Tržby ve službách i přes meziroční růst meziměsíčně opět klesly

92
sluzbach
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Tržby ve službách v letošním druhém čtvrtletí meziročně reálně stouply o 2,5 procenta. Mezičtvrtletně vzrostly o 0,4 procenta. K růstu nejvíce přispěla doprava a skladování, zvýšení tržeb vykázala většina služeb.

Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Podle nich za celé druhé čtvrtletí většina odvětví služeb vykázala mírný růst. Výjimkou byla odvětví informačních a komunikačních činností [ICT], kde tržby mezičtvrtletně stagnovaly. Dále poklesly i tržby za administrativní a podpůrné činnosti [-0,3 % mezikvartálně].

„Ve srovnání s předpandemickým koncem roku 2019 byly celkové tržby za prodej služeb ve druhém letošním čtvrtletí o tři procenta vyšší. Mezi jednotlivými odvětvími ovšem existují velké rozdíly. Zatímco tržby za ICT služby byly oproti předcovidovému období vyšší o 8,9 procenta, v pohostinství naopak zaostávaly o výrazných 18,7 procenta,“ upozorňuje na rozdíly ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podle statistiků poskytovatelé služeb v ČR zažili výrazné zlepšení v letošním prvním čtvrtletí. Tehdy jim tržby meziročně vzrostly po předchozích třech čtvrtletích poklesu. Ve druhém čtvrtletí meziroční růst ještě zrychlil. Od začátku letošního roku činí celkový nárůst tržeb podle dat ČSÚ 1,8 procenta.

Tržby ve službách meziměsíčně

Meziměsíční srovnání vývoje tržeb ve službách už tak pozitivně ale nevychází. V červnu tržby za služby klesly v reálném vyjádření o 0,5 procenta, tedy stejně jako v květnu. Květnový pokles se navíc prohloubil následnými revizemi ČSÚ z původních -0,4 procenta na zmíněných -0,5 procenta. Rovněž dubnový meziměsíční nárůst statistici ponížili z 0,4 procenta na 0,3 procenta.

„Výsledkem je, že za celé druhé čtvrtletí se reálné tržby za prodej služeb zvýšily pouze o 0,4 procenta a jejich mezičtvrtletní růst tak výrazně zpomalil z +2,3 procenta dosažených v prvním letošním čtvrtletí,“ vysvětluje Gürtler.

Pokles reálných tržeb v červnu podle něj vykázala většina sledovaných odvětví. Nejvíce tržby meziměsíčně klesaly v oblasti nemovitostí [-1,6 %], ubytování, stravování a pohostinství [-1,3 %]. U ubytování, stravování a pohostinství přitom ještě v květnu přidávaly 0,9 procenta. Zde se však nejspíš projevilo pořádání mistrovství světa v hokeji.

Mistrovství světa v hokeji má Česku vydělat kolem dvou miliard

V červnu zaznamenala nižší meziměsíční tržby i odvětví informačních a komunikačních činností [-1,1 %]. Šlo o stejný pokles jako v květnu. Propadla se doprava a skladování [-0,7 % po květnových -1,3 %]. Vyšší tak byly jen tržby u profesních, vědeckých a technických činností [+0,4 %] a administrativních a podpůrných činností [+0,5 %].

Cestovní ruch jede, i když by mohl přidat

Dalším čerstvým výstupem ČSÚ jsou data o vývoji v cestovním ruchu. V něm se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšil celkový počet příjezdů do hromadných ubytovacích zařízení o 3,3 procenta. Počet přenocování vzrostl o 0,9 procenta.

„Do hromadných ubytovacích zařízení ve 2. čtvrtletí letošního roku přijelo 6 milionů hostů. Meziroční růst o 3,3 procenta podpořil počet nerezidentů. Těch se v Česku ubytovalo o 9,3 procenta více oproti stejnému období roku 2023. Počet rezidentů však klesl o 1,4 procenta na 3,2 milionu hostů,” uvedl Roman Mikula, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Cestovní ruch v letošním 3. čtvrtletí překonal rok před pandemií

Vyšší počet hostů a strávených nocí ukazují statistiky pouze u zahraniční klientely, rezidenti naopak zaznamenali pokles. Květnové mistrovství světa v ledním hokeji se odrazilo hlavně v návštěvnosti Moravskoslezského kraje a Prahy, tvrdí statistici.

„Výsledky cestovního ruchu ve druhém čtvrtletí ukazují, že ČR je stále atraktivní lokalitou pro zahraniční návštěvníky, kteří sem přijíždějí ve stále větším počtu. Není to ještě v takovém počtu jako třeba ve druhém čtvrtletí roku 2019, ale moc nechybí. Ale teprve až odezní efekt mistrovství světa uvidíme, nakolik je trend znovuobjevování ČR silný,“ okomentoval výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj je z dat ale i vidět, že cizinci v České republice příliš dlouho nepobývají. Dokonce to vypadá, že své pobyty u nás meziročně mírně zkrátili. V průměru v ČR nestrávili ani tři noci. Což, jak uvedl, není známkou toho, že by Česko dokázalo plně využít svůj potenciál.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here