Partners: Zájem o investice roste. Vyřizování hypoték se zpožďuje

287
partners
Aktuálně vůbec největším projektem skupiny Partners je nová Partners Banka. Na obrázku její nově vzniklá pobočka ve Zlínském kraji. / Foto: Redakce FinTag

Finanční skupina Partners dosáhla za letošní I. pololetí obrat 2,2 miliardy korun. To je meziroční růst přes 25 procent. Ještě více rostla ziskovost skupiny, kdy její pololetní kumulativní zisk vzrostl o 45 procent na 250 milionů korun.

„Růst zajišťovali hlavně naši správci aktiv. Penzijní společnost Rentea rostla o 193 procent a cílí na 100 tisíc klientů na konci roku. Partners investiční společnost dosáhla meziročního růstu o 85 procent a nemovitostní fondy Trigea a Merity 47 procent,“ upozornil Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners.

Fond Trigea trhnul rekord. Za centrum Arkády Pankrác dal 6 miliard

Nejsilnější ve skupině zůstává nadále finančně poradenská společnost Partners. Ta dosáhla tržeb téměř 1,2 miliardy korun [meziročně +15 %]. Společnost v červnu také expandovala do Rumunska, kde získala podíl 32,89 procenta ve společnosti Transilvania Broker de Asigurari.

Druhou největší společností skupiny je pojišťovna Simplea, která překonala půlmiliardové příjmy a rostla o 25 procent. Letos v červnu spustila nové unikátní pojištění dlouhodobé péče. To umožňuje zprostředkování přednostního umístění v pobytovém zařízení skupiny Ambeat Group.

Společně pak spustili nemovitostní fond Ambeat Care. Ten konzervativním investorům nabízí příležitost investice do výstavby 20 pobytových zařízení pro seniory v celkové investici pět miliard korun. A dařilo se rovněž slovenské skupině Simplea, která rostla o více než 60 procent.

„Výsledky skupiny nás velmi potěšily, protože překonaly plán. Na rok 2024 jsme původně cílili na kumulativní obrat kolem 4,7 miliardy korun, nyní směřujeme k překonání obratu 5 miliard korun,“ konstatoval Petr Borkovec.

Petr Borkovec se částečně stahuje z Partners Financial Services

Hlavní příčiny růstu skupiny vidí ve správně nastavené dlouhodobé byznysové strategii a v obchodním modelu, který se důsledně zaměřuje na komplexní a servisní služby klientům. Osvědčilo se i zaměření na správu investic.

„K dalším ´drajverům´ růstu patřil pokračující nárůst poboček, aktuálně už na 175, stejně jako poradenských kanceláří Partners,“ doplnil.

Roste zájem o investice: Mladší generace je poučenější

Celkový růst vykazuje v posledních měsících celý finanční trh. Výrazně roste zájem o investice, společnost Partners v tomto segmentu například rostla dokonce o 40 %.

„Za tímto růstem stojí především klesající úrokové sazby na spořicích účtech a také zvýšení zájmu o pravidelné investování, které je podpořeno dlouhodobým investičním produktem, kdy je možné si investice odečíst od daňového základu,“ zmiňuje Jan Brejl, obchodní ředitel skupiny Partners.

K růstu zájmu o investice podle něj přispívá i nástup mladších generací do produktivního věku. Tyto generace nezažily divoké devadesátky a jsou poučenější v oblasti tvorby rezerv na stáří. Dobře je to vidět například u doplňkového penzijního spoření, kdy tento produkt považují za příliš omezený a raději si vybírají z širších nástrojů investičního světa.

Byl to covid, který nakopl zájem lidí o investování

Každému ale také doporučuje být velmi obezřetný u rozhodnutí, kam a komu své prostředky svěřuje: „Zvýšené pozornosti je nutné dbát především u dluhopisů méně známých firem, které slibují vysoké zhodnocení. Je důležité si pamatovat, že součástí každého investování je diverzifikace.“

Partners: Banky v létě nestíhají vyřizovat hypotéky

A změny se dějí i na hypotečním trhu, který se začíná probouzet. Provázejí ho ale obdobně jako v době pandemie covidu problémy.

„Banky aktuálně nestíhají vyřizovat hypotéky, proto drží úroky i nadále nahoře,“ říká Jan Brejl. Odhaduje, že se situace zlepší až s koncem prázdnin. Přesto neočekává, že by úroky u hypoték šly pod 4,5 procenta.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Situace, kdy banky nestíhaly v době pandemie řešit hypotéky, se tak opakuje. Nyní však není důvodem covid, ale propady trhu. Současný růst zájmu o hypotéky tak banky zaskočil.

„Je to dáno propadem hypotečního trhu v loňských letech. Banky zúžily hypoteční týmy či lidi přesunuly do jiných týmů. Nyní se potýkají s nedostatkem lidí, kteří dokážou hypoteční úvěry zpracovávat,“ vysvětluje Brejl.

Podle něj tím opět dochází k významným zpožděním při odbavování nových hypoték, ale i refixací. To klidně i o týden až několik týdnů.

70 % hypoték jde přes poradce. Moneta to ale neví, nebo nechce vědět

„Do toho jsou lidé na letních dovolených. Výší sazby tak banky regulují přítok nových žádostí,“ říká Jan Brejl.

Stabilizaci situace očekává po letních měsících. A podle něj v tom sehraje roli i začátek účinnosti nové výše poplatku za předčasné splacení hypotéky mimo fixaci. Přesto nechce odhadovat, kam úroky u hypoték dál klesnou. Neočekává ale, že by se v průměru dostaly pod 4,5 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here