Hvězdy akciových trhů ztratily lesk. Analytici bádají proč

183
trhu
Foto: Pixabay.com

Aktuální výprodeje na burzách, které přinesly dlouho nevídané pády akciových indexů, cen komodit i kryptoměn, většinu analytiků překvapily. Patří mezi ně i analytik XTB Tomáš Vranka. Na stránkách FinTag nabízí tři důvody propadu trhů.

Důvod číslo 1: Minulý týden v pátek odpoledne přišla poměrně negativní čísla z americké ekonomiky. Ta vytvořila mnohem méně nových pracovních míst, než se očekávalo, a míra nezaměstnanosti vyskočila na 4,3 procenta. To je nejvyšší hodnota od října 2021. Investoři se začali obávat, že ekonomika začíná výrazně zpomalovat a že FED drží sazby vysoko příliš dlouho. Vysoké sazby tlumí ekonomiku, a tak se objevují obavy, že tyto vysoké sazby mohou přispívat k tomu, že se ekonomika dostane do recese. Tato čísla v pátek také výrazně pohnula trhy a srazila akciové indexy dolů.

Padají akcie, komodity i kryptoměny. FED avizoval mimořádné zasedání

Důvod číslo 2: Léto je na akciových trzích obvykle klidným obdobím, ale letos tomu tak zdaleka není. Minulý týden totiž přicházely výsledky velkých technologických společností. Svá čísla oznámily například společnosti Microsoft, Meta, Amazon a Apple. Obecně lze říci, že výsledky všech společností byly dobré. Většina z nich překonala očekávání jak z hlediska tržeb, tak zisků. Společnosti přinesly i některé pozitivní doprovodné informace. Navzdory dobrým číslům reakce akcií ale nebyly v některých případech pozitivní.

Například akcie Microsoftu výrazně klesaly poté, kdy společnost velmi mírně nenaplnila očekávání v oblasti cloudu. Oblast cloudu je pro Microsoft v současné době klíčová, neboť růst posledních několika čtvrtletí byl založen především na dění kolem umělé inteligence, jejíž čísla by měla mít na růst tohoto segmentu zásadní vliv. Investoři proto pravděpodobně chtěli vidět jednoduše o něco přesvědčivější čísla.

Akcie technologických firem zakolísaly. Splaskne AI bublina?

Amazon pak mírně zaostal za očekáváním tržeb a také vydal horší výhled, protože američtí spotřebitelé jsou o něco slabší. Na druhou stranu však Amazonu roste cloud o něco lépe, než se očekávalo, takže v tomto případě byla čísla opět lepší. Meta a Apple pak poskytly solidní čísla. Výsledky však v některých případech nebyly zcela přesvědčivé, což znovu posunulo dolů akciové indexy.

Třetím důvodem korekce akcií byly víkendové výsledky společnosti Berkshire Hathaway. Ty byly sice dobré, ale přinesly i dvě velmi pozoruhodné informace. První z nich je, že Berkshire prodala přibližně polovinu svých akcií společnosti Apple.

Warren Buffett nic nekupuje. Čeká snad propady trhů?

Buffett ale prodává Apple již delší dobu a v prvním čtvrtletí tohoto roku již snížil podíl o více než deset procent. Tehdy situaci komentoval slovy, že Apple považuje za nejlepší podnik na světě.  Dokonce ho považuje, jak řekl, za lepší než American Express nebo Coca-Cola, a že akcie prodává z daňových důvodů.

Amerika nejspíš už brzy zvedne daně, věští Warren Buffett

Nyní však Buffett a jeho lidé prodali zhruba polovinu zbývající pozice. Podíl Applu v investičním portfoliu Berkshire ještě nedávno přesahoval 50 procent. Teď zřejmě klesl na zhruba 20 procent. Prodej je na jednu stranu pochopitelný, akcie Applu byly na historických maximech i přes mnohé problémy, které společnost měla. Apple byl také opravdu velkou součástí portfolia firmy a zhodnocení akcií se pohybovalo kolem 500-800 procent. To je dost, ale stejně “tak dost” je objem hotovosti, s níž díky tomuto kroku Berkshire nyní disponuje. Jde o rekordních 277 miliard dolarů, v přepočtu cca 6,4 bil. Kč.

Hotovostní dispozice společnosti Berkshire

[Zdroj: Bloomberg Terminál]

Buffett v minulosti mnohokrát ukázal, že má nos na lecné nákupy akcií. A tak tato informace může naznačovat, že Buffett nyní očekává velké propady na akciových trzích a že hromadí hotovost, aby mohl nakupovat akcie se slevou. Na druhou stranu je třeba dodat, že Buffett měl v posledních letech poměrně dost přešlapů, například u akcií TSMC, telekomunikačních společností, leteckých společností a nedávno u akcií Paramount, kde přiznal, že šlo o chybu. To, že Buffett udělá nějaký krok, tedy nemusí nutně znamenat, že bude úspěšný, i když historicky dokázal podobných situací využít.

Tomáš Vranka, analytik XTB 

Aktualizace: Ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs zvýšili pravděpodobnost hospodářské recese ve Spojených státech v příštích dvanácti měsících na 25 procent, zatímco dosud ji viděli na 15 procentech. Riziko recese ale nadále považují za spíše omezené. Uvedli to ve zprávě klientům, z níž cituje agentura Bloomberg.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here