Není tu jen penzijko, DPS a DIP. Je tu i evropský důchod PEPP

5203
evropsky_duchod
Foto: EIOPA

Češi si nemusejí spořit na důchod jen v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření či novém Dlouhodobém investičním produktu [DIP]. Nabízí se jim i takzvaný evropský důchod PEPP. 

V něm sice nedostanou příspěvek od státu, ale stejně jako u DIPu v něm lidé čerpají daňové zvýhodnění. To znamená, že evropský důchod stejně jako DIP doplňuje jejich spoření na penzi v penzijních fondech se státním příspěvkem.

Problém ale je, že o Panevropském osobním důchodovém produktu [PEPP], jak se evropský důchod nazývá, má v Česku povědomí jen minimum lidí. Přitom jde o produkt, který nabízí obdobné výhody jako doplňkové penzijní spoření [DPS] v tuzemském třetím důchodovém pilíři. Dochází v něm ke zhodnocení vkladů a nabízí i daňové výhody. Ty jsou stejné jako u letos zavedeného penzijního produktu DIP.

„Evropský důchod nabízí více výhod, jako jsou daňové stimuly, možnost přenositelnosti mezi zeměmi EU a flexibilita ve výběru investičních strategií. Rozhodně se jedná o krok směrem ke zvýšení důchodové rozmanitosti a zajištění pro všechny občany EU,” přibližuje pro FinTag evropské důchodové spoření Juraj Hrbatý, zakladatel a CEO společnosti Finax.

Právě ta sjednává zájemcům evropský důchod napříč několika unijními zeměmi a jako jediná v České republice. Celkem společnost spravuje majetek v hodnotě 858 milionů eur [cca 25,3 mld. Kč]. Soustředí se zejména na investice do ETF. Finančně za společností stojí slovenský miliardář Ivan Chrenko, který je většinový vlastník developerské skupiny HB Reavis sídlící v Lucembursku. Avšak působí na Slovensku, v České republice, Polsku, Maďarsku, Německu, Turecku a také ve Velké Británii.

Právní ukotvení a investiční strategie

Společnost Finax nabízí evropský důchod v Česku od loňského roku. Letošní novinkou je, že na PEPP se vztahují daňové výhody jako u zmíněného DIPu. Tím se stal evropský důchod podle Juraje Hrbatého atraktivním i pro české občany.

Od 1.7. se mění příspěvky na penzijko. Kdo a kolik dostane a za kolik

Rovněž odpovídá na otázku FinTag, jaké je právní ukotvení PEPP. Podle něj evropský důchod vychází z nařízení Evropského parlamentu a Evropské rady z července 2019. Což podle něj znamená, že PEPP splňuje regulativní normy na ochranu evropských spotřebitelů. Také zdůrazňuje, že všichni poskytovatelé tohoto produktu jsou pod kontrolou národních regulátorů a Evropského orgánu pro pojišťovnictví a důchodové pojištění [EIOPA].

„Panevropský osobní důchodový produkt reguluje a rámcově upravuje přímo legislativa Evropské unie. Peníze investorů, které jsou v něm uloženy, investuje správcovská společnost, která má potřebná povolení a licence na správu investic v rámci EU,” říká.

V případě Finaxu jde podle něj o její společnost, která je registrována a řádně regulována Národnou bankou Slovenska [NBS]. Struktura firmou nabízeného produktu je navržena tak, aby se investice rozložily do diverzifikovaných aktiv.

Příspěvky střadatelů společnost investuje do indexových fondů ETF, podobně jako to dělá prostřednictvím svých produktů již dnes. Zájemci mají na výběr ze dvou typů portfolií:

  • Základní PEPP
  • Alternativní PEPP / Konzervativní PEPP

Základní PEPP představuje 100% akciové portfolio. Naopak Alternativní PEPP tvoří z 80 procent akciové a z 20 procent dluhopisové složky. Na začátku střadatelé v rámci Základního PEPP zainvestují své úspory hlavně do akcií a 10 let před důchodem se začne část úspor přesouvat nelineárně do konzervativnějších dluhopisů.

Udělejte změny v penzijku i DPS, jinak vám stát poníží příspěvek

„Váha dluhopisů bude 40 procent na konci spořicí fáze. 60 procent zůstává zainvestovaných v akciích i během čerpání důchodu. Výnos se odvíjí od investované částky, délky spoření a volby investiční strategie,” vysvětluje Hrbatý.

Evropský důchod: Daňové výhody a poplatky za správu

Jak už bylo řečeno, evropský důchod nabízí obdobné daňové výhody jako v Česku nově zavedený DIP. To znamená, že střadatelé si dokážou snížit základ daně až o 48 000 korun ročně. Tato suma je jednotnou hranicí, která se vztahuje na všechny produkty spoření na stáří – sem spadá i PEPP. V praxi představuje úspora na dani 7 200 korun při 15% dani z příjmu, která platí v České republice.

DIP má své nedostatky, ale nabízí i výhody, říká manažer Amundi

Další důležitou vlastností evropského důchodu, kterou je nutné vzít v úvahu, je osvobození výnosů od daně. Při nejčastějším scénáři se střadatelé legálně vyhnou daním díky splnění tříletého časového testu.

Co se týče příspěvků do PEPP, ty fungují obdobně jako u penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření. Investor si sám volí částku, kterou bude do PEPP ukládat. Přispívat mu může i zaměstnavatel. A nezáleží na tom, kde zrovna pracuje.

Pokud na evropský důchod přispívá zaměstnavatel, příspěvky do 50 tisíc korun ročně na každého zaměstnance jsou osvobozeny od zdravotních a sociálních odvodů a pro firmy jde o daňový výdaj snižující základ daně,” připomíná Juraj Hrbatý.

Část svých pravidelných investic určitě převedu do DIPu

Podle něj k hlavním výhodám PEPP patří přenositelnost mezi státy EU, nízké náklady, transparentní evropská legislativa a přísné požadavky na poskytovatele. Co se týče poplatků, střadatel platí za správu produktu 0,6 procenta p.a. + daň z přidané hodnoty za správu portfolia [0,72 % p.a.]. Vstupní a výstupní poplatek se neplatí.

Peníze z PEPPu si lidé vyberou již v 60 letech

Peníze z PEPPu si střadatel může vybrat třemi způsoby. To je stejné jako u českých penzijních fondů či DIPu. Jde o jednorázový výběr, postupné čerpání, takzvanou rentu, nebo o kombinaci obou možností.

Další výhoda, obdobná jako u DIPu či doplňkového penzijního spoření, spočívá ve výběru peněz v době před přiznáním starobního důchodu od státu. Evropský důchod lze čerpat již od roku, kdy střadatel dosáhne 60 let. Musí ale splnit podmínku, že do něj odkládal peníze alespoň po dobu deseti let. Úložku může vybrat i dříve, pak ale přijde o všechny daňové výhody. Což platí i pro DIP a doplňkové penzijní spoření.

Do předčasné penze půjdou už jen lidé se 40letou dobou pojištění

Jako další benefit evropského důchodu jmenuje Hrbatý jeho snadné online sjednání. To je možné pomocí mobilní aplikace, která je podle něj srozumitelná i jednoduchá. Celé vyřízení PEPPu trvá 10 až 15 minut. Za další ne nevýznamnou výhodu považuje to, že produkt nepodléhá rizikům, která vyplývají ze změn v penzijních systémech jednotlivých zemí EU.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here