Nevěřím, že se Trump skloní před nickou, jako je Putin

40973
Trump
„Američané jsou poctiví a disciplinovaní lidé, kteří se řídí zákony,” říká v rozhovoru pro FinTag profesor a politolog Igor Lukeš z Bostonské university. / Foto I. a II. Boston Univerzity

Že by přijal porážku od takové nicky jako Putin? Nevěřím,” odpovídá na otázku v rozhovoru pro FinTag, co bude s Ukrajinou, pokud Donald Trump vyhraje v USA prezidentské volby, profesor a politolog Igor Lukeš z Bostonské university.

Pane profesore, USA se staly svědky atentátu na exprezidenta Donalda Trumpa. Jak to ovlivní další průběh prezidentské kampaně v USA? Mnozí politologové a komentátoři se domnívají, že Trump “už to má v kapse”. Jak to vidíte vy?

Konečný dopad nedávné střelby na Donalda Trumpa nelze předvídat. Jsou katastrofy, jež národ stmelí. Vzpomínám si na atentát na prezidenta Ronalda Reagana v roce 1981 nebo na teroristické útoky na Ameriku o dvacet let později. Ty zemi jednoznačně daly pocit jednoty. Všichni jsme byli na jedné lodi a táhli za jeden provaz. Pak jsou ale jiné, stejně tragické události, které nemají podobně terapeutický účinek.

Které konkrétně máte na mysli? 

Po vraždě prezidenta Kennedyho v roce 1963 přišel do Bílého domu nepopulární Lyndon B. Johnson. Spojené státy se rozdělily na dva tábory kvůli válce ve Vietnamu. Psychologicky devastující byly vraždy Roberta Kennedyho nebo Martina Luthera Kinga v roce 1968. Po nich následovaly demonstrace a rasové protesty.

Joe Biden jen několik dní po atentátu na Trumpa a po dalších chabých výkonech odstoupil z účasti v prezidentských volbách. Má Trump jisté vítězství ve volbách?

V dnešní situaci nemá Trump vstup do Bílého domu zaručen. Zaručený ho ale nemají ani demokraté. Může se stát mnoho nečekaných věci. Volby budou až v listopadu.

Američané jsou poctiví a disciplinovaní lidé, řídí se zákony

Dosáhlo rozdělení americké společnosti po atentátu již takového stupně, že definitivně mizí společenský konsensus a hrozí vypuknutí občanské války?

Občanskou válku v Americe by si přál Putin a jeho obdivovatelé v Severní Koreji nebo v Budapešti, někteří jistě i v Praze. Nic takového se nechystá. Ve Washingtonu je na nejvyšších místech vážná personální krize, ale země má silnou a zdravou občanskou společnost. Američané jsou poctiví a disciplinovaní lidé, kteří se řídí zákony. Je ovšem pravda, že extremisté na obou stranách politického spektra ztratili jazyk, kterým by se mohli domluvit.

Dá se vysledovat, jaké hlavní faktory stojí za rozdělením společnosti v USA? 

Příčin dnešní krize je tolik, že je nejde vyjmenovat na jedno nadechnutí. Mezi hlavní faktory patří to, že v 70. letech minulého století začalo být ekonomicky výhodnější dovézt auto z Japonska než z Detroitu nebo tričko z Bangladéše než ze Severní Karolíny. Postupně zmizely textilní průmysl a ocelárny. Nikdo dnes v Americe nevyrábí lokomotivy. Tak jako se už dávno přestaly vyrábět kočáry.

Analýza: Může Biden vůbec vyhrát obchodní válku s Čínou?

Automobilový průmysl balancuje nad hrobem už desítky let, zatímco investoři do umělé inteligence nebo firem jako Apple a Tesla zbohatli. Trumpovi voliči se většinově rekrutují ze skupiny občanů, kteří se necítí doma v 21. století. Věří politikům, kteří jim falešně slibují, že otočí běh času a vrátí svět do 50. nebo 60. let minulého století.

Programem Trumpa je Trump, varuje Igor Lukeš

Pokud by Trump ve volbě uspěl, očekáváte od něj určitou “politiku smíření”, nebo naopak dál vystupňuje svou rétoriku, aby dále mobilizoval své příznivce?

Nemyslím si, že Trump ví, co by chtěl ve svém druhém období prosadit. Je to narcista, který se koupe v obdivu davu. Udělá nebo řekne cokoli, aby ho získal. Nemá ideologii, kterou by chtěl prosadit. V 70. letech finančně podporoval v New Yorku progresivní politiky. Teď je naopak konzervativcem. Pro něj jsou hlavní sliby. Říká například, že deportuje jedenáct milionů nelegálních přistěhovalců. Jak to ale udělá?

Trump měl neuvěřitelné štěstí, že přežil, říká policejní instruktor Černý

Použít ozbrojené síly by bylo neústavní a Národní gardy nespadají pod jeho jurisdikci. A co děti, které se tu mezitím narodily a jsou americkými občany? Budou je ozbrojenci trhat z náručí matek? Slíbil, že propustí 50 000 federálních zaměstnanců a nahradí je lidmi, kteří projdou ideologickými síty. Ale to je neamerické a zcela jistě protiústavní. Zkrátka řečeno, fenomén Trump je písek, který poletuje vzduchem. Není to Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt nebo Ronald Reagan. Ti měli program. Programem Trumpa je Trump.

Co byste naopak v tomto směru očekával od demokratů, Joea Bidena, pokud by pokračoval, teď už od jeho náhradníka či náhradnice?

Zřejmě pokračování toho, co jsme měli dosud. Kompetentní domácí politiku, která opravuje mosty a silnice, snížila inflaci a nezaměstnanost a cenu benzinu. V zahraniční politice je Biden zkušenější než kdokoli jiný. Pohybuje se v té oblasti půl století.

Joe Biden prohrál závod s časem

Pokud bychom nyní dělali politický účet dosluhujícího amerického prezidenta Joea Bidena, jak by podle vás vypadal? 

Uspěl v tom, co jsem již zmínil. Naopak prohrál závod s časem. Bylo to bolestné ho vidět během jeho debaty s Trumpem. A teď ještě onemocněl covidem.

Domníváte se, že jména jako Kamala Harrisová či Joe Schapiro nebo jiná mají větší šance v listopadové volbě uspět?

Když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, je nepochybné, že soutěž je sice skoro vyrovnaná, ale Trump konzistentně vede. A to zejména v klíčových státech, které budou pro výsledek rozhodující. Co je ještě horší, kdokoli z jiných kandidátů – Newsome, Harrisová, Schapiro – prohrávají s Trumpem ještě větším rozdílem než prohrával Biden. Takže ano, Biden měl odstoupit a také odstoupil, ale nevidím rytíře na bílém koni, který přijede a zvítězí.

Když to zobecníme, jak to, že jak demokraté, tak republikáni nemají mladší, svěžejší kandidáty na prezidenta? 

Ano, máte pravdu. Je to absurdní. Není to ale výsledek konspirace. Je to souhrn náhod. Co se týče republikánů, Trump po své porážce v posledních volbách získal takovou moc uvnitř strany, že se stal jejím majitelem a znemožnil případné rivaly. U demokratů došlo po euforii okolo Obamy k falešné představě, že Hillary Clintonová hravě porazí nezkušeného Trumpa. Ukázalo se, že velká část voličů je ochotná zvolit Afroameričana, ale ne ženu. Bidena by logicky měla nahradit viceprezidentka Harrisová. Ta je ale ztělesněním všech kvalit, které někteří voliči – zejména na jihu a jihozápadě – nejsou ochotni přijmout. Proto se zatím nikdo nehrnul její kandidaturu prosadit.

Covid nabídl elegantní řešení k tomu, aby Biden odstoupil

Biden z volebního klání nakonec odstoupil. Jak vnímáte provedení tohoto kroku?

Zpráva, že Biden je pozitivní na covid, poskytla naději na “elegantní” řešení… Může ale Harrisová Trumpa porazit? Bidenovo odstoupení navíc doporučovali Nancy Pelosiová nebo Adam Schiff, nejvlivnější demokraté v Kongresu. Nevidím ale důvod si myslet, že ten nebo ta, kdo Bidena nahradí, má větší šanci uspět a uchránit nás před chaosem, ne-li přímo destrukcí demokracie.

V americké prezidentské volbě se mimo mnoha dalších věcí hraje o Ukrajinu. Donald Trump se nechal slyšet, že dokáže dostat k jednacímu stolu obě znesvářené strany, a to velmi rychle. Trumpův vybraný spolukandidát J. D. Vance kritizuje vojenskou pomoc Ukrajině. Pokud Trump vyhraje, ponechá Ukrajinu podle vás napospas osudu? 

Trump a Vance by v Bílém domě byli zajímavou dvojicí. Ještě před pár lety řekl Vance, že Trumpův politický “program” je částečně nemorální a částečně absurdní. Jinde se zase Vance přiznal, že se strachuje, aby se z Trumpa nestal “americký Hitler.” Teď najednou si prý tihle dva padli do oka a kráčí k nejvyššímu politickému oltáři planety. Nebude to šťastné manželství. Jsem si jist, že by se povolební realita lišila od jejich předvolební rétoriky. Už jen proto, že Trump musí být vždy dominantní osobností, vítězem. Že by přijal porážku od takové nicky jako Putin? Nevěřím.

Petr Duchoslav

Prof. Igor Lukeš  [* 25. června 1950 v Praze] je český historik a politolog, který žije od 70. let v USA. Specializuje se na mezinárodní vztahy a jejich historii, zejména oblast střední a východní Evropy. Profesor Lukeš přispívá svými odbornými články nejen do amerického, ale i do českého tisku a časopisů. Z jeho díla namátkou jmenujme: Československo mezi Stalinem a Hitlerem. Benešova cesta k Mnichovu, Československo nad propastí. Selhání amerických diplomatů a tajných služeb v Praze 1945-1948.

31 KOMENTÁŘE

  1. nelíbí se mi jak někdo píše že Putin je nicka, když vytáhl Rusko s poroby gorbačevismu a velezrady a z finanční agonie, jigurt stojí v Rusku 63 rublů to je fakt ale jsou tam i při inflaci výplaty 50-80 tisic měsíčně, at si někdo nastuduje Rusko od roku 1991 a zajede se tam podívat, nelíbí se mi takové řeči jako by u nás bylo vše ok krom zdažování na úkor /pííííp/..

      • Pánové (oba), předpokládám, že nechcete být za trubky. Takže. Jestli je Putin nicka či nikoli, to já sám nevím, že je to ale darebák, který bez jakéhokoli opodstatnění soi myslí, že může vtrhnout kamkoli podle svého zájmu a tam ničit a vraždit, tak to je něco, co mu žádná společnost, která není tak, jako ta jeho, nemůže dovolit a také se tak děje. Jestli Trump přitlačí Putina ke zdi, to brzy uvidíme, Trump je ale narcis takového střihu, že mu je jistotně jedno něco jako morálka, slušnost at. V jistém smyslu jsou si oba podobní, ale Amerika má jednu výhodu oproti Rusku, které se tak nepochopitelně odkopalo, nejsou to břídilové, váží si lidského života svých vojáků a s těmi jadernými zbraněmi to bude na remizu, takže Rus po nich nesáhne, ledaže by byl “sebevražedná trubka”…. No a teď k p.Fialovi. Když někdo kritizuje, měl by alespoň naznačit, v čem je problém. Pokud se týče jeho osobně a zahraniční politiky CR, myslíte si, že to dělá špatně ? Opravdu ? To by znamenalo, že jste na straně Ruska a pak jsou tyhle řádky výše jen moje ztráta času s vámi…..Trošku přemýšlejte, jestli to, co bylo za Babiše je opravdu lepší. Za mne ani náhodou, i když jsou problémy, ktzeré je potřeba řešit. Tak pánové, tady to máte za mne.

        • To co bylo za Babiše (s výjimkou Covidu, ale ten se nezvládl v podstatě nikde ve světě) bylo mnohem lepší než to co je teď. To snad musí být jasné každému s IQ vyšší než je pokojová teplota. Byl mír, byla prosperita (jako nikdy do té doby nebyla – to si laskavě uvědomte!!! – nikdy se v Česku nežilo tak dobře jako za Babiše – ano, těžko se to skousává, ale je to pravda!!! ), byla levné energie, průmysl šlapal, lidem se zvedaly platy a mzdy. Řešily se v podstatě kraviny. Z dnešního pohledu totální úsměvné nesmysly. Co je teď? Válka, drahota, beznaděj, bída. Výhled? Bude jen hůř!

          • Odkopáváte se už jen tou Vaší naivní reakcí. Podle Vás p. Fiala může za válku na Ukrajině, kterou vyvolalo Rusko, s čímž samozřejmě souvisí i ceny paliv a recese v Evropě. A jen pro Vaši informaci, po různě dlouhém období konjunktury (prosperity, neboli růstu ekonomiky) vždy přichází období recese. To jsou tzv, ekonomické cykly, které se dějí víceméně bez ohledu na to, kdo je u vlády. Tak si dál vzpomínejte na Babiše, kterému se přihodilo, že byl u vlády v době konjunktury.

          • Ano i my jsme se po letech cítili konečně jak lidé ve společnosti, která tvoří a vedou jí lidé , kteří ve svých funkcích pracují pro naší zem.

        • Pane Pavel, já nejsem příznivcem sni bezduchým obdivovatelem Ruska! A geopolitiku jsem odobně probíral i s panem Karlem Adamem S. , šlechticem a exministrem zahraničí! A přítelem. Jestli myslíte, že dnešní vláda provozuje dobrou zahraniční politiku, to je mi Vás velice líto. To je zase můj názor.

        • Vidíte to velmi správně, pane Jiří Pavle. Přesně podle fialového narativu. Vzorný občan o “své” vládě nepochybuje. Nikdy!

          Povinností prezidenta Putina bylo především předat Rusko pod správu USA, jak požadují Pravidla, povinná pro všechny mimo vládu USA!
          Ta pravidla prezident Putin a min. 80% Rusů odmítlo “dobrovolně povinně” uctívat, dodržovat a nejen to – dokonce se začali i bránit.
          A drze předvádějí světu, jak jim likvidující sankce naopak ekonomicky pomohly – dokonce nejen ekonomicky.

          Nebylo by na škodu podívat se i dál, nejlépe mnohem dál než k českým hraničním horám. Tam se svět mění mnohem rychleji a jiným směrem, než se zdá v české kotlince.

        • Přestaň omílat propagandu a mysli -jestli seš toho schopen.
          Seš schopen předložit nám tvé bývalé reakce na Srbsko či Irák? Jestli byly stejně příkré?!

    • Putin nevytáhl Rusko, cena ropy vytáhla Rusko. Jejich křivka HDP na hlavu se dlouhodobě velmi podobá křivce ceně ropy. Za Jelcina stála 20, za Putina začala cena růst na násobky, žádný jiný trik ani genialita jeho vedení v tom opravdu není. Pokud jde o hodnocení Putina jako krotitele finanční agonie, počkal bych s tím ještě tak 2 roky. Jsem si téměř jistý, že je to přesně naopak – snad nikdo před ním nepřišel s tak moc sebdestruktivní “ekonomickou strategií”.

      50-80 měsíčně (průměr 2023 něco přes 70) ano, ale rublů, tzn 13-20k CZK

    • Jenže Putin je nicka. V době svého nástupu měl ideální možnost posunout Rusko z imperiální pozice mezi fungující a aspoň částečně demokraticky řízené státy. Místo toho se zakopal na diktátorské pozici, obklopený patolízaly a svými pretoriány, Zneužil obrovskou rozlohu Ruska dostatečně znemožňující informovanost svých občanů a hezky, pěkně vklouzl do pohodlných bačkor samoděržaví. Ne nadarmo se bojí jak čert svěcené vody začít s mobilizací v Evropě blízkých metropolích a obětuje národy ze zapadlé Sibiře, odtamtud obvykle vzpoura nehrozí, ostatně ani ten jogurt za 63 ruble, natož pitná voda, splachovací záchod či lékařská péče. Teda ony ani sjízdné silnice po nichž by bylo možné si za tím doktorem zajet.

  2. Na profesora politologie dosti dětinské závěry. Putin je nicka, to jako vážně, pane profesore? Něco takového bych čekal od zakomplexovaného nevzdělaného pisálka, který píše svoje ničím nepodložené blábůlky na nějaký web za padesát korun na hodinu, rozhodně ne od Vás. (prosím nepodsouvejte mi, že jsem Putinův obdivovatel, nejsem, jen mám pocit, že nás arogance a pohrdání, k ničemu dobrému nepřivedla a nepřivede).

  3. A dále: ano, pane profesore, kočáry vymizely, přestaly se (až na výjimky) vyrábět, protože byly nahrazeny automobily s mnohem snazším provozem. Ale co lokomotivy? Ty už nejsou potřeba? Ty byly nahrazeny čím? Facebookem? Instagramem? Bitcoinem? CrowdStrikem? Chápu, že ne vždy máme svůj den, ale tohle ..?

      • Zeptám se, Když budete týden sedět na kravském hnoji, budete vědět o kravách víc, než zvěrolekář? Asi těžko. To,že tam žije ,neznamená, že tomu rozumí. Takže ano vadí mi někdo, kdo nema vůbec přehled a komentuje něco, čemu nerozumí.

      • Kde žije ? Ve své bohatší bublině, vůbec nemá ponětí co se děje na ulicích mezi “obyčejnými” lidmi. Tito rádoby intelektuálové se poctivě pracujících štítí, ale zvou si je na uklízení i práce kolem baráku. O těch velmi přizpůsobivých nikdy nepracujících neví vůbec nic … To je pohled z druhé strany lidí kteří se ze “slavné” USA vracejí zpět do Evropy. Do bord.. v Česku už ne.

  4. Další nutellák a to si žije v USA jako … No i takoví podrazáci jsou demokraté. Kdo je proti našemu scestnému náboženství je nicka, dezolát, rusofil … od profesůrka příliš tendenční článek na dvě věci, na hou.. a na nic. S Kamalou začal podraz a s Kamalou demokraté i další podraz dokončí, což bude pro USA dalším peklem jako dementní Joe. No uvidíme co tato čůza ještě stihne nalhat, populisticky naslibovat … své menšině neg.afro, pokud ji nedopatřením zvolí. Je Kamala vůbec narozená v USA ? Massajský bubeník se narodil někde v Malajsii a přesto se protiústavně stal prézou USA i světovým vál. zločincem, pak si koupil nobelovku míru, hnusná to doba.

  5. Taak se na to podívejme. Prof. Igor Lukeš. Ten titul dle všeho dostal u stánku s parkem v rohlíku, asi z lístosti. Prý politolog a specializuje se na mezinárodní vztahy? Tenhle by měl šupem zpět do školy a dovzdělat se. Putin je možná chodíci zlo, ale nicka? Igorko Lukešku, dyt ty mu nesaháš ani po pytlík v trenkách. Prej teroristický útoky. Ty jsi chlapče pěkne mimo.
    Omg. Proč nechávate mluvit a vyjadřovat lidi, kteří akorát blbnou společnost a lžou z vlastní dute hlavy.

      • To je, ale tak je bezpáteřním bidenovcem až za hrob a další expert kterých se najednou vyrojilo. Jinak by nebyly v kdejakém provládním Rudém právu jeho velmi objektivní rozumy na kdeco. Hlavně proti Trump, Putin, republikánům … bylo zadáním.

  6. Igorek Lukešovic, je pěkně mimo. Profesorský Titul asi zaplacen, nebo z lístosti. Myslím,ale že lidi si už zvykli na to,že se k věcem vyjadřují nejvíc ti, co o tom nic nevědí. Ale nazvat Putina nickou. je až úsměvne. Možna je Putin chodíci zlo,ale tenhle pseudo-profesor mu nesahá ani po tkaničky na botě.

    • To bude studium na Aspen Institute pro členy nového bujícího NSDAP. Které začíná nebo chce ovládat Evropu i USA. I úlisný teolog uapremiér Fiala je absolventem tohoto vymývaní mozků, to není z vatikánské sekty Jidášů v Česku jediným takovým šmej…

  7. prof. = diagnóza, … ale nakousl zajímevé téma, co může 21. století nabídnout lidem z textilek, automobilek apod. nebo oni jemu?

    • Pro p. ROBE: Co mohou lidé z textilek či automobilek nabídnout 21. století? Co třeba oděvy a auta? Vy snad oblékáte Twitter a jezdíte Tik-Tokem? Pro p. Jirku: Odkopávám? Naivní reakce? Já tvrdím, že Fiala může za válku? Ekonomické cykly? Jistě, ten cyklus v ČR vypadá tak, že kdykoli je u moci ODS (pravice), jde to s ekonomikou z kopce. ODS pak samozřejmě vždy tvrdí, že to jaksi opozici spadlo samo do klína. Že oni si to odpracovali a opozice jen slízla smetanu. Že oni snížili zadlužení a uvedli státní finance do pořádku. Jenže tohle neplatilo nikdy a ve světle kroků současného kabinetu jsou podobná tvrzení vskutku k pousmání. Jen je to smích skrz slzy.

  8. No nicka Putin opravdu není.Z rozvráceného Ruska ,které mu zanechal notorický alkoholik Jelcin plně vyhovující USA vytvořil se seběvedomou velmoc a hlavně pozvedl životní úrovneň obyvatelstvo .Válka s Ukrajinou je něco jiného ,teď hodnotím Putina jako prezidenta v období po období chaosu,který tam zanechal Jelcin.

  9. Autor Lukeš nezdůvodnil: “Postupně zmizely textilní průmysl a ocelárny. Nikdo dnes v Americe nevyrábí lokomotivy.”
    O příčině už nemluvil: outsourcing. Součást Ameriky, podnikatel zbohatne vývozem výroby do chudé země, Amerika chudne.

    • Dluh USA přesáhl 100% jejich HDP, což je v desítkách bilionů dolarů a stále roste o 17 milionů denně. Jenže demokratická poradkyně řekla … pořád je lepší žít na dluh, než zatěžovat nynější generaci daněmi … tak co teď ? To samé dělá česká hrůzovláda včetně celé EU-EK, asi nějaká nová demokracie se socialismem dohromady.

    • Politolog Lukeš je jen arogantní trouba, který si myslí, že snědl “šalamounovo how.no”.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here