ČNB ubrala na snižování úrokových sazeb. Koruna mírně posílila 

444
CNB
Sousoší Světlonoše se lvem na budově ČNB, které v roce 1898 vytvořil sochař Antonín Popp. Vzniklo pro tehdejší Živnostenskou banku. Ta stávala na místě dnešní ČNB. Sousoší vzniklo stejnou technologií jako socha Svobody v New Yorku. Je duté a opláštěné. / Foto: Redakce FinTag

Bankovní rada České národní banky [ČNB] na svém dnešním zasedání snížila dvoutýdenní úrokovou repo sazbu o 25 bazických bodů na 4,5 procenta. Oproti  předchozím snížením o 50 b. b. tak poprvé ubrala na tempu snižování úroků.  

Česká koruna v návaznosti na rozhodnutí ČNB a jestřábí vyznění zasedání posílila o 0,2 procenta na 25,38 za euro. Právě i v důsledku minulé překvapivé razance centrální banky, která prozatím čtyřikrát snížila úroky o celých 0,50 bazických bodů, koruna oslabila nad hranici 25 korun za euro. Následně pak v průběhu několika dalších týdnů oslabila celkem o více než dvě procenta.

Česká národní banka trhla rekord: Koruna se dostala nad 25 za euro

Nyní kurz české koruny zareagoval kosmetickým posílením z EUR/CZK 25,44 na 25,40. Záhy velkou část tohoto pohybu korigoval. Podle analytiků má ČNB díky nízké 2% inflaci prostor pokračovat i nadále ve snižování úrokových sazeb ale už pomalejším tempem.

„Na rozdíl od červnového snížení sazeb se ČNB rozhodla tentokrát nikoho nepřekvapovat a vrátila se k dříve standardním čtvrtprocentním krokům. Hlavní sazba centrální banky nyní klesá na 4,50 procenta a s největší pravděpodobností se sníží i v září a v listopadu o dalších celkem 50 bazických bodů,“ okomentoval rozhodnutí centrální banky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj důsledkem snížení úrokových sazeb bude s největší pravděpodobností další pokles depozitních sazeb na trhu. Ať už půjde o spořicí nebo termínované vklady. Zlevnění by se měly dočkat i úvěry firmám s variabilní úrokovou sazbou a časem i hypotéky. Byť jejich sazby nereflektují přímo ani tak repo sazbu ČNB jako spíše úroky u pětiletých úvěrů na finančních trzích.

„Vliv na chod ekonomiky bude mít dnešní krok centrální banky jen malý. Českou ekonomiku nedusí úrokové sazby, ale v první řadě klesající zakázky exportně orientovaného průmyslu,“ doplnil Petr Dufek.

ČNB volí obezřetný postup, tvrdí analytici

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání současně snížila diskontní sazbu ve stejném rozsahu [-0,25 b. b.] na 3,50 procenta a lombardní sazby na 5,50 procenta. Nově stanovené úrokové sazby začnou platit zítra [2.8.]. Dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB o snížení úrokových sazeb bylo jednomyslné.

„Bankovní rada ve výsledku pokračuje ve svém obezřetném přístupu a spíše než optimální reakci na vývoj ekonomiky a inflace upřednostňuje předcházení proinflačních rizik. Ta jsou podle vyjádření bankovní rady spojena hlavně s pokračujícím rychlým meziročním růstem cen služeb, se zmíněnou vyšší dynamikou mezd a oslabením české koruny,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Reálná mzda za dva roky klesla o 11 %. Ceny vzrostly o 30 %

Guvernér centrální banky Aleš Michl po jednání bankovní rady řekl, že ČNB je i nadále odhodlána pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se inflace dlouhodobě stabilizovala poblíž dvouprocentního cíle centrální banky. Zdůraznil, že bankovní rada může v budoucnu snižování sazeb kdykoli přerušit nebo zastavit.

„V zemi se obnovila cenová stabilita,” také ale řekl s tím, že „by mu nevadilo, kdyby růst spotřebitelských cen byl i mírně pod 2% inflačním cílem centrální banky.

Politika ČNB zůstává podle Michla restriktivní

V současnosti zůstává podle Michla měnová politika restriktivní. Argumentoval tím, že reálné úrokové sazby jsou kladné. Což značí, že tlumí úvěrovou aktivitu a s ní i oběh peněz v ekonomice. Při jednání o dalším nastavení úrokových sazeb bude bankovní rada podle něj vycházet z aktuálních dat o vývoji ekonomiky.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Zároveň ale i upozornil na to, že v ekonomice vnímá rizika ve směru vyšší inflace. K nim zařadil aktuální zvýšené mzdové požadavky nebo vyšší setrvačnost růstu cen služeb. Ve střednědobém výhledu pak podle něj ve směru vyšší inflace zapůsobí i oživení úvěrové aktivity. Což platí zejména pro realitní trh. Naopak k protiinflačním tlakům zařadil zhoršení globální hospodářské aktivity a slabší výkon německé a české ekonomiky.

Zázrak se nekoná. Česká ekonomika roste ještě méně, než se čekalo

Michl zároveň řekl, že růst nominálních mezd v Česku je zhruba na úrovni sedmi procent. Což je z historického pohledu mírně zvýšené tempo.

„Prozatím je absorbován ziskovými maržemi, nevyvolává další zvýšení cen,” vyjasnil Michl, podle kterého ale i tak rozhodně nehrozí mzdově-inflační spirála.

Základní úroková sazba na konci roku: Nejspíš 3,75 %

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila by ale právě slabost české ekonomiky v kombinaci s červnovou inflací na dvouprocentním cíli centrální banky spíše nabádaly k odvážnějšímu postupu ČNB, tedy strmějšímu snížení sazeb. Také ale dodal, že k opatrnosti ČNB vede relativně slabý kurz české koruny a skutečnost, že nedávné inflační statistiky snižovaly “notoricky nespolehlivé kategorie”. Sem patří potraviny a pohonné hmoty, které mohou svůj vývoj kdykoliv opět otočit.

„Jádrová inflace, která právě od těchto kategorií odhlíží, zůstává nad cílem ČNB a opomenout nelze ani psychologické faktory. Česká společnost má stále v živé paměti období rozbouřené dvouciferné inflace a její tolerance ke zdražování tak může být nadále zvýšená,“ dodal Hradil.

Důvěra v ekonomiku u lidí i firem jde v Česku dál od desíti k pěti

Podle něj tak na dnešním jednání bankovní rady ČNB zřejmě tedy zvítězila právě výše uvedenými faktory motivovaná opatrnost. Podle něj ale platí, že pokud nedojde v příštích měsících k překvapením, sazby budou v pohybu směrem dolů pokračovat, byť od nynějška nejspíš už jen pomalejšími 25bodovými kroky. Koncem roku by se tak základní sazba mohla podle něj dostat na 3,75 procenta.

–DNA–

ČNB dnes také představila novou makroekonomickou prognózu. Podle ní hrubý domácí produkt Česka letos vzroste o 1,2 procenta, v příštím roce hospodářský zrychlí na 2,8 procenta. Průměrná inflace bude letos 2,2 procenta, příští rok klesne na 2 procenta. Průměrný kurz koruny by letos měl být 25,10 Kč za euro, příští rok 25 Kč za euro.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here