Prezident Pavel postrádá v českém byznysu odvahu i pevnou vůli

586
pavel
Setkání prezidenta Petra Pavla s podnikateli v Lánech. / Foto: Zuzana Bönisch

Prezident republiky Petr Pavel spolu s chotí Evou se v pondělí [19. 8.] setkal na zámku v Lánech s necelou stovkou zástupců českých firem s potenciálem rychlého růstu a mezinárodního přesahu, tedy zejména startupů.

Ročně v České republice vznikne v průměru 420 startupů. Z 55 procent jde o softwarové firmy, převážnou část tvoří mikrofirmy do deseti zaměstnanců. Podle statistik neuspěje devět z deseti startupů. Polovina z nich pak skončí v pátém roce od svého založení. Vůbec nejtěžší to mají startupy v oblasti IT. Podíl těch, kteří na trhu neuspějí, činí 63 procent. Na setkání s prezidentem ale nebyly výhradně startupy, ale i zavedené společnosti.

Během odpoledního programu si prezident Pavel a jeho choť vyslechli názory a zkušenosti každého z účastníků tohoto setkání.

„Jsem přesvědčen o tom, že jestli se nám něčeho nedostává, tak to není schopných a odvážných lidí, ale odvahy a vůle se do něčeho pustit,“ uvedl v odpoledním programu prezident Pavel.

I doplnil: „…naopak se dost často utápíme v tom, že si stěžujeme, hledáme důvody, proč něco nejde a proč bychom se měli něčemu vyhnout,“ doplnil s tím, že právě účastníci setkání jsou „důkazem toho, že to tak rozhodně není, že je na čem stavět.”

Definice startupu není přesně vymezená. Avšak v nejjednodušší verzi se pod pojmem startup rozumí nově vznikající podnikatelský nápad. To je projekt či začínající firma s podnikatelským záměrem, který má potenciál dobrého zpeněžení. To za předpokladu prvku inovativnosti a potenciálu rychlého růstu co do tržeb a počtu zákazníků. Ruku v ruce s tím jde většinou potřeba větší investice do růstu firmy v budoucnu.

Na setkání zazněla i otázka IT selhání ve stavebním řízení

Podle Tomáše Dokoupila, ředitele společnosti One3D, je v poslední době o českém průmyslu více slyšet. Avšak prostředí v ČR, jak uvedl, odvážnému podnikání ne vždy přeje.

„Určitě nám chybí, aby byrokracie a administrativa byla jednodušší, protože je to opravdu velmi složité řídit a vést firmu v tomto současném prostředí, kdy to je nepřehledné a státní správa není úplně digitalizovaná, jak by moha být, viz teď například stavební zákon,” uvedl Dokoupil.

Bartoš by měl rezignovat, nebo by ho měl premiér odvolat

Hovoří přitom za firmu, která platí za tuzemského lídra v aditivní výrobě a post-processingu dílů z plastu a kovu. Jeho firma vznikla v roce 2015 a nyní působí mimo Česko i na Slovensku, v Německu, Polsku, Rakousku a Chorvatsku. To v oborech, jako je automotive, strojírenství, defense a space. Také Dokoupil má za to, že „je třeba posouvat české firmy, které jdou s kůží na trh, dopředu“.

Setkání se účastnili i zbrojaři

One3D se tak aktuálně spojila se společnostmi PBS Velká Bíteš a HiLASE v konsorcium s jasným cílem. A tím je zakázka na pořízení letounů F-35. Zmíněné společnosti již podepsaly letos 21. května dohodu o projektu průmyslové spolupráce s Lockheed Martin, výrobcem amerických letounů F-35.

Česko by mělo mít jak F-35, tak Gripeny, říká Daniel Koštoval

„Spolupráce s takovým lídrem v leteckém a obranném průmyslu představuje pro naši společnost a celé konsorcium obrovský úspěch a významný krok vpřed,” řekl při této příležitosti generální ředitel a předseda představenstva PBS Velká Bíteš Milan Macholán.

Podle jeho slov nejenže posílí povědomí o zúčastněných společnostech, ale také jim otevře dveře k účasti na jednom z nejvýznamnějších leteckých projektů v celosvětovém měřítku.

Vláda kupuje F-35, ale na platy vojáků peníze nedá, říká Lubomír Metnar

Spolupráce s Lockheed Martin představuje pro PBS příležitost prokázat své technologické know-how, tvrdí. Rovněž posílí pozici ČR v globálním leteckém průmyslu. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] zaplatí 150 miliard korun. Další desítky miliard korun si podle pozorovatelů v následujících letech vyžádají další související služby a provoz letadel. MO ČR odhadlo celkové náklady na tyto letouny od roku 2024 do roku 2069 na 322 miliard korun v dnešních cenách. Na pořízení F-35 pro českou armádu přitom už nyní proudí peníze ze státního rozpočtu.

Co dál řekl prezident Pavel

Prezident Pavel na setkání s podnikateli dále uvedl, že on a jeho úřad velice rád přispěje ke zviditelnění úspěšných českých firem.

Dáme vás trochu dohromady i mezi sebou. Abyste začali navazovat kontakty, abyste zjistili, kdo co dělá a že v tom nejste sami,“ uvedl.

V duchu svého předchůdce zmínil i „ostrůvky pozitivní deviace“.

„Abychom ty, jak se už opakovaně říká, ostrůvky pozitivní deviace, začali spojovat do jednoho proudu, který dá jasně najevo, že na to máme, abychom hráli první ligu. A že si nemusíme jenom neustále připomínat, že jsme malá země, která se musí smířit s tím, co jí ti velcí nechají za drobky,” uvedl prezident republiky.

Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

Cílem setkání v Lánech bylo podle něj upozornit na všechny inovativní firmy, které se věnují perspektivním oborům. Například výzkumu a vývoji AI, zdravotnictví, kybernetické bezpečnosti, monitoringu stavebních konstrukcí či automatizaci. Kromě zviditelnění vidí prezident potenciál i ve vzájemném vytváření nových kontaktů.

„Já jsem zažil, řekl bych až inovační posedlost, v Holandsku. Myslím, že nemusíme jít až tak daleko, ale kdybychom šli na aspoň 50, 70 procent, tak bych to považoval za úspěch,” uzavřel prezident.

–DNA/ČTK–

1 komentář

  1. Kdo to vůbec je Pavel, že by kontráš Pávek ? Já postrádám na hradě prezidenta, zatím je tam všehoschopný věšák na uniformy, poslušný podpisový automat

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here