Byl to covid, který nakopl zájem lidí o investování

899
investování
Vladimír Holovka do XTB nastoupil v roce 2010. Je aktivní investor i trader. / Foto: Redakce FinTag

„Za covidu lidé nemohli chodit ven, neměli pořádně kde a za co utrácet, a proto se přesouvali k online koníčkům. Investování bylo jedním z nich,” říká v rozhovoru pro FinTag obchodní ředitel české a slovenské pobočky XTB Vladimír Holovka.

Jak se podle vás v posledních letech vyvíjí zájem lidí o investování?

Zájem o investování, ale i finanční gramotnost a povědomí o investicích rostou v Česku i na Slovensku již delší dobu, ale covid vše dramaticky urychlil. Každý může tento trend sledovat i v rámci našich obchodních výsledků. Jsme burzovně obchodovaná firma a musíme tyto informace pravidelně zveřejňovat.

Jak se podle vás promítl covid do zájmu o investování?

Za covidu lidé nemohli chodit ven, neměli pořádně kde a za co utrácet, a proto se přesouvali k online „koníčkům“. Investování bylo jedním z nich. Důvodem byl také všeobecný zájem o trhy a jejich značně volatilní období, ve kterém mnoho lidí spatřila životní příležitost. Dalším faktorem se ukázaly i vládní podpory a pumpování likvidity do trhů. Jak říkám, těch aspektů v době covidu tam bylo vícero, ale téměř všechny hrály do karet zájmu o trhy, investování i trading.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Investiční společnosti, banky, finanční poradci nyní zmiňují nástup nové generace, která bere investování jako něco samozřejmého. Potvrdíte to?

Ano, i my zaznamenáváme neustálé omlazování klientské základny. Věk naší cílové skupiny v posledních letech rychle klesá, což je velmi pozitivní. Potvrzuje to, co už jsem řekl, finanční gramotnost a povědomí o investicích jsou u nás na vzestupu a mladá generace se o tyto věci zajímá již od útlého věku.

XTB: Investiční plány, ETF na bitcoin, ale i DIP

Jak na takový trend reagujete?

Intenzivně, třeba letos jsme naplno rozjeli takzvané Investiční plány. Jejich prostřednictvím mohou lidé pohodlně investovat do ETF, a to navíc bez transakčních poplatků. Přidali jsme službu úročení neinvestovaných prostředků. Což klienti také velmi pozitivně ocenili. Aby ne, úroky centrálních bank jsou i nadále vysoko a trhy se pohybují na historických maximech. A do nabídky jsme přidali ETF na Bitcoin. A to hned od prvního dne, kdy to bylo možné [ve chvíli, kdy v USA schválili bitcoinová ETF]. To ale nejsou jediné novinky.

Pustili jste se i do spoření na penzi, nebo se pletu?

Máte pravdu, pokračujeme v implementaci důchodových investičních produktů. Jde o dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, který nedávno schválila vláda. Po tomto produktu, do kterého lze při využití daňových úlev zahrnout investiční nástroje i další finanční produkty, evidujeme mezi našimi klienty značnou poptávku v rámci celé Evropy.

Část svých pravidelných investic určitě převedu do DIPu

To je pozoruhodný posun u firmy, která začínala jako klasický broker. Kde vidíte XTB za rok, dva, tři…?

V kontextu nedávno spuštěných produktů, jakými jsou například Frakční akcie nebo Investiční plány, a také v kontextu plánovaných produktů, které jsem popsal výše, se transformujeme do “investiční superaplikace“. Chceme nabídnout opravdu univerzální službu, která pokryje potřeby všech typů investorů. A v tomto ohledu máme ambici se stát jedničkou evropského trhu.

Jaké investiční nástroje jsou mezi vašimi klienty nejoblíbenější?

V tomto ohledu se delší dobu nic moc nemění. Mezi nejpopulárnější instrumenty se řadí ETF, a to zejména na hlavní americké akciové indexy, jako je S&P 500 nebo Nasdaq. Pokud bychom se bavili o Evropě, tak populární je ETFko, které kopíruje MSCI World. Hned po ETF bych uvedl jednotlivé akcie. Mezi nimi jsou nejběžnějšími volbami tituly z takzvané Magnificent 7, technologické tituly, ČEZ a další populární společnosti.

Investování: Každý den nabízí unikátní příležitost

Jak hodnotíte letošní vývoj na finančních trzích?

Co se týče vývoje na akciových trzích, zatím ho hodnotím samozřejmě velmi pozitivně. Hlavní akciové indexy letos zatím jen výrazně rostou. S&P 500 se od začátku roku pohybuje okolo 20% zhodnocení. Až nyní v posledních dnech se nám možná rozjíždí významnější korekce. Za ní jsou hlavně technologické společnosti a jejich nejisté kvartální výsledky či další převážně makroekonomické aspekty.

Akcie klasických automobilek jsou extrémně levné, shodli se analytici

Čemu by měli investoři podle vás věnovat pozornost teď v letních měsících?

V první řadě stále trhům! Klasická okurková sezóna s nudnými tržními pohyby se nám opět nedostavuje, na trzích je naopak stále hodně živo. Ve světě se toho děje opravdu hodně a myslím, že právě nyní se vyplatí finanční trhy sledovat a aktivně se jich účastnit. Zkušenosti, které z toho mohou tradeři a investoři získat, jsou k nezaplacení. To myslím doslova – můžete mít peněz, kolik chcete, ale čas nevrátíte. Tržní situace, které se odehrávají každý den, jsou unikátní a znovu se opakovat nebudou.

A co vzdělávání se, stále nabízíte edukační kurzy a materiály?

Ano, to je náš denní chleba. Znalosti jsou základ úspěšného investování a tradingu. Průběžně připravujeme videokurzy, e-booky, články, konference. Cílíme jak na začátečníky, tak i pokročilé. Z těch nejnovějších stojí jistě za zmínku e-book “Jak koupit či prodat zlato u XTB“, videokurz s názvem “Trading pro začátečníky“ nebo prostě navštivte  “Vzdělávání” na našem webu.

Chystáme elektronickou peněženku i dluhopisy

V nabídce vzdělávacích materiálů, ale i v rozšiřování služeb tedy “jedete naplno”. Co nového chystáte nyní?

Do konce roku představíme nové instrumenty, třeba investice do dluhopisů, ale i produkty, jako je například elektronická peněženka, eWallet. Vylepšujeme funkčnost a spolehlivost naší investiční aplikace, to znamená investice do nových serverů. Důležitá je samozřejmě bezpečnost. I v tomto ohledu nespíme, pracujeme na nové bezpečnostní funkci 2FA [dvě formy identifikace klienta, pozn. red.] a mnoha dalších.

TOP 3 edukační materiály XTB na léto 2024

Nedávno jste se přestěhovali do nových kanceláří. Využijete nové prostory i pro zlepšení služeb zákazníkům?

Určitě, akorát jsme dokončili projekt stavby studia přímo v našich pražských kancelářích. Věřím, že nám to umožní zlepšit náš edukační videoobsah. V souvislosti s tím zvažujeme zcela nové formáty, na které se můžete těšit na YouTube i dalších platformách, které využíváme. Obsah je pro nás stále prioritou a chceme si udržet jistou kontinuitu. A dodám, že už teď pracujeme na naší každoroční listopadové Online investiční konferenci. Což ale není jediná akce, kterou chystáme.

–RED–

Ing. Vladimír Holovka vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Do brokerské společnosti XTB Online Trading nastoupil v roce 2010. Od roku 2013 je vedoucím obchodního oddělení pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Za podmínky dlouhodobě úspěšného obchodování považuje důslednou kontrolu rizik, správné řízení peněz a disciplínu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here