Čínská centrální banka snížila sazby. Reaguje na zpomalující ekonomiku

336
cinska_centralni_banka
Guvernér čínské centrální banky YI Gang / Foto: PBC

Čínská centrální banka [The People’s Bank of China, PBC] dnes [22.7.] snížila sedmidenní reverzní repo sazbu o desetinu procentního bodu na 1,70 procenta. Snaží se tím podpořit hospodářský růst, který v posledních čtvrtletích zvolňuje.

Centrální banka snížila i další dvě sazby, kterými reguluje nabídku úvěrů domácnostem a firmám. Informuje o tom agentura Reuters. Podle ní je sedmidenní reverzní repo sazba v Číně základní krátkodobou úrokovou sazbou.

„Snížení sazeb je jeden krok správným směrem. Očekávám, že další snížení úroků přijde, až cyklus snižování sazeb zahájí americká centrální banka,” řekl hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management Čang Č’-wej.

Vývoj kurzu amerického dolaru proti čínskému jüanu

[Zdroj: xStation 5]

Podle něj skutečnost, že čínská centrální banka nepočkala, až americký FED sníží sazby jako první, naznačuje, že čínská vláda si je vědoma tlaku, jemuž čelí tamní ekonomika. Čínská centrální banka zároveň oznámila, že zlepší mechanismus operací na otevřeném trhu. Výnosy dluhopisů čínské vlády na oznámení o snížení sazeb reagovaly všeobecným poklesem.

Propad čínské ekonomiky v nedávném podcastu FinTag potvrdil Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole.

„Čína má růstový model. […] Ale i Čína je ve fázi strukturálního přechodu na nižší tempo růstu, které se ustálí někde kolem tří nebo 3,5 procenta. To je významný pokles oproti současné situaci,“ uvedl.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

A i dodal: „Čína je země zahleděná mnohem více do sebe. Když posloucháte čínské politiky, často používají jednu konkrétní politickou frázi. Mluví o ekonomickém nacionalismu. A ekonomický nacionalismus, to je státem řízený kapitalismus. Prosazují politiku ´společné prosperity´. Když posloucháte Si Ťin-pchinga, mluví o společné prosperitě. Ve finále ale mluví o přerozdělování příjmů.“

Co činí čínská centrální banka

Snížení základních úrokových sazeb v Číně přichází poté, kdy centrální banka uvedla, že upraví fungování transmise měnové politiky. Guvernér Pchan Kung-šeng v červnu řekl, že sedmidenní reverzní repo sazba v zásadě plní funkci hlavní úrokové sazby.

Čínští statistici minulý týden uvedli, že hrubý domácí produkt [HDP] Číny se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,7 procenta, a dál tak zpomalil z tempa 5,3 procenta v prvním čtvrtletí. Výsledek zaostal za odhady.

Čínská ekonomika přidala ve druhém čtvrtletí 4,7 procenta

Čínskou ekonomiku táhne dolů pokračující krize na realitním trhu a nízká spotřebitelská důvěra. Nepříznivá data vycházejí najevo v době, kdy se čínští komunisté sešli k jednání, které mají jednou zhruba za pět let. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku světa.

Krátce po snížení své hlavní sazby centrální banka oznámila, že o desetinu procentního bodu sníží i své klíčové úvěrové sazby. Roční primární úvěrová sazba [LPR] se tak snížila na 3,35 procenta. Pětiletá sazba LPR se snížila na 3,85 procenta. V Číně je většina nových a nesplacených úvěrů založena na jednoleté sazbě LPR, zatímco pětiletá sazba ovlivňuje ceny hypoték.

Ekonomové komentují krok čínské centrální banky

„Dnešní snížení je neočekávaným krokem, pravděpodobně kvůli prudkému zpomalení dynamiky růstu ve druhém čtvrtletí a také kvůli požadavku na ‘dosažení letošního růstového cíle‘ ve třetím plénu,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Macquarie se zaměřením na Čínu Larry Hu.

Třetím plénem odkazuje na jednání čínských komunistů a cíle, které stanovili. Dlouhodobým cílem čínské vlády je růst ekonomiky o zhruba pět procent každý rok.

Analýza: Zopakuje se historie? Následuje Čína příběh Japonska?

Kurz čínského jüanu po snížení sazeb klesl na téměř dvoutýdenní minimum 7,2750 jüanu za dolar, později část ztrát smazal. Výnosy čínských státních dluhopisů klesaly po celé délce výnosové křivky, u bondů se splatností deset a 30 let až o tři bazické body. Výnos desetiletých dluhopisů se později ustálil kolem 2,24 procenta, výnos těch třicetiletých kolem 2,45 procenta.

–ČTK/RED–

Aktualizace / 25. července: Čínská centrální banka snížila střednědobou úrokovou sazbu pro jednoleté úvěry [MLF] o 0,2 procentního bodu na 2,3 procenta. Přikročila tak k nejvýraznější redukci této sazby od dubna 2020, kdy se ekonomika dostala pod tlak kvůli koronavirové krizi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here