Komentář: Ukrajinci si s námi, co se týče plynu, vytřeli zadek

156104
Ukrajinci
Volodymyr Z., tak jmenují světová média ukrajinského instruktora potápění jako předpokládaného člena týmu, který poškodil potrubí Nord Stream. Polská prokuratura uvedla, že Ukrajince, který pobýval v Polsku, nezadržela, protože v červenci odcestoval zpět na Ukrajinu. / Ilustrační foto: Pixabay.com

Aktuální informace o poškození plynovodu Nord Stream, který vede z Ruska do Německa, nevrhají na Ukrajince vůbec příznivé světlo. To proto, že poškození tohoto plynovodu mají na triku nejspíš právě Ukrajinci. 

Německo vydalo evropský zatykač na ukrajinského instruktora potápění Volodymyra Z. Označilo ho jako člena týmu, který pomocí výbušnin vyřadil z provozu podmořské plynovodní potrubí v září 2022. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovaly [14.8.] německé deníky Süddeutsche Zeitung a Die Zeit spolu s televizí ARD.

I když se německá generální prokuratura k těmto tvrzením odmítla vyjádřit, stejně jako německá ministerstva vnitra a spravedlnosti, polská prokuratura potvrdila, že přesně takový zatykač obdržela. Můžeme tedy nejspíš s 99% pravděpodobností počítat s tím, že za poškozením plynovodů Nord Stream stojí Ukrajinci. Jakkoli ti nám dlouhodobě tvrdí, že plynovody poškodilo Rusko.

Na otázku, proč by Rusko poškozovalo plynovody, z nichž mu nemalé peníze plynou a v případě uvedení do provozu Nord Streamu 2 plynuly, nechť si každý odpoví sám. Případně se zamyslí nad tím, kdo nakonec z vyřazení plynovodů z provozu profitoval. Rusko, ale ani Německo či další evropské státy, které z Německa berou plyn, to nejspíš nebudou. Jistě důležitá informace je i ta, že už v roce 2019 podepsal americký prezident Donald Trump zákon, který uvalil sankce na firmy pracující na výstavbě plynovodu Nord Stream 2. USA si nepřály, aby Evropa dál prohloubila svou energetickou závislost na Rusku.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

Zdaleka tu ale nejde jen o poškození plynovodů na dně Baltského moře. Jde o to, jakým způsobem se s ruským plynem v posledních letech obchodovalo a i nadále obchoduje. Také jde o to, jakým způsobem se obchod s plynem v posledních letech promítl nejen do cen plynu, ale i elektřiny. Běží i o to, jak ona energetická krize, kterou jsme měli tu čest zažít, a vůbec vysoké ceny energií, dopadají do české, německé, ale i dalších evropských ekonomik. Důležité je i to, kolik stála evropské země podpora domácností a firem. I o kolik prohloubila jejich deficitní hospodaření. Prostě a jednoduše: V případě vyřazení plynovodu Nord Stream z provozu se jedná o rozsáhlejší komplex věcí. A ne jen o to, že plynovod spolu s dalšími vyřadil z provozu ukrajinský potápěč Volodymyr Z.

Aby bylo docela jasno, než se spustí hnojomety

Každý, komu alespoň trochu leží na srdci osud České republiky, má vlastní rozum a alespoň základní historické povědomí, si velice dobře uvědomuje, jaká tragédie se odehrála v někdejším Československu v roce 1948, když si v něm lidé zvolili komunisty za ty hlavní. Třeba, že to mnozí po druhé světové válce „mysleli dobře“, problém byl v tom, že tehdejší komunistická strana a její lidé plně podléhali řízení ze sovětské Moskvy, z Ruska. Výsledek byl rozkradený majetek, emigrace, tisíce zavražděných, desítky tisíc zničených životů, eliminace schopných lidí a protěžování neschopných nebo všehoschopných lidí, potlačení demokratických principů a zastavení progresu země. Z Moskvy a obecně z východu k nám tehdy nic dobrého nepřišlo. I když se Sovětský svaz prezentoval jako země zázraků.

Asi každý, komu alespoň trochu leží na srdci osud České republiky, má vlastní rozum a alespoň základní historické povědomí, si jistě velice dobře uvědomuje, jaká tragédie se v někdejším Československu odehrála v roce 1968, kdy k nám vtrhly vojska Varšavské smlouvy a ukončily přítrž i jen náznaku obrodného procesu a potřebných změn. Následná normalizace pak už jen dokonala dílo zkázy, když části národa pokřivila charakter. A i zde se historie opět opakovala. Emigrace, ukradený majetek a na čelních místech hlavně lidé neschopní nebo všehoschopní. A znovu zastavení progresu země a celkový úpadek. Ani tehdy k nám z východu nic dobrého nepřišlo.

Ukrajinci a jejich role v obchodu s ruským plynem a ropou

Když ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, enormně stouply ceny energií. Ne, že by nerostly už předtím, rostly, ale dění na Ukrajině je docela akcelerovalo. Problém je, že ceny energií od té doby o moc neklesly a jsou to právě vysoké ceny energií v kombinaci s evropským Green Dealem a dalšími faktory, které poslaly německou, ale i českou a další evropské ekonomiky ke dnu. A roli v tom všem hrálo i poškození plynovodů Nord Stream. Nebo jinak, pokud by k jeho poškození nedošlo, možná by situace nemusela být tak zoufalá, jak je.

Jsou tu ale i další souvislosti. Poškozením plynovodu Nord Stream se transport ruského plynu do Evropy, když nepočítáme transport ruského LNG, který se teprve rozvíjí, opět plně usadil v trubkách z Ruska přes Ukrajinu do Evropy. A co udělala Ukrajina, když už byl Nord Stream mimo provoz? Opakovaně zvedala tranzitní poplatky nejen za ruský plyn, ale i ropu. Roční příjem Ukrajiny za tranzit ruského plynu a ropy do Evropy lze odhadnout v přepočtu na stovky miliard korun ročně.

Ukrajina znovu zdraží tranzit ruské ropy do Evropy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na základě válečného stavu, který mimo jiné na Ukrajině brání vypsání voleb, spolu s ukrajinskou vládou vyvlastnil strategické podniky v zemi. Mezi nimi byly i podniky, které obchodují s ropou a plynem. To znamenalo, že Ukrajina získala nad obchodem s těmito ruskými komoditami plnou kontrolu.

Největší záhada této války

Už tehdy se tradovalo, že vůbec nejbezpečnějším místem na Ukrajině je prostor pod potrubími s plynem a ropou. A to proto, že přes všechny ty moderní vojenské operace zůstávaly netknuté. A třeba zkraje roku 2023 označil na stránkách FinTag obchod s ruským plynem a ropou přes Ukrajinu zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Ministerstva zahraničních věcí ČR Václav Bartuška jako jednu z „největších záhad této války“.

Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

„Baltské moře už není. Jednak proto, že německá strana nepovolila Nord Stream 2. Pak záhadným způsobem vylétly do povětří roury Nord Streamu 1. Nefunguje ani tranzit přes Polsko, který už na jaře loňského roku zastavila ruská strana. Stále funguje tranzit plynu a ropy přes Ukrajinu. To je jedna z velkých záhad této války. A stále funguje tranzit přes Turecko. To znamená, že do Evropy stále proudí ruský plyn na jihovýchod Evropy. Do Bulharska, Maďarska a Slovenska,“ řekl doslova pro FinTag.

Když to tedy shrneme, v roce 2022 dojde k poškození plynovodů pod Baltským mořem, které by přiváděly plyn do Evropy z Ruska přímo a bez Ukrajiny. Ale v ten stejný rok, rok následující, ale i letošní rok Ukrajině “nic nebrání” v tom, aby se jako tranzitní země s Ruskem podílela na obchodu s ruskou ropou a plynem, které přes ni proudily do Evropy.

Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

A teď ten hlavní problém! Nejde jen v přepočtu o stovky miliard korun, které by platilo Rusko, ale které platíme my. To znamená daňoví poplatníci touto věcí dotčených zemí Evropské unie. Tedy ti daňoví poplatníci, kteří spolu s americkými daňovými poplatníky hlavně drží vojensky, ale i finančně Ukrajinu nad vodou. Problém je, že toto se ve slušné společnosti nedělá. Je to asi podobné, jako byste brali peníze od souseda, který vám v upřímné snaze pomoci z finanční tísně pravidelně posílá peníze na účet, ale ve stejnou chvíli byste pomáhali zlodějovi, který od souseda stěhuje ukradenou televizi. Pojmenujte si to, jak chcete, ale je to onen klasický východ, o kterém už tu byla řeč! Morálka je totiž jen jedna.

Čert, aby to vzal! Proč? 

Ale pokračujme: Pokud máte za to, že v Česku se za poslední roky výrazně zdražilo, nemýlíte se. Pokud máte za to, že ekonomika zachází na úbytě nejen v Česku, ale i v Německu a dalších evropských zemích, rovněž se nemýlíte. I to má souvislost s vyřazením plynovodů Nord Stream. A spočívá v odpovědi na otázku, proč tomu tak je.

Z velké části je to kvůli tomu, že Evropa má vysoké ceny energií a ztrácí kvůli tomu na konkurenceschopnosti. To, že se v Evropě nyní nejhůře daří hlavně průmyslovému Německu nebo i Česku není náhoda. Rozhodně tím nechci říci, že za to může ukrajinský potápěč Volodymyr Z., to rozhodně ne, máme i vlastní experty, v Bruselu, ale i jinde. Na druhé straně snad i Ukrajinci by mohli chápat, že Evropu, která byla a z velké části stále je závislá na surovinách z Ruska, zničení plynovodu Nord Stream poškodí.

Ruský plyn teče do Česka a přes Francii, Belgii a Španělsko do EU

Jsou tu ale i další dopady oné energetické krize, která k nám přišla hned po covidu. Tím je propad kondice veřejných financí. I když vláda Petra Fialy [ODS] hospodaří s jí svěřenými našimi penězi od desíti k pěti, stále ale platí, že v roce 2022 a 2023 za podstatnou částí deficitu státního rozpočtu šly právě podpůrné programy na zvládání vysokých cen energií. Pokud tomu nevěříte, poslechněte si někdy ministra financí Zbyňka Stanjuru [ODS]. Ten, i kdyby měl deficit rozpočtu jakkoli vysoký, jako, že má, tak vám řekne, že za tím stojí právě ta bohulibá energetická podpora vlády domácností a firem. Ale nejde jen o státní rozpočet, ale o to, co teď platí firmy a domácnosti za energie.

EU odmítla pokračování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

A co je dál důležité vědět? Důležité je i vědět, že náklady nás všech by mohly být nižší, kdyby Ukrajinci nezničili plynovod Nord Stream. To proto, že plyn, který z Ruska tak jako tak do Evropy proudí, by přes něj proudil přímo a bez přirážek prostředníků. Anebo by třeba i s ohledem na [ne]podporu Ruska neproudil, ale stále by pro EU představoval jisté záložní řešení. A i jisté záložní řešení má svou cenu. Minimálně na komoditních burzách, kde se, jak jsme v nedávné době pochopili snad úplně všichni, cena elektřiny odvíjí od ceny plynu. Ale je-li něčeho někde málo, většinou to zdraží. A zdraží to hned násobně, když se tomu rozpadne infrastruktura nebo se to musí dovážet třeba až z Ameriky.

Abychom to neprotahovali. To, co jsme mnozí tušili a nyní se všichni dozvěděli o výbuchu plynovodu Nord Stream, nás potěšit nemůže. I když je pochopitelné, že hloupou ruskou válkou dotčení Ukrajinci sledují a budou sledovat hlavně své zájmy, přece jen by mohli sledovat i zájmy těch, kteří jim pomáhají. To se ale v případě zničení plynovodu pod Baltským mořem nestalo. Znovu se tak naplnilo to, co my všichni v Česku snad už dobře víme. Totiž, že z Ruska, ale i obecně z tohoto východu nás nikdy nic dobrého nepotkalo.

Daniel Tácha

Aktualizace: Německá vláda ve snaze snížit deficit veřejných financí zastavuje schvalování nové vojenské pomoci Ukrajině, která se od února 2022 brání ruské invazi. 17.8. to uvedl web německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung [FAZ] s odvoláním na vládní dokumenty, e-maily a zdroje z jednání za zavřenými dveřmi.

Na přání kancléře Olafa Scholze se už nemají schvalovat nové žádosti. Ministr financí Christian Lindner to tlumočil 5. srpna v dopise ministru obrany Borisi Pistoriusovi a ministryni zahraničí Annaleně Baerbockové, uvedl server veřejnoprávní ARD.

Podle dopisu mohou být “nová opatření” přijata pouze, pokud na ně byly zajištěny prostředky v rozpočtech na letošní a příští rok. Zmrazení pomoci tak platí okamžitě, protože maximální limit čtyř miliard eur [100,78 mld. Kč] na příští rok už byl teď překročen. Na letošní rok jsou potom na vojenskou pomoc Ukrajině vyčleněné prostředky ve výši přibližně osm miliard eur [201,57 mld Kč].

172 KOMENTÁŘE

  1. Tak úplně překvapivé to asi není. Jak říkal v jednom díle hříšníků Vacátko, hledejte toho kdo z toho bude mít nejvíc. A tady je to od začátku Ukrajina.

    • překvapivé to není, ale překvapivé třeba je, že chceme uvalovat sankce na někoho, bez kterého nedokážeme fungovat. Bylo by fajn si ujasnit, ctíme zásady nebo jsou prachy nade vše? Aktuálně sice bereme přes prostředníky ruskou ropu i plyn, ale už jenom v omezeném množství. Takže částečné sankce … a na víc asi zatím nemáme. A protože na OZE vesměs nadáváme, ani mít nebudeme …
      Také nevíme, jestli to byla akce Ukrajiny jako státu/rozvědky/nějakého ambiciózního generála nebo to byl “osamělý vlk”. Malá skupina někým financovaná, pár vlastenců. To by také ten článek stavělo na hlavu …

    • Myslíte, že z likvidace plynovodů bude mít nejvíc Ukrajina? Myslím, že ta je na druhém místě. Nejvíc z toho má USA. Již dávno před válkou USA tvrdě tlačily na to, aby Německo Nord Stream zastavily. President Tramp uvalil embargo na firmy pracujícím na plynovodu. A Baiden při návštěvě Německa jasně prohlásil: Plynovod zastavíme, máme na to prostředky.
      Kdyby oba plynovody byly v provozu, co by se stalo? V Evropě by byl nadbytek plynu, což by znamenalo pokles jeho ceny. USA by za prvé neměly odbyt na svůj zkapalněný plyn a nízké ceny plynu v Evropě by měly silný dopad na americkou ekonomiku. O peníze za transport plynu by přišly jak Polsko, tak hlavně Ukrajina. Jako zajímavost: v rozhovoru s německým odborníkem na energetiku zaznělo, že ukrajinská firma provádějící transport plynu vykazuje ztráty 70%.

    • mám odlišný názor: čím hůř na tom bude Evropa, tím lépe. A tímto heslem se řídí USA. A užiteční idiotii, resp. zkorumpováni šmejdi v Bruselu jsou v americké řiti zalezlí dokonale hluboko. Víc k tomu nemám.

    • Rusky hordy za prodany plyn nakupuji zbrane a zoldaky kteryma vrazdi ukrajince. Co by jste delali vy chytraci kdyby rusaci vrazdili za penize danovych poplatniku vas???

      • A co tedy dělají Ukrajinci s penězi které dostávali za transit ,že přes ně plyn vede ? Take by se dalo nad tím polemizovat .A nejsou so podle článku zanedbatelné sumy .

        • UA oligarchové včetně duševně nemocného klauna z Kyjeva si po světě nakupují jachty, nemovitosti, auta … I ukrajinsko(český) premiér se na tomto obohacuje. S bráchou rozkrádá Volyňskou oblast a jejich bratranec to jistí jako uaoligarcha i spoluvlastník bank, kde z Česka uteklo (bylo vhozeno do žumpy) 120. mld kč na podporu UA neonacismu za poslední 2. roky. Kde jsou další 10.mld kč se už nikdo nesmí dozvědět. O rozkradení ČP vykulvokem= zetěm Tymošenka je škoda psát. Tj. oligarcha který spoluvlastní UA poštu a nakupuje budovy na lukrativních místech po ČP v Česku. Rok 1968 se blíží se stejnými okupanty.

          • Budu se snažit být slušná, ale to co jste napsal, jsou doslovné citace bludů z rusácka. Aje jasné, že se Ukrajině ty peníze hodí, když jim rusáci ukradli nejprůmyslovější část země a z něčeho musí provoz země platit.

      • Kdybychom 30 let vedli tak tragickou politiku, která vyústila ve válku, a nebyla to jen vina Ruska, tak bychom se nemohli divit.n Jenže s Ruskem se na Západě (i když i to není absolutní pravda) nemluví jen poslední dva roky, ale po celo dobu tažení NATO na východ. A ejhle, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A už je úplně jedno kdo to začal. Z toho plyne, že není radno přehlížet obavy z našich činů s tím, že Rusku je po tom, s prominutím, h…o. Nebylo.

        • Francie to vyřešila jinak i lépe. Z Ruska ročně doveze 4.4 miliardy kubíků plynu po mořské cestě. Tím … za tranzit nedostanou ani floka. [redakčně upraveno]

      • Kdyby, kdyby, kdyby … ještě před válkou jste nemohl Ukrajincům přijít na jméno a nyní vás trauma ze slova “Rusko” žene do extrémů. Takže, kdyby … tak nemusela být na Ukrajině válka. Kdyby.

    • V mnoha směrech není pražádného rozdílu mezi rusy a ukrajinci. Až tento nikdy nezměitelný fakt mnoha ideologickým zaslepencům natvrdodo dojde, hořce zapláčou.. bohužel bude pozdě 🙁

      • Dovolím si nesouhlasit. Mentalita těchto národů je podobná asi jako naše a slovenská, nikoli však totožná….. Evidentně nejste v kontaktu ani s jednou komunitou. (Nemyslím tím potkat souseda a pozdravit se, ať už jedné, nebo druhé národnosti)

        • Válka nezačala z ničí mentality, ale z neschopnosti ukrajinských politiků státu řešit vnitřní problémy mezi nesourodým východem západem UA a tím, že si nechali zasahovat do vnitř. věcí z venku. Poslední odmítnutí takového zásahu mělo naději na záchranu UA na jaro 22, když přijali blbou radu Borji Johnsona a odmítli dohodu s Ruskem. Dnes by na tom byla UA mnohem lépe než dnes, kdy není ani prosperující, ani nezávislá. Finové se měli po druhé světové válce mnohem lépe než národy SSSR, i když přijali zdánlivě nerovnou smlouvu o míru mezi oběma státy.

          • Finové za WWII podporovali NSDAP a bojovali s SS jednotkami dál než na hranicích se SSSR. Poskytli Němcům své území k útoku atd. Na poslední chvíli si to rozmysleli a stáhli se na hranice … Asi to zahráli na obě strany ! O tom se taky nesmí mluvit-psát ?

          • Ale taky z pokrytectví “politiků” z EU-EK-USA+ NATO. Kteří před bujícím neonac..m v Kyjevské oblasti se zachovali jako pštrosi před velkým nebezpečím, to nejen pro Evropu. Nyní se farizeji snaží o něco co už jde těžko v klidu zvládnout. Humanitární bombardování UA ze strany agresora NATO se už asi neuskuteční. Těmto zločincům Jugoslávie stačila, dodnes se tam rvou mezi sebou …

  2. Pan Tácha fundovaně popisuje jednu z lumpáren na kterou doplácí státy střední Europy konkrétně my a její daňoví poplatníci.Vedení EU se o to vůbec nezajímá a když tak green dealem energetickou situaci ještě vyostřuje a hospodářský propad států ještě zvyšuje. Ji zajímají spíše všelijaké menšiny a jiné nepodstatné věci.Na základě této skutečnosti se také vysvětluje,proč Německo nespěchalo s horečnou podporou Ukrajině.

    • Sam si verbez, zabal si svych pet svestek a pal do ruska, tam ti mozna daji levny plyn a suchy zachod. Nas narod o takove jako ty nestoji. Uz Karel Havlicek Borovsky nas cesky narod pred vama, rusakama, varoval.

      • Lidé jsou všude stejní. Jsou slušní, i šmejdi. A to po celém světě. Jen hlupák a nevzdělanec třídí lidi do pytlů podle národnosti, barvy pleti, náboženství atp….. Myslím si o vas svoje.

      • Hele pane Novy, Karel Havlíček byl …, profi rozvračeč slušné společnosti, legionáři a to nebyli žádní svatoušci chtěli tohoto … zastřelit. Tento .. se měl v Brixenu jako pán i se služkou, rentou 3x větší, než měl st. šéf pošty za R. Uherska. Něco takového všeho schopného … jako byl i nedávno vénaláhev spolupracovník StB. [redakčně upraveno]

        • Proboha kteří legionáři? Československé legie, neboli oficiálně revoluční dobrovolná vojska (později zahraniční čs. vojska) rozhodně ne. Začínají se totiž formovat v roce 1914 a to už byl K. H.
          B. přes půl století posmrti.

      • No pane Nový, vidím to tak, že náš národ nestojí především o lidi jako jste vy. neslušné hulváty, kteří nemají nervy na slušnou reakci. Pan Rybička nenapsal nic tak špatného, abyste ho za to musel urážet. A kromě toho, jestli sabotáž provedli Ukrajinci, je to velký podraz pro celou EU. EU jim pomáhá a posílá zbraně a oni nám drahý plyn, zdražený právě k vůli sabotáži a nevadí jim ani zdražování poplatku za tranzit. Ale vy to zřejmě rád zaplatíte.

        • Tak v době, kdy vyletěl plynovod se Ukrajině ještě moc nepomáhalo. A pokud vím, k nám už z rusácka moc plynu neteče. Asi se vám líbí, že rusáci okupují a rozkrádají cizí zem, a jste ochotný to tolerovat za levnější plyn.

          • Budu slušný. Válka začala neonaci..áUA dávno před voj. převratem Majdan 2014. Pak vznikly po právoplatných referendech dvě nové republiky DLR i LLR. Krym byl vždy sólo pro sebe. Na vše dohlíželi pozorovatelé z EU, OSN .. nic vadného na referendech neshledali. Agresorem jsou trestanecké bataliony Azov, Aj dar, Šuchevičův šíp a další … z Ukrajiny. Tak se ještě před nástupem k moci vlastizrád.. 5hadů všude v mediích psalo i mohlo a dnes ? Evropě nebezpečný šílenec v Kyjevě je už jen shnilou třešničkou na žluklém dortu UA !

      • Nemluvte za celý národ. Odstěhujte se sám. Když vám někteří nevoní. Prezident Beneš zase po válce znovu varoval před Němci.

        • Jako už nemocný spoluzavinil i nástup komunismu s Klémou. Hlavní vinu měli tkz. demokratičtí ministři podáním pokrytecké demise, Beneš ji naivně přijal ! Na druhý den se tito … divili co s nimi Kléma provedl, ale za jejich blbost i narcismus zaplatil celý národ. Sám Kléma nechápal stupiditu tohoto rozhodnutí těch …, pak si jen zamnul prsty jak mu lehce spadla pol. moc do klína. Jména těchto … viníků s pol. příslušností jsou uvedena na netu.

  3. Jen bytost rozumu mdlého může překvapit, že se banderovci chovají jako gangsteři. Jediným účinným lékem by bylo otevřít druhou frontu na západě a hnát tu verbež svinským krokem až k Dněpru. A už nikdy žádnou pomoc. Podporovat …, kteří mohou za inflaci a zdražení života v celé Evropě může jen fialový imbecil z Brna. [redakčně upraveno]

        • Pokud jsi větu:”Podporovat ty, kteří mohou za inflaci a zdražení života v celé Evropě, může jen fialový…” Pochopil tak, že za zdražení života v celé Evropě může jen fialový… Tak to zřejmě kvalitní matroš bereš ty 😉

        • Fiala svou politikou to zdražení v ČR povýšil. to zdražení, hlavně energií se stále projevuje tím, že se ekonomicky stále pohybujeme na chvostu EU.

          • Z vyúčtování elektřiny komplet za 1kwh= 10-11kč, stačí si spočítat z lístku, který by měl každý mít doma nebo v emailu. Pěkná zlodějna této lživé ne.vlády.

      • Jiří milovník Ukrajinců? Znám jejich mentalitu. Vám nestačí , co dělají u nás a kolik jich opustilo své posty z důvodu korupce. Přitom pokud by záleželo jen na nich, tak by se nic neřešilo.
        Mohu vám osvěžit paměť hromadou odkazů.

    • Bože můj, ty jsi neuvěřitelný …. Každému, kdo se podílel na vyhození toho plynovodu do povětří, bychom měli poděkovat. A lidi jako ty hnát daleko za Ural. [redakčně upraveno]

      • Ale ale, vy schvalujete trestný čin. A jdete ještě dál, zločincům chcete děkovat. Navrhněte je dalšímu schvalovateli trestného činu, toho času prezidentovi PePa, na vyznamenání. Tentokrát ne za výstavbu, ale za destrukci. To se bude na prsou zmíněného Volodimíra Z před soudem vyjímat (mimochodem, není to Z taky trestné?). To ukazuje na zvrácenost některých politických názorů.

    • Až třeba zbytek světa, stále více se sdružující v ekonomickém společenství zemí BRICS, založí i skutečnou obrannou alianci, jako protiváhu výbojnému paktu NATO, pak možná i … 😉

      • To se nikdy nestane. Kromě názoru na vzájemně výhodnou obchodní spolupráci jsou země BRICS dost nesourodé a nejsou ochotny se pouště do horké války se Západem. Nic by z toho neměli. Postupná ekonomická nadvláda je mnohem účinnější. odíl Brics na světové ekonomice roste, podíl především EU klesá, a to docela významně. Za 20 let klesl o 1/3.

      • Uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Jižní Afriky, Egypta, Etiopie, Íránu a Spojených arabských emirátů založí obranou alianci? Proboha chlape, co jste měl ve škole že zeměpisu?
        Stačí si představit obranou alianci Indie, Číny a Ruska. Sice leží na mapě aspoň trochu po kupě, ale jejich vzájemné územní spory jakoukoliv obranou alianci činí zcela nemožnou

        • Prozatím BRICS+ funguje a USA i EU se strachy třesou o svou nadvládu nad podhradím. Jinak by je tak sprostě i záludně nešpinili ! Uvidíme kdo bude ekonom. silnější. Vojensky je to jasné, zkorumpované USA ani EU už to není ..

    • Sam si verbez, zabal si svych pet svestek a pal do ruska, tam ti mozna daji levny plyn a suchy zachod. Nas narod o takove jako ty nestoji. Uz Karel Havlicek Borovsky nas cesky narod pred vama, rusakama, varoval.

    • Já se divím, že jste ještě tady a ne v tom úžasném rusku. I když, jak vás občas čtu i na jiných diskusích, možná už tam někde na trollí farmičce za rublíky makáte.

      • Čeští “podnikatelé” podnikají na východě UA i v zemědělství jako by se nic nedělo. Ještě se s tím chválí jak pomáhají Ukrajincům, že je vlastně vykořisťují se už nezmínili. Čtěte i něco jiného, než provládní i štvavý seznam-novinky se sledováním neobjektivní hrůzy z ČT24- Primanews

  4. …USA si nepřály, aby Evropa dál prohloubila svou energetickou závislost na Rusku.
    Ale no tak, buďme k sobě upřímní a konstatujme ten fakt, že ; USA si nepřály aby Evropa do budoucna sama o sobě ekonomicky prosperovala skrze levné Ruské zdroje a aby byla plně závislá na drahých zdrojích USA.

    • Ruske zdroje, ktere rusove vypinali a zapinali 😀 podle chuti 🙂 myslis, ze Skodovka ma dodavatele kteri obcas zbozi priveze a obcas ne ? I kdyby takove zbozi daval takovy dodavatel zdarma, Skodovka ho vyskrtne.. to same plati pro rusky plyn. A reputaci uz si znicili.

      • Přesně jste to trefil, pane Nový. Škodovka má plno dodavatelů, kteří nedodávají pravidelně díly, a tak se plní nové parkoviště novými vozy; tam nejsou tlumiče, tam řídící jednotka, tam něco jiného. A budete se divit – pokud tyto vozy do určité doby nejsou dokomplektovány, jdou nemilosrdně do šrotu, aby nezabíraly místo nově vyrobeným nedodělkům. A věřte, že tuto informaci mám z dobře ověřených zdrojů.

    • A odkdy jsou ruské energetické zdroje levné? Historický nás vždy stály majlant a ke všemu jsme díky Russkou tam kde jsme. A vždy když se zmátoříme, přijde Russ a jsme zase v prdeli..

  5. Obejdeme se bez ruského plynu, vlivu a jejich barbarství. Autora článku bych vyhostil do ruska bez možnosti návratu.

    • Jestli umíte číst, tak ten Ruský plyn nám proudí stále, ale mastí si na něm kapsy ukrajinská oligarchie.

        • V Německé zločinné burze s komoditami sedí i čeští “zástupci” z firmy na severu Čech, kteří určují tuto zlodějnu na entou. Do roka se všichni vozili v autech přes 3. miliony kč. Jen si vydělali na úkor ..

      • A proto ho chteji na konci roku vynout ty hlavo.. A slovensko a madarsko breci, pritom to UA avizuje uz 2 roky. Pres Polsko by Nemecko mohlo brat, ale oni rekli ze proste ne, a radsi buduji LNG terminaly. At se rusaci stahnou z UA a treba se NS zase rozjede.

        • Zkuste hadat, proc se všichni vrací k ruskému plynu??? Protože má jinou kvalitu, výhřevnost, ale hlavně- vše je konstruováno na ruský plyn a na to vaše LNG prostě některé věci fungují špatně a dělá to chyby….. Jste evidentně odborník na všechno.

        • Byly levné do té doby, do které jsme uzavírali přímé dlouhodobé smlouvy o dodávkách prostřednictvím tehdy státní fy Transgas. Po privatizaci všechny smlouvy padly a už je nikdo neobnovil.

          • Tvrdě mě to připomíná dobu po puči89, kdy nikdo nesměl obchodovat s Ruskem. Za Československé firmy nastoupily firmy z USA, Kanady. Japonska … a debili.. vényflaška se zločinci z chátry77-OF se jen smáli jak ČSFR lehce opustila skvělý Ruský trh. V té době v Rusku bohatl kámoš, ale nesměl to říct v Česku … ideologie havlismus by ho zničila. Dodnes z toho tyto státy kynou a Český erár dostal fialůvprd

    • a doby kamenné, jinak se obraďte na merklovou a její vyplašenost a na ty, kteří ji tleskali ( vypadá to že půlkami dolního obličeje

    • A Mirečka naopak vyhostit do Severní Koreje, kde si může se soudruhy dle libosti likvidovat všechny, kteří si dovolují mít jiný názor…

    • nechápu, proč může kdejaký soociopat a blázen, patřící do klecového lůžka přispívat do jakoékoli diskuze, viď Mírečku???

  6. Celkem vtipný článek, když vezmu v úvahu, že v Nord Streamu žádný plyn už delší dobu před sabotáží neproudil a to z rozhodnutí ruské strany.

    • Hmm, podobně “vtipná” je i vaše poznámka. Proč by však někdo poškodil plynovod, ve kterém již delší dobu neproudil plyn z RF do Evropy …..

      • Ale stalo se, ze? Autor clanku zrejme povazuje za prokazane ze za sabotaz muze ukrajinska vlada (coz je mozne ale tez to tak byt nemusi) a naznacuje ze za tim je financni motiv. Pro stejny efekt ale ukrajinci nemuseli delat vubec nic, ze? Clanek je cira spekulace, proto me pobavil.

        • Ten plynovod byl vypnuty. To je jakoby by vam zapalil auto na srotaku. Nemci i odmitly dodavky z ruska, a na Slovensko plyn dal tece (tedy alespon do konce roku). O cem se chce autor clanku bavit ? Az bude potreba a vule, jsem si jisty ze ten plynovod opravi, ale to nastane az v monente kdy rusko opusti UA. Velmi jednoduche.

          • Ano, byl prázdný, bez plynu, a proto ve všech médiích byly záběry bublající vody nad poškozeným úsekem plynovodu….. Také díky tomu se rychle našel poškozený úsek….

      • Aby gazprom nemusel platit smluvní pokutu za nedodaný plyn – on totiž zatykač na 1 Ukrajince ještě vůbec nemusí znamenat, že za tím stála ukrajinská strana.

        • Prave.. o tom se malo mluvi. Rusove ten NS vypnuli sami!! S kazdym dnem podle smluv musel Gazprom platit pokuty a penale z prodleni. Gazpromu zniceni moooc pomohlo, ted uz zadne penale nebezi.

      • A proc ne. Stale plati fakt, ze v NS nic neteklo. A pres Polsko vede plynovod ktery take nejede. Proc ? A btw, vse se da opravit. Kdyby to napr. Nemecko byla priorita tak je davno opraven. Ale Nemecko prave odmitlo kupovat rusky plyn.. tahle diskuze je zbytecna.

        • Opravit se to samozřejmě dá, kdyby se zrušily sankce na firmy, které na no mají vybavení a umí to…. A sankce jsou i na vstup této techniky a osob do těchto vod ….. Já bych za poškozeným NS hledal někoho trochu jiného, než jednoho potápěče z východu.
          Nebojte, dřív, nebo později vyjde pravda najevo, a mnoho lidí se bude divit…..

      • Jitko – ty si … nebeská, asi stejně tak velká … nebeská jako je Danuše Nerudová. Prostě … nebeská přihlouplá, nevychovaná, vychcaná, prospěchářská …, … a … drzá, to si ty. [redakčně upraveno]

        • Souhlas a není taková … z nutellového stáda sama. Pak se nedivme co se děje na provládních webech, slušný debatér s jiným názorem je mžikem odkloněn. Sprostý provládní debatér, ale ideologicky poslušný 5kolce, na takových … kraluje pod dozorem vykulvokova komanda.

  7. Že Ukrajinci přebraly hitlerovské manýry se ví už dávno! smutné je že západ a potažmo i naši politici je v tom podporují! Co se týče bývalého režimu pisatel by si měl uvědomit že všechno nebylo špatné! já v té době vyrůstala žila a vychovala 4 děti a bídu jsme nikdy neměli! Co je platné že nyní je všeho přebytek že se může cestovat do zahraničí když většina českých rodin žije na hranici bídy a také strach že se octne na ulici bez práce a bydlení!

    A jen tak mimochodem co Ukrajinec to … a až prohrají válku s Rusy tak nás za dobrotu budou vraždit! [redakčně upraveno]

    • Jaka vetsina ?? Chces tvrdit ze tady zijeme v bide ?? Neznam nikoho takoveho, vsichni maji auta, ne treba nove, ale maji. Vsichni nakonec jezdi na dovolenou. Jestli ti chybi diktatura a plyn za kacku, tak jedina cesta je fakt se odvalit do ruska. Ale nas normalni cechy z toho vynech!!

      • A co tedy dělají Ukrajinci s penězi které dostávali za transit ,že přes ně plyn vede ? Take by se dalo nad tím polemizovat .A nejsou so podle článku zanedbatelné sumy . A do práce se někteří majit dostat jak .Pro některé lidi co bydlí na vesnicích je to bohužel nutnost .

        • Zkorumpovaná UA ještě před rokem pobírala 1,3 mld eur ročně. To jen za transport plynu do zemí EU. Slovensko dodnes bere z Ruska plyn 30. milionů kubíků denně, což je asi polovina původního množ., chce odebírat více. Ruský plyn je daleko kvalitnější, než předražený šmejd z USA, dokonce i lepší než od Saudů.

  8. Vzpomíná si někdo, jak nás Putin plynem před válkou i na jejím začátku v roce 2022 vydíral?
    Pronajaté zásobníky prázdné a o krátkodobém obchodu nechtěl rusák slyšet. Jak jsme netrpělivě čekali, kdy opraví plynovou stanici a znovu k nám bude plyn proudit? Číst výmluvy proč je průtok plynu omezen…. Kdyby plynovody dál fungovaly, vydírá nás dál a i tak slabá pomoc Ukrajině, by byla ještě slabší.
    Je zajímavé, že od zničení třech trubek NordStream cena plynu v Evropě klesala. To si slabošské evropské elity konečně začaly uvědomovat, že musí plyn sehnat jinde a nespoléhat jen Rusko, které přestalo být spolehlivým partnerem.

    Závěr? Pokud by byly plynovody stále funkční, neměli bychom tak velkou inflaci, průmysl by běžel dál a s Ruskem, které by už nejspíš sousedilo se Slovenskem bychom vesele obchodovali.

    • co to mumláš???? Plyn, který bereme a předstíráme, že je kdovíodkud je původem ruský plyn. Tak vytáhni konečně hlavu z tlustého střeva a pak skoč z mostu.

      • Nikdo nic nepredstira, ty statistiky se normalne zverejnuji. A mate recht, cele by se to melo stopnout. A nedeje se tak jenom kvuli tomu, ze takovy jako vy dokola knuci, ze nebudpu mit na dalsi cigara a rum, protoze museli setrit.

        • …ach jo. Nikdo tady přece nekňučí o rumu a cigárech, leta tak ty. Zkus přemýšlet – němci pošlou svoje peníze na Ukrajinu, aby ji pomohli, a pak vezmou další svoje peníze na to, aby si spravili plynovod, který jim Ukrajinci vyhodí do povětří, a pak půjdou a koupí si za další svoje peníze LNG z Ameriky. A mezitím rusko, ukrajina a amerika bude inkasovat jejich peníze, zatímco jejich celá ekonomika půjde ke dnu. A už jsem to tady psal – se sviní se neobchoduje (ukrajina s ruskem na ruskym plynu a ropě) a do přítele (evropa) se nekope tím, že proti ní obchoduješ s rusem. To udělá skutečně jen Russak a jemu podobní, v tomto případě Ukrajinec. srovnávat výbuch v nemocnici a pod moře je úplně v tomto případě mimo mísu. válka je hrozná vzdy, ale vzdy ji něco předchozí a vždy na ni má někdo nějaký zájem, protože jinak by nebyla. Zvládneš to pochopit? Pokud i to ti dělá problém, najdi si nějakého běžného ukrajince a zeptej se ho, jak se mu ta hrdinská válka líbí a co si myslí o vedení svý země. A pak se zeptej Zelenskyho anebo i Fialy, můžeš se zeptat i mladýho bidena, jak se mu ta válka líbí. A mezitím ryj držkou v zemi, protože si stejně nic lepšího nezasloužíš. A pokud se chceš něco dozvědět a vyjadřovat o Rusku, tak se hlavně a předvším vzdělávej. samozřejmě, že můžeme kritizovat a odsuzovat Putinu, ale nic lepšího než to, co předvadí, od něj nedostaneš. Tak to v Rusku je a tak v Rusku bude. Anebo jasně, pokud se ti to nelíbí a máš s tím problém, seber se a jdi je tam vymlátit. Anebo jim zakaž mluvit rusky, pak jich pár oddelenj a voni přijdou sami. Svatá válka bude hned na světě. A ty budeš moc v diskuzích kopat do vlastních a živit bohatýry a zloděje na východě.

  9. Vážení,kdo věří Ukrajincům tak je na hlavu padlý. Fialka nás vede cíleně do kytek. Dokud se sněmovna nezbaví těch nacku ,tak nemá cenu v tomto polofasistickem režimu v něco doufat.Myslim, že plukovník Foldyna by se hodil na obdusmana. Mohl by nahradit Křečka.

    • Vážený pán reinkarnovaný prezident. Asi to bude s Prahou zle podobne ako ste ju zachránili pred bombardovaním a odovzdali ČR pod ochranu Veľkonemeckej ríši ako Protektorát Bomen und Meren. Ako Protektorátny Preziden tiež dobre viete že je potrebné zbaviť sa náckov a polofašistického režimu,len nechápem prečo ste s nimi úspešne kolaborovali a teraz dávate takéto rady. Určite však nebude až tak zle , lebo by nastúpili Blanický ritieri.

  10. Zaplat pán Bůh, že ten Molotov–Ribbentrop plynovod šel ke dnu. V Moldavsku mají taky levný plyn. Děkuju nechci

  11. Vazena redakce,slusne komentovat svinarnu nejde.Prominte za slovo svinarna,nic slusnejsiho me nenapada.Diky a vice odvaznych autoru jako pan Tacha

    • Kolik deti zemrelo pri likvidaci te trubky ? Myslim ze nikdo. Kolim deti zemrelo pri ruskem bombardovani porodnic a detskych nemocnic ? My ani UA jsem si tu valku sice nevymyslel, ale ten naklad nesou vsichni, dokonce i obycejni rusova a danovy poplatnici by uvitali aby se v rusku staveli skoly a silnice misto financovani tanku ktere pak nekde na UA za tyden vybuchnou. Vsichni zname cloveka ktery muze cele ten cirkus zastavit. Jeho se ptejte, tohle vsechno jsou jen dusledky jeho rozhodnuti.

      • Tady se rozumného názoru nedočkáte. Trollové a rusomilci se chytí každé příležitosti adorovat čestný a dobrotivý ruský národ.

        • Od zfanatizovaných ukro … i nutelláků rozumný názor čekat ani nemůžete. Tito … stále potřebují lživé noty z vlastizrádné hrůzovlády. [redakčně upraveno]

  12. Bílý dům,Washington,7.února 2022.Biden slibuje,že USA budou schopné ukončit Nordstream a německý místodržitel Scholz na něho hledí jak pionýr na vedoucího tábora a nevydá ani hlásku.
    Kdyby to byl státník,tak mu skočí do řeči a řekne:Co to tady říkáš,ty kašpare?
    Ale nic.A najednou Nordstream vybuchne a nikdo se neopováží vyšetřovat americkou stopu.
    A teď se hodí Ukrajinci s plachetnicí.Další pohádka pro lepší lidi z pražské kavárny.

  13. Jediné co mi tu nějak chybí je zmínění faktu, že Rusko měsíce (možná i rok) před vpádem na Ukrajinu snižovalo dodávky přez NS a záměrně snižovalo naplněnost zásobníků v Německu což pochopitelně zásadně přispělo v růstu ceny plynu atd. Ve finále když NS vyletěl do luftu a před ním i nedokončený NS2, tak aspoň již nikdo nemohl spekulovat/vydírat že tam tudy něco pustí a když tohle a tamto. Je to mocenská hra, klidně to mohli být Ukrajinci, ale klidně mohli být placení z USA. Upřímně nikdo nevíme jak to vlastně je, celé to může být je šaráda a na místo politiky se mocní v USA, Číně a Rusku dohodli, že po světě vyvolají pár konfliktů, aby zbrojovky v USA Číně a Rusku mohly nastartovat výrobu, která dekády stagnovala a vydělalo to trochu $, několika lidem. Třeba se to jednou dozví naše děti, nebo vnoučata kdo tahal za nitky a komu ty $ tekly. Všichni to jen platíme a je jedno jestli jsme s Evropy, Ukrajiny, Ruska, nebo USA. My Evropanů a z USA máme jedinou výhodu a to že na rozdíl od kluků z Ukrajiny a Ruska tam zatím ještě neumíráme, tak si držme palce ať to tak zůstane. Radši zaplatím ročně o x tisíc navíc, než aby mi dron házel granáty na hlavu 😎

    • zaplať si to a zaplať to i milionům lidí !!!!!Tvoje zvratky tady nikoho normálního nezajímají, duševní impotente.

      • ? Co to meleš. Názor pane Štěpána je naprosto správný. Tak ho prosím neurážej. Anebo jo. Je to ostatně tvoje vizitka.

      • Az ti vyhori dum po zasahu granatem, bude ti cena plynu jedno. Ekonomicky mnohem horsi skodu nam cesku zpusobila ruska okupace ktera trvala vice jak 20 let..par tisic za rok za drazsi plyn, efektivne znamena to ze si vetsina lidi poridi levnejsi dovolenou nebo odlozi nakup noveho telefonu, zadna tragedie.

        • Jakou ekonomickou škodu nám způsobila “okupace” Sovětského svazu (včetně Ukrajiny)? Navíc, “česká verze – socialismus s lidskou tváří” budování socialismu byla Sovětskému svazu (včetně Ukrajiny) ukradená, oni potřebovali na našem území pouze vybudovat základny s raketami, obdobu základen USA v Německu. Jedinou překážkou byl pud sebezáchovy tehdejší generality, která si uvědomovala, že se staneme cílem raket z německých základen USA, tak budování zdržovali.

    • Držme si palce, aby stále umírali Ukrajinci a Rusové? To je od vás dost sobecké. Já si přeji, aby neumíral nikdo. Chci, aby i naše vláda pro to něco udělala. Jenže ta dělá pravý opak, aby jí náhodou někdo neoznačil za proruskou, jako tu Orbánovu.

  14. Něco tak odporného nemůže udělat normální člověk. A naše vláda nám chce namluvit, že jsou oni ti praví přátelé. Styďte se!

  15. Přečetl jsem si téměř všechny uvedené názory na daný problém a jsem rád, že jsme asi chytrý národ, protože většinou rozeznáme pravdu od předkládaných “veřejnoprávních” lží.

  16. Váženýn autore článku. To co píšete je totálně proruská agitkam schovaná zdánlivě za protivýchodní smýšlení. Ukrajinu barbarsky napadlo Rusko a tleskám úspěšnému tažení za získání financí na obranu proti němu zastavením toků surovin a kontrolu jejich tranzitu zvýšením cen. Výsledek je, že velká část ruského plynu teče přes Ukrajinu, která, stejně jako s tím Rusko financuje svoje vrahy na Ukrajině, může financovast svojí obranu před nimi. Opět váš smrádkoteplíčkářský názor, že je lepší mít o 20 procent levnější plyn a a poskytovat Rusku více financí na vraždění Ukrajinců. Nechápu jak se můžete podivovat, že země ve které Rusové systematicky vraždí obyvatelstvo, činí údery proti strategickým zdrojům financí a nemyslí především na to, že zhýčkaný bohatý Evropan zaplatí o 20 procent více na energiích. Vy tu totiž vyznáváte te právě ty východní hodnoty, proti kterým se na oko v článku vymezujete. Kašlat na lidské životy a myslet na ekonomiku. Jak ruské. Jste totální dmagog a dle mého názoru další proruský trol. Ach jo.

    • Pravda někdy šíleně bolí pane Suhay! Odkud jste do Č.R.přilétl,vaše jméno je spíš cizí,než aby jste hájil naše zájmy.Kdo není s vámi je ruský trol a proto se ptám jaký trol jste se svými invektívy vy? Diskutovat jako vy se mi hnusí”

      • ten … Suhay si musí i jméno vymyslet, aby mu někdo nedal po hubě. Zřejmě nějaký placený informátor, viz Pepek Vyskoč. [redakčně upraveno]

      • Vážený Pavle Friči. Držím se hesla: “Následuj toh jenž hledá pravdu a rychle utíkej od toho, co už jí našel, asi tak. Suhay
        je stejně české asi jako Fric – Fritz. No jen doufám, že nemáte rodinu ve sklepě :-)))))

    • s nepřítelem, který mi vraždí ženy, děti a kamarády, nekšeftuji, prachy nedělám. A s přítelem s prominutím za vulgrání výraz nevyjebávám- To je takový základ, víte.

    • Demagog křičí, chyťte demagoga! Jen blbec kouše do ruky, která jej živí a to co se v krátkodobém horizontu možná vyplatí, je v tom dlouhodobém, střelou do vlastní nohy. Čím více bude západní Evropa v recesi kvůli cenám energií (nemluvě o sebevražedné strategii jménem Green Deal) tím hůře pro Ukrajinu, která je na hranici bankrotu a na západních penězích závisí její přežití…

    • možná máš lepší a fundovanější informace, tek nemel dokola hlouposti a předlož nám je, rádi se poučíme a konečně prohlédneme, jak to po pravdě je.

    • Presne tak, tady se jeden musi zamyslet jak to cele zacalo. Lide maji kratkou pamet. Zacalo to tak ze rusove zamerne nenaplnili zasobniky plynu ktere meli po Evrope, a pak vypli NS a napadli UA. Cele to mel byt genialni plan, protoze UA mela padnout za 3 dny a za mesic si mela EU uvedomit ze se musi podrobit rusku jinak “zmrzne”.. no nestalo se, UA se efektivne branila a brani dodnes. Sankce jsou stale mirne, na to co rusove na UA delaji. Dodavanim penez do ruska pres nakupy jejich surovin, tu valku probluzujeme. Navic, autor by se mel take ptat kdo dalsi temi sankcemi nechtene utrpel a to jsou i obycejni rusti danovy poplatnici, na jejich ukor se nestavi nove skoly a nemocnice.. Oni by se mohli radovat z penez utrzenych z ropy a plynu bez sankci, takto se z nich raduji jen vlastnici ruskych zbrojovek a jejich rodiny si pak spokojene ziji nekde mimo rusko. Cely tento posun EU ke svetu bez ruskych surovin je sice mozna trochu bolestivy, ale zdaleka ne tak, jako kdyz bychom celili vybombardovanym detskym nemocnicim a z ekonomickeho hlediska je to proces velmi nutny. EU musi byt energeticky nezavisla, to co stalo s plynem, se klidne muze opakovat s ropou, kdyz se nekdo na blizkem vychode rozhodne (a v OPECu dokonce sedi i rusko), tak tu pres noc uvidime cenu benzinu 120kc/litr., a nikdo z EU s tim nic nemuze udelat, my tu ropu proste nemame, na rozdil treba od US, asi vyhraji ti co budou mit elektroauto.. nicmene ani tak se svet nezastavi, toto uz se parkrat stalo a vysledek byl napr., ze se zacali hledat uspornejsi motory. To same ted, opetovny rozvoj jadra je jen dusledek uvedomeni si faktu ze potrebujeme vlastni zdroje. To neimplikuje ze budou “zdarma”, ale nebude hrozit ze nam je bude nekdo treti, jako treba ted rusko, zapinat a vypinat, podle toho jak se mu to bude zrovna hodit.

      • Lide maji kratkou pamet. Zacalo to tak ze rusove zamerne nenaplnili zasobniky plynu ktere meli po Evrope, a pak vypli NS a napadli UA. ………………….

        Skutečně máte krátkou paměť. I u nás se přiznávalo, že Rusové dodávají přesně to množství plynu, dokonce i trochu více, kolik se evropské firmy objednaly. Jenže ty objednaly málo, protože spekulovaly na spotové ceny, a jejich pokles, na burze. Jenže pokles nenastal – a u nás na to “dojela” Bohemia Energy. Pamatujete?

        EU že musí být energeticky nezávislá? A kde že má EU plynová a ropná pole?? Jo, ano – na Sibiři, v Kataru, u Saudů, Nigérii, USA …. Nezávislost jako prase. A právě z té Sibiře se ten plyn i ropa dopravuje nejsnadněji – potrubím. Proto jsou nejlevnější. Všude odjinud musíte dopravovat tankery. Proto také evropské státy uzavíraly smlouvy s Ruskem. Vy, jako “zásadová” podnikatel, odebíráte od těch dražších, drahých, dodavatelů? A Rusko bylo dodavatel spolehlivý. Což dokazuje i tím, že třebaže EU dodává Ukrajině zbraně, Rusko uzavřené smlouvy plní. Jenže, logicky, požaduje dlouhodobé smlouvy. Což evropští spekulanti nemají rádi.

    • Vy jste úplně mimo. Jakoby Západ vždy dělal vše jen pro blaho lidí bez ohledu na peníze. Takovou kapitální békovinu může napsat jen naiva. Je to naopak. USA s pomocí svých nekritických evropských nohsledů dělají vše pro peníze, které musí téct do emerické ekonomiky. Počet mrtvých to nemůže ovlivnit. Nejvíce mrtvých od 2. sv. války mají na svědomí právě USA, které permanentně někde válčí a tam kde neválčí, podporuje finančně a vojensky nejméně jednu ze stran konfliktu. A nezapomeňte mne označit za ruského švába, přestože jsem se o Rusku ani nezmínil.

  17. Mozna by se tu ukrajinští hrdinové mohli zamyslet nad tím, proč je vydíán na ukrajinského potápeče zatykač a proč ne naopak navrh na vyznamení za chrabrost. Zvládnou to?

    • Zatím ještě, zřejmě stále ne … to teprve až někdy jednou, po odtajnění za padesát let, anebo devadesát, jako prodloužili odtajnění vraždy JFK … , vyjde najevo; ovšem tedy kdoví jestli, leč my „déle sloužící“ zde už více let nebudeme … někteří možná reinkarnováni, což prý učil i Ježíš Kristus, než původní Kristova slova, po několika stech letech, papežský koncil zavrhl … lidičky asi moc nechtěli poslouchat vrchnost … 😉

      • Když už byl na podezřelého Voloďu vydán zatykač, tak musí být důkazy, na rozdíl od Čuka a Geka Koudelkovými čučkaři označenými za viníky výbuchů ve Vrběticích. Takže je předpoklad, že dojde i k procesu. To už se nedá desítky let utajit.

        • Čekatel generál z BIStébé od kontráše velmi rychle dostal 2. frčky navíc. Jako odměnu, že vše svedl na ruské agenty. Přitom lidem ve Vrběticích je jasné, že to bylo úplně jinak, poněvadž se nenašly zbytky tisíců nábojů, ručních zbraní atd. Za vším může být i zbroj. mafie sídlící v USA Koláře, tj. poradce Pávka a jedou ve špinavých kšeftech spolu už desítky let. To ještě když Pávek uklízel špínu po agresorovi v NATO v tkz. mírových misích. Kontráš nikdy nevelel jednotce NATO jak se lživě píše v provládních mediích. Jako komunistický student VŠ pro StB-GRU neměl důvěru. Poněvadž byl vyřazen až za éry vényláhev v únoru 1991.

        • Po netu běží jak to bylo roku 2011 ve Vrběticích za podkoního Vopěnky s Pétou kantýnským, tak figurky byly odejíté do zapomnění … Nová vláda i se Zaorálkem to chtěla vyšetřit, tak hned CIA-FBI zařídili výbuch se 2. mrtvými, pak i druhý daleko větší … aby se rozkrádačky pro voj. převrat v Africe zakryly. USA si nepřála mít u tohoto převratu amícké zbraně atd.

  18. S Ukrajinci od devadesátých let zkušenosti spíše špatné jak dobré. Jsou zlí i vůči vlastním spoluobčanům. Víc nemá cenu rozebírat. Proto varovat se nějaké pomoci obzvláště vojenské. Ono to válčení s rusama bude mít pro Evropu nemilé překvapení.

    • Ono už to pro Evropu nemilé je, jestli jste si nevšiml. Naopak pro USA jsou to milé růsty zisků, které tečou z Evropy, z našich peněženek.

  19. Svatá pravda od Ukáček se dá čekat cokoliv a i auta bez STK ohrožují bezpečnost nás všech je třeba vysypat blechy z kožichu

  20. dobrý článek a díkjy za něj! Holt se pomalu mohou měnit názory…. tohle napsat, či jenom okomentovat před rokem tak je z toho blokace. Vím to, fašistický seznam mě za něco podobného zablokoval….

  21. Od výbuchu se říkalo, že za tím stojí Ukrajina s alzákem. Vše bylo provládními weby, “politiky” z 5demoliční čety nazýváno lží, dezinformacemi. Lidé kteří to veřejně řekli byli sprostě osočováni, hulvátským teologem zváni dezoláty, rusofily …Nakonec za výbuchem stojí Zelensky v teplácích a vymysleli to o.ralí UA důstojnici. Že byli-jsou opilí furt nemůže být pravda, nikdo z nás přece ještě neviděl opilého UA “bojovníka” ani v Česku, co ? Takže válku rozpoutala UA, když za 20 hodin po přísaze zradil V. Zelensky UA i Ukrajince !! Kachovku taky vyhodili ukrajinští teroristé … Jen se musí chvíli počkat, než pravda bude zveřejněna i v Česku.

  22. Autor je mimo.. NS2 byl vypnuty, a rusoveho ho vypinali a zapinali podle toho jak potrebovali s tim jaky zmatek to zpusobi. Dokazete si predstavit ze ma treba Skoda auto dodavatele, ktery obcas zbozi priveze, obcas ne ? I kdyby to bylo sebevyhodnejsi, tak takovy dodavatel nebude zalistovan. Dale i jak autor sam pise, pres Polsko vede dal zcela funkcni plynovod, a ten je, svete div se vypnuty! I kdyby UA potopila vsechny tankery ktere rusove pouzivaji, nikdo by nemohl nic namitat, rusove likviduji uz 3 roky na UA vsechno bez rozdilu. Zakladni chyba byla, ze se Nemecko a stredni Evropa slepe spolehali na ruske suroviny. A ted jen resime to co se melo resitvpred 15 lety. Vcetne dostaveb jadernych elektraren atd., rozbity NS2 by se dal behem par mesicu opravit, je tedy dulezite videt to ze ted, to nikdo nechce. A jak moc boli rusy sankce prave na plynu vsichni vidi na krachujicim Gazpromu. Jak dlouho by valka trvala, kdyby se rusum robili tezebni kapacity na rope ? Ano, ropa by mozna zdrazila, ale rus by jeste lepe pochopil ze pez penez, vest valku nelze. EU ani UA si tu valku nevymysleli, to Vladimir ale naklady neseme vsichni, tak to ve valkach chodi. Obrovsky naklad nesou sami obycejni rusove, nebot oni by mohli mit nove skoly, nemocnice, silnice z utrzenych penez za plyn, ptaji se Vladimira kde ty nemocnice jsou ??

    • Ukrajinští chocholi kteří provedli teroristický útok na Kurskou oblast byli překvapení co vše Rusové mají jak si žijí a na zkorumpované UA je p.d,nic, všechny dary které dostávala UA z tkz. západu po 30. let rozkradeny. Nynější teplákový šílenec v Kyjevě je jen shnilou třešničkou na žluklém dortu UA

    • NS 2 nikdy nebyl v provozu – a světe div se, blokovaly ho německé úřady. Proč a kdo je řídil, jsme se nikdy nedozvěděli.
      Oba plynovody byly stavěny v moři, protože Polsko i Ukrajina předkládaly nereálné požadavky. Polsko nakonec vůbec nesouhlasilo s plynovodem přes své území. Polsko pak zažalovalo Rusko u soudu za to, že si dovolilo stavět plynovod v moři.
      Vy nepamatujete, co se na Ukrajině dělo před r. 2014? Ty útoky na temní občany, etnické Rusy? Ale nejen Rusy – ale i na Maďary, Poláky, Rusíny, Rumuny?

      • NSII byl ve zkušebním provozu a teklo asi 30% … NSII je postaven v mezinárodních vodách, aspoň tak se psalo, tak kde nastaly problémy ? Neonaci..UA potřebovala vydírat EU, ale možná i USA ? Poněvadž i Trump řekl, zprovoznění NSII uškodí ekonomice USA. Co za tím je, neví ani Pánbůh, možná jen “VIP politici” se zbrojař. mafiemi …

    • Takže celá ukrajinská sabotáž byla podle vás úplně zbytečná. A pohledu na Rusko se mýlíte. Válka ho neoslabuje o nic víc než ČR. Rusko ty školy, nemocnice, silnice … pořád staví. A to dokonce i na bývalých ukrajinských územích. Co se staví na Ukrajině z toho množství miliard, které tak tečou z EU, a když už i ČR jmenovala a na UA poslala zmocněnce pro obnovu UA? Nic.

  23. To mě fascinuje… Buď budeme pomáhat Ukrajině i za cenu, že to pro nás bude znamenat nepohodlí a potíže, nebo ne. Věci nejde dělat napůl.
    Ukrajina se snaží o to, aby přežila. Což znamená, že se snaží minimalizovat příjmy nepřítele a maximalizovat ty svoje (které jdou z tranzitních poplatků). Ostatně, Ať Kachovku odstřelil, kdo chtěl, tak to bylo hlavně ke škodě Rusům a poničilo to Ukrajinu (včetně Krymu, který patří Ukrajině a při tom ji používá Rusko).

    • Krym nikdy ofiko nepatřil … z UA. Byl pořád samostatnou republikou i když stále zpitý Ukrajinec kdysi něco daroval zrádným chocholům. [redakčně upraveno]

      • Doslova autonomní republikou, kterou stále je a na rozdíl od spojení s UA, má ze spojení s RF profit. Co znamená autonomní si může každý vyhledat, pokud to neví. Byla to jediná autonomní republika na UA.

        • Fanatismus ukroná.. se i s agresivitou zvyšuje. Mafie nadnárodních mafií z USA si nemohou dovolit opustit Ukrajinu. Když už vlastní celou třetinu UA i s lidmi, co stejné mafie z EU ? Ty v tomto … mají taky spoustu milionů eur.

        • Takovými republikami chtěly být i DLR s LLR s obyvateli z 85% blízkými Rusku. Jenže zasáhla vyšší ideologická moc …. a ke svému švindlu zneužili všehoschopného klauna v zelených teplácích. Na počtu mrtvých na obou stranách těmto … nikdy nezáleželo. Dnes alzákovi mamon i sláva stoupla do kedlubny a bude těžké somravého sociopata nějak z Kyjeva vyhnat.

  24. Se současností nesouvisející kecy o historii, která nám od východu nedonesla nikdy nic dobrého, si mohl autor odpustit. Asi se bál, aby nebyl označen za proruského švába. Přinejmenším v roce 45 jsme byli od východu zachráněni před likvidací národa. Generál Svoboda přišel se svým sborem také z východu.

  25. V době míru bych si myslela to nejhorší a veřejně bych možná utrousila něco o lidech z východu. Problém je v tom, že Ukrajina je ve válce, před kterou byla chráněna mezinárodními dohodami na základě kterých dala rusákům všechen svůj jaderný arzenál (výměnou za to, že právě oni na ně nezaútočí, a naopak jim v případě napadení vojensky pomohou). Ve válce, která začala dávno před 2015, a které jsme my všichni jen lhostejně přihlíželi s tím, že to nejsou naše problémy. Ve válce, která když se zlomila v otevřený vojenský konflikt, my jsme tedy laxně sem tam něco utrousil, aby se rus nedostal až ke slovenským hranicím.
    Ukrajinci jsou národ bojovný, napadení vlastní země, genocida vlastních obyvatel a další válečné zločiny, kterých se rus na jejich území dopouští, jsou pro ně jako rudy hadr na býka (což naše pohodlné zadečky v teple domova těžko chápou), takže udělají cokoli, aby se nezvaných vetřelců zbavili. Ať už s naší vojenskou a finanční pomocí pod nejbizarnejsimi omezeními pro její použití, nebo bez ní. Jakkoli třeba i zaskodnicky.
    A jestli my říkáme, že jejich sabotáž NordStreamu je amorální, pak bychom zároveň měli klást otázku nad morálností námi uvalených/neuvalených sankcí na rusko, jejichž dodržování nejen, že nevymahame, ale sami vědomě odcházíme.
    Takhle ta válka fakt neskončí, jen se přelije do WW3 – ostatně, paralely s počátky WW2 jsou více než zarážející, naše neochota chovat se tentokrát vůči agresorovi tvrději, abychom rychle obnovili mír, bohužel ani po nedávných zkušenostech s tehdejsim na.istickým Německem nepřichází.

  26. Třebaže českoslovenští komunisté byli ideově navázáni na sovětské bolševiky a viděli v nich své vzory, tak co se týkalo ekonomiky, všechny státy sdružené v RVHP (Radě vzájemné hospodářské pomoci) pracovali na svém, po svém a za své. Bez ohledu na vzájemnou úzkou spolupráci. Běžně se už nemluví o tom, že i RVHP mělo společnou měnu, tzv. “zúčtovatelný rubl”. Byly to měna imaginární, sloužící výhradně k obchodnímu styku. “Blbí” komunisté si velmi dobře uvědomovali, že státy s velice rozdílnými úrovněmi ekonomik nemohou mít měnu společnou.
    RVHP byla založena na ideálu “vzájemně výhodné spolupráce”. Když V. Klaus v r. 1996 podepsal asociační dohody s EU, oznámil, že nás čeká nelítostná konkurence. Pozor – kontrolní otázka: “Jak to máte zařízené doma? Máte ten socialistický nebo kapitalistický model? Funguje ve vaší domácnosti vzájemně výhodná spolupráce nebo nelítostná konkurence?
    Již za první republiky bylo i politicky podporováno družstevní hnutí jako idea vzájemně výhodné spolupráce ve prospěch všech zúčastněných, kde silný pomáhá slabšímu aby celé souručenství společně rostlo.
    Co máme nyní. Na rozdíl od socialismu je ČR nezávislá tak, jak to řekl V. Klaus ml. Nezávislá jako byl židovský výbor v za války v terezínském ghetu. České hospodářství je naprosto závislé na soukromých majitelích, kteří pochopitelně sledují své soukromé zájmy a ne zájmy společnosti. České finance plně závisí na zahraničních bankách a rozhodování různých EU komisí. Česká vláda denodenně předvádí svou neschopnost společnost řídit. V ČR sice podle Ústavy vládne “lid”, ale máme zde nezávislé instituce, které nikdo neřídí, nekontroluje a které nikdo, ani ten “vládnoucí lid” kontrolovat nesmí – např. justici, bankéře centrální banky a pod. Kontrolní otázka – také o vaší peněžence rozhoduje soused? Už jsme si zvykli, že ČR není schopna se sama ufinancovat, samozřejmostí se stalo, že každým rokem si vláda vypůjčí – už ne “pouhé” desítky – ale stovky miliard na provoz státu.
    A pak se divíme, že v “demokratické” ČR, pod vedením “moudrých, vzdělaných, demokratických odborníků (min. financí vyučený, vystudovaný(?) elektrikář) není možno vybudovat ani to, co dokázali “hloupí, totalitní” komunisté.
    Ano, nemáme fronty na banány a i menstruačních vložek je dostatek. Ale zase třebas c máme fronty na lékaře:
    https://medium.seznam.cz/clanek/hana-mudrova-as-na-spicce-aneb-vas-to-taky-ceka-65980

  27. Trochu se rekreačně věnuji potápění, s tím vybavením co má ten pan instruktor-záškodník na sobě na té fotografii se může jet potápět tak někam do lomu, vojáci nebo profesionální potápěči mají úplně jinou techniku, je to stejné jako kdybych na sebe dal věci se kterými jsem se byl před měsícem potápět v Egyptě a někdo mě poslal na volné moře, do Baltu, který v té době, kdy se to stalo měl pár stupňů, kde jsou proudy do 60 ti metrové hloubky vyhazovat do vzduchu mezinárodní plynovod – je to naprostá hovadina, takovou věc dělali vojenští profíci s odpovídající výbavou, který na to jsou vycvičený a ne nějaký rekreační instruktor, který se připil na večírku.

  28. Vždy, když podporujeme vice než nám přísluší, nějaký stát ,dopadne to špatně.Ostrouháme. Pracoval jsem v podniku,který dodával investiční celky do Ruska a na na Ukrajinu v rámci SSSR. Po rozpadu SSSR se staly naše pohledávky na Ukrajině nedobytné ,podnik byl privatizován ,nejprve domácími hráči, potom Slováky a v současnosti jej vlastní čínské banky. S ukrajinskými pohledávkami se vyrovnali dobře Slováci,podnik ziskali prakticky z ukrajinských pohledávek a odešlipo desetri letech se ziskem.Těžky průmysl bez levného ruského plynu je problematická záležitost ,daří se zatím třineckým železárnám,ostatní jsou v konkursním řízení .Tady se ukazuje Fialova Pětikoaliční vláda ,jako slon v porcelánu .Náprava bude složitá, nová vláda bude muset být nadstranická a bude muset ochranovat české zájmy a spolupracovat s našimi sousedy.Německo a Polsko mají jiné ekonomicko-politické zámysly.

  29. Všechno je trochu jinak. Ukrajina není suverénní a nezávislý stát. Je to stát plně závislý především na USA, z části i na EU, která je stejně jen dílem Spojených států. Ukrajina proto musí, chtě nechtě, plnit úkoly, které jsou jí uloženy vládkou USA, která sama je řízena utajenými politickými silami jež se označují jako Deep State. Tyto “neviditelné” struktury jsou určeny plnit globální strategii sionistických kruhů na ovládnutí světa. Takže Ukrajina i Ukrajinci jsou v daném konfliktu jen pouhou obětí, sloužící pokoření Ruska, které světovládné plány globalistů narušuje.

  30. Ano, článek přesně ukazuje, jak to nejspíš bylo a komu to celé prospělo. Ale určitě to někteří neradi slyší …

  31. Hodně se píše a mluví o válce mezi Ukrajinou a Ruskem ale málo o tom,proč začala.To,že hlavně západní část Ukrajiny nerespektovala svobodné a demokratické volby a došlo k destrukci demokracie a snaze se za každou cenu dostat do EU a NATO,což se nelíbilo obyvatelům východní Ukrajiny ,kteří mají bližší vztah k Rusku a požadovali odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku se moc nepíše.

  32. Kdo to odpálil zůstane hodně dlouho (možná navždy…) záhadou této války. Jak v článku správně zaznělo, asi 3 strany (Rusko, UA, Západ) by z toho mohly profitovat, ale nedovedu si představit, že se objeví důkazy (nebo alespoň náznaky důkazů), které by vychýlily pravděpodobnost na některou z těchto 3 stran. V každém případě to bude již jen akademická debata, která nemá velkou důležitost. Bez plynu z Ruska se obejdeme a zjištění pachatele v podstatě nic neřeší ani směrem dovnitř Evropy, ani směrem k ruské agresi.

  33. Malá nepřesnost v článku autora. V roce 1948 jsme si komunisty nezvolili, zvolili jsme si je v roce 1946 a když měly být v červnu 48 volby znovu, tak komunisti pod tíhou že by je nevyhráli udělali v únoru 48 puč. Že jsme je zvolili v r. 46 je logické, bylo po válce a lidi rusům věřili, až začali komunisté porušovat svoje sliby z roku 46 a lidi prozřeli, tak přišel místo voleb Vítězný únor a bylo na celé generace dopředu vymalováno!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here