Nemůžete si půjčovat na platy státních zaměstnanců, vyjasnil Kalousek

27003
platy
Do včerejší debaty o růstu platů ve veřejné sféře jakkoli jen ze záznamu ostře vstoupil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. / Foto: Redakce FinTag

Přes nesouhlas ministerstva financí chce resort práce a sociálních věcí navýšit platy některých státních zaměstnanců o 7 či 10 % již od letošního září. O věci ale rozhodne vláda. Premiér Petr Fiala [ODS] se k tomu dokonce sejde s odboráři.

Téma růstu platů u některých skupiny zaměstnanců veřejné správy od letošního září včera [19.8.] v pořadu České televize Události, komentáře řešili ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL], šéf odborářů Josef Středula nebo i hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. A do diskuze přispěl svým názorem i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09]. Podle něj si vláda nemůže půjčovat na to, co “projí“.

„Vy si nemůžete půjčovat na platy, vy si nemůžete půjčovat na to, co projíte,“ uvedl k diskutovanému navýšení platů v tarifech Miroslav Kalousek.

Stát si nepůjčuje na investice, ale už jen na provoz, říká Petr Dufek

Upozornil, že vláda si může půjčovat jen na to, co prospěje ekonomice. Nikoli třeba na to, aby přidala zaměstnancům ve veřejné sféře. Dle něj si vláda může půjčovat jen na to, co oživí ekonomický růst v zemi.

„Vy si můžete půjčovat na to, co skutečně ekonomiku nakope,“ dodal a jmenoval například investice do výstavby a modernizace infrastruktury, do vědy, výzkumu nebo do školství.

Podle něj má vláda naopak hledat úspory a z nich peníze případně na platy poskytnout. Nejdříve ale musí mít ty úspory, upřesnil.

Půjčovat si na platy není teď namístě, tvrdí Kalousek

S jeho slovy částečně souhlasil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten odmítá vyšší nebo i plošné navýšení tabulkových platů od září. Argumentuje tím, že již nyní je vláda v situaci, kdy nemalou část státního rozpočtu kryje deficitem. Tedy si na své výdaje půjčuje na finančních trzích.

Deficit státního rozpočtu v červnu klesl o 31,8 miliardy korun

I proto navrhl zvýšit od září platy zaměstnanců veřejné správy s nejnižšími příjmy, na které, jak uvedl, nejvíce dopadlo zdražování v posledních dvou letech. To jsou pracovníci v kultuře, nepedagogové ve školství [kuchaři, školníci, aj.]. Anebo pomocní pracovníci například v sociálních službách.

„Nikdo v této zemi není v situaci, že by mu reálně neklesly příjmy,“ shrnul svůj postoj k růstu platů ve státní sféře ministr Jurečka.

Proto, jak uvedl, navrhl maximální navýšení platů u zmiňovaných skupin pracovníků o deset procent. To s ohledem na to, co se děje ve společnosti a celé ekonomice. Jinak řečeno, jak rostly mzdy v soukromé sféře v posledních letech.

„Je potřeba hlavně sledovat to, co se děje v té privátní oblasti,“ řekl.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Upozornil, že si je ale i vědom toho, že návrhem nařízení o růstu platů plně nedorovná reálné propady platů za posledních pět let. Ty se podle něj pohybují kolem 17 procent. Alespoň se takovým krokem podle něj ale sníží negativní dopady do konkurenceschopnosti států na pracovním trhu.

„Odcházejí nám kvalitní lidé, kteří odcházejí do soukromé sféry,“ vysvětlil Jurečka.

Středula reagoval na Kalouska. Chce zvýšit platy

Slova Kalouska o tom, že si nemá vláda půjčovat na to, co projí, tedy i na platy, odsoudil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

„Tento pán způsobil fatální krizi svými škrty,“ uvedl s tím, že jeho rady se dají hned vymazat.

Podle něj situaci kolem růstu platů ve veřejné sféře „zpackala“ i současná vláda.

„Ale je možné to ještě zachránit,“ dodal.

O růstu platů s kabinetem odboráři chtějí jednat již od loňského listopadu. Avšak bez výsledku. Nižší z variant růstu ale považuje Středula za neakceptovatelnou.

„Růstem o sedm procent jen prohlubujeme celou situaci dál,“ uvedl s tím, že namístě je růst o dohodnutých deset procent.

Úsporný balíček přinese státu zhruba 150 miliard korun navíc

S růstem platů jednoznačně souhlasí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř [SPD]. Argumentuje, že daňovým balíčkem platným od letošního roku získala vláda 150 miliard korun.

Proto, jak uvedl, nepovažuje argument ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS], že na to nemá peníze, namístě. Členové vlády si podle něj mají srovnat priority o tom, kam vybraných 150 miliard nasměrovat.

„Vždycky se dá něco vymyslet. Záleží, kde jsou priority vlády,“ vyslovil se Hrnčíř.

Vít Hradil našel v Kalouskových slovech “určitou logiku”

Ekonom Vít Hradil uvedl, že slova exministra financí Kalouska sice mají určitou logiku. Otázkou podle něj ale je, jak dlouho bude státu trvat, než se vymaní z hlubokých deficitů. Ty podle něj zřejmě vykáže i příští vláda.

„Proto to bude muset být zřejmě na dluh,“ uvedl s tím, že otázkou je spíše to, zda již přišel ten správný čas na přidávání státním zaměstnancům.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

A dodal, že jsme v situaci, že vše, co vymyslíme v následujících pěti letech, bude jen na dluh. Také připomněl, že životní úroveň se v posledních letech snížila všem. Bez ohledu na to, zda jde o zaměstnance státu nebo privátní společnosti. Nicméně tvrdí, že schopnost státu udržet si zaměstnance se ocitá na velmi slabé úrovni.

„To znamená, že atraktivita veřejné sféry, ta platová, je na nejnižší úrovni, co jsme zažili,“ uvedl Vít Hradil.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Avšak o růstu platů i přes nesouhlas ministerstva financí nakonec rozhodne vláda, jak v pořadu ČT připomněl ministr Jurečka. Podle něj se o případném navýšení pro zbývající část státních pracovníků od ledna příštího roku vláda rozhodne v následujících třech měsících. Tento týden ve středu [21.8.] se zástupci odborářů sejdou s premiérem Petrem Fialou [ODS], aby se i s ním pobavili o růstu platů zaměstnanců veřejné sféry.

Veronika Táchová

16 KOMENTÁŘE

  1. Životní náklady se zvedli všem.Tento stát dokáže prožrat,rozkrást vše.Viz náš vzor Ukrajina.Bohužel.

  2. Pokud vláda zvedne platy státním zaměstnancům, tak opět rozjede inflační spirálu, protože navýšení není podloženo růstem ekonomiky a bude celé na dluh. Pokud je to opravdu to, co si státní zaměstnanci, spolu s ministry přejí, tak budiž, vláda to odsouhlasí a výsledek se dostaví.

    • Současná levicově populistická vláda přidává státním zaměstnancům i dvakrát ročnějako například v roce 2022. Navíc populistické dárečky pro voliče typu 5000 Kč na dítě pro rodinu, která pobírá pod 1 000 000 Kč, reklamy, nebojte se chodit pro dávky apod., to jsou výsledky současné vlady. Takže vesele vytváří každoroční půl biliónové schodky a chválí se jak jsou odpovědní. Inflační spirála už rostočená je, jen má zajímavě dlouhou špičku, chcete-li mírný začátek.

  3. Samozřejmě jsem pro aby se zvýšila mzda státních zaměstnanců o průměrně 350Kč stejně jako důchodcům. Žijí ve stejném státě a mají stejně drahé potraviny i energie

    • důchodcům se za poslední roky zvýšil důchod asi o třicet procent, díky několika valorizacím, tudíž je to jediná skupila obyvatel, které inflace NIJAK nezasáhla vše měli kompenzováno. Státním zaměstnancům, např. nepedagogickým ve školství, se za posledních několik let nepřidala ani koruna. Plat kuchařky nebo školníka, je v tuto chvíli nižší, než důchod. To mi tedy přijde dost mimo mísu.

      • Jano, pro nepíšete pravdu? Státním zaměstnancům se nyní každoročně přidává a často i dvakrát v roce. A např. policisté, celníci atd. dosaávali v roce 2022 do tarifů 17 % přidáno a plat policistů v témže roce byl cca 51 000 Kč průměrně. Nyní budou mít počítám průměr atakující 57 000 Kč. K tomu mají další benefity typu: každoroční lázně na 14 dní s procedurami, ubytováním a jídlem zdarma (vlastně jsou za to ještě placeni, protože jim plat stále běží), ubytování zdarma, důchod od 35 let věku, oběd za 23 Kč atd. O tom jak kvalitně svojí práci dělají nás přesvědčují každý den, je namátkou filozofická fakulta, korupce na krajích a městech nula, předražené veřejné zakázky opět téměř nula objasněno, ochraná služba podzření na umělé navyšování odměn, vykazování pracovní činnosti, kdy nikdo v práci nebyl a další podezření. Jinými slový státním zaměstnancům a zaměstnancům placených státem je naopak potřeba plošně sebrat 30 %. Poté je třeba 40% přidat, ale pouze těm typu uklízečka, ošetřovatelka apod. Takže si prosím srovnejte fakta, když se chcete pouštět slovně do důchodců.

      • Přidat 350 K4. na osobu. Navíc třetinu propustit a před tím upravit podmínky pro podporu. První měsíc na pracovnímúřadě minimální mzda, poté půl roku nic.

  4. Asociální krysa by nás chtěla poučovat. Výborný .Inflační spirálu už rozjeli mocipáni sedící u koryt.

    • Kalousek má pravdu. Znám policisty na vrátnici, kteří berou 60 000 Kč. U armády jakbysmet. Navíc výsluhu je třeba posunout z měsíce na měsíc( aby nestihli utéct na milionové příspěvky) po 35 odsloužených letech. Třeba v Británii jí mají od 60 let věku. U nas od 34 let věku a nikde jinde ve vesmíru to tak výhodné policisté nemají, přitom podle statistik se jedná o jednoo z nejbezpečnějších povolání. Scestné řeči typu “nasazují za nás život” jsou z oblasti snů.

      • Kalda má najednou pravdu ? Tak proč tak nejednal on, když se hřál na výsluní !? Kdy okradl většinu národa, zvýšil daně, ulil si stamiliony kč ze zakázek pro armádu .. U člena vatikánské sekty Jidášů nic dobrého nebylo, ani už nebude. Vždyť i celá ODS je členem této sekty a šéfuje jim studovaný farář, jen není vysvěcen, ale chová se tisícinásobně hůř, než pravý i slušný kněz

  5. Státních zaměstnanců a zaměstnanců placených státem máme již jeden milión. Ti vytvářejí největší problém ve schodkách. Je třeba jich pro začátek jednu třetinu vyhodit. Ať se předvedou v civilním sektoru, jak jsou šikovní a pracovití.

    • Pravda, u nás má uklizečka na starosti úklid čtyřpodlažního internátu a platový výměr dostala na 18900,-, tedy povinnou část, tedy v čistém pouhých 15000,- Kč. Myslíte, že by za to některý našich odpovědných nezodpovědných pracoval? Ale trefovat se do nás důchodců je snadné. Co takhle do pánů poslanců a senátorů, ti si své platy zvyšují celkem pravidelně každý rok a ne o 360 Kč. To bude tím, že ani důchodci ani ti dotčení státní zaměstnanci si o svých příjmech nemohou sami hlasovat! Tak co? Začneme propouštět uklizečky a kuchařky a učitelé převezmou jejich práci?

      • Souhlas, ale je to ve státním sektoru daleko horší i větší fin. rozdíly v poměru pár vyvolených ouřadů nepotřebných, asi 100 000. K poměru těch st. zaměstnanců potřebných, bez kterých stát nebude fungovat, ti jsou od puče89 nejvíce biti. O důchodcích, kteří vybudovali to co demokraté ze zločinné chátry77-OF +černok..ci po převratu89 rozkradli při znárodnění, vznešeně nazvali privatizací … škoda psát.

      • Učitelé jsou u nás povětšinou neuvěřitelně přeplácení a nevýkonní, což dokazují stále se snižující znalosti dětí a také to, že je v naší zemi na jednoho učitele nejnižší počet dětí. Nakonec současná vláda jsou zejména učitelé a je vidět, jak to vedou. Vytváří půl bilionové schodky ročně (360 miliard + 20 miliard vyjmout a schovat pod fond infrastruktury + 130 miliard vyšší výběr daní každý rok). Uklízečky jsou naopak velmi podhodnoceny, je to tak.

        • Větší chyba je u rodičů= novodobých zbohatlíků, kteří si mysli, že mají doma každý atomového fyzika. Pokud má od puče89 učitel strach z “rodičů” i jejich hloupých dětí, tak co má s takovými dys.. na vše možné dělat ? V debil.. režimu- nařízení z EU je zakopaný pudl, který určuje kolik má mít stát VŠ+SŠ i když jsou tyto děti schopnostmi z pomocné školy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here