Amundi zvýšila čistý zisk a hlásí rekordní růst na asijských trzích

367
amundi
Česká pobočka Amundi [vlevo] na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. / Foto: Redakce FinTag

Investiční společnost Amundi, která je aktivní i na českém trhu, zvýšila v letošním druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 9,4 procenta. Ve finančním vyjádření jde o 350 milionů eur [cca 8,9 mld. Kč].

Společnost ve druhém čtvrtletí rovněž navýšila o 15,1 miliardy eur [cca 369 mld. Kč] příliv čistého kapitálu. Co se týče objemu kapitálu pod správou, Amundi zaznamenala významný nárůst na asijských trzích. Tam aktuálně spravuje 451 miliard eur [cca 11 bil. Kč]. Jedná se o bezmála 20% meziroční růst. Celkem společnost spravovala na konci letošního pololetí aktiva v hodnotě 2 156 miliard eur [cca 52,7 bil. Kč].

„Společnost Amundi dosáhla ve druhém čtvrtletí vynikajících výsledků. Zaznamenali jsme nárůst čistého přílivu prostředků ve výši 15 miliard eur a zvýšení čistého zisku o devět procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2023,“ okomentovala čerstvé výsledky CEO Amundi Valérie Baudson.

Potvrdila, že od začátku roku společnost eviduje výrazný růst přílivu prostředků, zejména díky svým externím distributorům a růstu v Asii.

Číňané vyvážejí peníze v kufrech plných zlata. Ale i jinak

Amundi, která patří mezi deset největších světových investičních společností, své služby nabízí po celém světě. Peníze jí svěřilo více než 100 milionů retailových, institucionálních a firemních klientů. Meziročně společnost zvedla objem finančních prostředků pod správou o deset procent.

„Široká nabídka našich produktů nám umožňuje uspokojit různé potřeby našich klientů, a to jak v oblasti aktivního managementu, zejména v oblasti dluhopisů, tak i v oblasti našich strukturovaných produktů a fondů s pasivním managementem,“ doplnila Baudson.

Akcie Amundi reagovaly na výsledky růstem

Ceny akcií Amundi, která je dceřinou společností francouzské skupiny Crédit Agricole, reagovaly výrazným růstem [viz. graf níže, pozn. red.]. Investoři ocenili i aktuální strategické spojení Amundi s investiční společností Victory Capital, která působí na americkém trhu.

 Vývoj ceny akcií po oznámení hospodářských výsledků Amundi

[Zdroj: xStation 5]

Victory Capital [Nasdaq: VCTR] je americká rychle rostoucí diverzifikovaná společnost, která se zabývá správou aktiv. Ve správě má majetek investorů v objemu necelých 200 miliard dolarů. Klientům firma nabízí investiční servis prostřednictvím jedenácti franšízingových investičních týmů s nezávislou značkou a vlastní investiční strategií. Všechny propojuje jedna centrální provozní a distribuční platforma Victory Capital.

Amundi US se sloučí s Victory Capital. Vydělat na tom mají obě společnosti

Amundi US v současné době spravuje majetek investorů za více než sto miliard dolarů. Její investiční nabídka zahrnuje hlavně americké a globální akcie, dluhopisy a multi-asset investiční strategie pro jednotlivce a instituce po celém světě. Amundi US je jedním z šesti světových středisek skupiny Amundi. Finální dohodu s americkou Victory Capital oznámila zkraje letošního července.

K dalším významným strategickým partnerstvím Amundi patří spojení se společností Alpha Associates. Společnost vznikla v roce 2004 v Curychu. Dosud ji vedou zakladatelé, specialisté na multi-manager řešení na privátních trzích. V současné době spravují aktiva za bezmála 9 miliard eur. Alpha Associates obsluhuje přes sto institucionálních investorů, zejména penzijní fondy a pojišťovny. Silnou pozici má ve Švýcarsku, Německu a Rakousku.

Amundi s Alpha Associates společně zacílí na institucionální klienty

Aktivity v rozvoji privátních trhů vyvíjí i specializovaný tým Amundi se sídlem v Paříži. V současné době spravuje aktiva v hodnotě asi 12 miliard eur [cca 300 mld. Kč] institucionálních klientů, převážně ve Francii, Itálii a Španělsku.

Co očekává Amundi letos na trzích

Společnost Amundi tento měsíc zveřejnila svůj pravidelný globální investiční výhled. V něm za hlavní rizika označila geopolitické napětí spolu s faktory jako protekcionismus, sankce, cla, exportní kontroly a obchodní války. Klíčové podle analytiků Amundi rovněž bude, jak dopadnou prezidentské volby v USA.

„Výsledek amerických voleb bude pro další vývoj zásadní, protože americká politika se bude výrazně lišit v závislosti na tom, kdo vyhraje. V obou případech se však očekává rostoucí konfrontace mezi USA a Čínou,“ stojí v aktuálním globálním investičním výhledu.

Toto téma v nedávném podcastu FinTag okomentoval Global Head of Multi-Asset Solutions Amundi John O’Toole.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

„Jednou z otázek, na které se shodnou jak američtí demokraté, tak republikáni, je Čína. Oba tábory přitom přistupují k Číně zostra, volí postoj jestřábů. Mohou si to dovolit, Amerika má obrovskou výhodu v podobě svého domácího trhu,uvedl v něm.

Podle výhledu Amundi bude muset i Evropa nejspíš přehodnotit svůj postoj k Číně a stanovit si jasné priority, jako jsou obrana, odolnost dodavatelských řetězců a energetická transformace. Již nyní se Evropa ocitá v problémech poté, co uvalila dodatečná cla na dovoz čínských elektromobilů do EU. Čína na opatření reagovala oznámením o uvalení dodatečných cel na dovoz všech aut z Evropy do Číny, tedy i těch se spalovacími motory.

Amundi: Očekáváme další rostoucí konfrontaci mezi USA a Čínou

Analytici Amundi dále očekávají mírný pokles globálního hrubého domácího produktu [HDP] z loňských 3,2 procenta na letošních 3,1 procenta. Příští rok má dle nich růst 3% tempem.

Americká ekonomika podle jejich predikce letos zpomalí na 2,3 procenta a na 1,7 procenta příští rok. Ekonomika zemí eurozóny letos poroste o 0,8 procenta, příští rok o 1,2 procenta.

„Rozvinuté trhy zůstanou obecně stabilní s růstem 1,5 procenta v letech 2024 a 2025. Rozvíjející se trhy zůstanou relativně odolné s růstem 4,2 procenta a 4,0 procenta,“ uvádí ve svém výhledu.

Doplňují i to, že aktuální výsledky voleb v Británii a ve Francii nezměnily nic na jejich ekonomických predikcích.

Odhady růstu HDP v jednotlivých zemích letos a příští rok:
  • Francie: +0,9 % / 1,3 %,
  • Velká Británie: +0,8 % / 1,3 %.

Naopak silný růst letos očekávají v Indii [+6,6 %] a v příštím roce pak na úrovni 6,2 procenta. Oproti tomu ekonomika Číny ubere na tempu růstu. Letos podle jejich odhadu půjde o 4,8 procenta a příští rok o 3,7 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here