Zázrak se nekoná. Česká ekonomika roste ještě méně, než se čekalo

6984
ceska_ekonomika
Český průmysl doplácí na slabou poptávku ze zahraničí, proto se z hlediska vývoje ekonomiky spoléhalo na oživení spotřeby českých domácností. Avšak ani to se nekoná. Výsledkem je slabý až zanedbatelný výkon tuzemského hrubého domácího produktu i v letošním druhém čtvrtletí. / Ilustrační foto: Redakce FinTag

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostla česká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně o 0,4 procenta. Podle ekonomů je to jednoznačné zklamání. 

Aktuální výsledek výkonu českého hrubého domácího produktu [HDP] je téměř stejně slabý jako výsledek, který český HDP dosáhl v prvním čtvrtletí. Aktuální výsledek zaostal i za očekáváním ekonomů. A ti nebyli ve svých prognózách nikterak nároční. Konsenzus trhu byl růst HDP o 0,6 procenta meziročně. Česká národní banka čekala 0,7% růst HDP.

O aktuálním vývoji české ekonomiky informuje ve své zprávě ČSÚ. Uvádí data očištěná o cenové vlivy a sezónnost. Potvrzuje, že HDP ČR byl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu o 0,3 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku vzrostl o 0,4 procenta.

„Útěchou budiž alespoň skutečnost, že mezičtvrtletní růst nepatrně zrychlil, když v předchozím kvartále dosáhl pouze 0,2 procenta,” okomentoval data hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil, podle kterého finanční trh přešel nové údaje takřka bez reakce.

Hrubý domácí produkt ČR / Mezičtvrtletní a meziroční reálná změna, sezónně očištěno

[Zdroj: ČSÚ]

„Na poptávkové straně může česká ekonomika zatím spoléhat jen na zvyšování spotřeby podporované pozitivním vývojem reálných příjmů domácností. Na nabídkové straně zase růst obstarávají primárně služby, tedy obchod a obory napojené na cestovní ruch zažívající boom,” říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj hlavní brzdou české ekonomiky je nedostatečná zahraniční poptávka, která se propisuje do slabých výsledků tuzemského průmyslu.

„A jak se zdá, nic se v tomto směru nezměnilo ani na začátku třetího kvartálu, protože výsledky PMI nebo podnikatelských nálad zůstávají stále poměrně slabé bez jakéhokoliv náznaku pozitivního obratu,” dodává Dufek.

Po spotřebě domácností letos v květnu propadl i český průmysl

Pokles průmyslu, na němž je český HDP z velké části závislý, podle něj vyvolává otázku, zda jde jen o výsledek cyklu, nebo stále více signalizuje ztrátu své dřívější konkurenční pozice v důsledku drahých energií a regulací.

Vývoj hrubé přidané hodnoty [HPH]

Obdobně vývoj ekonomiky komentuje ČSÚ. Podle něj mezičtvrtletní růst HDP ovlivnila rostoucí domácí poptávka, kterou podpořily hlavně vyšší výdaje na konečnou spotřebu. Negativní vliv měla zahraniční poptávka.

„Meziroční růst ekonomiky o 0,4 procenta podpořily zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Rostly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí a pozitivní vliv měla i zahraniční poptávka. Naopak negativně přispěla změna stavu zásob,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Spotřeba domácností neroste. A to je problém pro všechny

Vývoj hrubé přidané hodnoty [HPH] v obou srovnáních pozitivně ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se informačním a komunikačním činnostem a peněžnictví a pojišťovnictví. A pokračoval pokles v průmyslu.

„Na detailnější informace si budeme muset počkat do zveřejnění zpřesněného odhadu. […] Z pohledu sektorů rostla meziročně i mezičtvrtletně odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, informačních a komunikačních činností a peněžnictví a pojišťovnictví, klesal naopak průmysl,” doplnil Hradil.

Zaměstnanost podle ČSÚ mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 procenta a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,2 procenta.

Česká ekonomika: Světlé zítřky se dál odkládají

„Za celý letošní rok české hospodářství vykáže růst okolo jednoho procenta. Což rozhodně nebude nijak oslnivý výsledek. Na druhou stranu ovšem nijak překvapivý, pokud vezmeme v úvahu situaci u našeho hlavního obchodního partnera – Německa,” představuje svůj výhled do budoucna Petr Dufek.

Podnikatelská aktivita v eurozóně se téměř zastavila

Také ale dodává, že nad úroveň roku 2019 se český HDP dostal. Avšak hlavně díky revizím a metodickým změnám ze strany Českého statistického úřadu. Z pohledu reálné spotřeby zejména domácností, na kterou se hlavně spoléhalo, už nikoliv.

„Do výkonu české ekonomiky v letošním druhém kvartále nebyly vkládány velké naděje, přesto dokázal zklamat. V souladu s očekáváními sice pokračovalo zotavování domácí spotřeby, ovšem jeho tempo evidentně nedosahuje nikterak oslnivých hodnot. Tomu ostatně nasvědčovaly i předchozí signály z maloobchodního sektoru či indikátory spotřebitelské důvěry,” doplňuje Vít Hradil.

Důvěra v ekonomiku u lidí i firem jde v Česku dál od desíti k pěti

I podle něj hlavně kvůli nedávné revizi historických statistik se česká ekonomika nachází přibližně o 0,8 procenta nad svým před-pandemickým výkonem a není v tomto ohledu nejhorší v celé EU. Namísto toho jí zřejmě náleží v tomto ohledu třetí příčka od konce, což ovšem není důvod k oslavám.

„Ve zbytku letošního roku by měl ekonomický růst dále zrychlovat a v souhrnu by český HDP mohl meziročně narůst o zhruba jedno procento. Rizika jsou ovšem vzhledem k pokračující mizérii průmyslového sektoru a nepřesvědčivému oživení nálady domácností vychýlena spíše směrem k nižšímu růstu,” uzavírá Hradil.

–DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Máme tu nejdražší energie v celé Evropě a největší byrokracii….Tak nečekejte nic dobrého. Vláda si přidá na výplatě a jede se dál na dluh….

  2. Co kdo mohl za této vlády čekat? Vždyť je to zmar na zmar,ani jeden odborník, traktorista,drateník který vede největší lhář kterého zajímá pouze Ukrajina a ne vlastní stát.

  3. “Skvělé” výsledky vlád Fialy a spol.
    Jasně, já vím, že za všechno může Babiš a tato vláda dělá maximum! (pro to, abychom se měli ještě hůře).

  4. Žádný strach. Již brzy se bude opět tučně přidávat státním zaměstnancům a zaměstnancům placeným státem. Ti vytvářejí skutečné hodnoty. Bude z nás takový “evropský ekonomický tygr”. Třeba policistům se v roce 2022 přidávalo pouze dvakrát a do tarifů některým pouze 17 procent, takže průměrný plat měli pouze cca 52 000 Kč.

    • .. cca 52 000kč. To není zrovna málo, když se k tomu připočtou všechny možné bonusy jako je delší dovolená, 14 zaplacené lázně+ plat … U rychlé nebo v nemocnici, hasiči … kde se směnuje stejně se jim o takových bonusech ani nezdá, zodpovědnost je možná i větší, než u PČR. .. navíc ! pomáhat a chránit je populismus nejtvrdší sprostoty, pomáhají jen vyvoleným nikdy nepracujícím i s ukroši, kteří … [red. upr.] republiku za poslední 2,5 roku. To vinou bujícího neonacismu na UA, hlavně v Kyjevské oblasti.

  5. Já bych rád spotřebovával víc, ale při skokovém nástupu ceny tepelné energie spotřebu za mne vyřešil dodavatel tepla Komterm. Skokově za rok 2023 zvedl cenu tepla z 850 na 1500 Kč za jeden GJ. Splátkový kalendář teď spotřebovává za mě V roce 2022 GJ stál “pouhých” 650 korun.
    Naše městečko vede nefalšovaně liberálně demogratická vláda, ta to dopracovala tak daleko, že nemá peníze na vodu do fontány na hlavním náměstí. Zbyly jen rozpálený šutry, beton a smradlavá louže v betonovém korytě fontány.

  6. Těch pár miliardářů svou spotřebu nezvedne a tento stát neuživí……Ostatní musí šetřit,protože potraviny a energie máme nejdražší v celé Evropě. Už jen zdražit pohonné hmoty aby si vedení v Bruselu mohlo spokojeně chrochat u plné kasičky….Nic dobrého nás nečeká.Podnikatelé raději ukončí činnost a větší se odstěhují za menší byrokracií a levnou energií.Pětikolka vůbec netuší jak stát funguje.Oni jsou přisátí na státní cecík a žijí na dluh.Surikata Pekarová za svou superdůležitou funkci předsedkyně poslanců bere 496000 kč/měsíčně.Dle jejích slov není stát zaopatřovací ústav,sama se zaopatřila ze státního na několik generací!!!Nám ostatním doporučuje několik svetrů a ušetříme za topení,když ten LNG je nejdražší plyn na celém světě!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here