, které jsou již předem vytipovány, jak se do nich dostat co nejrychleji.

Co si myslíte o tom, že střelec ze 120 až 130 metrů “minul”?

Když policisté lezou na střechu, na které je střelec a křičí na něj a už na něj možná míří zbraněmi, tak samozřejmě ovlivní i střelecký výsledek. Důležité je i to, že pachatel střílel na hlavu. I když máte zbraň s optikou a zvětšením, hlava není zas tak velká, jak by se mohlo zdát. A dost se i hýbe. Zvolil-li pachatel tento cíl, zřejmě věděl, že Trump nosí balistickou ochranu. Otázka je, zda ta odolá puškovému náboji ráže 5,56 mm. Já bych věřil, že ano, protože za 15 let se v této oblasti udělal obrovský posun. Trump podle mého názoru standardně nosí balistickou ochranu. To na rozdíl třeba od premiéra Roberta Fica, který ve chvíli, když na něho pachatel střílel, měl pouze oblek a nic víc.

Hlídat Václava Klause byla potíž, říká Pavel Černý

Když dojde k nějaké podobné akci nejen v USA, tak se ze selhání obviňuje často ochranka, nicméně není v některých případech hlavní viník chráněná osoba, když neposkytuje součinnost?

Ano, záleží samozřejmě na tom, do jaké míry se chráněná osoba podvoluje bezpečnostním opatřením. Jsou nějaké dané procedury, ale pokud vám chráněná osoba ztrpčuje život tím, že se jim nechce podřídit, že ji to obtěžuje, či je nepřijme, nebo vám začne dělat některé věci, které vůbec nečekáte, tak to je pro vás jako člověka, který má tuto osobu chránit, velmi složité. Spolupráce s chráněnou osobou je klíčová. Vím od lidí, kteří například pracovali pro ochranku Václava Klause, že ji osobně nesnášel, považoval ji za zbytečnou. Důsledkem takového jednání je skutečnost, že ochranka padne do takové letargie, že výsledkem byl onen útok na Klause v roce 2012 airsoftovou pistolí. Ale důsledky jsou pak přičteny k tíži právě ochrance, další okolnosti už lidi zpravidla nezajímají.

Promítají se tyto a podobné incidenty do posílení bezpečnostních prvků, praxe?

Určitě, promítají se do zlepšených opatření v budoucnu, ale jak už jsem řekl, nejdůležitější je prevence. Trumpova ochranka si určitě vezme z nastalých událostí poučení do příště, aby se již podobná akce, kde jde exprezidentovi skutečně o život, neopakovala. Doufejme. Včetně prosazování té zde již zmíněné inkluze. V této práci by mělo rozhodovat, jaké má kdo schopnosti a dispozice, ne dělat skladbu ochranky podle kvót na pohlaví a nedejbože i jiných hledisek…

Petr Duchoslav

Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v. je absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, specializace Vojenský obor – zaměření na speciální armádní dovednosti příslušníků zvláštních útvarů AČR. Rovněž je prezident spolku Liga Libe, která se soustředí na zastupování zájmů českých vlastníků legálních zbraní a bezpečnost jako takovou.

V minulosti působil jako instruktor Policie ČR [PČR] – střelba, sebeobrana, taktika [1993 – 2000]. Také jako lektor Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] pro speciální zbraně a garant kurzů pro instruktory Policie ČR [2000-2004]. Rovněž je instruktor a metodik OMIV [tvorba modelových situací – specializace taktické aspekty rizikových zákroků [2004 – 2008].

Má mnohaleté zahraniční působení po celém světě – realizace výcviků instruktorů policejních speciálních jednotek nejen v Evropě, ale například i v Číně, Afghánistánu, Kongu, Mexiku, Togu, Indii, Kuvajtu, Vietnamu, Ghaně, Gruzii, Egyptě, aj.

Patří mezi první IPSC [International Practical Shooting Confederation] střelců v ČR, četná vítězství v disciplínách pistol, brokovnice, puška, mnohá medailová umístění v rezortních mistrovstvích PČR a přeborech MP. Je myslivec a člen expertní pracovní skupiny MV ČR k nové zbraňové legislativě.

2 KOMENTÁŘE

  1. Jestli by Trumpa zachránila neprůstřelná vesta, moc pozitivně nevidím. Sice došlo k velkému pokroku, ale k zastavení puškového střeliva se pořád jedná o pláty (nebo spíš lehké plastové desky*). Jeden (JEDEN!) výrobce sice “měkkou” balistickou ochranu třídy III nabízí, ale pořád jde prakticky o plastovou desku, jen trochu ohebnou kolem postavy. Pro zastavení průbojného střeliva, i 5,56x45mm M855 (tzv. Green Tip; v USA dostupné – dle definice zákona totiž není “průbojné”, ikdyž reálně je) je potřeba buď ocel nebo keramická vrstva.

    Samozřejmě je možné, že Trump pod oblekem balistický plát měl, ale to by šlo spíš o výjimku v oboru, nikoli pravidlo. Opravdu to nebývá zvykem, snad jen pokud by bylo důvodné podezření, že útok odstřelovače někdo skutečně v dohledné době uskuteční. Takový plát se navíc špatně schovává – ikdyž mohutnější postava a dobrý krejčí to trochu usnanďují.

    * Pokrok je hlavně ve váze balistické ochrany. Trochu lepší plát schopný zastavit ráži 7,62×51 (.308) nebo 7,62×39 s jádrem z měkké oceli váží kolem pouhých 1,1 Kg.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here