Von der Leyenová bude jako šéfka v Evropské komisi dalších pět let

187
Evropska_komise
Ursula von der Leyenová přesvědčuje ve svém projevu europoslance, aby ji zvolili. I když nakonec uspěla, z obrázku je vidět, jaký zájem o její názory a přísliby europoslanci měli. / Foto: Evropská komise

Evropský parlament dnes [18.7.] v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise [EK]. Ta získala 401 hlasů, proti jejímu setrvání bylo 284 europoslanců, 15 se zdrželo a sedm hlasů bylo neplatných.

Evropský parlament má 720 členů, von der Leyenová tak potřebovala nejméně 360 hlasů. Nakonec získala o 41 hlasů více, a tak povede EK dalších pět let. Celkem dnes hlasovalo 707 europoslanců.

Von der Leyenová se spoléhala na podporu Evropské lidové strany [EPP], ke které sama politicky náleží, frakce socialistů a demokratů [S&D] a liberálů z Obnovy Evropy [Renew Europe]. V tajném hlasování, kdy europoslanci měli možnost hlasovat nezávisle na frakci, však neměla 361 hlasů jistých. Na její stranu se ale připojili i Zelení.

Naopak Patrioti pro Evropu [Patriots for Europe] dopředu uvedli, že ji nepodpoří. Stejně se vyslovila Levice v Evropském parlamentu [GUE/NGL]. Frakce konzervativců z ECR před hlasováním uvedla, že je šéfka komise nepřesvědčila a že většina národních delegací bude hlasovat proti ní. Frakce ale připomněla, že hlasování je volné, to znamená, že každý může volit podle svého osobního uvážení.

EK chce příští rok 200 mld. eur na provoz EU. ECB varuje před dluhy

Ve chvíli, kdy Metsolaová plénu ve Štrasburku oznámila, kolik europoslanců hlasovalo pro, se v sále ozval potlesk. Zatímco představitelé EPP oslavovali, vedle sedící kolegové z nově vzniklého uskupení Patriotů zůstali sedět na místech bez větší reakce. Von der Leyenová s úsměvem na tváři gesty děkovala a nejprve se objala s šéfem EPP Manfredem Weberem.

Pětašedesátiletá německá politička získala zhruba 56 procent hlasů, což více než před pěti lety. Tehdy pro ni hlasovalo 51 procent europoslanců.

Politici: Von der Leyenová je úspěch Evropské komise

„Srdečné blahopřání k tvému znovuzvolení,” napsal na síti X německý kancléř Olaf Scholz po zvolení von der Leyenové a dodal: „Evropané očekávají, že Evropu posuneme kupředu. Pojďme do toho společně.”

Pětašedesátileté političce gratuloval také polský premiér Donald Tusk, který je přesvědčen, že se jí bude ve funkci dařit.

„Gratulace ke znovujmenování, milá Ursulo. Doba je těžká, ale jsem si jistý, že s tvojí odvahou a odhodláním odvedeš skvělou práci. Společně odvedeme,” uvedl Tusk.

Von der Leyenové poblahopřála také německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

„Tvoje zvolení je dobrou zprávou pro Evropu. Právě v těchto bouřlivých časech potřebujeme v čele Evropské komise opravdovou a ze srdce přesvědčenou Evropanku,” napsala na X Baerbocková.

Kostlivcem ve skříni Ursuly von der Leyenové jsou vakcíny od Pfizeru

Stejně jako Scholz vyzvala ke společnému budování silnější a akceschopnější Evropy. Premiér Petr Fiala [ODS] uvedl, že se se znovuzvolenou předsedkyní EK shoduje v silném důrazu na konkurenceschopnost Evropské unie či na bezpečnost.

„Shodujeme se v silném důrazu na konkurenceschopnost EU, což znamená podporu investic a odstraňování byrokracie. Důležité je pro nás oba i důraz na bezpečnost, a to jak směrem k Rusku, tak k zastavení migrační krize,” poznamenal premiér Fiala.

Von der Leyenové pogratulovala i končící eurokomisařka Věra Jourová: „Dokázala nás odvážně navigovat krizemi. Silnější druhý mandát je ocenění její tvrdé dřiny a výsledků. Je to dobrá zpráva pro Evropany.”

Von der Leyenové blahopřál i Starmer i Zelenskyj

Ursule von de Leyenové poblahopřál i Keir Starmer. Nový britský premiér Keir Starmer se zase těší na spolupráci při obnově vztahů mezi Británií a EU.

„Těším se na úzkou spolupráci s vámi při obnově vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií,” poznamenal ve své gratulaci Starmer.

Zdravotnictví, daně, bydlení i EU. To slibují řešit labouristé v Británii

Ursule poblahopřál také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj chce Ukrajina jako budoucí člen EU přispívat k posilování míru, bezpečnosti a prosperity v Evropě.

„Přeji paní předsedkyni von der Leyenové mnoho úspěchů při dosahování výsledků pro všechny Evropany a při posilování jednoty, obrany a hospodářské síly EU,” podotkl.

Blahopřání připojil i končící šéf NATO Jens Stoltenberg, podle něhož strategické partnerství NATO a EU přispívá k posílení bezpečnosti v Evropě i mimo ni. Další gratulace zaslali například belgický ministerský předseda Alexander De Croo či jeho nizozemský protějšek Dick Schoof.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. NSDAP v EU si silou, zastrašováním prosadilo své … opět velí Áda v sukni. Němci ji vyhodili z ministerstva války pro neschopnost i korupci. Těmto .. v Bruselu nevadí delejnové korupce s vakcínami, poněvadž těch 400 g… jsou stejní podvodníci. Evropo zase jdeš do kopru rychleji

  2. Evropa si zvolila naprostý pád na dno…..Co Ursula začala to dokončí. Občané se budou po 1.1.2027 divit za co budou všechno platit emisní povolenky. USA se musí smát naprosté neschopnosti Evropy a ztráty zdravého rozumu. Občané i firmy budou platit jako mourovaní. Brusel vybere neskutečné peníze,které bude rozdávat svým kamarádům a vlez do (_!_)

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here