Padají akcie, komodity i kryptoměny. FED avizoval mimořádné zasedání

3172
padaji
Aktuální paniku na finančních trzích vyvolaly brutální poklesy na akciových asijských trzích. Důvodem ale i tak zůstává situace v Americe. / Foto: Japan Exchange Group

Evropské akciové trhy dnes [5.8.] prudce padají po citelném poklesu trhů v Asii. Důvodem jsou slabší údaje z amerického trhu práce, ale i obavy z hospodářských výsledků amerických technologických firem, které trhy dlouhou táhly vzhůru.

Americká centrální banka [FED] již avizovala mimořádné zasedání, na kterém bude chtít trhy a obchodníky uklidnit možným dřívějším snížením úrokových sazeb. Případně zvolí jiný nástroj, kterým by uklidnil vypjatou situaci, aby podpořil ekonomiku dříve než snížením úroků v září, jak se očekává. Tak jako tak FED již nyní jedná pod tlakem. Na amerických akciových trzích dochází k masivnímu výprodeji. Podle ekonomů americká ekonomika přitom právě stojí a padá společně s děním na finančních trzích.

„Poslední slabá data z trhu v USA vyvolala překvapivě silnou negativní odezvu finančních trhů. Na finančních trzích tak rostla riziková averze, což se podepsalo na poklesu akciových trhů,” konstatuje analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Vývoj amerického akciové indexu S&P 500 

[Zdroj: xStation]

Propad aktuálně hlásí i londýnská, francouzská a německá burza. V Londýně Index FTSE 100 klesl o 2,8 procenta, Index CAC-40 v Paříži smazal 2,5 procenta. Německý DAX odepisuje 3,2 procenta. Pražská burza odepsala bezmála dvě procenta už minulý týden. Dnes ráno významně ale ztrácely hlavně asijské trhy. Právě ty vyvolaly aktuální paniku a masivní výprodeje na akciových burzách. Japonský index Nikkei 225 klesl o 12,4 procenta na 4 451 bodů. Což je vůbec největší pokles v daném časovém úseku v historii. A propadají se, jak už bylo řečeno, i burzy v Americe.

„Panické nálady v asijské seanci a další tlak na pokles v Evropě přiměly investory za Atlantikem pociťovat nejistotu; někteří se rozhodli prodat aktiva před otevřením Wall Street. Což posílalo futures Nasdaq 100 téměř o 4,5 procenta níže,“ popisuje pro FinTag aktuální stav hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Americké burzy ztrácely již dnes ráno v předobchodní fázi. Index Nasdaq Composite odepsal bezmála šest procent, index S&P 500 tři procenta a Russell 2000 takřka čtyři procenta. Podle analytiků jsou takové významné pohyby s futures hlavních amerických indexů velmi vzácné.

Důvodem výprodeje na trzích je americká ekonomika

„Vysoká očekávání ohledně růstu tržeb, zisku a marží zejména amerických IT společností ve druhé polovině roku jsou revidována směrem dolů, protože americká data signalizují vážné a neočekávané ochlazení na trhu práce a stále se zhoršující ekonomické podmínky,“ vysvětluje dále Jiří Tyleček.

Akcie amerického výrobce čipů a investorské hvězdy letošního roku společnosti Nvidie dnes před otevřením obchodní seance v USA klesly téměř o deset procent. Jedním z důvodů je nejen nejistota ohledně americké ekonomiky, ale i možné zpoždění dodávek čipů poslední generace GPU Blackwell AI, které nemusí začít v tomto roce, ale na začátku příštího roku.

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

A tlak sílí i na další softwarové a hardwarové společnosti. Sem patří akcie Arista Networks [-6 %] nebo společnosti Alphabet a Microsoft. Ty jen dnes odepsaly bezmála pět procent ze své hodnoty. Problémy hlásí i Intel. Mnozí přitom dlouhodobě poukazovali na to, že technologické tituly jsou nadhodnocené a ceny jejich akcií neodpovídají jejich hodnotě.

„Mezi akciemi BigTech, které investoři v posledních čtvrtletích dychtivě hromadí, je neustále patrný tlak. Trhy se obávají, že akcie jsou stále nadhodnocené, protože jejich ocenění předpokládalo měkké přistání pro ekonomiku a pokračující silné obchodní zlepšování v nadcházejících měsících,“ říká hlavní analytik XTB s odkazem na měnovou politiku FEDu.

Mělo se totiž za to, že FED sníží úroky pohodlně v září a zajistí tím i takzvané hladké přistání, které značí hladký ústup ze své přísné měnové politiky. Aktuální vývoj ale svědčí spíše o opaku. Propady se nyní nevyhýbají ani komoditám. Ropa WTI klesla na 72,5 dolaru za barel a prolomila minima z června letošního roku. Její cena nyní představuje nejnižší cenovou hladinu od letošního února. Pod silný tlak se dostává i dolar. Euro za poslední dny vůči němu výrazně posiluje. Spolu s ním dnes posílila také česká koruna. Ještě ráno činil její kurz cca 23,19 Kč za dolar, odpoledne posílil na cca 23,04 za dolar.

Vývoj kurzu eura vůči americkému dolaru

[Zdroj: xStation]

Výprodeje hlásí i trh s kryptoměnami. I na něm převládly obavy z dalšího vývoje v USA. Ethereum zažilo největší jednodenní propad, téměř 25 procent v ranních hodinách. To je nejvíce od května 2021. Celková hodnota aktuálně zlikvidovaných pozic ve futures kontraktech na kryptoměny se přiblížila téměř jedné miliardě dolarů.

Americká data z trhu práce vyvolala korekci na trzích

Obecně platí, že většina rizikových aktiv zažívá krvavé lázně po výsledcích amerických dat z trhu práce, shodují se analytici. Data z amerického trhu práce přitom ještě minulý týden prošla prakticky bez povšimnutí. Přesto ale ukázala, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech roste již čtvrtý měsíc za sebou. Z květnových 3,8 procenta se teď vyšplhala na červencových 4,3 procenta. Trhy takový růst neočekávaly.

„Ačkoli samo o sobě to není nijak vysoká míra nezaměstnaných, co trhy znepokojuje, je trend. Nezaměstnanost totiž má tendenci pomalu stoupat těsně před začátkem recese a pak v recesi obyčejně parabolicky velmi rychle vystoupat do extrémních recesních hodnot,“ vysvětluje fungování trhů analytik společnosti BHS Timur Barotov.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

Náladě podle něj nepomohlo ani spuštění tzv. Sahmova pravidla, které praví, že recese přichází, pokud rozdíl tříměsíčního klouzavého průměru míry nezaměstnanosti a minima tohoto ukazatele za posledních dvanáct měsíců překročí hodnotu 0,5 procenta. V současnosti je hodnota ukazatele 0,53 procenta.

„Tento ukazatel v minulosti měl 100% úspěšnost v předvídání recese. Nutno ale poznamenat, že samotná tvůrkyně indexu, bývalá výzkumnice FEDu Claudia Sahm si myslí, že tentokrát tento indikátor nemusí být přesný kvůli neobvyklým charakteristikám trhu práce v důsledku pandemie a imigrace v USA,“ doplňuje.

Trhy padají, ale situace se může i otočit

Podle hlavního analytika XTB Jiřího Tylečka i přes aktuální propad cen na finančních trzích není namístě podléhat „totální panice“. Volatilita může ještě nějakou dobu pokračovat, ale fundamenty stále mluví ve prospěch americké ekonomicky. A to přesto, že někteří z analytiků mělkou recesi Americe předpovídají již déle než dva roky.

Avšak hrubý domácí produkt Spojených států v letošním druhém kvartále vzrostl o 2,8 procenta. Jedná se navíc o pozitivní překvapení, analytici očekávali růst americké ekonomiky maximálně o dvě procenta, někteří tipovali maximálně procento.

Kamala, nebo Donald? Vítěz voleb slízne smetanu, píší v USA

Trhy jsou ale i tak extrémně volatilní. Index menších společností Russell 2000 za poslední týden ztratil sedm procent, Nasdaq Composite se snížil o necelá čtyři procenta a index S&P 500 se propadl o 2,5 procenta. Hlavní japonský index akcií Nikkei 225 se za poslední týden propadl o 18 procent, německý index DAX zlevnil o šest procent a Bitcoin odepsal přes 20 procent. Na druhé straně ale stále platí, že stejně jako nyní trhy klesají, mohou ze dne na den výrazným způsobem otočit a začít opět růst, shodují se analytici.

Daniel Tácha

Aktualizace: Ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs zvýšili pravděpodobnost hospodářské recese ve Spojených státech v příštích dvanácti měsících na 25 procent, zatímco dosud ji viděli na 15 procentech. Riziko recese ale nadále považují za spíše omezené. Uvedli to ve zprávě klientům, z níž cituje agentura Bloomberg.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here