Akcie klasických automobilek jsou extrémně levné, shodli se analytici

787
Do portfolia automobilky Stellantis, u níž se analytici shodli, že cena jejích akcií stojí za pozornost, patří i americký Dodge. / Foto: Stellantis Group

Akciové indexy jsou opět na svých maximech. To ale ještě neznamená, že nejsou k mání kvalitní akcie za dobré ceny. Které to jsou, řešili v pořadu Povídání o trzích analytici XTB Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka, Marek Nemky a Petr Horáček.

Na FinTag přinášíme souhrn toho, co v pořadu zaznělo. Prvním velkým tématem byla oblast streamingu. Analytici se v této části Povídání o trzích věnovali hlavně společnosti Warner Bros. Discovery. Podle nich jsou právě akcie této společnosti dlouhodobě pod tlakem.

Vývoj ceny akcií Warner Bros. Discovery od roku 2019

[Zdroj: xStation]

Analytici se shodli, že streamování není tak lukrativní, jak se původně očekávalo. I klasický televizní segment skomírá rychleji, než se předpokládalo. Obrovská konkurence v tomto sektoru navíc tlačí všechny hráče stále více do rohu.

Automobilky jsou “extrémně levné,” myslí si analytici XTB

Zdroj: Stellantis Group

Další oblast, která se v Povídání o trzích řešila, byl automobilový sektor. Akcie klasických automobilek jsou totiž podle zúčastněných analytiků extrémně levné z hlediska ocenění. Mnohé z nich se obchodují za trojnásobek až pětinásobek ročního zisku.

Zajímavou investiční příležitostí se podle nich ukazují například akcie společnosti Stellantis. To je jedna z největších automobilových společností na světě, pod kterou spadají značky jako Peugeot, Citroën, Dodge, Fiat a mnoho dalších automobilových výrobců [viz přehled výše, pozn. red.].

Vývoj ceny akcií Stellantis od roku 2019

[Zdroj: xStation]

Stellantis má malou expozici vůči Číně, spoustu hotovosti a minimální zadlužení. Namístě je ale otázka, zda je takové ocenění opravdu zasloužené. Případně, jak si stojí konkurenční Volkswagen nebo Toyota. I to řešili analytici ve vydání Povídání o trzích.

Akcie Nike ztratily během týdne 20 procent hodnoty

A došlo i na společnost Nike, jejíž špatné výsledky zapříčinily propad ceny akcie o více než 20 procent v rámci pouhého jednoho týdne. Podle analytiků firma v posledních letech učinila několik špatných strategických rozhodnutí. Třeba omezila prodej prostřednictvím jiných prodejců a příliš se spoléhala na některé staré modely bot.

Vývoj akcií společnosti Nike od roku 2019

[Zdroj: xStation

Naopak konkurence nespala a brala společnosti podíl na trhu. Nike také ztratil některé velké a známé sportovní tváře, které si založily vlastní značky. Podle analytiků firma také ztrácí na popularitě v běžecké komunitě. Pokud by se společnosti podařilo obrátit kurz, mohlo by po jejím nedávném propadu jít o velmi zajímavou akcii.

Alibaba jako příležitost, nebo zase jen planý poplach?

O problémech by mohlo hovořit i vedení jedné z největších a nejznámějších čínských společností, kterou je Alibaba. Posledních několik let pro ni bylo doslova utrpením, když ji sužoval nespočet propadů. Alibaba přesto roste, expanduje, odkupuje své akcie a generuje obrovské objemy hotovosti. Akcie však zatím nereagují. Analytici XTB tak řešili, zda jde o investiční příležitost nebo jen další z “planých poplachů”.

Vývoj cen akcií Alibaba od roku 2019

[Zdroj: xStation

Naopak společností, které se daří, ale přesto se její akcie obchodují v mírné korekci, je LVMH, představitel luxusního sektoru známého pro značky Louis Vuitton, Hennessy a podobných dalších.

Firma zřejmě doplácí na nedávné parlamentní volby, zpomalující poptávku z Číny, vyšší úrokové sazby a skutečnost, že v poslední době více zvyšuje ceny. Udrží si luxusní značky svůj lesk, nebo firmu čekají horší časy? Odpověď je těžká. Zvlášť, když se vztahy mezi Čínou a Evropou jenom přiostřují.

Vývoj cen akcií společnosti LVMH od roku 2019

[Zdroj: xStation

Kromě zmíněných témat v epizodě zazněla řada dalších zajímavých věcí. Jako například názor na současné problémy firmy Starbucks nebo to, kde obecně hledat levné akcie na dnešních burzovních maximech. Pokud jste fanoušky stock pickingu a hledáte inspiraci, na které tituly se nyní zaměřit, tento díl Povídání o trzích byste si rozhodně neměli nechat ujít. Celý díl série Povídání o trzích je zdarma na stránkách XTB.

Analytici firmy připomínají, že minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. I to, že každý, kdo jedná na základě těchto informací, tak činí výlučně na vlastní riziko.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here