Akcie technologických firem zakolísaly. Splaskne AI bublina?

298
akcie_technologickych_firem
Ilustrace: Pixabay.com

Index S&P 500 od začátku letoška přidal 15 procent, od začátku roku 2023 pak 40 procent. Nyní trhy ale zakolísaly a minulý týden dokonce výrazně propadly. Důvod jsou akcie technologických firem, které trhy dlouhodobě táhly vzhůru.

Minulý týden index S&P 500 ztratil za jediný den přibližně 2,3 procenta své hodnoty a technologický Nasdaq dokonce 3,6 procenta. To jsou největší jednodenní propady za více než rok a půl. Jedná se o začátek konce rostoucího trendu, nebo byla celá věc pouhé zaškobrtnutí na cestě k novým maximům? Na tyto otázky ve svém komentáři pro FinTag hledá odpověď analytik společnosti XTB Tomáš Vranka.

A ten píše: Za poslední zhruba rok a půl jsme si zvykli, že akciové trhy jsou relativně klidné a jen zřídkakdy dochází k výraznějším prudkým pohybům, zejména směrem dolů. Že byl poslední rok a půl mimořádně klidný, dokládá následující obrázek. V něm každá tečka představuje výkonnost za jeden den.

[Zdroj: Chartr, FactSet]

Z obrázku je patrné, že až na několik výjimek se všechny tečky pohybují mezi -2 % a +2 %. Pokud se ale podíváme na roky 2022 nebo 2020, vidíme, že v těchto letech jsme zažili mnoho situací, kdy ceny akcií rostly, ale i klesaly o více než dvě procenta.

Akcie technologických akcií padají

Růst akciových indexů v posledních letech táhly především akcie velkých technologických společností, tzv. Magnificent 7 [Velkolepá sedmička]. Do ní se řadí následující firmy:

  • Apple,
  • Microsoft,
  • Amazon,
  • Alphabet,
  • Meta,
  • Nvidia,
  • Tesla.

Odhaduje se, že jen mánie umělé inteligence přidala na hodnotě zejména technologických firem zhruba 9 bilionů USD [cca 211 bil. Kč]. Avšak minulou středu ceny zejména těchto akci výrazně propadly. Tržní kapitalizace těchto firem klesla v jediném dni o 760 miliard dolarů [cca 17,8 bil. Kč]. Byť jde o znatelný propad, je nutné říci, že hodnota “velké sedmičky” činila i po tomto snížení 15,2 bilionu dolarů [cca 357 bil. Kč].

[Zdroj: Yahoo Finance]

Stále ale chybí odpověď na základní otázku. Proč technologické tituly propadly. Vysvětlení je prozaické. Jsou to nepřesvědčivé hospodářské výsledky některých z nich. V úterý večer oznámily své výsledky dvě z výše uvedených společností, a sice Tesla a Alphabet.

Hospodářské výsledky Alphabetu a Tesly

Výsledky Alphabetu dopadly poměrně dobře. Společnost zvýšila tržby i zisk a potvrdila, že je stále silná v oblasti reklamy. Spolu s tím firma poprvé dosáhla tržeb převyšujících 10 miliard dolarů [cca 235 mld. Kč]. A miliardu dolarů [cca 23,5 mld. Kč] vydělala jen na svém cloudovém podnikání.

Problémy však opět hlásí Tesla. Její výsledky dopadly mnohem hůře. Zisk společnosti klesl téměř o polovinu. Její tržby sice mírně vzrostly, ale především díky silnému růstu v oblasti energetiky. Tržby ze samotného automobilového byznysu klesly. Důležité na výsledcích obou firem ale bylo, že umělá inteligence pro ně byla spíše nákladem než přínosem k ziskovosti.

Výsledky Tesly ukázaly katastrofu. Pomoci jí mají nová levná auta

Růst založený na očekávání je jedna věc, historie ale ukazuje, že dříve, či později se začnou investoři domáhat také růstu ziskovosti, který se zatím s výjimkou společnosti Nvidia kvůli umělé inteligenci nedostavil. Akciím samozřejmě nepomohla ani skutečnost, že se pohybují poblíž historických maxim. Což je v prostředí úrokových sazeb v USA velmi vysoká hodnota. V takové situaci trh pravděpodobně očekával naprosto přesvědčivé výsledky bez jakéhokoli zaváhání s tím, že AI již generuje nějaké zisky. Alphabet ale dodal jen dobrá čísla a výsledky Tesly byly slabé.

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

Také je třeba říci, že od “černé středy” technologické akcie opět mírně rostou, nicméně již v průběhu tohoto týdne nás čeká zveřejnění výsledků dalších technologických gigantů. Pokud i jejich výsledky budou podobně nepřesvědčivé, je možné, že akciové indexy čeká další propad. Bezpochyby tak bude zajímavé sledovat, co se bude na finančních trzích dít dále.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here