Trhy se mýlily. Amerika do recese nejspíš nesměřuje

343
USA
Foto: Pixabay.com

Na začátku srpna zaznamenaly finanční trhy významný propad. Jednou z hlavních příčin byly obavy z recese v USA. To, že šlo o falešný poplach, trhy ukázaly svým následných vzestupem. A nyní to potvrzují aktuální nejen ekonomická data z USA.

Důležitou roli sehrálo i odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z boje o Bílý dům pro další volební období. Kandidátkou Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby se stala jeho viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta se o post utká s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Přičemž výsledky aktuálního průzkumu Michiganské univerzity ukázaly, že tento krok zlepšil náladu mnoha Američanů. Zejména pak těch, kteří volí kandidáty Demokratické strany.

Kamala, nebo Donald? Vítěz voleb slízne smetanu, píší v USA

Což se promítlo do indexu spotřebitelské důvěry v USA. Ten se v srpnu zvýšil na 67,8 bodu z červencových 66,4 bodu. Jeho nárůst tak byl výraznější, než očekávali analytici. Ti srpnovou hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 66,9 bodu.

Ve prospěch oživení v USA, a zejména oddálení rizika recese, čehož se obávaly finanční trhy, hovoří i aktuální makroekonomické statistiky.

„Aktuální data z americké ekonomiky dále zmírnila obavy týkající se nástupu recese v USA. Z hlediska spekulací kolem zdraví americké ekonomiky, které vyvstaly po červencovém výrazném zpomalení růstu tamní zaměstnanosti, byl důležitý zejména výsledek maloobchodních tržeb,“ říká ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

Ty v červenci meziměsíčně vzrostly o výrazné jedno procento. Což byl ve srovnání s tržním konsensem více než dvojnásobný nárůst. Ze zhruba dvou třetin se na tom podílely vyšší prodeje aut. Ty dorovnaly hluboký propad z předchozího měsíce.

V porovnání s červnem [+0,5 % meziměsíčně] ale i tak došlo k nepatrnému zmírnění růstové dynamiky, dodává Gürtler. I přesto, že spotřebitelská poptávka v USA vykazuje známky chladnutí, zatím podle něj zůstává poměrně robustní a na skokové zhoršení ekonomické situace neukazuje.

Zprávy z amerického trhu práce

Na druhé straně americká ekonomika v červenci vytvořila zhruba 114 000 nových pracovních míst, to je méně, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech překvapivě vzrostla na 4,3 procenta z červnových 4,1 procenta. A dostala se na nejvyšší úroveň od října 2021.

Lisa Cooková z FEDu varuje před recesí. A vrací se i do minulosti

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že v červenci vznikne zhruba 175 000 pracovních míst a že míra nezaměstnanosti zůstane na červnové úrovni. Ani v tomto případě aktuální vývoj podle ekonoma KB ale neznačí výrazné obavy.

„Podobně je tomu v případě vývoje nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Jejich počet opět mírně zaostal za očekáváními, když dosáhl 227 tisíc. A nižší byl také oproti předchozímu údaji. Z historického úhlu pohledu navíc úroveň žádostí o podporu v nezaměstnanosti zůstává nízká,“ vysvětluje.

Co podle něj ale zklamalo, byla průmyslová produkce, která v červenci meziměsíčně klesla o 0,6 procenta. Také upozorňuje na zhoršení [o 0,1 % meziměsíčně] průmyslové produkce v eurozóně a její meziroční pokles o 3,9 procenta.

Americká ekonomika ve II. čtvrtletí překvapila solidním růstem

A dále: Zatímco ekonomika Evropské unie a eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta, ekonomika USA přidala 1,4 procenta. Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států ve druhém kvartále vzrostl o 2,8 procenta. V EU meziročně zrychlilo tempo růstu na 0,8 procenta.

Vývoj inflace v USA

Klíčové pro finanční trhy, ale i pro americkou a globální ekonomiku nadále zůstává to, kdy americká centrální banka přistoupí ke snížení základních úrokových sazeb. Očekává se, že to bude nyní v září, a to kvůli tomu, aby podpořila zpomalující ekonomiku a trh práce. Do tohoto rozhodnutí jí dále tlačí také nedávná panika na finančních trzích.

Včera FED úroky ještě nesnížil, ale má se za to, že je sníží v září

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červenci zpomalilo na 2,9 procenta z červnových tří procent. Inflace se tak ocitla nejníže od března 2021. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v červnu.

„Z dat americké inflace je i tak nadále patrný trend snižujících se cenových tlaků. To potvrzuje rovněž vývoj meziroční inflace. Ta celková v červenci dosáhla 2,9 procenta a jádrová 3,2 procenta. Růst jádrových cen byl nejnižší za poslední více než tři roky. Zveřejněn byl také vývoj výrobních cen, který zaostal za odhady,“ komentuje aktuální výsledky Martin Gürtler.

Ceny průmyslových výrobců v USA podle něj v červenci stouply o 2,2 procenta, bez energií a potravin o 2,4 procenta. Co se týče dalšího vývoje, uvádí, že zatímco v závěru předminulého týdne trh do konce letošního roku plně zaceňoval snížení sazeb FEDu v souhrnu o procento, nyní plně zaceňuje trojí snížení sazeb o 25 bazických bodů a tomu čtvrtému přisuzuje asi 80% šanci.

V případě možné recese v USA nám může posloužit nedávný odhad analytiků Goldman Sachs. Ti zvýšili pravděpodobnost hospodářské recese v USA v příštích dvanácti měsících na 25 procent, zatímco dosud ji viděli na 15 procentech. Riziko recese nadále ale považují za spíše nereálné.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here