Inflace v červenci stoupla na 2,2 %. Dovolené zdražily o 25,1 %

162
inflace
Za mírným růstem inflace v červenci stojí výrazně vyšší ceny za dovolené, ale i výrazně nižší pokles cen potravin. / Foto: Redakce FinTag

Inflace v Česku letos v červenci stoupla na 2,2 procenta [+0,2 %]. Uvedl to Český statistický úřad. Podle něj za zrychlením zdražování stojí hlavně vyšší ceny za dovolené a nižší pokles cen u potravin. Meziměsíčně ceny stouply o 0,7 procenta.

Koruna mírné zvýšení inflace přivítala posílením pod úroveň 25,20 CZK/EUR. A to kvůli tomu, že růst inflace zvýšil pravděpodobnost, že Česká národní banka bude při svém dalším snižování základních úrokových sazeb postupovat opět obezřetně. Což značí, že nejspíš znovu sníží sazby o 0,25 procenta jako na svém posledním zasedání. A ne o 0,50 procenta, jak je snižovala před ním.

Vývoj kurzu eura vůči koruně po oznámení dat o inflaci [12.8. 2024 / 09:45]

[Zdroj: xStation]

Meziměsíční růst cen za rekreaci a kulturu zvedly zejména ceny dovolených. Ty meziměsíčně zdražily o vysokých 25,1 procenta. Meziměsíčně rostly ale i ceny pohonných hmot a olejů [+1,3%]. V červenci v meziměsíčním srovnání zdražily i potraviny:

  • Drůbeží maso: +6,4 %
  • Čokoládové výrobky: +7,7 %
  • Nealkoholické nápoje: +1,3 %
  • Vepřové maso: +1,9 %
  • Máslo: +4,3 %

Z potravin pak klesly hlavně ceny zeleniny o 4,6 procenta. Ceny brambor byly nižší o 21,8 procenta. Ovoce meziměsíčně zlevnilo o 2,2 procenta. Mírně poklesly i ceny oděvů a obuvi. Ceny zboží úhrnem v červenci vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 1,6 procenta.

Inflace v červenci a co na ni říkají analytici

Vývoj meziroční inflace připomíná houpačku. Po minulých dvou procentech se opět zvýšila, tentokrát na 2,2 procenta,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj nadále platí, že vývoj cen zboží je umírněný, zatímco u služeb pokračuje trend rychlého zdražování. Služby si připisují 4,9 procenta nahoru, upozorňuje.

„Dál zdražují hotely a restaurace, nicméně hlavní roli u inflace sehrávají stále vyšší náklady na bydlení. Naproti tomu zlevňování elektřiny, které ohlašují energetické společnosti, zatím vidět v inflaci téměř není. Potraviny, které inflaci doposud brzdily, jsou aktuálně levnější vlastně už jen o efekt snížené daně z přidané hodnoty,“ říká Dufek s tím, že ceny za rekreaci zvedá silná poptávka a meziročně slabší koruna.

I nejnižší česká sazba DPH je nejvyšší široko daleko

„Ačkoliv byla výsledná inflační statistika pro trh mírným překvapením směrem nahoru, nic šokujícího se ve skutečnosti nestalo,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něj se většina cen v červenci vyvíjela v souladu s očekáváními a běžnou sezónností, a jedinou výjimkou, která se nakonec postarala o většinu překvapení, byly rekreace.

„Ty sice v červenci vzhledem k zahájení hlavní turistické sezony zdražují každý rok, ovšem letos poskočily na cenách neobvykle svižně. Stejná kategorie ovšem v červnu naopak inflační statistiku překvapivě snížila, když se zde zdražování prakticky nekonalo,“ říká.

Červencový cenový skok vnímá jako určitou kompenzaci za utlumený červen, ale i dodává, že přinesl jistou přirážku: „Prakticky jediným zlobivým dítětem zůstávají služby – konkrétně ty spojené s rekreacemi – ovšem zlobí nepřehlédnutelně. Existuje sice jistá naděje, že se jedná o poslední záchvěv a snahu využít letní prázdniny k jednomu závěrečnému macatému zdražení, ovšem určitá obezřetnost je namístě.“

Spotřebitelské ceny meziročně

Podle vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavly Šedivé červencové mírné zrychlení meziročního cenového růstu ovlivnily především ceny potravin. Ty totiž ubraly na tempu poklesu a oproti loňskému červenci byly levnější zhruba „jen“ o 3,1 procenta.

Na druhé straně dál rostly ceny za bydlení. Tam vzrostly ceny:

  • Nájemného z bytu: +6,8 %
  • Výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu: +4,4 %
  • Vodného: +10,9 %
  • Stočného: +13,4 %
  • Elektřiny: +8,9 %
  • Tepla a teplé vody: +5,0 %

Naopak ceny zemního plynu meziročně klesly o 6,7 procenta a tuhých paliv o 2,9 procenta.

„Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle stravování a ubytování v důsledku vyšších cen stravovacích služeb o 7,1 procenta a ubytovacích služeb o 8,8 procenta. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny lihovin o 3,4 procenta, piva o 4,9 procenta a tabákových výrobků o 6,6 procenta,“ uvedli statistici.

V oddíle doprava byly vyšší především ceny pohonných hmot a olejů o 5,6 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,6 procenta a ceny služeb o 4,9 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here