Americká ekonomika ve II. čtvrtletí překvapila solidním růstem

265
americka_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Americká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí oproti začátku roku přidala 1,4 procenta. Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států ve druhém kvartále vzrostl o 2,8 procenta. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu.

Jedná se o pozitivní překvapení, analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali růst amerického HDP ve druhém čtvrtletí maximálně o dvě procenta, někteří tipovali maximálně procento. To potvrzuje i ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

„Zvýšení dynamiky americké ekonomiky tržní konsenzus očekával, ale ´pouze´ na dvě procenta mezikvartálně,“ uvedl.

Podle něj v rámci struktury amerického HDP pozitivně překvapila spotřebitelská poptávka. Spotřeba v USA vzrostla o 2,3 procenta, zatímco ekonomové odhadovali její zvýšení v průměru o dvě procenta.

Americká ekonomika mezičtvrtletní srovnání v %

[Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis]

„Nadkonsenzuální byla také dynamika jádrového deflátoru soukromé spotřeby, která ve druhém čtvrtletí dosáhla 2,9 procenta mezičtvrtletně. Což bylo o 0,2 procentního bodu nad očekáváním,“ dodal s tím, že oproti prvnímu čtvrtletí [3,7 % q/q anual.] se však jednalo o výrazné zmírnění cenových tlaků.

Mezinárodní měnový fond [MMF] tento měsíc přesto zhoršil odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států proti jarnímu výhledu o desetinu bodu na 2,6 procenta. Na příští rok počítá se zpomalením tempa HDP na 1,9 procenta.

Americká ekonomika ve druhém kvartále podrobně

Ke zrychlení růstu ekonomiky USA v letošním druhém čtvrtletí přispělo podle ministerstva především zvýšení spotřebitelských výdajů, soukromých investic do zásob a nebytových fixních investic. Výdaje spotřebitelů se na tvorbě HDP ve Spojených státech podílejí z více než dvou třetin.

Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

Ekonomika na začátku letošního roku ale zpomalila. Ve třetím čtvrtletí loni růst v přepočtu na celý rok činil 4,9 procenta a v posledním loňském čtvrtletí 3,4 procenta. Letošní zpomalení tempa způsobil prudký růst dovozu spolu s poklesem zásob ve firmách. Zvolnily ale i spotřebitelské výdaje.

Americká ekonomika svým výkonem nadále překonává jiné velké ekonomiky, přestože americká centrální banka [FED] v letech 2022 a 2023 výrazně zvýšila úrokové sazby. Navzdory současnému solidnímu tempu hospodářského růstu ale zůstává výhled na druhou polovinu roku v USA nejistý.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

Trh práce zpomaluje, což bude mít dopad na růst mezd. Míra úspor je hluboko pod průměrem z doby před pandemií covidu a ekonomové odhadují, že efekt vyšších sazeb se ještě zcela neprojevil. Snižují se i příjmy státní správy a samospráv, což by mohlo mít negativní dopady na vládní výdaje.

Politika FEDu a očekávání snížení úrokových sazeb

Finanční trhy očekávají, že americká centrální banka již v září sníží úroky z nynějšího pásma 5,25 až 5,50 procenta. Do konce roku by podle expertů mohla přistoupit ještě k dalším dvěma snížením. To by mělo podpořit americkou ekonomiku. FED navíc musí brát v úvahu pomalu rostoucí nezaměstnanost, která je aktuálně na 4,1 procenta. To je nejvýše za dva a půl roku.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zpomalilo na tři procenta z květnových 3,3 procenta. Dále zlevňují hlavně pohonné hmoty. Meziměsíčně ceny klesly o 0,1 procenta, zatímco analytici očekávali, že o 0,1 procenta vzrostou.

Právě ceny benzinu a nafty přitom podle analytiků S&P Global mohou ovlivnit rozhodování voličů v blížících se prezidentských volbách.

Nevěřím, že se Trump skloní před nickou, jako je Putin

Potraviny v USA proti květnu zdražily o 0,2 procenta, ve srovnání s červnem loňského roku o 2,2 procenta. Ceny energií meziměsíčně klesly o dvě procenta, meziročně pak o jedno procento vzrostly. Meziroční míra inflace se v USA ale stále drží nad dvouprocentním cílem americké centrální banky.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here