Ohání se rodinou, ale peníze Prague Pride bere i od výrobce vodky

5308
Prague_Pride
Ilustrační foto: Pixabay.com

Letošní festival LGBT+ komunity Prague Pride tradičně nabádá k toleranci a úctě ke všem lidem. Hlavním tématem letošní akce je rodina. Mezi sponzory akce ale je i výrobce vodky, kterou organizátoři rovněž propagují. Jde to dohromady? 

Duhový festival Prague Pride, který se tento týden koná v Praze, vyvrcholí v sobotu 10. srpna průvodem z Václavského náměstí směrem k Letenským sadům. Tam se jeho účastníci pobaví v takzvaném Pride Parku. To je místo s hudební produkcí, prodejními stánky a doprovodným zábavním programem. A také, jak zdůrazňují organizátoři akce, ideální místo k občerstvení.

„Partnerem festivalu je letos taky Absolut a ty tak můžeš spojit příjemné s užitečným. Přijď podpořit LGBT+ komunitu a osvěž se u toho drinkem!,“ vyzývají na své facebookové stránce organizátoři festivalu.

Součástí této výzvy je fotografie duhové lahve s vodkou s obvyklým obsahem alkoholu kolem 30 až 50 procent. Což je podle odborníků u akce, která oslovuje zejména mladé lidi, vážný problém. Problém je vazba tohoto druhu propagace i ve vztahu k tématu akce, jíž je rodina. Je to totiž právě alkohol, který stojí za rozvrácením nejedné rodiny a v drtivě většina případů i násilím všeho druhu páchaném v rodinách.

Potvrzují to i statistiky. Z nich vyplývá, že nepříjemnou situaci kvůli konzumaci alkoholu jinou osobou zažilo v posledních 12 měsících téměř 15 procent dospělých a více než polovina dospívajících. A domácí násilí pod vlivem alkoholu zasahuje podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila [ODS] bezmála dvě procenta rodin. A svědky domácího násilí bylo v posledním roce opakovaně přibližně sedm procent dětí a dospívajících.

Prague Pride propaguje alkohol a peníze čerpá i od státu

Výše uvedená čísla jsou znepokojivá. Vysoká míra užívání alkoholu a s ním spojené násilí mají závažné důsledky pro společnost. A souvisí s tím i propagace alkoholu. A ta na akci, která hovoří o toleranci, otevřenosti, přátelství, absenci násilí, a hlavně o rodině, minimálně překvapuje. Stejně jako upoutávka na nákup vstupenky [cena 1 390 Kč] do VIP prostoru, kde se lidé mimo jiné potěší v herní zóně a tour busu od Red Bullu, výrobce energetických drinků.

Organizátoři Prague Pride očekávají, že se do závěrečného průvodu letos zapojí až 70 tisíc lidí. A tak se dá předpokládat, že se sponzory akce problémy nemá. Nabízí se ale otázka, zda to mají být u akce zaměřené na rodinu sponzoři z oblasti výroby a obchodu s návykovými a zdraví škodlivými látkami.

Problematická je ale i účast dalších sponzorů [viz jejich přehled výše, pozn. red.] Zejména globální společností si velice dobře uvědomují popularitu genderu mezi mladými, a tak ho využívají jako prostředek k “výchově nových klientů”. Čímž ale trend dál podněcují a rozvíjejí. Lékaři ale dlouhodobě upozorňují na to, že nejistota v oblasti sexuální identity patří mezi nejčastější problémy, které s mládeží nyní řeší. Proti komerční propagaci genderového tématu ale nikdo nic nenamítá, protože cílí přece na “na toleranci i  podporuje menšiny”. I v tomto případě ale jde komerčnímu sektoru hlavně o peníze, společenské dopady se přehlíží.

Ještě problematičtější jsou pak příspěvky z veřejných rozpočtů, tedy daní a odvodů daňových poplatníků. I letošní akci Prague Pride stejně jako v minulých letech například podpořil Magistrát hlavního města Prahy. Letos na slavnosti LGBT+ komunitě přispěl částkou 700 tisíc Kč. A nechybělo ani vyvěšení duhové vlajky na budovu pražské radnice na Mariánském náměstí.

Barevné prapory a možný střet zájmů náměstka Pospíšila

Barevné prapory vyvěsily na svých budovách i ministerstva zahraničních věcí a vnitra. Celý týden visí barevné vlajky i na sloupech osvětlení na pražské Národní třídě. Dopravní podnik jimi vyzdobil tramvajové linky 17 a 27.

„Jsem rád, že jsme u příležitosti zahájení festivalu Prague Pride na balkoně budovy magistrátu slavnostně vyvěsili duhovou vlajku na znamení tolerance, odvahy a respektu k druhým,“ řekl k této příležitosti Jiří Pospíšil [TOP 09], náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata.

Sám Jiří Pospíšil se přitom hlásí k duhové komunitě. I zde se nabízí otázka, zda podpora akce Prague Pride od města, kde má na starosti kulturu právě Pospíšil, není střetem zájmů.

Na druhé straně se ale Prague Pridu i letos musel obejít bez peněz od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Od něj proti minulým letům žádné peníze organizátoři nečerpají.

„Platí, že tento festival v současné době již několikátý rok MPSV žádnou formou nepodporuje,“ vyjasnilo na úvod letošního festivalu vedení ministerstva.

Zároveň potvrdilo, že finanční podpory se festivalu dostávalo za minulého vedení resortu. Připomeňme, že MPSV vede od prosince roku 2021 šéf lidovců Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Jeho předchůdkyní byla sociální demokratka Jana Maláčová [SOCDEM].

Spotřeba alkoholu v Česku

Jakkoli je jistě správná myšlenka tolerance vůči nebinárním a jiným osobám, podle odborníků ale není v případě Česka správná tolerance vůči alkoholu. Ten i z veřejných peněz podpořená Prague Pride ale podporuje.

Na vysokou spotřebu alkoholu v Evropě, ale i konkrétně v Česku, nedávno upozornila ve své zprávě o spotřebě alkoholu i Světová zdravotnická organizace [WHO]. Česko je podle této zprávy po Gruzii a Rumunsku třetí evropskou zemí [podle regionálního členění WHO, pozn. red.] s nejvyšší spotřebou čistého alkoholu na hlavu. A nejen to. Česká republika spadá do desítky zemí světa s nejvyšší spotřebou alkoholu.

„Evropa stále drží nezáviděníhodný rekord nejenom v největší konzumaci alkoholu na osobu, ale také v nejmenším počtu abstinentů,” uvedl ke statistice expert na veřejné zdraví a poradce regionálního ředitele WHO Hanse Klugeho Gauden Galea.

Nejvíc alkoholu se vypije v Gruzii, Rumunsku a Česku, tvrdí WHO

Celosvětový průměr spotřeby alkoholu činí přibližně dvě sklenky vína nebo dvě malá piva denně. Podle WHO už takové množství vypitého alkoholu ale představuje vyšší zdravotní riziko. A mnohé evropské země tento průměr násobně přesahují, jako třeba i Česko.

Z aktuální zprávy WHO sledující celosvětovou spotřebu alkoholu vyplývá, že Evropané starší 15 let vypijí 9,2 litru čistého alkoholu na hlavu ročně. Celosvětový průměr je 5,5 litru alkoholu na osobu a rok. A sedm z deseti zemí světa s nejvyšší spotřebou alkoholu připadá na EU a patří mezi ně Česká republika, kde lidé vypijí v průměru 13,3 litru na osobu ročně. Se svou spotřebou je tak ČR na třetím místě za Gruzií s 14,3 litry alkoholu na hlavu a Rumunskem se spotřebou 17 litrů čistého alkoholu na osobu ročně.

Veronika Táchová

10 KOMENTÁŘE

  1. Další sraz milionů chlípníků, voličů 5demoliční čety+ kontráše. Nic víc za tím normální, slušní lidé nehledejte i když se skotačením psychicky nemocných LGBTQ+ nesouhlasíte. V této velmi špatné době je to IN-Cool být jiný i duhový

    • Tím jako chcete říct co? Znám mnoho lidí z LGBT komunity, kteří jsou slušní, milí, empatičtí, laskaví,… Dokonce jsou mnozí lepší než většina heterosexuálních “normálních” povýšených lidí vyvolávajících nenávist vůči druhým.

      • Ano jsou a taky je znám. Jenže tito … nebyli ani nechodí ve štvavém průvodu duhových křiklounů. To je safra rozdíl. Nejen celé ČEZ, ČT, EON atd. vedení je prolezlé těmito … ani jeden v průvodu nebyl

  2. Tak hlavně ať po nich celou cestu a hlavně Letnou do Letní Letné vydezifikují.
    A ať nezapomenou po tom marši vrátit duhu dětem, duhu, co jim ukradli.

    • A kdo kdy jako dětem duhu ukradl? Nejdříve bych být vámi si zjistil, proč je LGBT komunita s duhou spojená (každá barva duhy má specifický symbolický význam)… A pokud chcete uplatnit svoji logiku, že někdo duhu ukradl dětem, tak můžete žalovat i skupinu Pink Floyd, leprikóny (skřítci, kteří jsou spojení s Irském, duhou a hrncem zlata) a spoustu dalších… Duha je stejně všech jako slunce, měsíc, hvězdy, mrak,… (zkrátka objekt, který nepatří vůbec nikomu).

  3. A na jiných rodinných akcích jako alkohol koupit nejde? Ruku na srdce… Na všemožných akcích jde koupit alkohol (pivo, víno, zelená,…) a rodinné akce nevyjímaje. Zároveň nechci prodej alkoholu obhajovat, ale stejnou logikou se jde dívat na 99 % všech společenských akcí. Nemůžete kritizovat Prague pride a zároveň přehlížet různé poutě, vesnické/městské akce, plesy,… To by bylo opravdu velké pokrytectví.

    • Reakce redakce: Dobrý den, děkujeme Vám velice za věcný a slušně podaný názor. Rádi bychom Vám k němu ale sdělili to, že máme za to, že je velký rozdíl mezi poutí, městskými akcemi a Prigue Pride, který se zaštiťuje rodinou. Vámi zmíněné akce se tématem rodinou nezaštiťují a často ani nečerpají peníze z veřejných rozpočtů. A dále většina subjektů, která skutečně pracují v oblasti rodinné politiky, by za žádných okolností nepropagovala alkohol, ani by od jeho výrobců nepřijímala peníze. Velké pokrytectví je třeba hledat tedy tam, kde to tak není. / Ještě jednou Vám děkujeme za reakci.

      • Tady s redakcí nemohu souhlasit i když jste jinak super. I lihové mafie totiž financovaly tento průvod nemocných .. To že skotačení … nebylo placeno z veřejných peněz je možná fakt. Jenže přenosy v ČT z výpalného=konc. poplatky už byly.

      • Připomenu redakci. Šéf skupiny LGBTQ+ byl obžalován z 37 provedených i pokusů pedofilie atd. Určitě z těchto největších úlisných křiklounů není sám takovým hay… Jinak by nechtěli mít doma “své dítě” z domova, k těmto pak regulérním pokusům. Hnusděs co může nastat

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here