Ukrajina plánuje nákup ruských jaderných reaktorů. Ozývá se kritika

14009
ruskych
Ředitel ukrajinské společnosti Energoatom Petro Kotin, pod jejíž řízení spadá jaderná energetika na Ukrajině, má těžkou pozici. Udržovat v chodu ruské jaderné technologie během války i se připravovat na příchod nových, amerických. / Foto: Energoatom

Ukrajinská vláda plánuje koupit v Bulharsku dva ruské zakonzervované jaderné reaktory. V přepočtu by za ně zaplatila asi 14 miliard korun. Plán nákupu ruských reaktorů se ale nelíbí některým ukrajinským politickým stranám.

To včetně strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O vývoji v této záležitosti informuje bruselský server Politico v článku “Ukraine´s plan to buy Russian-made nuclear reactors sparks uproar“. Podle něj ukrajinská vláda hodlá nakoupit dvě nové ruské reaktorové jednotky pro Chmelnickou jadernou elektrárnu na západě Ukrajiny.

Útoky Moskvy na energetickou infrastrukturu ohrožují dodávky elektřiny a činí Ukrajinu závislou na dovozu z Evropské unie. Odborníci varují, že bez soustředěného úsilí zapojit další kapacity a bez zajištění obrany kritických bodů se letos v zimě dostane země do energetické krize. Nedostatek energie chce ukrajinská vláda řešit i nákupem ruských reaktorů, které jsou nyní ve skladu v Bulharsku. Uvádí to list Politico.

A to přesto, že ukrajinská energetická společnost Energoatom oznámila, že již zahájila přípravné práce na výstavbě 5. a 6. bloku Chmelnické jaderné elektrárny. Přičemž tyto dva nové bloky typu AP1000 má dodat americká společnost Westinghouse. Ta na Ukrajině plánuje postavit celkem devět velkých konvenčních bloků na základě memoranda o porozumění uzavřeného v roce 2022 [více zde].

Zamýšlený nákup ruských reaktorů tak kritizuje několik parlamentních stran, včetně strany prezidenta Zelenského. Obávají se, že by tento obchod způsobil hluboký propad státního rozpočtu. A výsledkem by bylo jen vlastnictví zastaralé technologie, která by prý problém nedostatku energie nevyřešila.

„Je to dost zvláštní, že návrh z tak vysokých míst nemá podporu,“ uvedl Andrij Županin, poslanec za Zelenského vládní stranu a člen parlamentního výboru pro energetiku.

V EU se teď chystá deset nových jaderných bloků

Několik otázek podle něj ale zůstalo nezodpovězeno. Například: „Můžeme si dovolit koupit ruský jaderný reaktor, když válčíme s Ruskem? A v jakém stavu ty reaktory vlastně jsou? Budou ještě funkční, když je Bulharsko koupilo před 12 lety?“

Co říká ukrajinský ministr energetiky German Galušenko

O nákupu jednali vládní úředníci s členy parlamentu. Podle přítomných vláda ještě nerozhodla, protože nemá k dispozici dostatek informací. Poslanci navíc trvají hlavně na tom, aby vláda odpověděla na klíčové otázky. Například na to, jakou hodnotu Ukrajina za tyto peníze obdrží.

Ukrajinský ministr energetiky German Galušenko, který plán předložil, tvrdí, že všechny informace dodá a kategoricky odmítá jakékoli obavy. Argumentuje tím, že zvýšení jaderné energetické kapacity je jedinou cestou, jak si Ukrajina zajistí dostatek energie. A že ony dva reaktory VVER-1000 jsou nejrychlejší a nejlevnější možností, jak toho dosáhnout.

„Jaderná energie tvoří 60 procent našeho energetického mixu a je páteří našeho energetického systému,“ uvedl Galušenko pro server Politico.

Požár v Záporožské jaderné elektrárně na území okupovaném Rusy na jižní Ukrajině poblíž frontové linie vzbudil obavy z katastrofy. Mezinárodní agentura pro jadernou energetiku opakovaně varovala, že elektrárna obsazená Moskvou v prvních dnech války není provozována bezpečně.

„Rozvoj a zapojení dalších zdrojů ve Chmelnické jaderné elektrárně je prioritou ukrajinské vlády,“ dodal.

Dukovany dostaví korejská KHNP. Objevují se první spory a pochyby

Na druhé straně ukrajinská nevládní organizace pro energetiku a životní prostředí Ekodija vyjádřila obavy ohledně zařízení pro Chmelnickou elektrárnu s tím, že by projekt „spoléhal na zastaralou ruskou technologii a že její užívání může způsobit vážné bezpečnostní a výkonnostní problémy.“

Místo toho, jak organizace navrhuje, by byla lepší investice do malých jaderných zařízení produkujících elektrickou energii, včetně obnovitelných. Volodymyr Kudrytskij, výkonný šéf státní energetické firmy Ukrenergo Politiku sdělil, že výstavba sítě zelené energetiky by rozvodnou síť lépe ochránila před ruskými útoky.

Nákup ruských reaktorů: Ukrajina, Bulharsko a korupce

Další stranou sporu je podle bruselského listu snaha Ukrajiny bojovat s korupcí v sektoru energetiky. Galušenkova náměstka Oleksandra Kheila nedávno zadrželi za podezření, že vymáhal úplatek ve výši půl milionu dolarů výměnou za dodávku důlního zařízení, které patří státu. Županin a jeho kolegové tvrdí, že nákup ruských jaderných reaktorů bude další živnou půdou pro korupci.

„V uplynulých 10 letech bylo vyšetřováno mnoho lidí zneužívajících tendry, aby získali peníze z ukrajinské státní jaderné společnosti,“ uvedl a dodal: „Pokud jim umožníte, aby v tomto obchodu utratili miliardy hřiven, můžete čekat, že se část z nich dostane do nepravých rukou.“

Z původně deseti miliardářů zbyli na Ukrajině už jen dva

To ale ukrajinský ministr energetiky Galušenko odmítá. Rovněž popírá, že by vláda nějaké informace utajovala.

„Už samotný fakt, že se o tom jedná v parlamentu a že jednáme s poslanci o opatřeních, je známka naprosté otevřenosti,“ řekl a upřesnil: „Veškeré spekulace o netransparentnosti jsou zavádějící a šíří je kruhy, které nemají zájem na rozvoji ukrajinského státního jaderného sektoru.“

Bruselský list připomíná, že korupcí ale trpí i bulharský sektor energetiky. Minulý týden byli zatčeni úředníci státního plynového operátora při pokusu zneužít unijní peníze.

Vykopnout Lukoil jako jediná cesta, jak se zbavit Ruska, zní z Bulharska

A roli v tom podle něj hraje i politika. Stoupenci krajně pravicové proruské politické strany v květnu zabránili delegaci z Kyjeva v přístupu do jedné z jaderných elektráren. Delegace měla v úmyslu prověřit zařízení, které má v plánu koupit.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. To je dobře. Dávno rozkradená UA je už Ruská kolonie tak jak to bylo dříve. Dar, pokud si ho nový majitel neváží se dle zákona odebere a vrátí se dárci. Nyní tento stav nastal, ale Ukrajinci za nesmysl USA i EU zaplatí velkou cenu, hlavně lidskou. Voj. převrat Majdan 2014 těmito .. řízený byl už jen vyvrcholením nástupu neonaci..sfaši.. v Kyjevské oblasti hned po rozpadu SSSR. Dary v dolarech které UA dostala na rozvoj ekonomiky ze západu uaoligarchové rozkradli ve stovkách milionů dolarů. Hlupci kteří darovali si vždy zrádné ukroše nepohlídali a nyní nahání své už mld dolarů. Které skončily i ještě skončí v UA žumpě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here