Na životech Evropanů záleží! Lidé si připomínají oběti v Británii

8380
v_Britanii
V mnoha evropských městech se objevují plakáty s nápisem „Na životech Evropanů záleží“. Vyobrazeny jsou na nich tváře obětí bestiální mnohonásobné vraždy, která rozpoutala současnou vlnu násilí v Británii. Snímek, který máte před sebou, byl vyfocen v Paříži. Na svém profilu na síti X to uvádí britská novinářka Lucy Brownová, která jej spolu s dalšími uživateli sítě také zveřejnila. / Foto: Redakce FinTag

ritánií zmítá vlna násilí. Nespokojené davy vykřikují hesla proti přistěhovalcům a islamofobní slogany. Přistěhovalci a muslimové zase křičí nelichotivé slogany na adresu „davů“. Nepokoje v Británii tlumí šest tisíc speciálně vycvičených policistů.

V pohotovosti ale jsou všichni policisté v zemi. Problém je, že nemají dostatek informací, protože jim v rizikových lokalitách, kde žijí menšiny, chybějí pochůzkáři. Přesto od začátku protiimigračních nepokojů, které začaly před týdnem, zatkli podle agentury Reuters už přes 400 lidí. Což zdaleka nebude konečné číslo. Situace vede Británii k tomu, aby operativně navyšovala kapacity věznic. To proto, aby měla kam demonstrující umísťovat.

Dění v Británii na síti X dokonce okomentoval americký miliardář Elon Musk, který uvedl, že po násilnostech v ostrovní zemi je “občanská válka nevyhnutelná”. Hned se ale ozvali britští politici. Podle britského premiéra Keira Starmera nemá jeho komentář žádné opodstatnění. A podle ministryně spravedlnosti Heidi Alexanderová je Muskův komentář skutečně “velice odsouzeníhodný”. Majitel automobilky Tesla a dalších známých podniků, jako je například zmíněná síť X, je ve svých projevech čím dál méně “politicky korektní”. Což dokládá například tento jeho post.

Situaci v Británii v článku “What´s behind the anti-immigrant violence that has exploded across Britain? Here is a look analyzuje americká agentura Associated Press [AP].

A ta píše: Nepokoje v Británii odstartovali pravicoví aktivisté, kteří zneužili sociální média k šíření nepravdivých informací spojených s útokem nožem, kterému podlehly tři dívky v britské baletní škole.

První fakt je, že lidé z celé Británie utrpěli šok z toho, co policie nazvala „zuřivým útokem nožem.“ Tomu 29. července podlehly v Southportu, pobřežním městě severně od Liverpoolu, tři dívky ve věku od šesti do devíti let. Osm dalších dětí a dva dospělí utrpěli zranění. Policie zadržela 17letého podezřelého.

Otázka ale zní, jak moc nepravdivých informací

Podle AP na sociálních sítích začaly rychle kolovat „zvěsti“ o tom, že podezřelý byl žadatel o azyl nebo muslimský přistěhovalec. Den na to, když se Britové shromáždili, aby se vzájemně utěšili a položili květiny poblíž místa činu, stovky Britů napadly místní mešitu cihlami, lahvemi a kameny. Policie uvedla, že výtržníci „byli zřejmě příznivci “English Defence League,“ krajně pravicové skupiny, která organizuje protimuslimské nepokoje od roku 2009.

A tak již prvního srpna podnikly úřady neobvyklý krok, když zveřejnily jméno mladistvého podezřelého ve snaze zabránit řečem o jeho identitě, která odstartovala vlnu násilí.

Z trojnásobné vraždy a deseti pokusů o vraždu úřady obvinily Axela Muganva Rudakubana. Ten se narodil v roce 2006 ve Walesu a do okolí města Southport se přistěhoval v roce 2013. Oba jeho rodiče pocházejí ze Rwandy. Příslušnost k náboženství ve Rwandě je následující: katolíci 43 %, protestanté 37 %, muslimové 2 % a ostatní.

Vražda mladých dívek v Británii přesto vyvolala nejhorší násilí za několik posledních let. Nepokoje zaplavily města a městečka, včetně Londýna, Hartlepoolu, Manchesteru, Middlesboroughu, Hullu, Liverpoolu, Bristolu, Belfastu, Nottinghamu a Leedsu. Vyvstalo ale také mnoho pokojných demonstrací, v nichž Britové vyjadřují své názory na to, co se děje v jejich zemi [viz. video níže, pozn. red.].

Největší rozsah násilí se ale odehrál v neděli, kdy stovky protestujících vtrhly do Holiday Inn Expres, ubytovny pro žadatele o azyl ve městě Rotherham poblíž Birminghamu. Zasahující policii, která hotel bránila, napadly cihlami, židlemi a dalšími předměty. Na zasahující policisty křičeli: “Na čí straně stojíte, kdo jste!” Jinde ale lidé rozbíjeli okna a rabovali obchody. O několik hodin později napadli jiní útočníci hotel ve městě Tamworth, 70 mil jižněji odsud. Násilí plně odsoudil nový britský premiér Keir Starmer, který zdůraznil, že demonstranti „pocítí tvrdou ruku zákona“. A tak se také stalo. Policie zatkla prozatím bezmála půl tisíce lidí.

Role sociálních sítí a snaha Ruska rozvrátit Británii

Zajímavé je, jak rychle nepokoje v Británii vzplály. I to analyzuje AP. Podle ní neuplynuly ani dvě hodiny od vraždy, když uživatel sociálních sítí známý jako European Invasion, jehož sleduje přes téměř 400 tisíc lidí, uvedl, že „útočník byl zřejmě muslimský přistěhovalec.“ Jeho zpráva uveřejněná na síti X se později objevila na Facebooku a Telegramu.

Což potvrdila i společnost Logically, která využívá umělé a lidské inteligence k boji proti propagandě na online sítích. Zprávu následně uveřejnil i server Channel 3 Now.

„Je zřejmé, že Channel 3Now patří Rusku a zveřejňuje informace s úmyslem rozvrátit Velkou Británii,“ uvedla společnost Logically.

Agentura AP to dala do souvislosti s tím, že zprávu hned na to převzala ruská média včetně kanálu Russia Today agentury TASS. Společnost Logically na svých stránkách uvádí, že má globální působnost a její náplní je pomáhat vládám a neziskovým organizacím. Pobočky provozuje v Británii, Indii a USA.

K tématu nepokojů v Británii promluvili i experti.

„Videa na sociálních sítích povzbuzují lidi k účasti na nepokojích,“ uvedla Stephanie Alice Bakerová, socioložka z City University of London, která se zabývá psychologií davu a pravicovým extremismem.

„Vždycky je tu moment, který dodá lidem odvahy a ti dají průchod svým pocitům. To se děje typicky tehdy, když kolem sebe vidí, že ostatní dělají to samé,“ vysvětlila.

Co je příčinou násilí v Británii?

AP si zároveň klade otázku, co je vlastně příčinou násilí? Ve své analýze docela pomíjí bestiální vraždu spáchanou nožem a dochází k závěru, že agitátoři zneužili dlouhotrvajícího napětí ohledně přistěhovalců a zvyšujícího se počtu nelegálních přistěhovalců z nafukovacích člunů.

A pokračuje: Tyto otázky byly hlavním tématem nedávných voleb, kdy bývalý britský premiér Rishi Sunak sliboval zastavit lodě s nelegálními migranty a deportovat je do Rwandy. Ačkoliv nově zvolený premiér Keir Starmer tento plán zrušil, slíbil přistěhovalectví omezit pomocí spolupráce s ostatními evropskými zeměmi a urychlit vystěhování neúspěšných žadatelů o azyl.

Rwanda přijme migranty nejen z UK. Ubytovny pro ně už ale rozprodala

Frustraci voličů podle agentury způsobilo také loňské rozhodnutí předchozí vlády ubytovat žadatele o azyl v hotelech a vyčlenit na to částku 2,5 miliardy liber [cca 73,5 mld. Kč]. Tento výdaj kontrastoval s poklesem financování veřejných služeb, když se vláda snažila vyrovnat rozpočet.

„Útok na taneční školu má kořeny v této nespokojenosti,“ doplnila Bakerová, která ale i připomněla, že napětí se nyní projevuje v mnoha zemích.

Dokonce i v USA, kde se projevuje pocit nacionalismu, protože se lidé domnívají, že se o ně nikdo nezajímá, že jsou porušována lidská práva a suverenita země je v ohrožení.

„A to vše se odehrává ve stejnou dobu, kdy roste počet přistěhovalců a životní náklady rostou,“ dodala.

Jedná policie v Británii přiměřeně?

I na tuto otázku nabízí AP odpověď. Odvolává se na Petera Williamse, bývalého britského inspektora policie a nynější lektora na Liverpool Centre for Advanced Policing Studies.

A uvádí: Policie ve snaze udržet pořádek musela jednat tvrdě, protože primitivní protivníci ji donutili, aby na jejich akce reagovala stejnou mincí, místo toho, aby jim jen bránila v aktivitě.

Na životech Evropanů záleží – plakát s uvedeným sloganem a tvářemi obětí bestiální vraždy spáchané nožem britským občanem s rwandskými kořeny se rychle šíří evropskými městy. / Foto: Europe Invasion

„Pokud by věděli, k čemu dojde, mohli by s tím něco udělat,“ uvedl pak sám Williams, který ale i doplnil, že britská policie se stále ještě vzpamatovává z rozpočtových škrtů, které postihly hlavně pochůzkáře.

„Hlavním přínosem pochůzkářů je to, že disponují stálým zdrojem informací. No, a ti nám dnes chybí, nejvíce ve čtvrtích obývaných menšinami,“ uzavřel.

–AM/DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Přistěhovalci a muslimové nemají co křičet nelichotivé slogany. Buď chtějí v Evropě žít a pak musí sekat latinu, nebo mohou táhnout – jiná možnost pro ně nesmí připadat v úvahu. Už to, že jim někdo umožní někde něco vykřikovat, je špatně.

    • Přistěhovalci a muslimové jsou bohužel ve všech zemích na koni. Už jen napomenout je nežádoucí, natož jakýmkoli způsobem zasahovat do “jejich práv.” Policie přihlíží, ale pokud jde o domácí, koná nekompromisně.

  2. Obávám se,že to je jen první vlaštovka a slabý odvar toho,co nás v budoucnu čeká.Integrace se nezvládla,většina přistěhovalců odmítá přijmout zákony země kam přišli a čím jich bude přibývat,tím víc budou vynucovat své zákony a požadavky.

  3. Vřele doporučuji rozkliknout ten odkaz na síť X který má dokládat jak je Musk ve svých projevech čím dál méně “politicky korektní”.

    Čekali byste že je od Muska? Ne, autorem příspěvku dokládajícího nekorektnost Muska je Kevin Sorbo. Upoutalo ho srovnává výše trestů: patnáct týdnů vězení za rasistický komentář na Facebooku, dva roky vězení za prodej anti-imigračních samolepek a 180 hodin veřejných prací za opakované kulturní obohacení dvanáctileté dívky. Nechápu co mu na tom přijde divného, je přece rok 2024.

    Opravdu, Sorbův příspěvek skvělě dokládá Muskovu nekorektnost. Fuj, oba by se měli stydět, vůbec nechápou jak skvělou budoucnost plnou dobra nám progresivisté usilovně a obětavě připravují.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here