Pro ukrajinské řidiče v ČR technické prohlídky neplatí

142332
ridice
Praha, Vinohrady / Foto: Redakce FinTag

Česko k letošnímu prvnímu srpnu evidovalo na svém území 23 471 vozidel ukrajinských provozovatelů. Povinnost pravidelných prohlídek ve stanicích technické kontroly [STK] pro ukrajinské řidiče ale neplatí.

Informaci potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič. Ukrajinští řidiči v Česku podle něj ale musejí své automobily od 1. ledna povinně zaevidovat na příslušném úřadě do sedmi dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza. Jsou povinni mít i takzvanou zelenou kartu. To je potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, jak uvedl Jakovljevič.

Ukrajinci mají nově povinné ručení zdarma na šest měsíců

I bez prohlídek na STK jsou podle mluvčího ukrajinští provozovatelé povinni svá vozidla udržovat v řádném technickém a provozním stavu. Kromě zelené karty musejí mít také platné ukrajinské registrační doklady k vozidlu a řidičský průkaz, doplnil.

V mezinárodním provozu se podle něj ukrajinské auto může v Česku volně pohybovat po dobu šesti měsíců. Auty do Česka přijeli někteří z lidí, kteří opustili Ukrajinu po vojenském napadení Ruskem 24. února 2022. Válka už trvá téměř dva a půl roku.

Jaké povinnosti platí pro ukrajinské řidiče v Česku

Ukrajinští občané, kteří chtějí v Česku jezdit svými vozy, jak zdůraznil mluvčí ministerstva dopravy, musejí registrovat svá vozidla do sedmi dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění na území České republiky. To na kterémkoli obecním úřadě obce s rozšířenou působností, který vykonává agendu registrace vozidel.

„Tato evidence není registrací, nevyžaduje pravidelné technické prohlídky na STK,” vyjasnil mluvčí Jakovljevič.

Co se týče samotné registrace, ještě loni ukrajinští řidiči svá auta v České republice vůbec neregistrovali. Za dopravní přestupky tak byli jen těžko postižitelní. A například zprávy v médiích o řízení ukrajinských řidičů pod vlivem alkoholu nebyly a stále nejsou ničím výjimečným. Řidiče s neevidovanými vozidly ale nebylo, jak postihnout.

I ukrajinská auta se začnou v Česku zřejmě evidovat

Změnu přinesla až loňská novela azylového zákona. Databázi ukrajinských vozidel stát zřídil proto, aby byla dohledatelná odpovědnost pachatelů přestupků. Tedy, aby stát mohl propojit vozidlo s konkrétním člověkem, uvedl loni ministr dopravy Martin Kupka [ODS].

„Nenahlášení vozidla do této evidence ukrajinských vozidel je přestupkem se sankcí do 30 000 korun. Kontrolu vozidel v provozu vykonává policie,” řekl Jakovljevič.

Ministerstvo dopravy podpořilo podvodníky. Teď mlčí jako zařezané

K zaevidování do databáze ukrajinských vozidel potřebují jejich provozovatelé doklad totožnosti, osvědčení o registraci vozidla nebo technický průkaz a formulář o provozovateli, kde žadatel vyplní základní údaje o sobě a svém vozidle.

Češi na technické prohlídky musí

V českém registru vozidel, na které se vztahují i kontroly na STK, je podle Jakovljeviče aktuálně téměř 6,7 milionu provozovaných osobních automobilů. Technickou kontrolu na STK podle něj oproti ukrajinským kolegům naopak musejí čeští majitelé se svými automobily absolvovat každé dva roky. Výjimkou jsou nové automobily, které první kontrolu absolvují po čtyřech letech provozu.

Zelené karty skončí a povinné ručení bude i na koloběžky

Letošek pro řidiče na českých silnicích přinesl hned několik novinek v trestání přestupků a zvýšení pokut za ně. Policisté mohou nově na místě vypsat řidičům za porušení dopravních předpisů blokovou pokutu v porovnání s loňskem až ve dvojnásobné výši, to do částky 5 500 korun.

Skutečností také je, že kontrol řidičů ze strany policie letos přibylo. A to často i na těch nejméně očekávaných místech. Anebo tam, kde je velká pravděpodobnost, že řidiče takzvaně “nachytají”.

Na české řidiče platí hlavně trestné body, zjistil průzkum ČAP

Další změnou je, že se od letoška zúžil systém trestných bodů na tři pásma [2, 4, 6], dříve fungovalo pět sazeb. Zákon o silničním provozu rovněž zpřísnil tresty za nejzávažnější dopravní přestupky. Naopak u méně závažných se zavedly finanční postihy a nespadají do systému trestných bodů. Avšak u nejzávažnějších dopravních přestupků nově platí pravidlo dvakrát a dost. Jelikož horní hranice bodového systému čítá dvanáct bodů.

–ČTK/DNA–

76 KOMENTÁŘE

  1. Nevím , proč mají mít Ukrajinci výjimku. U nás platí , že musí mít vozidlo STK a zaplaceno povinné ručení. Proč to neplatí pro Ukrajince? Když mají na auta , tak by měli mít i na jejich provoz a údržbu. kdo platí , když Ukrajinské vozidlo nabourá? Asi my , co platíme povinné ručení a máme platné STK. Jezdí tu , tak ať platí. Výjimky jsou jen pro naštvání našich řidičů

    • Naprosto souhlsim. Kdyz maji na auta at si plati i vse ostatni. A pokud nemaji, at jezdi MHD nebo vlakem. Maji se lip nez my! Fiala zadluzuje stat silenym tempem kdyz jim vse jeste platime jako by byli vsichni UK na mizine a chudaci. Kdo na to nema, at autem nejezdi a ne aby je jeste stat vydrzoval z mych dani.

      • Ukrajinci se mají “líp než my”? Co přesně jim závidíte? Slušná auta, ta jim závidíte??? (Však váleční uprchlíci nejsou ekonomičtí uprchlíci…)
        Hodně z Ukrajinců přišlo o domovy, o majetek, o své blízké, o kamarády… v jejich zemi zuří válka, a vy si myslíte, že se mají líp než vy? My musíte být tedy hodně v problémech.
        Co se týká STK, tak Češi pracující v zahraničí taky nemusí se svými auty chodit na místní technické prohlídky.

        • Co se týká STK tak máte pravdu. Opravdu v zahraničí nemusí chodit na ,, STK” ,ale vozidlo musí mít platnou technickou kontrolu tam kde je registrované. Tedy Ukrajinci by měli jezdit na STK na Ukrajinu. Vzhledem k válce to není asi dost možná možné. Tak by měli STK podrobit vozidlo v zemi kde zrovna pobývají. Jak jste správně řekla, nejsou to ekonomičtí uprchlíci tak peníze na to mají.

        • Ano, ukroši co se vsomrovali do Česka za poslední 2,5 roku se mají líp. Slušní Ukrajinci kteří utekli z UA před bídou, nezaměstnaností, mafiemi, neonacisme. před 15-25 lety nechtějí na tyto nové vyží.. z UA přispívat svými daněmi. Museli podplatit kdejakého st. ouředníčka a dnes ? Poněvadž se začlenili i pracují, děti mají ve školkách, školách, mluví česky … a tito noví šmejd. ? Jen sosají na debili.. vlastizrádné hrůzovlády, vybílí potravinové banky, které nejsou pro ně a pak s tím na UA kšeftují atd.

    • Ale za to Ukrajinci nemůžou, to musí zařídit naši úředníci. Nevím jaká pravidla platí pro Čechy žijící v jiné zemi a mají tam auto registrované v ČR. Třeba Švýcarsko, není v EU.

      • Pracoval jsem v Srbsko a Sev.Makedonije rok 2006 až 2010 cca 4 roky-zelenou kartu kontrolovali ale STK nikoho nezajímala, mněl jsem pojízdnou dílnu auto stalo cele 4 roky v Srbsko .,,,asi tak

    • Nechci být šťoura, ale v článku je uvedeno toto: “I bez prohlídek na STK jsou podle mluvčího ukrajinští provozovatelé povinni svá vozidla udržovat v řádném technickém a provozním stavu. Kromě zelené karty musejí mít také platné ukrajinské registrační doklady k vozidlu a řidičský průkaz, doplnil.” -Takže tato vozidla z pohledu ČR jsou ukrajinská vozidla provozovaná v ČR. Proto ta registrace aby byla dohledatelná. Německá, rakouská či jakákoliv jiná auta také nemusí ne českou STK ale na jejich.

  2. Tohle je největší a jasný příklad jací inteligenti zde tvoří zákony. Pro některé budou platit a pro některé NE?!?!?!?!? To je jako tvrzení, že ČERNOCH BY MOHL PORUŠOVAT DOPRAVNÍ PŘEDPISY. STK platí pro všechny !! JESTLI JE TOHLE PRAVDA, TAK STK NEDĚLÁM A ODVOLÁM SE TŘEBA I K NEJVYŠŠÍMU SOUDU POKUD MĚ BUDOU CHTÍT POKUTOVAT !!!

      • A co Vám na tom tak vadí ? Zákony by měly platit na našem území pro všechny.
        A nefandím ani Rusům, natož UA-čkám.

        • Zdravím všechny … ,jenz folili fijajovy odpad …tohle je důsledek .Vláda nás ohrožuje nebezpečnými auty často nezpůsobilými v silničním provozu .Čech ,který neprojde STK je vyřazen z provozu a je to správné .Auta z UA jsou časovaná bomba. [redakčně upraveno]

          • Jaroslave, podle páně Baptisty byste si měl omývat přirození vlažnou vodou. Až půjdete někde kolem fialové barvy, aby to s Váma nešlehlo.

      • Jen duševní chudák nazývá každého názorového odpůrce “prorusákem”. Kde se vás bere to přesvědčení, že Ukrajince nebo naši vládu nelze nijak kritizovat?

    • To už si opravdu dělají srandu z občanů České Republiky?Z jakého důvodu nemusí na STK? Další dílek, proč se tu chovají jak se chovají.A je to většina.At už jde tahle vláda do prdele.

  3. A tyto výjimky jsou příčinou to, proč jsou lidi na Ukrajince naštvaní. Stejně jako na bezdomovce, kteří neplatí v MHD či jsou ošetřeni u doktora bez kartičky stejně jako u vétšiny tzv. Romů, kteří nemusejí nic z toho, co musejí Češi

  4. Já bych jim dal jako bonus plnou nádrž každý měsíc. Vždyť to jsou chudáci, ochlastové, zloději kteří by chtěli u nás pracovat.

  5. Ano, ukrajinci mají první půl tok pojištění zdarma, protože nemají na to peníze (na navštěvování a nakupování ve velkých obchodních centrech je ale mají tak jako na benzín do těch svých luxusních aut) a ještě nemusí mít platnou technickou kontrolu, nebudu psát STK, protože STK je Stanice Technické Kontroly a s tou nejezdí nikdo, protože je to budova. Potkávám hodně aut ukrajinců v takovém stavu nebo s takovými doplňky, za které by mi Rakušanova policie okamžitě odebrala techničák, např kompletně začerněné skla až na to čelní, nebezpečné rámy které očividně na auto nepatří, modré diody všude kolem, jakési pomalu dřevěné spojlery a křídla, upravené SPZ tak, aby nebyly “neviditelné” pro stacionární radary. No a já mám strach, že mě vyhodí z STK s prasklou žárovkou u osvětlení SPZ.

  6. To je výsměch našim lidem!
    Ať mě vysvětlí ti vládní paňáci, co má společného technický stav vozidla se situaci na Ukrajině!
    Ohrožují občany naší země a kradou z povinného ručení našim občanům! Výsledek bude ten, že se bude povinné ručení opět zvyšovat!
    Připadám si ve vlastní zemi jako občan druhé, či třetí kategorie!
    Ať si paňáci ve Strakovce dávají za vinu všechny tragedie, které svým jednáním zapřičiní!
    Je to hnus, co páchají na vlastních občanech!

  7. To je neskutečný průšvih naší vlády,co jim povolí a oni vesele chlastají a nic se jim nestane!!!

  8. Není čemu se divit.Na čechy naše slavná vláda kašle a z ukrajinců se máme všichni poprdět.

  9. Nyní se žoldnéři i vrazi dětí-civilistů z trestaneckého batalionu Azov prohání po Praze a jak jsou bezpáteřními … oslavováni. Už jen chybí fotka s úlisným farářem i kontrášem z hradu ! Holt osobní válka nebezpečného šílence z Kyjeva pro své obohacení vyhovuje i těmto … …, kteří raději v Česku vybílí potravinové banky pro české občany, než aby odtáhli budovat rozkradenou UA. Slováci na hranicích mají s těmito .. zkušenosti, obousměrné pašování zboží těmito … vzrostlo o 100%. [redakčně upraveno]

  10. Takže vlastně ukrajincům se věří, že auta udržují v řádném stavu a na čechy je bič. Hmm, dobře to je udělaný.

  11. Pro Ukrajince socialismus a pro našince kapitalismus. Oni zřejmě nemusí chodit na STK, protože mají asi platné STK z Ukrajiny po celou dobu životnosti vozidla. Ale také většina z nich má většinou novější automobily než Češi, což není omluva. Já když jsem si přes léto vyvařil celé auto a nakoupil spousta ND, ale přesto jsem na STK neuspěl, jelikož to nebylo provedeno certifikovanou dílnou, mi sdělil pracovník STK, který neměl žádné technické vzdělání ani výuční list automechanika a nikdy nespočítal žádný nosník a klidně poučí vysokoškoláka s technickým vzděláním (za socialismu vozil papaláše Tatrou 613 po ministerstvech) . Jo, razítko má moc.

    • Maximálně Tě naverbují do války, ale ty výhody za to stojí, ne?
      Jsem proti válce, jsem proti jakýmkoliv dotacím a výhodám jednotlivých etnik.

      • Dražší auta z UA jsou ukradena v EU, přepsána, zfalšované doklady … tyto 25. let dobře známé Ukrajinské mafie jsou jak se zdá nyní ze strany poslušných … nestíhatelné. Ukradená dražší auta těmito .. po celé EU končí v bývalých republikách SSSR a prý jsou nedohledatelná, podle policie. Tak píší weby které se tímto zločinem ukáček zabývají několik let

  12. Milá redakce. A co tak napsat o zájezdech UK občanů fiktivní trvalý pobyt na území v ČR a krásné štědré dávky.

  13. Stejný bordel je i v Německu,kolega řídil autobus s českou registrační značkou .Za vysokou rychlost pokuta vyměřena 280 eur. Napsal odvolání ,že je Ukrajinec a pokutu Bundespolizei stornovala .Takže tihle modrozluti šoféři jakýchkoliv skupin RP vás můžou ohrožovat veselé a nic se jim nestane pokud si sami nevyplatí hubu vlastní vinou

  14. Páni redaktoři.
    Nevím proč jste mi zablokovali na seznamu komentaře když jsem nepsal nic sprostého ani nic politického a neurážel jsem nikoho. A už mi to vadí. Co jste za redaktoři .? Já to neechápu.

    • Pane Vladimíre, je zde diskuze za účelem chvály potřebným směrem! Cenzoři, či pracovníci kteří posuzují naše názory a určují co si o tomhle máme myslet!
      Když budete schvalovat atentát na Fica-to není trestné, to je pouze názor, ale když se budete kriticky vyjadřovat k nestoudnostem naší vlády, či EU, či USA, případně NATO věcně a slušnou formou, tak to se rovná skoro trestnému činu a váš názor smažou, případně dostanete hanlivou nálepku! Je to bezprávný absurdistán ta naše země pod současným vedením pětikolky, věřím, že se dočkám času, kdy budou za tyto lumpárny vedeni k odpovědnosti, ale jsem naivní, neboť současná justice je hydra a původcem všech nepravostí! Pokud se nenastolí právo a justice nebude dělat politiku za mrzký, velký peníz, tak se to nikdy nespraví!

    • Tento web je super, nanejvýš redakčně opraveno, to proto, že doba je příliš citlivá. Jak mě bylo z redakce perfektně odpovězeno a nemá s provládním seznamem nic společného. To se podívejte na Medium.cz, Hlídací pes, Forum24 … tam se proti vládní názor neohřeje ani minutu.

  15. A co se stalo? Vzdělaní ukrajinští páni si sami rozhodnou, co opravit na autě, a není jasné, proč by jim měl někdo v jejich zemi něco nařizovat? Ale sluhové a nevolníci musí poslouchat příkazy svých pánů.

  16. Nějak mi v článku chybí, co Policie udělá s Ukrajincem s vozidlem s ukr. registrací, jemuž zjistí na silnici vážnou nebo nebezpečnou závadu. U Čecha je to jasné, ale Ukrajince nejspíše raději pustí, aby s tím neměli zbytečně moc práce. Případné důsledky si domyslete sami.

  17. No a? V Čechách stejně funguje STK a měření emisí tak, že technici se tváří že něco kontrolují a měří, a zbytek národa se tváří že jim to věří.

  18. Na Ukrajině STK byla před několika lety zrušena kvůli velké korupci. Tudíž jejich auta na žádnou kontrolu nemusejí.

  19. Na Ukrajině stejně jako v Rusku osobní auta na STK nechodí.Taky ty auta tak vypadají!Češi už doplácejí na Ukrajince vyšším povinným ručením(účelově zvednuté na 50 mil.kč aby se zdražilo a pokrylo i škody co udělali Ukrajinci),dále se zvedá zdravotní pojištění(zas kvůli půl mil. Ukrajinců využívající bezplatné lékařské služby),v lékárnách chybí léky(odvezeno několik kamionů na Ukrajinu)…Ukrajina nás stojí hodně peněz a ještě stát bude.Ze západu nás ždímá eurobrusel,který nachystal emisní povolenky na benzín,naftu,zemní plyn,stavební materiál a z vybraných emisních povolenek si bude Brusel královsky hospodařit a když budem hodní tak nám pošlou nějaké prachy na nové rozhledny…Občané,už se probuďte a nevolte fialovou hrůzu.Jsme příliš malý stát,abychom živili půl milionu Ukrajinců a přes emisní povolenky dotovali nákladný život 700 ks europoslanců.To nemluvím o dotování Ameriky přes nákup F35 a dalších zbraní za půl bilionu korun.Zboží nám dodají až v roce 2030,ale to je fuk.O stavbě zbytečné jaderné elektrárny za 1 bilion korun ani nemá smysl psát,když soused v Německu má 36 plně funkčních jaderných odstavených na příkaz zelených idiotů.Nakonec budou jadernou energii od nás kupovat ještě Němci,Rakušáci už dávno kupují….Je to šílené kam to spěje.Strana ANO by tohle nikdy nedovolila,i kdyby si Babiš “připsal” nějaké dotace tak pro naši ekonomiku by to mělo jen nepatrný vliv(řády stomiliard kč),Fialová hrůza dělá škodu v bilionech.Ministr financí bohužel netuší počet nul u miliardy a u bilionu ani omylem.Jo,to máme vládce!!!

    • UAmafián Rakušan má za tchána uaoligarchu Tymošenka, který spoluvlastní UA poštu. Tak i tady můžete pozorovat proč ČP najednou propouští zaměstnance, prodává budovy na lukrativních místech. Hned tyto budovy nakoupily UA mafie jak v Praze, Olomouci i dalších městech a zřídili si své pošty pro okupační jednotky z UA. Srpen 1968 se opět o něco přiblížil .. to taky byly UA voj. jednotky, ale ještě pod SSSR

  20. Raději to nebudu komentovat neboť i ostřejší komentáře zde bych dalece převýšil…..proč jsou vlastně zde když CCA 38 milionů z nich tam žije a mohli si je vzít k sobě-ti co tam zůstali si žijí normální život , pracují a učí se, plážují, diskotékují….atd

  21. Hi, ziji uz pres 40 let v nemecku a tyto probemy s ukrainci a ostatnimi tzv.valecnymi upyrchliky mame jeste o nejaky kousek vetsi. Nemohu tady ani ve skratce vycist vsechna privilegia, ktera tady maji.Takze tyto poblemy mame asi vsichni,kteri jsou podstivi a plati dane. Nasi politici se domluvili a jsou asi rizeni vysokou instanci z bruselu .Jenze s tim asi nehneme, pokud se politicky zpusob jednani nebude nijak koregovat. Ted nevim, jestli toto vubec mohu zverejnit bez nasledku.

  22. Už jsem nad tím uvažoval na silnici, nejde mi o přestupky, ale co mám vlastně dělat já, když se srazím s Ukrajincem, on do mě, nebo já do něj. Jak to vlastně řešit a s kým, co se jich týká?

  23. No já bych do toho nevrtal nebo to svěří Bartošovi a na větě bude další kolosální průser. Dost na tom, že ty STK po spuštění taky nešly spustit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here