Komentář: To nejsou vaše peníze, milá vládo, ale naše peníze!

152689
penize
Rozpočet vám ukážeme, až my budeme mít za to, že je finální, shodli se premiér Fiala [vlevo] s ministrem financí Stanjurou [vpravo]. Na to, že jsou tu určité procesy, které tu jsou třeba i proto, aby byla zachována kontrola nad penězi daňových poplatníků, jaksi nevzali v potaz. / Foto: MF ČR

Členové vlády Petra Fialy [ODS] „chrochtají blahem“ nad tím, jak to letos zařídili se státním rozpočtem na příští rok. Oproti dřívějšku ministerstvo financí totiž vůbec nezveřejnilo svůj návrh rozpočtu pro příští rok. Jsou to ale naše peníze!

To neznamená, že ho vláda nepředstaví vůbec. Představí, ale až poté, kdy se na něm shodnou všichni ministři. Premiér Fiala totiž považuje za logičtější zveřejnění až konečného návrhu rozpočtu. V praxi to znamená, že vůbec první návrh rozpočtu veřejnost uvidí až po vládních prázdninách. A až tehdy, kdy se odpočatý Fialův kabinet znovu sejde a za zavřenými dveřmi takzvaně upeče rozpočet do „konečného návrhu”, jak sdělil premiér.

Jakkoli se toto může zdát na první pohled jako skutečně logický argument, logicky vyznívá jen pro vládu. A to je špatně! Proč? Protože státní rozpočet nepřerozděluje soukromé peníze členů vlády, kteří je, jak vidíme, strkají do všech možných pofiderních kampeliček a firem, ale pracuje s penězi daňových poplatníků. Nejde tedy o peníze vlády, ale o naše peníze! A je to ministerstvo financí, které s nimi má hospodařit řádně a v našem zájmu. To má hlavně počítat naše peníze, přičemž my máme právo vědět, jak je počítá. Avšak to, jak rozpočet navrhl úřad k tomu nejpovolanější, ministerstvo financí, vláda prostě směrem k nám vynechá, neukáže, nezveřejní.

Je tu ale i další důvod, proč ministerstvo financí nepředstavilo návrh státního rozpočtu na příští rok. A tím podle ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] je, aby se vláda vyhnula mediálnímu cirkusu. I tento argument ale vyznívá jako lichý. A nejen jako lichý, ale i jako přinejmenším dost přidrzlý. To opět proto, že v tomto případě jde o státní rozpočet, naše peníze. Ony totiž neexistují žádné státní peníze, o kterých rozhoduje a vidět do nich může výhradně jen vláda, ale existují jenom ty peníze, které od lidí stát vybere na daních, a proto by do nich měli vidět všichni. A to bez překážek, detailně a pořád. Ráno, večer, v noci, včera i zítra.

Naše miliarda sem a naše miliarda tam

Jsou tu ale i další nehoráznosti, které se váží ke státnímu rozpočtu. Naše peníze už opět tečou proudem tam, kam by to ještě včera nikdo nepředpokládal. Nikdo o tom předem nikoho neinformoval, nikdo o tom s nikým nediskutoval a nikdo to také před námi jako majiteli těchto peněz řádně neobhájil. Tentokrát jde o letošní rozpočet.

„Bezpečnost především! Naše vláda to dnes potvrdila, když na můj návrh navýšila rozpočet ministerstva vnitra na letošní rok o 1,95 miliardy korun. Díky tomu dokážeme zajistit bezproblémové fungování policie a hasičů, jejichž práce je pro bezpečí nás všech nepostradatelná. O dalších investicích do bezpečnosti budeme jednat při přípravě státního rozpočtu na příští rok,“ uvedl 24.7. ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Velice zajímavé: Diskuze nad státním rozpočtem na příští rok se odkládá. A stejně tak bez diskuze vláda již letos strká naše peníze do resortu vnitra, aniž by jeden věděl proč. Došly snad vnitru peníze na výsluhy policistům? Nebo snad policii a hasičům chybí peníze na dovolenou? Nikdo neví…

„Jsou to peníze, které jsou nezbytně potřeba i v souvislosti s bezpečností i na základě tragických kauz, kterých jsme byli svědky,” pouze uvedl k nečekanému výdaji premiér Fiala a dodal, že peníze podle něj budou použity správně.

Peníze na vnitru: Výdaje sto miliard, úspora 350 milionů

Jednomu hned spadne kámen ze srdce. Jak budou naše peníze využity? Správně! Trochu to připomíná podvodníky, kteří vám kradou peníze z účtu a přitom vám tvrdí, abyste se ničeho neobávali, a hlavně se na nic neptali. V tomto případě pak víme jen to, co nás nepotěší. A to je, že ministerstvo vnitra mělo letos hospodařit s výdaji 97,4 miliardy korun. Což je o 2,3 miliardy korun méně než loni. Teď mu z rozhodnutí vlády ale pošleme další dvě miliardy. To znamená, že bude skoro na svém loňském rozpočtu. Jsou toto ty úspory, o kterých vláda tak ráda mluví? Jsou toto ty reformy, které mají zefektivnit fungování státu?

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Pokud to spočítáme, zjistíme, že vnitro se letos při výdajích ve výši bezmála sto miliard korun uskrovnilo o cca 350 milionů korun. O úsporách či reformách tedy asi řeč být nemůže. Budiž… I v tomto případě ale jde o princip. Vláda rozhodla, vzala naše dvě miliardy korun a dala je ministrovi Rakušanovi [STAN]. Aniž by to bylo někde předem spočítáno, napsáno, aniž by to někdo řádně vysvětlil. Skoro to vypadá, jako by měla vláda za to, že to jsou její peníze, když s nimi takto snadno nakládá. A to, že se zaštiťuje i loňskou tragickou střelbou na FF UK, je už jen další drzost a nevychovanost. To už kvůli tomu, co všechno jsme se o zajištění takzvaných měkkých cílů skrz tuto nedávnou strašlivou tragédii my, kteří posíláme každý rok na vnitro zhruba sto miliard korun, [ne]dozvěděli.

Na téma naše peníze promluvil i prezident Pavel

Ke státnímu rozpočtu se překvapivě vyjádřil i prezident Petr Pavel. Ten uvedl, že za zásadní považuje transparentnost státního rozpočtu. To v tom smyslu, aby jednotlivé složky rozpočtu, jak řekl, byly na příjmové i výdajové straně naprosto jasné a srozumitelné. Těžko říci, zda jde o kouzlo nechtěného nebo jenom opět šťastnou shodu okolností, ale Pavlova slova – nutno mu přiznat – sedí. Problém ale je, že jaksi docela nekorespondují s aktuální situací, kdy premiér Fiala a ministr financí Stanjura spolu s kolegy před námi schovali návrh státního rozpočtu z dílny úřadu, který spravuje naše peníze, jako hadi nohy.

Ale ani tím příběh banánové republiky Česko nekončí. Jsou tu i další pikantnosti. Prezident Pavel vládě „také tak nějak pohrozil vetem rozpočtu“ na příští rok, když řekl: „Pokud by skutečně došlo k tomu, že v návrhu rozpočtu budou ignorovány priority tak, jak si je stanovila vláda, pak by to byl důvod ten rozpočet vetovat, protože by vlastně nesplnil to, co vláda voličům slíbila a kvůli čemu ji volili.”

Opět skvělá řeč! Zejména její poslední část. Ale radost z ní znovu kalí poznání, že byť vláda Petra Fialy poslední dva roky inkasuje rekordní příjmy na daních, vykazuje i rekordní deficity státního rozpočtu. A neslibovala právě vláda Petra Fialy, že dá dohromady veřejné finance? A neslibovala také náhodou to, že nebude zvyšovat daně a odvody?

Stanjura má rekordní příjmy, ale i deficit rozpočtu. Jak to?

Asi všichni víme, jak to s jejími sliby dopadlo. Přičemž neznačí právě toto, o čem promluvil prezident Pavel? Totiž, že vláda skrze státní rozpočet neplní, co voličům slíbila a kvůli čemu ji volili? Jeden by řekl, že to značí přesně to. A možná by se i doptal. Kde je celou tu dobu náš přímo volený pan prezident? Že na to dlouhodobě neupozorňuje? Že nešturmuje, když už ne k útoku, tak alespoň k obraně.

Němci státní rozpočet už znají. Aby ne, jde o jejich peníze

To, že se členové vlády Petra Fialy tak často a rádi vyslovují v tom smyslu, že jsou politici západního střihu, ještě neznamená, že mají osvojeny západní standardy. Ba právě naopak. Za příklad nám i jim může posloužit německá vláda kancléře Olafa Scholze. Ta veřejnosti představila státní rozpočet už 17. července. A sestavovala ho opravdu těžce nejen kvůli různorodé vládní koalici, ale i kvůli tomu, že německá ekonomika stejně jako ta česká nejede. Ale i tak ho sestavila a veřejnosti představila. Čímž německým daňovým poplatníkům jasně a v dostatečném předstihu řekla, co zamýšlí s jejich penězi v příštím roce udělat. A samozřejmě, že opozice návrh jejího rozpočtu zostra kritizuje. A samozřejmě, že Německo teď kvůli rozpočtu zažívá pořádný mediální cirkus.

To je ale přece naprosto v pořádku. Na rozdíl od naší vlády německá vláda ví, že demokracie je o dohadování se a často i hádání se. A i ví, že není o tom, že jedni mají pravdu a můžou všechno, zatímco druzí mají pouze „držet hubu a krok“. Také si uvědomuje, že peníze daňových poplatníků jsou svaté. A že je její povinností se daňovým poplatníkům zodpovídat za každé vybrané i vydané euro. I když i v Německu není v tomto případě vše dokonalé, všichni si tam velice dobře uvědomují, že vláda peníze lidí pouze spravuje. Což znamená, že s nimi nenakládá, jako by byly snad její, jako by patřily snad jí, takže má právo o nich rozhodovat tak, jak ji napadne.

V Česku to je ale jinak, zdá se. U nás nám ministr Stanjura, správce našich peněz, státní rozpočet tak, jak ho připravil ten k tomu nejpovolanější rezort, ministerstvo financí, klidně neukáže, aby si ušetřil mediální cirkus. A ukáže nám ho až poté, kdy se na něm shodne on a jeho kolegové na vládě. Což je mimo jiné i v momentě, kdy už jemu a jeho kolegům do toho, jak hospodaří s našimi penězi, nebude moci “nikdo kecat”.

A to je prostě něco neuvěřitelného! Představte si, že si platíte správce svých financí, třeba soukromého bankéře, který vám ale řekne v momentě, kdy chcete přístup k informacím o svých penězích, že dnes nemá náladu, ať jdete domů…

Názor: Seberme politickým stranám a hnutím naše peníze. Prospějeme jim

Co z toho plyne? Ministr Stanjura rozhodně není tím pravým, kdo by měl spravovat naše peníze. To proto, že byť by ho měla bolet hlava z mediálního cirkusu třeba i měsíc či dva, měl by to podstoupit. To proto, že nespravuje svoje peníze nebo snad peníze třeba Víta Rakušana, ale spravuje naše peníze. A to už je nějaká zodpovědnost. Minimálně dost velká na to, aby v sobě našel kus slušnosti a vyšel s tím, jak plánuje hospodařit s našimi penězi v příštím roce, co nejdřív na světlo. Pokud toto neví, měl by to vědět alespoň premiér. Pokud to neví ani premiér, měl by si i ten sbalit uzlíček a odejít. Totiž, milá vládo, to nejsou vaše peníze, o kterých teď rozhodujete, ale to jsou naše peníze!!!

Daniel Tácha

61 KOMENTÁŘE

  1. Je nebo není Petr Fiala ekonomickým katem tohoto národa.
    Kozel Zahradníkem.
    Kozla zahradníkem zvolili jste nám.
    Tímto pádem naše země lidi vzkvétá nám.
    Korupci tu máme a co dodat dál, že i Turek v Turecku se nad tím pousmál.
    Takovéto hospodářství ne můžeme mít, to bych se jak Turek musil obesit.
    Ekonomickým katem se Fiala stal a tak Česká země krachuje nám dál.
    Prolhanec a slibotechna co nasliboval hlavně že on korýtko má život jde
    dál.
    Moje báseň

    • Zkuste složit ještě básničku na ostatní předchozí vlády a budeme mít kompletní soubor básní.

      • Jenomže minulost už nás nezachrání a pokud jsme se z ní nepoučili a jenom se na ni vymlouváme, tak je to tak jak to je. Např. Libor Bureš (Libor Babiš)

        • No hlavně že ho obyvatelstvo ducha mdlého zase chce zvolit zpátky, jak naznačují různé volebné preference. Fialu nechtějí, ale návrat k Burešovi je velký omyl.

      • Teď je u vesla váš Fiala, nasliboval nemožné, vy jste mu uvěřili a zvolili jste ho. Tak mějte alespoň tu elementární slušnost přiznat, že jste se mýlili. Za 15 měsíců půjdeme opět volit, tudíž doufám, že tentokrát si vytáhnete hlavy z řití a budete trochu přemýšlet.

          • Vy vytáhněte hlavu z ři.. Pávka. Který měl všem takovým babišovcům v ZO šéfovat. Tento kontráš ukončil VŠ pro StB-GRU, to až v únoru 1991 za éry všehoschopného vényláhev u StB=Kokta, něco tady nesedí, co říkáte ? Kontráše otec voj. prokurátor (generál), to byly safra swi.. pokud si dobu pamatujete. Otec slizké danušky Peslar, u StB jako udavač PES, absolvent VUMLu, člen KSČ i velký agitátor pro SSSR, zaměstnanec ZO kde donášel na své okolí.. pokračovat můžete už sám.

    • No jo vy umíte básničky a váš guru BUreš neumí ani vyjmenovat planety sluneční soustavy a neví kde se tvoří mléko krávy.

      • Soudruhu, ten dobrý člověk o Burešovi ani nepípl. Ale vy asi máte nějaké mindráky z doby před převratem. Dělal jste u PS VB?

      • Hlavně na takové naivní voliče vlastizrádných 5hadů jako vy, cílila tato smečka nenažraných hyen v hrůzovládě. Soukromě se obohatí, astronomické dluhy co prásknou v pol. funkcích splácet už nebudou ..hnus totalitního režimu po převratu89. Na vás poslušné ovečky hodí-háží z vysoka bobek. I toto je morální špína jakési demokracie, která ve skutečnosti ani existovat nemůže … Jak řekl Sokrates i Platón

      • S největší pravděpodobností jste troll…anebo????? Jestliže tento Váš příspěvek myslíte skutečně vážně, pak budete asi silně zainteresovaný na rozkrádající politice této vlády – takže buď podvodník..nebo snad zloděj???? Nikdo jiný je totiž hájit ani nemůže…

      • Bohužel jsem se Havlem a jeho přisluhovači v roce 89 nechal zblbnout a patřil jsem mezi ty, kteří cinkali klíči. Dnes musím konstatovat i když jsem byl antikomunista, který fandil západním zemím, že před listopadem 89 bylo v Československu proti dnešku blaze, dá ještě někdo Česko po pětikolkové vládě, která “úspěšně” likvidovala vše, co ještě jakžtakž fungovalo, dohromady?

        • I kdyby se taková šance ukázala, toho se nedožijeme.
          Jak je všeobecně známo, bourat jde snadněji a rychleji, než stavět
          A bouralo, privatizovalo, kradlo se už víc než 30 let a jetě se nekončí.
          Navíc fachmanů ubývá a noví nejsou vychováváni. Znalost genderu a “nebinárních identit” elektrárnu, přehradu, dálnici domy ….. postavit nepomůže.

      • Jiříku, a ti, co mají IQ menší jak 30, tak volí tuto prolhanou zlodějskou pětikolku. Takových lidí jako jsi ty, a tobě podobní mi je docela líto. Ale třeba se ti jednou rozsvítí, a to bude teprve probuzení.

      • Ještě další dělení?
        Domníváte se, že jsme příliš velká země? Snad za Václava II. ale za Fialy I. určitě ne.

    • Asi by vám prospěl trvalý pobyt v kvalitním ústavu, Lettle. Takoví laici by vůbec neměli nic komentovat. Protože když ne ústavu, tak patříte do léčebny se mřížemi. Na vaše náklady. A to samé platí pro další blázny bez rozumu, Jiřího Tvrdoně či Františka Krále. To je k nevíře, kolik blbin si tady čtenář přečte. Jeden článek vedle druhého od prosťáčků, kteří neví absolutně nic o státní politice a rozpočtových pravidlech. To má být portál a tribuna pro lidi, kteří nic neví, ale rádi svoji myšlenkovou prázdnotu potřebují ventilovat? Je snad tato platforma pro narušené osoby? Už chápu, ústavy pro pomoc duševně postiženým jsou přeplněné, a to není divu. Ono to souvisí s průměrnou polointeligencí části národa, která se v rodinách přenáší na další potomky a pak to tady můžeme číst. Ale nemusíme.

  2. Vláda – to je to seskupení cílevědomých zlodějů, kteří myslí jenom na sebe a vše ostatní jsou kecy. Pro obyčejné pracující lidi je to počátek zkázy. Ekomomické výsledky jsou jasné. Už aby byly volby!

    • Uz se tesim, jak si tito dva hostapleri budou rano na Mirove pri nastupu na snidani podavat packy z radosti, ze se opet po jednom odsedenem dni zase vidi……

  3. Logický, rozumný a dokonce férový krok vlády. Vzhledem k jejím dosavadním komunikačním schopnostem, je rozhodnutí zveřejňovat vládní návrhy, namísto dojmů jednotlivých ministrů, úředníků a lidí, co šli kolem, velký pokrok. Opozice i veřejnost by jako v Německu měla mít možnost kritizovat návrh rozpočtu a ne nějaké rádoby verze téhož. Opozice se tak vyhne blamáži s kritikou myšlenek, které s návrhy vlády mají pramálo společného.

  4. “Můžete se spolehnout”, že umím pouze lhát, “správně politicky” rozkládat rukama a nosit nepotřebné brýle. Pan Fiala měl tedy ty nejlepší předpoklady, aby se ze špatného politologa stal ještě horším politikem.

  5. Nekompetence, neschopnost, nepřipravenost vykonávat skutečně náročnou práci a nést odpovědnost nikoli pouze “reprezentovat” (i když nejde mu ani to), nevzdělanost (maskovaná srandovními tituly), ideologická tupost a zaťatost, pomstychtivost, v mnoha ohledech (nebo snad ve všech?) sázka na špatnou kartu, služebnost, pokrytectví, dvojí metr, snaha se zalíbit, kariérismus, zbabělost spojená s agresivitou (maskovanou přehrávaným slušňáčkovstvím a svatouškovstvím) a stále rostoucí špatně maskovaná nervozita a strach. Tohle nedopadne dobře. Tohle nemohlo dopadnout dobře.

  6. Podle pochybných úvah naprosto nekompetentního D.Tácha, se budou příští státní rozpočty skládat “experti” v mostecké Severce za účasti 10,5 mil. respondentů, z nichž velká většina nezvládá ani svůj vlastní či rodinný rozpočet. To bude vrchol demokracie v Čechách…

  7. Tato vláda je spolek dezolátů a podvodníků. Nehájí zájmy státu a jejich občanů. Od prvního dne lže a porušuje všechny pravidla, ke kterým se zavázala. Nedovede si prosadit dotace z EU, o kauze Elektrická energie ani nemluvě. Pořádá drahé rauty pro všechny vyvolené, jezdí na služební cesty a pro naší republiku nepřiveze žádné výhody ani kontrakty. Vzhledem k tomu , jak jsme malý stát s malým počtem obyvatel vynakladáme velké částky na podporu Ukrajinců a pro naše občany nejsou peníze na vyplácení sociálních dávek na bydlení apod. Jako příklad uvádím, že ǓP Opava nevyplatil do dnešního dne příspěvek na bydlení za měsíc červenec. Věřte tomu, že občané nechodí na úřady pro podporu z radosti, ale proto, že jsou nuceni, protože jejich příjmy a důchody nestačí pokrýt náklady na bydlení a živobytí, dostávají se na hranici chudoby. Nejsou to občané, kteří nepracovali, ale lidé, kteří pracovali celý život a odváděli státu nemalé částky v podobě daní a sociálního a zdravotního pojištění. Je mi stydno za tuto vládu, za prezidenta. Nemohu si těchto lidí vážit a za své podvody by měli být trestáni, tak jako každý, kdo se dopustí podvodu a s veřejnými prostředky špatně hospodařil v neprospěch svých občanů.

  8. Konečně někdo napsal pravdu a ještě to někdo vytiskl. Bohužel to ničemu nepomůže. Zabedněnci budou stále volit zloděje z ODS a huhlat větu: havně,že tam není Babiš.
    Babiš tam není, ale nějak si nevšimli,že tam nejsou ani naše peníze.

    • Závěrečná věta nemá chybu!!!
      K Babišovi – zdá se, že lidé nechtějí vidět, že toho Babiše si vláda pěstuje úmyslně.
      Na koho by jinak svedla svou neschopnost?
      Babiš a jeho Čapí hnízdo x-lrát prodiskutované, x-krát smetené se stolu, po x+1 spolehlivě zafunguje jak rudý hadr na býka! Takové zbraně se vláda náodní katastrafy nikdy nezbaví. Kde by našla lepší.

  9. Někdo tady žádá o slušnost, což na tuto vládu použít slušná slova nelze.Když už jsme u té slušnosti tak Vám přísluší vybízet vládu k slušnost, protože plnit sliby je slušné a podle toho se pozná charakter těch co slibovali.Jelikož sliby neplní,dá se říct o těchto slibotechnách,že jsou bezcharakterní a jako takový si můj hlas u voleb nazaslouží.

  10. No podle mě to napsal Petr Tláchal. Naprosto zbytečný článek o ničem konkrétním, pod který neprasto zbyteční lidé něco připisují.
    Připravit rozpočet je odpovědnost vlády. Pochopit a natož kritizovat ho mohou jen velmi vzdělaní lidé.

    • Vy to rozhodně nebudete, vy věříte kdejaké lži, populistickým slibům … hrůzovlády s úlisným farářem i jeho ministranty. Asi i vaši vinou je republika v ři.. diktatury z EU-EK i USA

    • Ano – ale ti lidé musí dostat šanci. A tu jim vláda nedala a nedá. Navíc je diskutabilní, jestli k diskusi pustí i opravdové odborníky a hlavně jestli si zodpovědně promyslí i opoziční názory, rady a připomínky.
      Taky asi vláda nebude zrovna nadšená, aby někdo mohl nahlédnout do vládní kuchyně.

  11. Autor článku má pravdu. Politici nám jenom lžou a neplní svoje sliby. Ministři a premiér jsou nekompetentní. Pokud politici nebudou mít finanční a ekonomickou odpovědnost tak se nikdy nic nezlepší. Média nesmí politikům pochlebovat ale reálně a fakticky pojmenovávat problémy.

  12. Zdravím Vás všechny a jsem ráda, že většina obyčejných lidí je normální.
    Myslím si, že bychom asi měli něco dělat a vyházet ty pijavice z okna parlamentu. Protože než budeme mít možnost zvolit novou vládu, tak už naší republice nebude patřit nic, snad jen chodníky a to nám taky zdaněj

  13. A proč vůbec někoho volite! stejně je to jen fraška pro lidi a pořád si myslíte že něco změníte.Kazda země je zkorumpovaná tak už se proberte.

    • Jo,jo, dobre napsano!
      Ted uz chybi jenom novodoby Zizka.
      Ale i jeho duch stale zije sam o sobe,
      natoz mezi mnoha Cechy!
      Existuji lide, kteri to dokazi…
      Vrat se, Jene, neb z Cech nezbyde uz zadne sémě….

  14. Zvláštní článek a ještě zajímavější komentáře. Souhlasím s tím, že státní rozpočet je věc veřejná a má být diskutován veřejně. Ale musí být hotov. Pokud si uděláme jedno sezení, na papír hodíme pár návrhů a odjedeme na dovolenou s tím, že to po dovolené dořešíme, je naprostý nesmysl tuto slátaninu ukázat veřejnosti a tvrdit, že to je hotový návrh rozpočtu. Zrovna tak je nesmyslé tvrdit, že každý občan má právo komentovat státní rozpočet. Mluvit do něj by měli pouze ti, co tomu rozumí; tedy ne kdejaká Máňa z kravína, která chce snížit počet policajtů, aby její starej snadno utekl z vloupačky. Jsme demokracie volená zdola. To znamená, že každý z nás má nějakého voleného zástupce v parlamentu, který by měl mít na jeho okrese kancelář a tam je možné tohoto poslance navštívit s připomínkami k návrhu státního rozpočtu. A také by tento poslanec měl být natolik fundovaný, aby dokázal lidem hned v kanceláři vysvětlit, zda jejich připomínky jsou realistické nebo spíš utopistické. Pokud jste k volbám nešli, tak teď mlčte; nikoho jste si nezvolili, nikdo vás tedy nezastupuje. Jestli si budete nadávat v hospodě je vaše věc, nebude-li to hospodskému vadit. Ale opravdu není možné, aby přes 10,5 milionu lidí komentovalo rozpočet, kterému drtivá většina z nich ani nerozumí. Zejména neplatiči, namakančenkové, bezdomovci a další, kteří nemají zájem o to, aby se zařadili do normálního života a platili své závazky, nemohou nařizovat vládě, co má dělat s jejich penězi. Oni totiž žádné státu nedávají, jenom natahují ruku se slovy “státe, dej”. Víte jak by to dopadlo, kdyby právě tito lidé připomínkovali státní rozpočet? Takže počkejme na finální podobu státního rozpočtu a poté můžeme vládu pořádně provětrat za jejich návrh. Čas na to ještě rozhodně bude… Přeji hezký den všem.

  15. Prosím takovéto články ve všech novinách každý den, dokud to lidé nepochopí… Zatím jsou stále zaslepení před dvojím metrem čehokoli… když jim písknou z jedné strany, naskáčou na druhou a naopak… kéž by alespoň zůstali uprostřed mezi tím vším marastem a nečekali, že je ti neukřičenější vykukové spasí.. míra tuposti národa se pozná podle diskuzí pod podobnými články.. stále nic moc…

  16. Ono se všechno vždycky nejlépe řeší doma z obýváku. Sestavení rozpočtu i naší malé země je velmi náročný a velmi nevděčný počin. Někomu dáte , co jste jim slíbil a někomu vezmete. Celé to musíte zkoordinovat , aby bylo na důchody , platy státních zaměstnanců , udržitelnost infrastruktury, nákup strategických komodit a mnoho dalšího. Není to úkol lehký. Souhlasím, že občan má právo vědět , jak bude nakládáno s veřejnými financemi. A demokraticky vzato, ano měli bychom mít možnost se k tomu vyjádřit . Jedno ale vyloučit nelze a to je skutečnost, že jsme této vládě k tomu dali mandát při volbách. Je jsme určili jako řídící orgán státu a do jejich kompetence spadá i návrh rozpočtu. Že nesplnili sliby z předvolebních bojů ? Sáhneme si teď každý do svého svědomí , kolikrát jsme slíbili někomu něco, co jsme potom nemohli dodržet , neboť se vyskytly další okolností, které nám v tom prostě bránily? A stalo se to i opačně jistě každému z nás. Nutno dodat, že jde “jen” o celý stát a tím pádem je všechno kumulativně složitější a těch něco je kumulativně více . Pokud je občan s něčím nespokojen, může zúčtovat ve volbách. Do té doby by měl respektovat vládu , která byla demokraticky zvolena.

    • Co to melete ? Bývalá opozice slepenců respektovala vládu ? ani náhodou. Ještě jste si sprostě přizvali placených milion chlípníků, havlojidní komedianty, lůzu z ulice, štvavou ČT-ČT24-ČRo … To je ta vaše demokracie o které furt lžete … my můžeme a vy držte nejen krok …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here