U Liberty podpoří stát investora s plánem na produkci zelené oceli

2163
zelene_oceli
Ministr financí Zbyněk Stanjura v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky po jednání s vedením Moravia Steel o případném převzetí Liberty Ostrava. / Foto: Redakce FinTag.cz

Zatímco ještě před měsícem hovořili členové vlády o tom, že se o stojící podnik Liberty Ostrava vážně ucházejí dva čeští investoři, nyní se ukazuje, že podnik možná, a to jen částečně, převezme Moravia Steel a její Třinecké železárny.

A také to, že staré dobré technologie výroby, jako jsou vysoké pece, jsou podle vlády Petra Fialy [ODS] už docela na odpis. Vláda tak podpoří jen takového investora do zkrachovalého podniku s plány na produkci takzvané zelené oceli, a to i po roce 2030.

„My tady máme zkušenou českou firmu, která řeší zelenou ocel ve svém areálu,“ řekl na tiskové konferenci [25.7.] po jednání se zástupci Moravia Steel o jejich případném převzetí části hutí Liberty Ostrava ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Společnost Moravia Steel ale zvažuje odkoupit od Liberty pouze část provozu, a to takzvanou druhovýrobu, rourovnu. Podle Stanjury podá Moravia Steel v nejbližší době insolvenčnímu správci Liberty návrh na odkoupení této druhovýroby. V návrhu také uvede způsob financování provozu, zajištění vstupních surovin a počty potřebných zaměstnanců.

S rozhodností odborníka ministr Stanjura také vyjasnil, že dnes ve výrobě oceli funguje úplně jiný přístup. Nikdo podle něj nemůže čekat, že přijde nový investor a zainvestuje ostravské vysoké pece. A to i přesto, že obdobné pece v pohodě a úspěšně fungují třeba v sousedním Polsku.

Česko loni vyrobilo nejméně oceli v historii. Klesl vývoz i spotřeba

„My se nyní bavíme o elektrických obloukových pecích,“ zdůraznil ministr s tím, že budoucnost v tomto segmentu je založena na využití moderních technologií, do nichž dle jeho slov navíc v rámci Green Dealu míří miliardové podpory z Evropské unie [EU].

Stát podpoří investora na výrobu zelené oceli

K vysvětlování krachu Liberty Ostrava se přidal i za celý problém v průmyslovém podniku z hlediska vlády zodpovědný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN]. Okomentoval výsledky jednání s potenciálním investorem.

„Dnes jsme slyšeli velmi konkrétní plán, jak zachovat zelenou českou ocel a jak by se mohlo postupovat v příštích dnech a týdnech,“ řekl ministr průmyslu a obchodu, ale i čerstvý český uchazeč na eurokomisaře.

Ostrava byla pro Mittal jen dojnou krávou, říká odborář Slanina

Ministr Stanjura k současné situaci kolem Liberty Ostrava dodal, že se v jejím vývoji naplnily ty horší scénáře.

„My jsme dlouhodobě veřejně zpochybňovali věrohodnost plánu pana Gupty [majitel hutí Liberty Ostrava pozn. red.],“ řekl s tím, že prodloužení moratoria ochrany před věřiteli jen zhoršilo výchozí pozici pro řešení již měsíce trvajících problémů v provozu společnosti.

Ministr Síkela k tomu neřekl nic, ale upřesnil, že jeho zájmem a prioritou v jednání o převzetí části Liberty je modernizace a dekarbonizace českého průmyslu. Toho se mimo jiné týká, jak uvedl, i dříve podepsané memorandum s Třineckými železárnami.

„Dnes jsme se bavili o konkrétních konturách strategického výhledu, do kterého by se dala zapojit společnost Liberty,“ uvedl.

Pracovníci Liberty dostávají náhrady mzdy od státu

Stranou nezůstal ani ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Ten ke státním náhradám mezd pro zaměstnance, kterých má podnik zhruba pět tisíc, řekl, že je vyplaceno kolem 92 procent žádostí o ně. To podle něj znamená, že 3 740 lidí už dostalo peníze, které jim Liberty nevyplatila [za květen, pozn. red.].

„A minulý týden jsme začali [úřady práce, pozn. red.] přijímat žádosti za červen,“ vyjasnil s tím, že je důležité, aby si Česko udrželo i strategickou výrobu oceli pro průmysl.

Výrobu utlumila Liberty Ostrava přitom již loni v prosinci. Už tehdy většina zaměstnanců zůstala doma na takzvané překážce na straně zaměstnavatele. Reálně tak pobírali více peněz, než činila jejich mzda. Výplatu za letošní květen už ale pracovníci podniku nedostali a v červnu na sebe podala společnost insolvenční návrh. V tu chvíli mohli zaměstnanci začít žádat o náhrady mzdy stát, respektive úřady práce, to po dobu až tří měsíců.

Jurečka: Liberty dokáže obstát v tržním prostředí. Lidi v ní podpoříme

V té době zástupci vlády tvrdili, že se o podnik vážně zajímají dva čeští investoři. Ministr práce a sociálních věcí Jurečka tehdy dokonce uvedl, že podnik obstojí v tržním prostředí. A i udrží výrobu, a tak i zaměstnanost do budoucích let.

„Nyní je klíčové, jak rychlý může být postup insolvenčního správce a potenciálních uchazečů, kteří chtějí do podniku vstoupit,“ řekl letos v červnu s tím, že pokud se má Liberty znovu rozjet, pak se pro podnik musí stávající zaměstnanci udržet.

K tomu, aby zaměstnanci Liberty nepodávali hromadné výpovědi, je v červnu vyzval i předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. I ten tvrdil, že se o Liberty uchází vážní a seriózní investoři, kteří zřejmě brzy vstoupí do podniku.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here