Harrisová se shodla s Trumpem: Zrušíme daň na spropitné

439
spropitne
Ilustrační foto: Pixabay.com

Bývalý prezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová se shodují přinejmenším alespoň na jednom. Oba kandidáti na prezidentský úřad chtějí zrušit federální daň na spropitné zaměstnanců.

Problematice se věnuje článek agentury Associated Press [AP] “Why Trump´s and Harris´ proposals to end federal taxes on tips would be difficult to enact“. AP cituje odborníky, kteří tvrdí, že Kongres dobře ví, proč k této změně už dávno nepřikročil. Podle nich by byl takový krok příliš komplikovaný. A přinesl by vysoké náklady, které by musela vydat federální vláda. Důvodem je riziko, že by si mnozí Američané restrukturalizovali svůj příjem a jeho část vykazovali jako „spropitné,“ aby se vyhnuli placení daní.

„Vůbec by to nepomohlo milionům zaměstnanců s nízkými příjmy. Nezbytně by došlo k chaosu,“ říká James Hines Jr., profesor práva a ekonomie a ředitel výzkumu při Office of Tax Policy Research na univerzitě v Michiganu.

Nezávislé výzkumné centrum Budget Lab odhaduje, že v profesích, které jsou odměňovány spropitným, pracují asi čtyři miliony zaměstnanců. Což představuje 2,5 procenta všech zaměstnanců, včetně obsluhy v restauracích a v kosmetických salonech.

Američané přitlačili obchodníky ke zdi. Předražené věci prostě nekupují

Oba prezidentští kandidáti si přesto trvají na svém. A oba zrušení zdanění spropitného již představili v Nevadě. Tedy ve státě, kde nejvíc pracovních míst v USA závisí na spropitném. Trump ohlásil svůj plán na vyjmutí spropitného z federálního systému daní 9. června, Harrisová přišla s podobným návrhem 10. srpna.

„Jen tím přimějí daňové poplatníky, aby nutili své účetní ke snaze označit jejich mzdy a příjmy jako spropitné,“ obává se chystané změny Hines.

„A někteří by v tom určitě uspěli. Nesepíšete neprůstřelné předpisy tak, aby pokryly každou situaci,“ vysvětluje.

Navzdory jeho slovům aktuální debata ale běží hlavně o tom, zda by se na spropitné nevztahovala jen daň z příjmu nebo jen daň ze mzdy. Anebo z obou daní. Daň ze mzdy se v USA používá k financování sociálního a zdravotního pojištění.

Jak by opatření vypadalo v praktickém životě

Harrisová ve své kampani oznámila, že podobu opatření navrhne spolu s Kongresem. A že do ní zahrne limit výše příjmu. To znamená opatření, které by zabránilo jeho zneužití.

„Zabráníme manažerům hedgeových fondů a právníkům strukturovat příjmy tak, aby ho mohli zneužívat,“ vyjasnila Kamala Harrisová.

Z Trumpova návrhu zatím není jasné, co obsahuje. Příznivci republikánů a Trumpa ale tvrdí, že obavy z daňových úniků jsou přehnané. Darin Miller, mluvčí senátora Teda Cruze z Texasu, který podobu změny již navrhl, uvedl, že Internal Revenue Service přesně definuje spropitné. Přičemž již nyní platí, že snaha změnit povahu příjmu se považuje za podvod. Potvrdil navíc, že se někteří demokraté zavázali k podpoře zákona, který Cruz představil v červnu. Jeho návrh zbavuje spropitné federální daně z příjmu.

Změna daňové politiky ohledně spropitného by byla velmi drahá, poukazuje AP. Committee for a Responsible Federal Budget, nezávislá organizace, odhadla, že vyjmutí spropitného z federální daně z příjmu by v letech 2026 až 2035 znamenalo výpadek příjmů ve výši 150 až 250 miliard dolarů [cca 3,5 bil. až 5,76 bil. Kč]. A částka by mohla dále stoupat. To v případě, že by více lidí prohlašovalo svůj příjem za spropitné.

Spropitné: Koho se opatření týká

Zaměstnanci, jichž se týká spropitné, jsou spíše mladší v průměrném věku 31 let a patří do skupiny zaměstnanců s nižšími příjmy. Budget Lab uvedla, že jejich mediánový týdenní příjem v roce 2023 činil 538 dolarů [cca 12 400 Kč] ve srovnání se zhruba 1 000 dolary [cca 23 000 Kč] u profesí, kterých se spropitné netýká.

Kamala, nebo Donald? Vítěz voleb slízne smetanu, píší v USA

Mnoho zaměstnanců závislých na spropitném nyní podléhá nižšímu daňovému zatížení. V roce 2022 pak 37 procent z nich mělo natolik nízký příjem, že federální daň z příjmu neplatili vůbec, uvedla Budget Lab.

„Pokud jde skutečně o ochranu nízkopříjmových daňových poplatníků, existuje lepší způsob, jak řešit jejich problém. Například rozšířené působnosti daňového zvýhodnění nízkopříjmových zaměstnanců. Zvlášť těch, kteří pečují o děti. Nabízí se i změna daňové sazby nebo úprava odpočtů,“ uvedl Hines k návrhu obou kandidátů na úřad amerického prezidenta či prezidentky.

A dodal: „Kandidát na prezidenta může slíbit cokoliv. Je to ale Sněmovna reprezentantů a Senát, na kom záleží.“

–AM–

1 komentář

  1. Zadejte na netu -New Afrika-. To je teroristická organizace působící v USA po několik desetiletí. Jinak by volby nemohl vyhrát válečný zločinec massaj, který si nakonec koupil nobelovku míru. Komise nesouhlasila s tímto podrazem, tak odstoupila. Přišla nová zkorumpovaná komise. Devalvace nobelovky nejhrubší zrna je po 40. let. Nyní to samé se děje s fanatickou socialistkou Kamala. Její první projev byl jako od massaje, nesplnitelné sliby, lži, sprosté pomluvy opozice …. Massaj pro negrafo z tohoto nesplnil nic, pak jen válčil, ale vyhrál volby, votogou …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here