Ukrajinci mění válečná pravidla hry. A jsou v tom úspěšní

61359
ukrajinci
Foto: Ukraine government official

Ukrajinci svým aktuálním vpádem do ruské Kurské oblasti zaskočili nejen Rusy, ale celý svět. Může jít o separovanou, nekoordinovanou akci ukrajinských jednotek, ale může jít i o promyšlenou akci s cílem vyřadit důležitý plynovod. 

O co přesně jde, se dozvíme až časem. Vzhledem k úspěchu, který Ukrajinci se svým vpádem do Ruska zaznamenali, ale můžeme počítat s tím, že obdobných vojenských akcí ze strany Ukrajiny přibyde. Z hlediska napadeného státu, Ukrajiny, je při obraně vlasti vždy výhodné přenést alespoň částečně konflikt na půdu nepřítele. Takový krok má důležitý nejen psychologický, ale i politický účinek.

„Co se týče vojenské strategie, tak jsem trochu zmatená. Nicméně, pokud ale hovoříme o politické strategii, tak ta byla zatím velmi úspěšná,říká na adresu aktuálního vpádu ukrajinských jednotek do Ruska historička a expertka na Ukrajinu Jade McGlynnová z britské King’s College London.

Kyjevský analytik Taras Zagorodnij pak vnímá ještě další rovinu celé akce. Podle něj jde hlavně o destabilizaci energetických zdrojů nepřítele.

„Hlavním důvodem útoku jsou energetické zásoby. Čím více jsou narušeny, tím více je destabilizována ruská ekonomika,” má jasno Zagorodnij s tím, že se ukrajinské jednotky zaměří v Kurské oblasti na vyřazení plynovodu i dalších zdrojů.

Televize Al Džazíra již uvedla, že ukrajinské síly postoupily až deset kilometrů hluboko do Kurského regionu. Podle Moskvy vniklo do oblasti blízko města Sudža asi tisíc ukrajinských vojáků s jedenácti tanky a více než 20 obrněnými vozidly. Britský deník The Guardian napsal, že Rusko vyhlásilo stav nouze a evakuovalo tři tisíce civilistů. Avšak popořadě…

Levné drony jako smrtící prostředek

Rusko-ukrajinský konflikt má přirozeně mnoho rozměrů, které se týkají jak zbraňové výbavy, správného uplatňování taktiky, tak celkových obranných a útočných schopností. V případě Ukrajinců je třeba přenést alespoň částečně boje na půdu nepřítele. Přenášení konfliktu na stranu agresora se má dít vhodně načasovanými a dávkovanými údery, na zemi, na moři i ve vzduchu. Ukrajinská armáda navíc již používá účinné americké rakety dlouhého doletu, které mohou zasáhnout ruské území či okupovaný Krym.

V poslední době jsou “v kurzu” zejména drony, v jejichž používání se Ukrajinci od února 2022 i s pomocí spojenců pronikavě zlepšili. Což dobře vyjadřuje heslo “za málo peněz hodně muziky”. Malé levné drony mají o to ničivější efekt. Právě FPV [first person view, pozn. red.] drony jsou bez nadsázky hitem moderního bojiště. Ukrajina jich chce vyrobit statisíce a masově je v bojích nasazovat.

Ukrajinci jsou schopni levně vyrábět vlastní drony, ale i jim je dodávají hlavně Spojené státy v podobě osvědčených Switchblade 300, respektive 600. Ukrajinci používají i vyhlášené drony turecké výroby Bayraktary TB-2.

Albánie kupuje legendární turecké drony Bayraktar

Tyto rychlé drony mohou být použity jak k průzkumu, tak k přesně zacíleným úderům. Přičemž před ukrajinskými drony není v bezpečí ani letoun 5. generace SU-57. Což dokládá nedávný případ, kdy drony poškodily letoun SU-57 necelých 600 kilometrů od ukrajinsko-ruské fronty.

Ostatně i z hlediska předcházení rizik kvůli dronům Rusové již dříve instalovali na moskevských výškových budovách systémy protivzdušné obrany Pancir-S1. To přesto, že Moskvu chrání osvědčené systémy S-400, které Rusové také úspěšně exportují. Nicméně potřebují i takový prostředek, systém, který efektivně likviduje menší objekty letící v nízké výšce.

Ukrajinci dlouhodobě ohrožují Krymský most

Samostatnou kapitolou jsou pak nečekané ukrajinské útoky na Krymský, Kerčský most, který v roce 2014 anektovalo Rusko, a který je spojnicí Krymského poloostrova s pevninským Ruskem. V říjnu 2022 zasáhla Kerčský most exploze, po níž se část silniční konstrukce zřítila do moře. Loni v červenci Ukrajinci podnikli další útok, tentokrát námořními drony, které jinak představují vážnou hrozbu pro ruskou černomořskou námořní flotilu jako celek.

Ukrajina se úspěšně brání Rusku na moři, píše Politico

Ukrajinci dokázali zlikvidovat několik desítek ruských plavidel, což je zajímavé i z toho pohledu, že obránci před ruskou invazí sami disponují velmi sporými námořními silami. Největším “úlovkem” pak bezesporu bylo potopení ruské černomořské chlouby, křižníku Moskva, střelami Neptun.

Důvod? Ukrajinci chtějí v rámci svého dlouhodobého plánu vyloučit přítomnost ruského námořnictva v Černém moři, respektive oblast od ruských válečných plavidel “vyčistit”. To vše má být “korunováno” zničením Krymského mostu. Jak o tom již několikrát hovořil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Letouny F-16 pro Ukrajinu je jedna věc, druhá je jejich efektivní využití

Nesporné úspěchy ukrajinských akcí v Černém moři jsou důležité také z ekonomického hlediska. Americký think tank Atlantic Council uvedl, že právě potopení tolika ruských válečných plavidel umožnilo Ukrajině prolomit blokádu černomořských přístavů země a obnovit námořní vývoz na světové trhy.

Úspěšné diverzní akce ruských dezertérů

Ani na zemi se pak Rusové nemohou cítit bezpečně, o čemž svědčí diverzní akce Legie Svoboda Rusku. Velmi dobře vyzbrojená jednotka, jež má k dispozici tanky, ale i další obrněnou techniku, je složena z dezertérů ruské armády a běloruských dobrovolníků. Stejně jako další jednotka, Ruský dobrovolnický sbor, jež bojuje na straně Ukrajiny, je jejím konečným cílem svržení Vladimira Putina, jak se nechala již před časem slyšet hlavní figura skupiny Maximillian Andronnikov alias Caesar.

Legie Svoboda Rusku zaskočila nepřítele svým diverzním vpádem do Bělgorodské oblasti v roce 2023, proti kterému stála ruská armáda v první fázi fakticky bezradná, a jen se potvrdilo, jak snadno je prostupná hranice na ruské straně.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Tyto a další přímé ukrajinské výpady na ruské území mají ve svém důsledku důležitý psychologický účinek. Na jedné straně posilují bojovou morálku obránců, na straně druhé dezorientují nepřítele a přenášejí hmatatelně konflikt na stranu jeho iniciátora. Protože i ten pociťuje tíhu a náklady války, které každým dnem rostou. A uvědomuje si je rovněž velice zřetelně ruské civilní obyvatelstvo.

A ještě jeden účinek platí u těchto akcí za důležitý, a to politický. Podobné operace, jaké předvádějí Ukrajinci, totiž podrývají autoritu Putinova vedení a posilují budoucí vyjednávací potenciál Kyjeva. Ukrajinci se pokouší měnit pravidla hry a usilují o to, aby vzbudili v nepříteli drásavý pocit válečné nejistoty. Ten, který si sami zažili 24. února 2022. Proto budou další podobné akce nadále pokračovat. Uvidíme, s jakým celkovým úspěchem.

Petr Duchoslav

34 KOMENTÁŘE

  1. Prdlajs jsou úspěšní jen šaškové podráždili kobru holou nohou. Za týden se dozvíme, že to byla dezinformace šílence v zelených teplácích z Kyjeva. Austrálie … UA nepošle vyřazené tanky Abrams1. Je to zbytečné, zkorumpovaná UA by je hned prodala stejným teroristům v islámských zemích. [redakčně upraveno]

          • Nebyl, ale na to se 35. let po puči89 už nikdo z farizejů u pol. moci neptá ! Např. komunista z prospěchu byl kontráš, který ukončil VŠ pro StB-GRU až za éry vényláhev v únoru 1991, co kdyby že. Dnes pokrytci Pávka velebíte. Tkz. disidenty bylo i vedení chátry77, udávali se navzájem mezi sebou jen kvůli osobnímu prospěchu. Velmi úslušným zpěvákem z chátry77 na Bartolomějské byl všehoschopný vénaflaška z hrádečku. Dobrovolně ochotného udavače mělo StB v pácu pro sebe, z éry kolaborace s SS za WWII majitelů Lucerny-Barrandova … praví disidenti (asi 200) byli na uranu ! Chcete něco víc ?

    • Tady někomu dobře hráblo🤪🤪🤪👏👏👏… doporučuji dát si facku na uklidnění a zapít dvojitou dávku prášku antidepresiva , který jste určené ráno zapomněl vzít a někam se schovat …. Uděláte tím obrovskou službu společnosti !!!

      • Službu společnosti dělám tím, že kterým po převratu89 hráblo naentou, nastavují zrcadlo do kterého se nechtějí ze studu při debiln.. cinkání podívat. Já taky 2x cinkal s opilci po balkonech, po zjištění co jsou vénaláhev s chátrou77 zač jsme na Mikuláše89 všichni naivisté skončili. Rychle jsme vystřízlivěli. Zjistěte si co o všeho schopném vénouškovi na hradě řekl Karel Kryl, pak se 20 let jeho protestsongy nesměly nikde hrát. Pasovaly více na popučovou dobu, než k čemu-proč byly složeny. Dnes se všude hraje udavač Jandaolympic, asi nevíte proč ?

          • Soudruhu jen jsem to opsal z Wiki a s K. Krylem plně souhlasím. Po puči89 převzali pol. moc ještě horší zákeřní potkani, než byli komouši. Kteří vše ukradli studentům, tak jak jim nařídilo jejich vedení z StB s kterými byli kámoši desítky let. Tak to i Kryl řekl vénoviláhev, když ho potkal na hradě rok po převratu89. Steskem i znechucen, že vše se studenty bylo zbytečné odjel umřít do svého mníšku jak říkal.

  2. Spíš mi to přijde jako ztracená varta , než hrdinský čin.Kolik těch obětovaných Ukrajinců tam zařve než je Rusové vypráskají? Nebo je to snaha se zviditelnit. Posílejte a dávejte ještě víc a víc, vidíte jaký jsme gerojové.

    • Psychologický efekt vašeho poníženého výkřiku (ve smyslu nihilistického Nic nemá cenu dělat tváří v tvář agresorovi) je přesně opačný.

      Zatím se daří při rekonstrukci bytu šetřit poměrně markantní částky z rozpočtu.

      Až ji doděláme, pošlu minimálně půlku zbylých peněz na některý z projektů Dárek pro Putina nebo na jiný třeba na výrobu dronů pro ukrajinskou armádu. Děkuji za motivaci pokračovat v podpoře! 😁

      Když už jsme na webu finmag.cz, vězte, že to beru jako dobrou investici v bezpečnou budoucnost bez agresorů s imperiálními a genocidálními choutkami.

      Hrdinům sláva, rusákům ruskou ruletu.

      • Ruskou ruletu právě provedl Evropě nebezpečný šílenec v zelených teplácích z Kyjeva. Na alzákův slávomam doplatí jen civilisté na obou stranách. Pokud se klaun z kyjevských divadelních prken neodstraní nebude klid k jednání. To už od dubna nemá být prezidentem, proto prodlužuje svou osobní válku, kterou začali UAoligarchové už před ním.

    • Generál v.v. Šedivý taky řekl o teroristickém útoku na Rusko. Jestli to ze strany Ukrajiny nebyl jen účel, poněvadž tito … ve velení UA nechtějí jednat o míru a nějakém kompromisu. I když se alzák odvolává na nějaké referendum, ale ke kterému ani nedá možnost … Pak vše opět svede na Ruskou stranu !! Dost pravdy na tom bude, uvidíme.

  3. Pan Jindřich 1 by se sklonil ve strachu z mnohého. Ta kobra se dá zahubit a má jméno.
    Rusko nebo tak nějak se ta novodobá říše zla jmenuje – není to žádný pan nad našimi životy nebo životy Ukrajinců.
    Hrdinové v barvách Ukrajiny vrací úspěšně úder.
    Fašistické Rusko je rádoby silné jen tam kde vraždí a rabuje, ale u sebe doma si neumí utřít ani zadní část po vykonání velké potřeby.

    • Pane Petr. Ukrajinští blitzkrieg chocholi už plní cínové bedny a jsou voj. silou vytlačování směr západ … To byl účel tohoto výkřiku do tmy ze strany nebezpečného sociopata z Kyjeva nebo jak ? dle vás zfanatizovaných ukronác.. Neonacist..UA dělala-dělá pořád problémy hned od rozpadu SSSR, hlavně Kyjevská oblast v neonac..sfaši.. vyniká. Stejné to bylo s šířením nacismu za WWII a tito nyní u moci jsou jejich potomci, stejné je to v EU-EK.

    • Holddd ? Holt nutelláci to vědí lépe, amorální eubolšev.. máte po ftákách. To bude spoustu žoldáků- ukrošů stát životy, pak můžete pokrytecky výt. UA žoldáci se začnou z teroristického útoku vracet v cínových krabicích, co budete pak farizeji řvát …

  4. holt není divu že ruští trollové jsou čím dál tím víc hysteričtí jak se tak “ruská třídenní vítězná ofenzíva” již třetím rokem protahuje aniž by násobně silnější armáda agresora navzdory svým masivním ztrátám dokázala obsadit více než několikakilometrové pásmo od linie z r. 2014 ! 🙂 Více není třeba komentovat jejich žumpu

  5. Zfanatizovaní ukronáck.. zpravodajství z teroristického útoku na Rusko už není tak jednostranně vychvalující trestanecké hordy z UA. Tak včera řekl i gen. v.v. Šedivý. Voj. akci naplánoval Rus, který studoval voj. akademii v Moskvě a zradil jako kontráš Pávek. Něco s alzákem udělali špatně, doufejme že jim tento “mlýnek” do kterého poslali nejen ukrajinské žoldáky zlomí vaz. Za neonacis..UA válčí žoldáci z 52. tkz. demokratických států. Pod hlavičkou “dobrovolné cizinecké legie”, to se to šílenému alzákovi válčí pro svou slávu za cizí dolary, co ?

    • Pokud by jsi měl trochu rozumu, pak jsi ty šašku nepsal takové kraviny o ukrajinských nacistech. Nacisté se nachází na opačné straně válečné fronty. Putin a jeho podržtašky mají plné huby nacistických nadávek a ruská armáda se podle toho chová. V roce 2014 už byla ruská armáda na Donbase a Putin tvrdil, že na Ukrajině se nenachází žádný voják ruské armády. Jenom matky padlých ruských vojáků věděly, že nebyli nikde na dovolené a že padli ve válce na cizím území. A pak to pokračovalo, na Krymu se objevily desetitisíce zelených mužíků, kteří všichni mluvili rusky. Ale to bylo pro Putinovi málo, on chce vyvraždit ukrajinský národ a z Ukrajiny udělat spálenou zemi, kde nezůstane kámen na kameni. A tato horda Rusů, která je z polovičky složená z asijských národů a jsou to z velké části hrdlořezové, budou posláni do východní a střední Evropy.

      • Eubolševiku nick sámo ty udáváš na webu Hlídací pes i jinde na provládních webech, tak uklidní své BIStébácké hormony. Toto je slušný web a nemaže neposlušné názory, hlavně proti vlastizrádné 5demoliční četě.

  6. Rusko tu válku tak jako tak prohrává. Statisíce mrtvých vojáků a zdecimovaná armáda ze zastaralou technikou. K tomu krachující ekonomika likvidovaná západními sankcemi a odpor řady rodin posílat na smrt do Ukrajiny své syny. Ukrajina je vybavená špičkovými západními zbraněmi, ruské fronty se nebýbou, mrtvých přibývá. Jak to asi může dopadnout…

    • Cha cha, novinářka Procházková z rozkradené UA včera mluvila jinak. Neonacistic.. UA se má podle ní na co těšit. Tento teroristický útok se UA nevyplatí. Rusko bude tvrději -rychleji útočit atd. … řekla toho daleko víc, co si zfanatizovaní ukronácko.. nedáte za rámeček.

  7. Fanatičtí soudruzi ukronáck.. máte vedle článek o bojovnících za Evropě nebezpečného sociopata z Kyjeva. Hrůza děs co tito bojovníci z UA provádí v českých městech a jak se sprostě chovají. Vůbec se divím, že provládní web novinky-seznam pustil tuto pravdivou debatu jak to opravdu s ukroši v Česku vypadá. Tak vypadá i neonacistc.. UA

    • Máte pravdu, ale na to se hlavně zeptejte na provládních webech. Tak se napadnutí oponenti těmito fialovými hulváty jen brání, ale to už je podle nutelláků špatně… Na placených webech nynější vládou jsou velmi sprosté urážky debatérů, kteří nesouhlasí s neonaci..ým režimem na UA, vlastizrádnou hrůzovládou, totalitou z EU-EK … Pak sprostoty proti Babišovi, Okamurovi, Ficovi, Orbánovi … vše projde bez povšimnutí vykulvokova komanda, jiný názor je do minut odkloněn. Takže buďme rádi, že existují i slušné weby, kde se oponenti zfanatizovaných eubolševiků, nutelláků, gryndýlistů apod. spodiny můžou bránit. I když to ničemu neprospěje, ale takový nefér režim po vítězství 5hyen nastal. Svoboda slova- názoru opět odešla na dovolenou den před silvestrem89, ještě se nevrátila i vinou faráře z brněnské mafie se svými ministranty.

  8. Ukrajinská diverzni akce u Kurska, byla nečekaná a rychlá. To neznamená, že ovlivnila vývoj k lepší pozici Kyjeva při vyjednávání o příměří. Bude se jednat tvrdé a nekompromisně. Rusko se nevzdá Krymu a a dalších území, která ovládá, když bude mít Ukrajina skvěle vyjednáváce může to vyznít prijatelne. Bude se jednat o neutralite Ukrajiny, dvouleté válečné akce poskodily oba státy,Rusko zaplatilo hodně. To nebude Versailles, ani náhodou, USA tuto smlouvu historicky nikdy neratifikovaly. VB a Francie se tak dopracovaly k další válce s Německem. Maďarsko má svuj Trianon a státník Orban jedna tak, aby Trianon byl změněn a to může být také předmětem jednání o primeri na Ukrajině.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here