Glosa: Bolševici už zas štvou Jarka Nohavicu. Zas až tolik se nezměnilo

30598
Nohavica
Ilustrační foto: Pixabay.com

Písničkář Jarek Nohavica mohl být národním hrdinou, ale v kritickém okamžiku selhal. Těsně před rokem 1989 se upsal ke spolupráci s tehdejší Státní tajnou bezpečností [StB]. Pravidelně ji informoval o svých kolezích včetně Karla Kryla.

Písničkář Jarek Nohavica se kvůli tomu národním hrdinou stát nemůže, i když celou svou předchozí tvorbou proti komunismu vystupoval. Důvodů, proč spolupráci s StB podepsal, se uvádí mnoho. Tím hlavním s největší pravděpodobností bylo, že se bál. Bál se o sebe a bál se nejspíš o svou matku. A bál se tak moc, že selhal. Stal se udavačem. To je jedna strana mince. Druhá strana mince ale je, za jakých okolností se oním udavačem stal. Jak moc velký tlak na něj příslušníci StB vyvíjeli, aby jim spolupráci podepsal. Další důležitý aspekt je to, co StB donášel, a zda a co za to měl.

Obě strany mince, včetně jejich hran, jsou důležité a objektivní hodnocení je v tomto případě velice obtížné. Ten, komu nikdo nikdy nepřidržel ostrý nůž pod krkem, toto soudit nemůže. Soudit to snad může ten, kdo se totalitnímu režimu nepodvolil, a šel sedět na dlouhé roky. Jako byl třeba Václav Havel, který se národním hrdinou stal. A to přesto, že i on sám se v době, kdy měl „komunisty soudit“, s komunisty “spojil”. Jak by ne, tam, kam se on nakonec dostal, jich byla stále většina. Když se jiný národní hrdina Karel Kryl u něj hlásil do veřejných služeb, Havel ho odmítl a poslal domů.

Zavřeme Nohavicu za to, že má rád ruské básníky?

Jarek Nohavica patří bezesporu mezi nejlepší písničkáře, která tato země dosud měla. Písně skládá pro dospělé a skládá je i pro děti. Všichni je znají a většina je má ráda. Jsou to dobré písně. Poučený posluchač se samozřejmě obtížněji srovnává s minulostí Nohavici. Avšak to není problém Nohavici, to je problém poučeného posluchače. Karel Hynek Mácha také nebyl žádný svatoušek, Lory pical, kde ho napadlo, ale to neznamená, že dětem neřekneme o jeho Máji. Toto je rovina – umělec a jeho publikum. To je v těchto případech ta normální rovina.

Avšak bohužel Jarek Nohavica pro mnohé představuje více než jen písničkáře s jistým básnickým talentem. Vyčítají mu, že v roce 2018 přijal od ruského prezidenta Vladimira Putina, a to dokonce v Kremlu, Puškinovu medaili. Tu Rusko od roku 1999 uděluje ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Nohavica ji dostal za to, že dlouhodobě překládal a dál překládá ruské básníky, jejichž texty i zhudebňoval a zhudebňuje. Mezi ně patřili mimo jiné i v Rusku svého času zakázaní a pronásledovaní autoři.

Kritici Jarka Nohavici na něj už tehdy házeli špínu, že tuto medaili převzal. To kvůli tomu, co se stalo v roce 2014 na Krymu. A také kvůli tomu, že my Češi prostě a s pochopitelnými důvody Rusko a jeho režim, který je v něm bohužel dlouhodobě, po staletí, zažraný jako v koze, rádi mít nemůžeme. Otázka ale zní, zda si Nohavica podobné odsudky zasloužil, a i nadále zaslouží. Vždyť mnozí z politiků ze stran, které se dnes proti Rusku tolik vymezují, si s Putinem ještě nedávno potřásali rukou a plácali po zádech. A byla třeba ostuda České republiky, když její premiér z ODS na setkání s Putinem místo jiných a důležitějších raději přitáhl svou milenku.

Je tu ovšem rozdíl. Nohavica politiku a ani kariéru v politice nedělal a nedělá. Nohavica zpívá svoje písničky a mimo jiné překládá a zhudebňuje ruské básníky. Když on chodil do školy, angličtina či francouzština se v nich jako první jazyk nevyučovala. Ta byla důležitá zejména pro nomenklaturní kádry, jako byl například náš současný prezident Petr Pavel, jehož ovšem kritizovat v našich médiích dnes nikoho ani nenapadne.

Vyvrhel Nohavica

Naopak Jarek Nohavica se teď ale znovu dostal na paškál. Jel totiž kamsi k Sedlčanům na akci zvanou Vlastenecké setkání 2024. Upřímně řeknu, nevím, o co jde, nikdy jsem o tom neslyšel, ale na stránkách akce jsem si teď našel, že pořadatelkou akce je lékařka Alice Tomková. To je majitelka zámku Příčovy, kde se setkání koná. A dále, že na prvním ročníku promluvili mimo jiných Jaroslav Bašta, Ivo Budil, Jaroslav Foldyna, Ivo Gec, Petr Hampl, Viktoria Hradská, Ladislav Jakl, Martin Konvička, Benjamin Kuras, Stanislav Novotný, Lenka Procházková, Michal Semín, Alexander Tomský, Milan Vidlák nebo Petr Žantovský. Letos pak měl na akci vystoupit Jan Tománek, Ivan Hoffman, Milan Vidlák, Miroslav Ševčík, Petr Drulák, Jaroslav Štefec, Marek Obrtel, Petr Markvart, Vítězslav Jandák, Miloš Zábranský a Jarek Nohavica.

Tak já nevím, i když mezi uvedenými jmény vidíme jména kontroverzní, nikdo z nich, mám za to, nikoho neokradl, nikoho neznásilnil, nikoho nezabil a nikdo z nich snad ani neporušuje zákon. A jediné, čím se tak většina z nich nějakým způsobem vymyká, je to, že mnozí z nich mají odlišné názory, než má současná vládní garnitura, případně velká a vlivná média. Panel akce s názvem Americkoruská válka na Ukrajině mluví nejspíš za vše…

Avšak to je docela v pořádku a mám za to, že s tím není žádný problém. Ty si myslíš tohle, já si myslím něco jiného. Důležité je se respektovat, vyjít spolu a v ideálním případě i táhnout za jeden provaz, pokud máme stejné a legitimní, abych tak řekl, zájmy. Případně se o nich dohadovat. To je stále dobré, protože dokud se dohadujeme, není to o tom, že tu máme jen tu jednu a správnou pravdu. To bychom se vrátili před rok 1989.

Dají si někdy pohov naši normalizátoři?

Avšak, zdá se, že znovu opak je pravdou. Jarek Nohavica, stejně jako třeba režisér Jiří Strach, na jehož pohádky koukáme s dětmi o Vánocích, který snad měl účast na akci přislíbit, ale na ni snad „pro jistotu“ nedorazil, opět plní přední stránky našich vlivných novin a serverů. A opět je to ta stejná písnička. Horlivci s patentem na rozum a tím jediným správným názorem Nohavicu, ale i Stracha odsuzují za to, že jsou jiní a smýšlejí jinak, než smýšlejí oni sami. V duchu bolševiků se řídí a jednají pod heslem „kdo nejde s námi, jde proti nám“.

Je to smutné zejména v případě Nohavici, protože právě lidé s docela stejnou morální výbavou ho dohnali v těch letech před rokem 1989 k tomu, že selhal a nestal se národním hrdinou. Že jim to takzvaně podepsal.

I když věřím, že je Nohavica za roky v komunismu a teď v té „nové době“ zvyklý na ledacos, přece jen mi je líto, že stejně jako tehdy i více než 30 let po roce 1989 platí za vyvrhele, s nímž je třeba hlavně veřejně zametat. Co s tím? Pokoj by Nohavica snad měl jen tehdy, kdyby nevycházel z domu, anebo i navzdory svému přesvědčení převlékl kabát.

A to docela stejně jako to udělali mnozí ti, kteří dnes tolik křičí na ostatní, co si mají myslet. Co mají a nemají dělat. Případně dnes už jejich děti, které doma nasály to, že nejlíp se má v Česku ten, kdo jde s davem. Alespoň do té doby, než se zase otočí korouhvička. Nohavica selhal, a proto se nestal národním hrdinou, ale s davem nikdy nešel. Za to zaslouží alespoň základní lidský respekt, ale rozhodně ne sprosté bláto.

Daniel Tácha

53 KOMENTÁŘE

  1. Tak to je, ti mladí bolševici kteří nepoznali dobu před pučem89 jsou nejhoršími z těch … kdepak se píše o donašečích Stb jako vénaláhev=Kokta, falešný kněz Halík=Kněz, Ruml ml. =ovčák, Klaus=kikina, kontráš Pavel=Pávek, Peslar=Pes tj. otec zubatice danušky, Drahoš=Bas … Co za lži se objevují na provládních Rudých právech za to by se nemusel stydět ani Jožka G. Tkz. disidenti z chátry77 jich v těchto lžích, dezinformacích utvrzují, poněvadž si chtějí vykoupit svou pokřivenou páteř i s morálkou rovnou žumpě z časů kdy se udávali na Bartolomějské navzájem jen k osobnímu prospěchu. Dys.. absolventi soukromých havlo VUMLů-FF, kteří jsou pro dnešní technickou společnost velkou zátěží jsou přemnoženi nejen ve sněmovně, státních úřadech, ne.ziskovkách a různých podvodných organizací, to bez jakéhokoliv výsledku.

      • Co se do toho neustále strkáte, nikoho neudávali. Plnili si svou občanskou povinnost. Kdyby to dělali všichni, byl by klid. Ale ostatní se flákali a teď závidí.

      • Nick Egoisto nezapomněl ale ani na jiné stejné. Nyní jde o to, že nebýt puč89 pod dozorem StB-GRU, tak takoví Pávkové, kteří jsou i 35 let po převratu89 u pol. moci by šéfovali babišovcům. Tito byli jen zaměstnanci Zahr. obchodu, kde všichni museli podávat hlášení těmto … Taky ale ČSSR přinášeli potřebné dolary, marky … Stejně tak jako komedianti, zpěváci, zahr. studenti … něco si o tomto zjistěte jak režim ve skutečnosti fungoval. Nic moc, ale furt lépe než za dnešních “demokratů” z 5demoliční čety. Kontráši byli hlídací nebezpeční vlčáci velmi poslušní režimu z vlastního přesvědčení a dnes … ? Jsou ještě horšími

      • Autor bude asi ten myslitel. Blábol je ještě ocenění. Jsou to lži, lži, lži. A autor je úplně mimo a buďto to píše jenom pro peníze nebo mu chybí i základní znalosti a slušnost. A úcta k těm stovkám mrtvých u nás v roce 1968 a teď k tisícovkám mrtvých na Ukrajině. Třeba taky chce vyznamenání od zločince Putina. Autor tohoto článku ke zblití, jako Nohavica.

        • Sketa Pávek opět pindal, lhal o srpnu68. Přitom si stačí přečíst jeho životopis ručně psaný, když vstupoval do KSČ, to už byla doba za Gorbiho volnější. Přesto chtěl studovat VŠ voj. kontráše pro StB-GRU, bojovat proti špatnému západu, vyřazen za éry vényflašky v únoru 1991. Napsal … po vysvětlení od otce byl srpen68 potřebný pro rozvoj socialismu i spolupráci s SSSR a souhlasím s tímto atd… Řekl je to pravdou a historikovi se veřejně omluvím, lidské h.. až se dostal na hrad na vše zapomněl, dodnes se neomluvil. Jinak, Pávka otec voj. prokurátor, nakonec generál. Kdo byl na vojně před převratem89 ví co to bylo zač, před takovými … se třásli i plukovníci.

          • Článek se týkal Nohavici. Proč sem pořád taháte našeho prezidenta, jak se ho to týká?

    • To asi bude varianta starého ruského přísloví: “Ukradni člověku láptě a ať tě pak zkouší soudit, chcípák jeden zmrzlej”.

  2. Obdivuji písně Jarka Nohavici. Mám je radši než ty, které napsal Kryl, ale i ty obdivuji. Nohavicovy písně jsou laskavější a dojemnější. Tento článek o Nohavicovi se mi líbí. Nesoudím ho za to, že selhal. Nevím, jak bych se zachoval já, a proto soudit nemohu. Ale nelíbí se mi, jak se prezentuje dnes. Setkání vlastenců. Co to je? Za vlastenectví se vždy schovávali ti nejhorší hoštapleři. Myslel jsem si, že si ho mohu vážit jako člověka i po tom, co udělal ze strachu. Nevážím si ho jako člověka za to, jak se chová dnes, když strach mít nemusí. Nevím proč to dělá a rád bych se ho na to zeptal. Ale on o svých názorech nehovoří, nemám možnost mu porozumět. Je známou osobností, a tudíž bude jeho jednání vždy posuzováno. Ale je rozdíl se ptát proč anebo psát o něm jako o prašivé ovci. Svými názory nikomu neubližuje. Já mám právo s ním nesouhlasit. Mám právo nejít na jeho koncert. Ale nemáme právo jeho koncerty bojkotovat a štvát lidi proti němu. Mám svůj názor a ten je můj a pokud on neštve lidi proti sobě, což nedělá, jen vyjadřuje, co si myslí, nelíbí se mi to, ale respektuji to

  3. asi měl Nohavica už dávno říci veřejně proč k tomu stb došlo a omluvit se , ale to je jen jeho svědomí , v každém případě si ponechat medaili od novodobeho masového vraha Putina nebylo moudré , mohl ji vrátit , ale asi už ve svém věku není schopen Putina vyhodnotit , za mne je mi ho spíš líto jak hluboko klesl tečka.

    • Nohavica se omluvil za dobu před pučem89 jen to dnešní … nechcete vědět. Medaili od Putina dostal za úplně něco jiného o čem jste se raději nezmínil. Dobře že medaili nevrátil. Kontráš Pávek taky vyznamenání od SSSR nevrátil jen lhal-lže … Masový vrah je i massaj z USA, Arafat s kostkovanou hadrou a ti si koupili zkorumpovanou, dnes už bezcennou nobelovku míru, to je snad správně ? Evropě nebezpečný klaun Zelenskyj v teplácích je už dnes taky masový vrah, podle vašich i stejných … měřítek …

      • Všichni víme jaké, za co a od koho dostal vyznamenání Nohavica. Můžete napsat kdy, jaké a za co dostal vyznamenání “kotráš Pávek” od SSSR?

        • Za služby i lepší spolupráci mezi SSSR-ČSSR. Každý rok byl měsíc na školení v SSSR, tlačenka od jeho fotra měla svou sílu … Kdysi se Pávek prořekl, že rusky umí velmi dobře a je to jeho druhý “jazyk”, poněvadž tam často pobýval ! Jenže o tom se musí mlčet, rakušanovo komando je stále v pohotovosti.

    • Kdyby si ji v roce 2018 nebral- nemusel ji ani vracet. V roce 2018 uz bylo zrejme ze Putler je masovy vrah s rukama od krve z Cecenska,Gruzie a Ukrajiny. Bral si ten plisek za pisne Vysockeho a jinych. Tech ktere podobni bolsevici a imerialiste utlacovali a pronasledovali. Co by asi Jarkovy rekli? Mel by dalsi jizvu na rtu …?

  4. Už Jára Cimrman říkal ohnout se muzes, ale potom se zas narovnej. Jarek se ohnul a už zůstal krivej. A co si myslet o chlácholení Však se zase tolik nestalo…

  5. “Tak já nevím, i když mezi uvedenými jmény vidíme jména kontroverzní, nikdo z nich, mám za to, nikoho neokradl, nikoho neznásilnil, nikoho nezabil a nikdo z nich snad ani neporušuje zákon. A jediné, čím se tak většina z nich nějakým způsobem vymyká, je to, že mnozí z nich mají odlišné názory, než má současná vládní garnitura, případně velká a vlivná média. Panel akce s názvem Americkoruská válka na Ukrajině mluví nejspíš za vše…” …….toto taky mluví za vše pane autore. Těžko Nohavicu soudit za spolupráci s StB (především, když málokdo z nás byl v podobné situaci, každopádně si mohl odpustit to uslintané přezpívání písniček K.K. po tom co naa něj donášel ať už z jakéhokoliv důvodu), ale to co teď dělá ve spolupráci s řečníky, kteří jsou “kontroverzní” si odsouzení naprosto zaslouží. V závěru je výzva ke sjednocemí….toho se dosáhne, že téhle svoloči se ustoupí? Ten text je dost chucpe, zvlášť 21.8. Btw. jaktože se můžeme na famózní a vymakané pohádky pana Stracha koukat každé vánoce?! To cenzura povolí?!

    • Nohavica byl za totáče nadaný autor i morální autorita pro mě i pro spoustu dalších. To že donášel jsem bral jako pochybení, ten tlak na něho mohl být neúnosný. Po revoluci si svoji cestu vybral sám. Putin, Okamura, Zeman, vlastenecké setkání v Příčovech. Nepřetvařuje se, je mezi svými. Mezi lidmi co adorují Putina.

  6. Vicanoha zpívá nevermoor a pak děkuje putinovi za Puškinovu medaili. Od putina v roce 2018? Majdan byl 2013. Věděl dobře co je zač putin a jeho systém. Nemohl nevědět, že co převzetím dělá a udělal. Vysockij se z takových obrací v hrobě a osobně těžko věřit slovům v písních vicanohy a notabene že nevermoor.
    Nohavica byl a zosobňoval odpor proti komunistickému systému – diktatuře. Jistě osobní selhání za podlehnutí tlaku stb před 89 a jeho omluva v podobě nevermoor, pro to ma většina plné pochopení, ale pokud v demokratické zemi ČR v roce 2018, pod žádným tlakem, osobní obrovské popularitě – velmi ekonomicky bohatý si jede převzít “Puškinovu cenu” od “putina”, který už 5 let okupuje Ukrajinu – 2014 anexe Krymu, putina který zosobňuje vše proti čemu zíval, no tak fakt není omluvitelné. Před 70lety by to noviny nazvaly kolaborací, bezpáteřnost… Osobně jsem jeho písně velmi rád poslouchal, ale už to nelze, nevěřím mu, vždy mi vytane obrázek, jak stojí vedle putina s cenou. Je to zrada slov jeho písní a nejen jeho písní.

  7. Nejenom v komentářích článků, ale i v článcích samých je cítit na jaké straně barikády autor stojí. Dnes je pohled na svět a dění v něm černobílý. Buď je to úplně bílé, nebo úplně černé.
    Myslím, že autor tohoto článku hodnotí Nohavicu objektivně (nebo se o to snaží).
    A tak mu tleskám za tu snahu tleskám.

  8. To je ale pokrytecký blábol. Ta drzost s jakou srovnáváte perzekuci před rokem 1989 s tím, že teď se o estébáckem udavači a proruském kolaborantovi, jen píše jako o udavači v soukromých svobodných médiích aniž by mu cokoli právního nebo existencionálního hrozilo. A kecům, že jel Nohavica na setkání proruských kolaborantů básnit o ruské muze, tomu se musíte za zavřenými dveřmi smát i vy. Každý slyšel, co se tam mlelo za hnus.

  9. Názor si jistě může mít každý jaký chce. Ale také by měl každý vědět, co je dobře a co je špatně.
    Autor se snaží naznačit, že jediný správný názor je názor současné vlády. Nejde tu o názor kohokoli. Jde o to, že Putin rozpoutal válku proti Ukrajině pod záminkou denacifikace a ohrožení Ruska. Neonacisti se zatím našli jen v Rusku pod vlajkou Prigožina, a “posílení” bezpečnosti Ruska vstupem dříve principiálně neutrální h Finska a Švédska do NATO asi také nebylo cílem.
    Putin promrhal ve válce práci všech normálních Rusů od roku 1990, nechal doteď zabít nebo zmrzačit přibližně půl milionu občanů Ruska, a zřejmě podobné množství Ukrajinců. Každý den ztrácí dalších 1.000 mužů, protože jeho ego nemůže přestat. Vrátil Rusko do doby jediné pravdy, politických vězňů a politických vražd.
    Tohle je špatně, a může mi autor vykládat co chce. A podpora tohoto špatně je prostě taky špatně. I od Nohavici.

  10. Je stejně pozoruhodné, jak mnozí kritici, co odsuzují Nohavicu adorují prezidenta Pavla. To by jejich zasloužilo psychologický profil.

    • Nesrovnatelné. Držitel nejvyššího francouzského vyznamenání za statečnost, Čestné legie, absolvent kurzu vojenského zpravodajství 1989 – 1991 s krycím jménem Pávek versus spolupracovník stb. a držitel vyznamenání od masového vraha Putina

        • Obdivovatele popučové doby jen tak lehce nejde fakty zatlouct do jejich ideologické žumpy nepravd, dezinformací, nikdy nesplnitelných slibů … Které jim pořád dokola slibují “demokraté”. Jenže dnešní demokraté jsou ti, kteří nejvíce zadupávají pravou demokracii. Jinak by nemohli ochutnat peníze ve své kapse i “Ako chutí moc” V. Mňačko. Nic se nezměnilo, Mňacko aniž tušil, to napsal až na dnešní dobu, stejně jako texty K. Kryla pasují více na popučovou dobu, než na komouše. To i sám nakonec K.K. musel přiznat

  11. Ta kontroverzní jména nejsou sice osob, které někoho zavraždili, ale které vrahy jednoznačně podporují. Mě to stačí abych tuhle pakáž odsoudil. Fandit vrahům zabíjející civilní obyvatelstvo Ukrajiny je docela chucpe. Každý člověk jen trochu při smyslech to nemůže tolerovat, to mohou jen morální zrůdy. Podpora vrahů není žádny jiný názor, ale jednoznačně přiznání se k tomu, že jsou to zrůdné kreatury. Žádná trapná relativizace co tu autor předvedl, to omluvit ani zakrýt nemůže.

  12. Andy : souhlasím se vším. Žádný rozumný člověk nemůže v dnešní době podporovat Putina. To není normální člověk, to je psychopat , to je člověk který se chce vyrovnat Stalinovi . Nezáleží mu na tom kolik Rusů kvůli tomu zemře.

  13. Porad nekde ctu, ze nekdo pry podporuje Putina…, Je to pravda, nebo pomluva? Rekl dotycny nekde “Podporuji Putina” – Ja jen abych vedel jestli mu mam nadavat nebo se ho zastavat. Sousedka neuklidila po svem psovi, tak jsem taky rekl v hospode, ze podporuje Putina a taji se s tim, oni ji to baby v kramne daji sezrat.

  14. Autor článku a zároveň šéfredaktor tohoto plátku
    je zjevně stejná prokremelská …, jako účastníci setkání “vlastenců”
    v Příčovech. Jasně, nikoho nezavraždili, nikoho neznásilnili,
    takže jsou to vlasně docela fajn kluci a holky. Napsat něco takovýho zrovna 21. srpna vyžaduje opravdu velkou drzost. V jidiš je na to krásný slovo: chucpe. [redakčně upraveno]

  15. Hele zfanatizovaní nutelláci+ noví bolševici, podle soudců i poradce 5hadů se může člověk s jiným názorem nazývat “sviní”, to i veřejně. Takže odpůrci Nohavici a příznivci kontrášů- ukro..ků jako je i Pavel … jste …ě. Jak beztrestně opět předvedl pavlík z řeporyj, taky člen modrých strak nebo jen bolševici od 5hadů můžou jiné sprostě urážet … ?

  16. Tak jen k těm jménům, uvedeným autorem. Markvart, Konvička, Jandák, Ševčík…atd. Snad nikoho nezabili a ni neznásilnili ale jsou to dezinformátoři tudíž lháři na max. A jak víme, kdo lže, ten krade…

    • Co lhář, dezinformátor Hutka ? taky nezpěvák- hnus skladatel … Ale taky příživník za každého režimu a dnes velký amorální havlojid, který chce větší důchod, nasss… Poněvadž nemakal ani na západě a mohl, ale raději v Beneluxu vybíral popelnice. Až po puči89 je z dareby velký “disident”= vždy nefachčenko i sprostý štváč, hanba mu i podobným komediantům.

    • Ano kdo lže ten krade a je schopen i zabít.A kdo v tomto státě prokazatelně nejvíc lže a krade?

  17. Dekuji Danieli,
    precist si takhle rozumny clanek v tehle dobe, je opravdu osvezujici a dodava nadeji, ze se snad z tehle doby nejak dostaneme a budeme umet spolu zase zit a respektovat se.
    Diky

    • Toto je dobrý web, žádná provládní hlásná trouba … Kdysi mě z redakce odepsali velmi trefně … doba je velmi citlivá a nemůžete psát tak “natvrdo” proti neonac..é UA, nynější vládě, EU-USA … Taky uznávám, že nikoho nemáznou, ale jen komentář upraví dle ..doba je velmi citlivá i jiný názor má mít prostor. Proč vykulvokovo komando za rok odstranilo 1 200 webů, hlavně ideologicky nevhodných dnešním bolševikům u moci.

  18. Soudit nemůže skoro nikdo. To je pravda a nemohou být všichni Magor. Měl ale veřejně přiznat svoji chybu a stáhnout se, jako to udělala řada jiných. Místo toho si dál hrál na tribuna lidu a hlásnou troubu svobody a spravedlnosti. Nesoudim ho za to, že podepsal, ale za to pokrytectví, které následuje až do dneška. Ale pro slávu a peníze lidé dělají divné věci…

    • Kontráš Pávek je na tom daleko hůře .. dodnes sprostě lže, ani se za spolupráci s StB-GRU neomluvil. Ještě než nastoupil na školu už měl v Praze konspirační byt přidělen od StB … Kdežto Nohavica se nemontuje do dnešní špinavé politiky. To samé byl kdysi bezvýznamný vénaláhev … máte na netu. “Havel a StB…” i další

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here