Včera FED úroky ještě nesnížil, ale má se za to, že je sníží v září

177
uroky
Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci po včerejším zasedání měnového výboru FOMC uvedl, že americké ekonomika se blíží momentu, kdy bude vhodné snížit základní úrokové sazby. / Foto: FED

Americká centrální banka [FED] včera [31.7.] ponechala základní úrokovou sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Její šéf Jerome Powell ale jasně naznačil, že měnový výbor FOMC úroky nejspíš sníží již na svém příštím zasedání v září.

Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci uvedl, že banka by za určitých podmínek mohla úroky snížit na svém příštím zasedání, které se bude konat v září.

„Ekonomika se blíží k momentu, kdy bude vhodné sazby snížit,” uvedl Powell.

Ve stejném duchu se vyjadřuje v tiskové zprávě FEDu po včerejším zasedání měnového výboru FOMC.

Ekonomika nadále roste solidním tempem, ale nárůst pracovních míst se zmírnil a míra nezaměstnanosti se zvýšila, i když zůstává nízká,“ stojí ve zprávě.

Podle ní inflace zmírnila na tempu, ale zůstává stále „poněkud zvýšená“. Přesto se v posledních měsících blíží k 2% inflačnímu cíli banky.

„Výbor soudí, že rizika spojená s dosažením jeho cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace se i nadále posouvají do lepší rovnováhy,“ stojí ve zprávě, v níž se ale samozřejmě konstatuje, že konečné rozhodnutí FEDu určí další vývoj makroekonomických ukazatelů.

Analytici mají to, že FED sníží úroky, za hotovou věc

Podle analytika XTB Jaroslava Brychty [více zde] centrální banka pravděpodobně přikročí k prvnímu snížení sazeb na zářijovém zasedání.

„Powellův projev ale byl jasně holubičí a trh nyní začíná počítat s tím, že na zářijovém zasedání sazby půjdou konečně dolů. To včera pomohlo dluhopisům, jejichž výnosy pokračují v pádu. Díky němu se zvedají také akcie a například Nasdaq včera přidával 2,6 procenta,“ uvedl pro FinTag.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

To, že FED na svém příštím zasedání přikročí ke snížení sazeb, si myslí i analytik Komerční banky Jaromír Gec.

„Podle nás i finančních trhů odstartuje již na příštím zasedání v září ´cutem´ o 25 bazických bodů,“ uvedl.

V pátek navíc ve Spojených státech zveřejní počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru za červenec.

„Dnes publikovaný předstihový indikátor v podobě nových pracovních míst v soukromém sektoru podle ADP reportu mírně zklamal, když meziměsíční přírůstek zaměstnanosti činil 122 tisíc nových pracovních míst oproti očekávaným 150 tisícům,“ uvedl.

Americká data z trhu práce zavdala naději na snížení sazeb FEDem

Dlouhodobé ochlazování na trhu práce je přitom jedním z důvodů, proč by měla americká centrální banka přistoupit ke snížení úrokových sazeb. Další zasedání Fedu se koná 17. až 18. září.

Míra inflace v USA v červnu

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zpomalilo na tři procenta z květnových 3,3 procenta. Zkraje července to oznámilo americké ministerstvo práce. Zlevnily zejména pohonné hmoty, naopak zdražily potraviny.

Inflace v USA zpomalila na 3 %. Zlevňují paliva, zdražují potraviny

Ceny pohonných hmot v červnu proti předchozímu měsíci klesly o 3,7 procenta. Zlevňování paliv tak zrychluje, v květnu jejich ceny klesly o 3,5 procenta. Meziročně pohonné hmoty zlevnily o 2,5 procenta. Potraviny proti květnu zdražily o 0,2 procenta a ve srovnání s červnem loňského roku o 2,2 procenta. Ceny energií meziměsíčně klesly o dvě procenta, meziročně o jedno procento vzrostly.

Meziroční míra inflace se tak stále drží nad dvouprocentním cílem FEDu. Avšak předloni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, byla tak nejvýše za více než 40 let. FED předloni v březnu zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu. Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů. Naposledy Fed úroky zvýšil loni v červenci, od té doby se základní sazba drží v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. To je nejvyšší úroveň od roku 2001.

Vývoj americké ekonomiky

Zatímco mnozí z analytiků dlouhodobě upozorňují na riziko recese americké ekonomiky, to i z důvodu vysokých úrokových sazeb, americká ekonomika překvapila v letošním druhém čtvrtletí solidním růstem. V letošním druhém čtvrtletí oproti začátku roku přidala 1,4 procenta. Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států ve druhém kvartále vzrostl o 2,8 procenta. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

Jedná se o pozitivní překvapení, analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali růst amerického HDP ve druhém čtvrtletí maximálně o dvě procenta, někteří tipovali maximálně procento. To potvrzuje ekonom Gec.

„Zvýšení dynamiky americké ekonomiky tržní konsenzus očekával, ale ´pouze´ na dvě procenta mezikvartálně,“ uvedl.

Podle něj v rámci struktury amerického HDP pozitivně překvapila spotřebitelská poptávka. Spotřeba v USA vzrostla o 2,3 procenta, zatímco ekonomové odhadovali její zvýšení v průměru o dvě procenta.

Americká ekonomika v mezičtvrtletním srovnání v %

[Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis]

„Nadkonsenzuální byla také dynamika jádrového deflátoru soukromé spotřeby, která ve druhém čtvrtletí dosáhla 2,9 procenta mezičtvrtletně. Což bylo o 0,2 procentního bodu nad očekáváním,“ dodal s tím, že oproti prvnímu čtvrtletí [3,7 % q/q anual.] však šlo o výrazné zmírnění cenových tlaků.

Mezinárodní měnový fond [MMF] tento měsíc přesto zhoršil odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států proti jarnímu výhledu o desetinu bodu na 2,6 procenta. Na příští rok počítá se zpomalením tempa HDP na 1,9 procenta.

–DNA–

Aktualizace: Americká ekonomika v červenci vytvořila zhruba 114 000 nových pracovních míst, což je méně, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech překvapivě vzrostla na 4,3 procenta z červnových 4,1 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2021. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva práce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here