Čeští europoslanci obsadili místa ve výborech Evropského parlamentu

4730
europoslanci
Veronika Vrecionová z ODS a frakce Evropských konzervativců a reformistů ECR uspěla při volbě na šéfku výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu [EP]. Stala se tak jediným zástupcem ČR, který vede nějaký výbor z 20 výborů EP. / Foto: EP

Europoslanci si včera [23.7.] zvolili vedení výborů a podvýborů. Evropský parlament [EP] má 20 výborů a čtyři podvýbory. Každý výbor si volí své vedení – předsedu a až čtyři místopředsedy – na funkční období dvou a půl roku.

To je polovina volebního období EP. Kompletní přehled pozic ve výborech a informace o tom, kteří europoslanci je obsadili, je zde. Předsedkyní výboru pro zemědělství a rozvoj venkova [AGRI] se stala Veronika Vrecionová [ODS] z frakce Evropských konzervativců a reformistů [ECR]. Podle Vrecionové je její pozice velmi důležitá nejen pro ODS a pro frakci ECR, ale i pro Česko. To zejména kvůli tomu, že EU čeká vyjednávání o nové podobě společné zemědělské politiky.

„Je třeba si uvědomit, že třetina evropského rozpočtu míří právě do zemědělství. To je ohromný balík peněz. A proto je velmi důležité, jak nastavíme další podmínky pro české i evropské farmáře,” řekla Vrecionová krátce po svém zvolení.

Nedávné protesty zemědělců podle ní ukázaly, že “farmáři mají problém poprat se se všemi novými povinnostmi, které na ně byly v důsledku Zelené dohody pro Evropu navaleny, je to v první řadě ohromný nárůst byrokracie”. Právě tomu je podle ní třeba se věnovat.

„My od zemědělců jako společnost chceme, aby se chovali zodpovědně k vodě, půdě i krajině, nicméně je potřeba nastavit tyto věci spíše motivačně, ne různými zákazy a příkazy,” řekla s tím, že chce řešit i téma, jemuž se dlouhodobě věnuje a kterým jsou životní podmínky hospodářských zvířat.

Vrecionová se stala teprve třetím českým europoslancem, který od vstupu České republiky do EU vede výbor Evropského parlamentu. Před ní tuto funkci získali pouze její stranický kolega Miroslav Ouzký. Ten v letech 2006 až 2009 předsedal výboru pro životní prostředí [ENVI], a Pavel Svoboda [KDU-ČSL]. Ten vedl v letech 2014 až 2019 výbor pro právní záležitosti [JURI].

Niedermayer jako místopředseda výboru pro hospodářství

Místopředsedou výboru pro hospodářství a měnu [ECON] se stal český europoslanec Luděk Niedermayer [TOP 09] z frakce Evropské lidové strany [EPP].

„Být opět zvolen do vedení Hospodářského a měnového výboru, ECON, je pro mě závazkem i oceněním mé zde dosud odvedené práce,” uvedl po svém zvolení.

Mezi ní patří podle něj například zamezení praní špinavých peněz v unii, změna fiskálních pravidel důležitých pro odpovědnější hospodaření zemí nebo úprava pravidel pro řešení bankovních krizí. Niedermayer zmínil nutnost větší konkurenceschopnosti ekonomiky EU.

Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP

„Konkurenceschopnost je klíč k růstu životní úrovně a jako Evropa zde máme co dohánět. Jedním z úkolů dne, na který se chci sám zaměřit, bude například podpora lepšího využití potenciálu společného trhu,” dodal.

Za další důležité téma označil zjednodušení fungování firem, což znamená hledat cesty ke zjednodušování i v oblasti daňové.

Kdo obsadil funkce koordinátorů

Čeští europoslanci zastávají i důležité funkce takzvaných koordinátorů. To jsou zástupci celé frakce v daném výboru. Například Tomáš Zdechovský [KDU-ČSL] je koordinátorem EPP ve výboru pro rozpočtovou kontrolu [CONT]. Alexandr Vondra [ODS] je zase koordinátorem své frakce ECR ve výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví [ENVI].

I zástupci českého hnutí ANO budou mít své koordinátory či vicekoordinátory za novou frakci Patrioti pro Evropu [Patriots for Europe]. Potvrdil to europoslanec Ondřej Knotek [ANO]. Vše se podle něj ještě potvrzuje.

Ve volbách prohráli eurohujeři. A to je dobře, říká Jiří Mašek

Podle něj by se Klára Dostálová měla stát koordinátorkou Patriotů ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů [IMCO]. Knotek by měl zastávat stejnou funkci ve výboru ENVI a Ondřej Kovařík [ANO] ve výboru ECON či podvýboru pro daňové záležitosti FISC.

Český europoslanec Ivan David [SPD] bude koordinátor své frakce Evropa suverénních národů [ESN] v zemědělském výboru AGRI. V loňském volebním období působil David jako koordinátor ve stejném výboru za tehdejší frakci Identita a demokracie [ID].

Podle některých expertů je koordinátor dokonce významnější funkce než předseda daného výboru. Být předsedou je pozice prestižní, šéf výboru rozhoduje o činnosti daného výboru i o tom, co se kdy projedná či jak bude schůze probíhat. Koordinátor ovšem reprezentuje a prosazuje politiku a pozice své frakce v daném výboru a prosazuje je do všech zpráv či usnesení. Právě koordinátoři z jednotlivých frakcí v daném výboru řeší i rozdělování zpráv mezi europoslance.

Europoslanci „v cordonu“. A co je cordon sanitaire

„Sluší se pogratulovat kolegům z české delegace, je dobře, že má Česká republika zastoupení ve vedení výborů,” uvedla česká europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová [ANO] z nové frakce Patrioti pro Evropu.

„Cordon sanitaire se projevuje samozřejmě i ve volbě do vedení výborů, ale velmi důležité jsou i pozice koordinátorů a zpravodajů legislativních návrhů,” dodala.

„I když jsme v tom cordonu, jak se říká, tak pořád existují v Evropském parlamentu pravidla, podle kterých nelze opozici obejít, že jí například nedáte žádné materiály. Takže my si tu práci určitě odvedeme,” doplnila s odkazem na určování toho, kdo bude zpravodajem jednotlivých právních předpisů.

S výjimkou Prahy ve volbách do EP vyhrálo ve všech krajích ANO

Takzvaný cordon sanitaire je pravidlo, které už v minulosti, ale i nyní, uplatňovali lidovci, socialisté a liberálové. Jde o neformální dohodu většiny o izolaci menšiny, původně krajní pravice. V praxi to znamená neumožnit jejím zástupcům v EP zisk žádné vysoké pozice.

Sanitární kordón, česky, je politický termín, který se používá od dob Pařížské mírové konference po první světové válce. Tento termín je přenesený z epidemiologie, kde označoval jedno z opatření proti šíření infekčních chorob, zejména moru. Na Pařížské konferenci byla poptávka po opatření proti šíření komunismu.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Vrecionová kdysi havlojidního vepříka saši milenka, jejich povedený synáček jim opět dělá poradce v EU za pěkná eura. I tak se několik let podniká v Bruselu na úkor slušných Evropanů. Neslušní euhujeři si je zvolili, tím i pro republiku peklo

  2. Ekonomika a vůbec život ve všech možných představitelných ohledech jdou v Evropě do kelu, zatímco nekompetentní, druholigoví papaláši obsazují výbory v euro parlamentu. A navíc kolem svojí naduté podřadnosti staví nepropustné zdi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here