Tomáš Vranka: Stockpicking, nebo ETF? Tentokrát ETF

781
ETF
Tomáš Vranka / Foto: XTB

Analytik společnosti XTB Tomáš Vranka v aktuálním díle o budování reálného akciového portfolia nakoupil ETF. Jedná se o překvapení, protože akciové trhy nyní kolísají. A tak nabízejí mnoho zajímavých příležitostí k nákupu akcií.

Na FinTag vysvětluje, proč se rozhodl v tuto chvíli pro ETFka. Jako vůbec první a hlavní argument uvádí, že buduje dlouhodobé investiční portfolio. Proto dbá na diverzifikaci. Jednotlivé akcie tak doplňuje burzovně obchodovanými fondy ETF.

„Tentokrát jsem se rozhodl portfolio rozšířit o World Equity ETF. To se může na první pohled zdát někomu jako zvláštní krok. Měl jsem k tomu ale své důvody. A těch bylo hned několik,” vysvětluje.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Jako první jmenuje to, že ETF jsou z hlediska časové náročnosti mnohem méně náročné než výběr jednotlivých akcií. A tak na rozdíl od nákupu akcií mu umožňují pravidelný mechanický nákup.

„Z tohoto důvodu jsou samozřejmě ETF tak populární mezi pasivními investory,” upřesňuje.

Tomáš Vranka: Jaké jsou výhody ETF

Podle něj nákupem ETF investor v podstatě projevuje důvěru v růst ekonomik. I vzestup lidské produktivity, od níž se odvíjí i růst akciových trhů. Různé historické statistiky podle něj také ukazují, že nákupem ETF s velkou pravděpodobností investor dosáhne vyšší výkonnosti než výběrem a nákupem jednotlivých akcií.

„Výkonnost akciových indexů se dlouhodobě nedaří překonat ani většině investičních profesionálů,” tvrdí a přidává tabulku [viz níže], která se podle něj nedá zpochybnit.

[Zdroj: S&P Dow Jones Indices LLC, CRSP]

„V tabulce vidíte, jaké procento aktivně spravovaných amerických akciových fondů nedosahuje v každém časovém horizontu výkonnosti benchmarků. To je akciových indexů. Pokud si všimnete posledního sloupce, v horizontu 20 let přibližně 90 až 98 procent aktivních fondů, v závislosti na tom, na jaké akcie se zaměřují, nedosahuje výkonnosti benchmarku,” říká Tomáš Vranka.

Co z toho plyne?

Podle Vranky je nákup ETF racionálnější volbou nejen z hlediska vynaloženého času, ale i výnosu. Přidává proto další statistiku [srovnání níže, pozn. red.]. Ta ukazuje, jaká byla výkonnost více než 29 000 akcií sledovaných od roku 1926. Podle něj z ní vyplývá jedna velmi zajímavá věc. A to, že zatímco průměrný výnos akcií činil 22 840 procent, mediánový výnos byl -7,41 procenta.

[Zdroj: RWM]

„Jinými slovy, polovina akcií dosáhla za dané období výkonnosti minus 7,41 procenta a polovina akcií dosáhla výkonnosti vyšší než minus 7,41 procenta. Je tedy možné, že při sestavování individuálního portfolia vyberete mnoho akcií, které skončí v záporu,” tvrdí.

Tomáš Vranka investuje do bitcoinových ETF

Případné zájemce o ETF a jeho akciové portfolio pak zve na kanál společnosti XTB na YouTube, kde popisuje, co, jak a proč kupuje. Další užitečné informace zájemci podle něj najdou na stránkách jeho domovské společnosti.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here