SMC a ICT – tradingový fenomén roku 2024

36
SMC
Foto: XTB

Ten, kdo se pohybuje ve světě tradingu, pravděpodobně už narazil na zkratky SMC nebo ICT. Jedná se o jedny z nejvlivnějších tradingových témat posledních let a pokud jste se k nim ještě nedostali, určitě byste to měli napravit.

V tomto článku vám poskytneme základní představení těchto pojmů a ukážeme vám, kde si můžete tyto populární tradingové metody osvojit. Pro ty, kteří se s těmito zkratkami ještě nesetkali, si pojďme na úvod tohoto článku stručně vysvětlit jejich význam:

  • SMC je zkratka pro Smart Money Concepts [v překladu koncepty chytrých peněz]. Představuje soubor technik, které retailovým obchodníkům mají pomoci s pochopením institucionálních objednávek, vyhledáváním vhodných obchodních příležitostí, přesnějšími vstupy a výstupy z pozic, vhodným risk/money managementem a pod.
  • ICT znamená Inner Circle Trader. Je to přezdívka člověka, který tyto koncepty v poslední době nejvíce popularizoval na YouTube a dalších sítích. Jeho celé jméno je Michael Huddleston a se svým obsahem na YouTube se nesmazatelně zapsal do historie tradingu. Právě on totiž ucelil a zpopularizoval SMC i další tradingové postupy tak, jak se to nepodařilo asi nikomu před ním.

Co to je Smart Money Concepts / SMC

Ve zkratce je tedy SMC obchodní přístup, který se zaměřuje na pochopení a napodobení jednání velkých institucionálních investorů, často označovaných právě jako „smart money”. Základní myšlenka spočívá v tom, že tito velcí hráči mají významný vliv na pohyby na trhu a identifikací jejich chování mohou i retailoví obchodníci potenciálně získat výhodu.

Při použití této strategie obchodníci analyzují cenové pohyby s cílem identifikovat vzorce, které naznačují zapojení institucionálních hráčů. Mezi klíčové prvky patří bloky objednávek, zóny likvidity a mezery v reálné hodnotě [fair value gaps]. Jedná se v podstatě o oblasti, kde budou pravděpodobně zadávány velké objednávky, a pochopením těchto zón mohou obchodníci předvídat potenciální cenové pohyby.

Co se ve video kurzu dozvíte

Samotný kurz je rozdělený do čtyř epizod, které mají za cíl uvést do problematiky i naprosté nováčky. Nicméně pozdější epizody mohou být bezpochyby užitečné i pro zkušenější obchodníky, kteří by si na toto téma rádi rozšířili své znalosti.

Úvod do SMC
První část je zaměřena především na teoretické pochopení celého konceptu a určení, pro koho je tato strategie vhodná. Jak tento koncept funguje na finančních trzích? Jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody?

Základní koncepty strategie
Po úvodním představení se druhý díl již zaměří na praktické využití. Diváci se tak naučí identifikovat klíčové zóny nabídky a poptávky pomocí Orderblocks, pochopí tržní příkazy a techniku stop-loss hunting, a získají schopnost určovat trendy i tržní strukturu.

Pokročilé koncepty a konfluence
Třetí video pak dále staví na základních konceptech strategie, které rozšiřuje o komplexnější aspekty a techniky. Zazní například, jak spolu souvisí čas a cena, jak správně využívat Fibonacciho úrovně nebo co to je ‚‚Smart Money Trap” a jak se jí vyhnout.

Checklist a praktická aplikace
V posledním videu je následně představen poslední díl skládačky –  jak vše správně složit dohromady a využít v praxi. Diváci se naučí, jak správně vytvořit vlastní obchodní checklist a také bude představeno několik reálných příkladů z trhu ve kterých se dá SMC aplikovat.

Pokud se tedy o Smart Money Concepts chcete dozvědět více, tento kurz může být ideálním úvodem do světa institucionálních hráčů! Celý kurz je zdarma dostupný na odkazu: https://vzdelavani.xtb.com/kurz-smart-money-concepts.

–Adman’s Choice–

Upozornění: CFD jsou komplexní nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 76 % účtů retailových investorů ztratí peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem CFD. Zvažte, zda rozumíte, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here