Ukrajinci tlačí Maďary kvůli zbraním i penězům. Neposílají jim ruskou ropu

13566
ropu
Maďarský premiér Viktor Orbán zajel zkraje letošního července do Kyjeva po dlouhých 12 letech. Zda s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řešil i obchod s ruskou ropou přes ukrajinské území, není známo. / Foto: Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024

Vyšší ceny elektřiny i její výpadky. Anebo nedostatek pohonných hmot. To by mohlo už v příštích týdnech postihnout Maďarsko, ale i Slovensko. To kvůli tomu, že Kyjev přestal posílat ruskou ropu přes své území do Maďarska. 

Slovensko s Maďarskem v pondělí [22.7.] vyzvaly Evropsku komisi, aby rozhodnutí Ukrajiny prošetřila. Podle Slovenska jde o porušení asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Pokud se záležitost do tří dnů nevyřeší, obrátí se místo toho na mezinárodní soud podle svého výběru, píše agentura Reuters.

Problému se blíže věnuje i server Politico v článku Hungary facing fuel crisis in Ukraine turns up heat on Russian oil supplies. Podle něj Maďarsku nezbývá moc času na to, aby zabránilo výpadkům elektřiny a nedostatku pohonných hmot. Kyjev totiž minulý měsíc uvalil částečný zákaz na dopravu ruské ropy přes svoje území, kterou dodává největší ruská soukromá společnost Lukoil do střední Evropy. Ukrajina tím hodlá Kremlu omezit příjmy z prodeje ropy, kterými financuje válku. Tento krok ale komplikuje situaci Maďarsku, které je na ruské ropě závislé ze 70 procent.

EU odmítla pokračování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

„Opatření Ukrajiny by mohlo zemi přivést do značných potíží,“ říká Ilona Gizinská, odbornice z maďarského Centra pro východoevropská studia.

Podle ní mohou Maďaři v řádu několika týdnů čelit prudkému zvýšení cen energií a pohonných hmot. To stejné tvrdí maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Pokud Kyjev nezmění svůj postoj, energetická bezpečnost Maďarska dostane podle jeho slov vážné trhliny.

„Ukrajinské úřady sice projevily vůli najít východisko z této situace, ale příliš úsilí prozatím nevyvíjejí,“ tvrdí Szijjártó.

Ukrajina znovu zdraží tranzit ruské ropy do Evropy

Na toto téma ostatně jednal již před pár dny s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. A potvrdil, že Maďarsko jedná s Moskvou o alternativních dodávkách ruské ropy.

„Na Ukrajině je nová právní situace, na jejímž základě Lukoil nemůže dodávat ropu do Maďarska. Nyní pracujeme na novém řešení, protože ruská ropa je pro naši energetickou bezpečnost nezbytná,“ vysvětlil i proč.

Zastropování cen ruské ropy nefunguje, píše Politico

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý pátek obvinil Ukrajinu z „politického rozhodnutí“ a popsal situaci jako kritickou pro země, které ruskou ropu potřebují. Podle Centra pro výzkum energií a čistého ovzduší Maďarsko jenom letos do dubna utratilo za energetické suroviny z Ruska čtvrt miliardy eur [cca 6,35 mld. Kč].

Maďarsko vs. Ukrajina: Jedni chtějí ropu, druzí zbraně

Zákaz tranzitu ropy, kterou dodává Lukoil, je výsledkem rostoucího napětí ve vztazích mezi Kyjevem a Budapeští. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Jakkoli Orbán své setkání nazval „mírovou misí“. Na druhé straně Budapešť nadále blokuje unijní dodávky zbraní válčící Ukrajině.

Po invazi Moskvy na Ukrajinu vyhlásila EU embargo na dovoz ruské ropy lodními tankery. Ropovody ale dostaly výjimku. Včetně ropovodu Družba, kterým teče ropa do Maďarska, na Slovensko a také do České republiky. Tato výjimka měla zemím poskytnout čas na to, aby si našly jiné dodavatele. Ovšem s tím, že to udělají co nejrychleji.

EU zasadila další ránu Putinovi, říká. Obchod s ruským LNG ale nezakázala

Ukrajina nyní vzala celou záležitost do vlastních rukou, jak se vyjádřila ukrajinská právnička Inna Sovsunová z opoziční prounijní strany Holos, která je členkou parlamentního výboru pro energii.

„Čekali jsme více než dva roky na to, až EU a země Skupiny G7 zavedou účinné sankce proti dovozu ruské ropy prostřednictvím ropovodů,“ uvedla s tím, že ropovody stále proudí 200 000 barelů ropy každý den.

Rusko vyvezlo rekordní množství ropy. Nyní export ale utlumí

Moskva tak loni na vývozu ropy vydělala 180 miliard dolarů [4,2 bil. Kč].

„To je absurdní, že stále může vydělávat na ropě proudící přes ukrajinské území a vydělávat za ní peníze, kterými nás vraždí,“ dodala Sovsunová.

Zároveň naznačila druhotný cíl tohoto zákazu. A tím je zlomit odpor Maďarska k dodávkám zbraní na Ukrajinu a proti jednání o členství v EU. Problém podle ní je i blokování finanční podpory Ukrajině ze strany Maďarska v EU.

„Snažili jsme se najít diplomatické řešení, ale neuspěli jsme,“ postěžovala si a dodala: „A tak to vypadá, že to musíme zkusit jinak, než s nimi jednat.“

V problémech je i Slovensko

V pasti sankcí se ale neocitá pouze Maďarsko. I největší slovenská rafinerie Slovnaft kupuje ropu od Lukoilu. Mluvčí slovenského ministra hospodářství Politiku sdělil, že firma už si našla jiného dodavatele, ruská ropa na Slovensko ale teče dál.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica výpadek dodávek od Lukoilu znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která spadá pod maďarskou skupinu MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než kolik jí potřebuje.

Sankce, které přiměly kyjevského provozovatele ropovodu UkrTransNafta, aby odmítl přepravu ropy z produkce Lukoilu, nemíří na ostatní ruské ropné společnosti, Rosněft a Tatneft, které také přepravují ropu přes Ukrajinu.

Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

Děje se tak proto, že ropovod přepravuje ropu z Kazachstánu do Německa, jak uvedla Olena Lapenková, odbornice na energetickou bezpečnost z DIXI Group.

„Po Lukoilu budou sankce vzneseny i na ostatní ruské ropné společnosti,“ myslí si.

Maďarsko si proto nyní se zajištěním alternativního dodavatele musí hodně pospíšit.

„Poruchy v dodávkách by donutily regionální rafinerie, aby sáhly do svých rezerv. Musíme najít diplomatické řešení,“ říká Viktor Katona, analytik z firmy Kpler.

Vykopnout Lukoil jako jediná cesta, jak se zbavit Ruska, zní z Bulharska

Budapešť by mohla jednat o dodávkách ropy od Rosněftu a odebírat ropu z Chorvatska, tamějšího přístavu Omišalj. To přes ropovod Adria. Také by mohlo sáhnout do svých strategických rezerv, v nichž má zásobu ropy na 90 dnů. Ukrajinská a maďarská vláda na dotazy serveru Politico nereagovaly. A to ani ropná společnost MOL a Lukoil.

–AM–

10 KOMENTÁŘE

  1. To by nestrannému pozorovateli měli prozradit o ukrajinském režimu vše…Maďarsko ochotně přijali statisíce ukrajinských uprchlíku, poskytuje jim roky humanitární pomoc, ale těm v Kyjevě to nestačí a aby si vynutili dodávky zbraní a další peníze pro své korupčníky, tak začínají vydírat. A tuhle zemi by chtěli bruselští zrádci přijímat do EU?… no potěš…

  2. Tak jste se ukronác.. dočkali a nyní vidíte co dokáže Evropě nebezpečný šílenec v Kyjevě. Sám somrák jezdí po světě a vyhrožuje, slibuje, žádá dolary … hlavně pro sebe. Přitom UA žoldáci používají Ruskou ropu i plyn. Zfanatizovaní nutelláci kdopak to za neonacist.. UA asi Rusku platí ?

  3. Ukrajina je mafiánský stát a to modrým zlodějským ptákům z ODS vyhovuje.Stát má rekordní příjmy a stále jsme v mínusu….Proč?

  4. To přísloví, pro dobrotu na žebrotu, má všeobecnou celosvětovou platnost. Fiala by se měl zamyslet na činy podrazáka z Ukrajiny a přestat mu neustále lézt do análu a na té zkorumpované UA utrácet naše daně.

    • Slizký farář Fiala s bráchou rozkrádá Volyňskou oblast, tak peníze které někde vysomroval na úkor bídy jiných posílá i sobě. Pak si z darů Olena Zelenska koupí nové Bugatti T. za 170 milionů kč, do sbírek aut, vil, tryskáčů, jachet

  5. Takže se chce Ukrajina provydírat do EU? Tohle by mělo vést k okamžitému ukončení přístupových rozhovorů.

  6. Ukrajina nemůže válku vyhrát.Proč?Až dojdou lidské zdroje tak koho pošle válčit?Rusko má podporu Koreje,Iránu a také Čína,přitom má Rusko hodně svých obyvatel.Malá Ukrajina proti tak obrovskému množství lidí nikdy nemůže zvítězit.Experti na vojenské konflikty to říkají od začátku.Může sice USA poslat své vojáky,ale potom začne jaderná válka.Takže,nepošlou nic.

    • Z Ukrajiny po rozpadu SSSR uteklo asi 20-22 milionů obyvatel z 46 milionů. Jak na západ, Ruska atd … To před bídou, nezaměstnaností, mafiemi uaoligarchů, nastupujícímu nacism..sfašis.. i dalšího. Vše vyvrcholilo voj. převratem Majdan 2014 pod dozorem USA. Evropě nebezpečný sociopat v Kyjevě je jen třešničkou na žluklém dortu UA. Klaun v zelených teplácích už je dost bohatý a nyní chce být slavný i nový spasitel jako Áda nebo Kim.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here