Švédsko zavedlo brannou povinnost. Ostatní země se asi přidají

44788
svedsko
Ilustrační foto: The Swedish Armed Forces

Německo, Holandsko, ale i ostatní evropské země pozorně sledují systém náboru nových vojáků, který letos zavedlo Švédsko. To jen letos k odvodu pozve přes 100 000 teenagerů, z nichž mnozí, ať chtějí, či nechtějí, nastoupí brannou povinnost.

Píše o tom list Politico v článku “Europe eyes Sweden’s conscription model to solve troop shortage“. A pokračuje: Vítejte ve švédské ulici Tegeluddsvägen číslo 29A. Nevýrazný blok kancelářských budov na předměstí Stockholmu je podle něj adresou, kam musí povinně zavítat evropští činitelé ozbrojených sil, aby se dozvěděli, jak dostat více lidí do uniforem.

Toto rekrutační středisko spolu s pobočkami v Gothenburgu a Malmö jen letos prověří 110 000 teenagerů. A čtvrtinu z nich pozve na psychické a fyzické testy. Ti nejlepší, ať chtějí, nebo nechtějí, nastoupí na devět až 15 měsíců na základní vojenskou službu. Ostatně již v minulých dnech byli v ulici Tegeludsvägen k vidění nervózní mladí lidé, někteří v doprovodu rozrušených rodičů. A ne všichni jsou sdílní, i když někteří z nich přece jen hovoří:

Nils David Palmaeus, který do místa přijel z města východně od Stockholmu, uvedl, že by rád sloužil za Polárním kruhem.

„Získal bych nové zkušenosti. Celý svůj život jsem strávil na jihu a rád bych poznal, jak se žije v horách,“ řekl serveru.

I se svěřil, že nejtěžší na testech do armády byla podle něj jejich délka. A také se cítí docela vyčerpaný. Přičemž má za to, že mu služba v armádě umožní, aby zemi přispěl něčím důležitým.

„Potřebujeme armádu, zvlášť nyní,“ říká Nils.

Naopak Isabella van Leeuwenová, začínající letuška, nadšením z možného vstupu do armády rozhodně neoplývá.

„Musím začít pracovat a navštěvovat kurzy. Do armády se mi moc nechce,“ říká.

Tento model náboru přesto efektivně posiluje švédskou armádu poté, kdy její stavy po skončení studené války výrazně klesly. Švédské politiky donutila k obratu o 180 stupňů situace, kdy ruská armáda před deseti lety obsadila Krym a následně se ukázalo, že nebezpečí z východu přetrvává.

Profesionální vojáci nestačí, tvrdí švédský ministr obrany

Švédský model náboru do armády vzbuzuje u evropských politiků mimořádnou pozornost, včetně těch německých, britských a nizozemských. Všude v těchto zemích, Českem nevyjímaje, se vojáci marně snaží doplňovat stavy svých armád.

Vláda kupuje F-35, ale na platy vojáků peníze nedá, říká Lubomír Metnar

Švédský ministr obrany Pål Jonson [Umírnění, středopravicová politická strana, pozn. red.] již několikrát veřejně zdůraznil, že je nutné opět zavést odvody.

„Odvody jsou nezbytným předpokladem posilování armády. Její potřebu nemohou uspokojit pouze profesionální vojáci,“ uvedl na nedávném zasedání švédského parlamentu.

Počet branců přijatých do švédské armády se letos zvýšil na 8 000 ze čtyř tisíc v roce 2017. Stalo se tak poté, kdy země letos opět po sedmileté přestávce zavedla genderově neutrální povinnou vojenskou službu.

„Vláda uvedla, že chce toto číslo zvýšit na 10 000, přičemž nový systém by ho mohlo v případě potřeby ještě dále zvýšit. To posílí profesionální armádu,“ píše Politico.

Také ale dodává, že tento obrat švédskou veřejnost poněkud znepokojil. Švédsko neválčilo už více než 200 let. Spolu s nedávným vstupem do NATO by oprášení vojenské služby znamenalo přesměrovat mentální orientaci mladých Švédů, kteří nikdy neviděli vojenské letadlo zblízka, nepracovali v kuchyni ponorky a ani si takovou budoucnost neplánovali.

Povinné odvody zavedou nejspíš i země EU a Británie

Mládež v ostatních evropských zemích bude zřejmě příkladu svých švédských vrstevníků brzy následovat, píše Politico. Německý ministr obrany Boris Pistorius [SPD] švédské rekrutační středisko navštívil před několika týdny a nechal se slyšet, že tento model je pro Německo dobrým příkladem.

„Potřebujeme mladé a motivované muže a ženy, aby bránili naše země, pokud to bude zapotřebí. Slyšel jsem hodně o švédském modelu a líbí se mi, protože může pomoci vybudovat silné zálohy. Dobrý příklad tohoto přístupu nám nabízí Ukrajina,“ řekl s tím, že povinné odvody jsou „prvním krokem“ na cestě k bezpečnosti.

Vojáci Ukrajiny i jejich ženy a děti jsou vyčerpaní, píše Reuters

V jakém smyslu zmínil Ukrajinu, kde se mladí muži skrývají před odvody do armády, už ale neobjasnil. Přesto jsou povinné odvody v Německu již „v běhu“. Podle Pistoriova plánu, který nyní studují právníci a jeho koaliční partneři, německý stát vyzve všechny 18leté muže, tedy asi 400 000 mužů ročně, aby vyplnili dotazník. A asi 40 000 z nich pozve na zdravotní prohlídku a 10 000 vybraných podstoupí základní vojenský výcvik.

Nizozemští a britští činitelé se již rovněž vypravili na známou adresu stockholmského předměstí. Bývalý šéf agentury M16 to popsal jako výhodu švédského systému.

Švédsko: Jak vypadá tamní náborový systém do armády

Švédský náborový systém zasílá 18letým mužům a ženám dotazník s otázkami na jejich zdravotní stav, vzdělání, osobnost, trestní rejstřík a ochotu sloužit v armádě. Pokud se vojákům odpovědi líbí, respondenty pozvou na testy. Těm, kdo odmítnou dotazník vyplnit, hrozí pokuta nebo vězení. To, že se v dotazníku “mluví pravda” je samozřejmost, ale i při zjištění nepravdy, hrozí postihy.

Současně se rozjela kampaň informující o benefitech služby v armádě a o obranné strategii podporované celou společností známé jako „totální obrana“.

Na Ukrajině padlo přes sto tisíc mužů. Další jsou mrzáci

„Totální obrana má chránit naši demokracii, naše zájmy a právo žít život, jaký chceme. Jako branec Švédsku přispěješ, protože pomůžeš bránit naši svobodu,“ píše se v brožuře.

Všichni, kdo byli pozváni do ulice Tegeluddsvägen 29A, se podrobují mentální zkoušce na počítači. Telefon při testech není povolený. Ti, kdo ve zkoušce neuspějí, se vracejí domů. Ti, kteří uspějí, dále podstoupí na kole zkoušku vytrvalosti a jejich fyzickou kondici prověří stroj nazvaný Isokai. Ten funguje podobně jako zvedání činek.

Vědra připravená na zvratky v tělocvičně a odpočívárna pro mladé muže a ženy, kteří už nemohou dál, vypadají hodně strašidelně. Avšak hesla na chodbách povzbuzují. Například:

  • Můžeš se stát velitelem?
  • Najdi v sobě sílu!

Po dokončení této fáze zkoušek přichází pohovor s psychologem a další testy. Tím se zkouška dovršuje. Poté odchází potenciální branec domů a čeká na rozhodnutí komise. Náboroví pracovníci přitom nabízejí kandidátům nespočet možností uplatnění. Potřebují odolné týmy ke službě na severu, potápěče, techniky schopné opravit každou poruchu a chladnokrevné navigátory, kteří dovedou loď na potřebnou pozici. Ti, u nichž se projeví schopnost velet, budou sloužit 15 měsíců jako velitelé branců. Ostatní mají sloužit šest až devět měsíců.

Michal Achremenko

12 KOMENTÁŘE

  1. tak jsem zvědav jak donutí ty novodobé švédské kudrnaté blondáčky aby si navlékli maskáče když nejsou sto je donutit dodržovat jejich zákony

  2. Nooo, to bude zajímavé. Jak u nás ty party narkomanů, co se bez marjánky nebo “Péčka” ani nepohnou, jak budou plnit jakési úkoly.
    Jo a moment – se zbraní v ruce !!

  3. Na to bych jim ****! Vláda nás zadlužuje, není schopná pomoct mladým rodinám a mnoho více.. Až udělají něco pro mě, tak možná!!!!

  4. Tak to máme v ČR splněno, brannou povinnost tu mají nejem muži, ale i ženy.

    To je tak, když autor si plete vojenskou službu a brannou povinnost. Bože, bože…

    A ani ve Švédsku nebidou rukovat všichni.

  5. Jj, jen aby zas nevyrazili rabovat jak královna Kristýna poklady po Rudolfu II. a pak netáhli na Brno|! Dobrovolně i s ožralýma Finama vlezou do NATO. Blbci.

  6. “Švédské politiky donutila k obratu o 180 stupňů situace, kdy ruská armáda před deseti lety obsadila Krym a následně se ukázalo, že nebezpečí z východu přetrvává.”
    .
    Já už se lekl, že je k tomu donutilo násilné odtržení Kosova!
    A oni se bojí rusáků, kteří se plácají někde na Ukrajině a téměř všechny články se shodují na tom, že už jim dochází vojenské i ekonomické prostředky. Tahají prý techniku skoro z druhé světové a jejich občasný postup vpřed je pomalý a nejistý. Statečná ukrajinská armáda je brzy zažene zpět za hranice! Tak proč se jich bát a nalhávat si, že se chystají napadnout celé NATO?! Za tyto nesmyslné a poplašné zprávy by měli stát jejich autoři před soudem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here