Odhad ztrát kvůli potížím stavebního řízení je 100 miliard korun

2399
stavebniho
Foto: Redakce FinTag

V letošním prvním pololetí zaostává české stavebnictví za loňským rokem o 4,6 procenta. Přitom již za celý loňský rok meziročně ztrácelo 2,6 procenta. Situace ale může být ještě horší, to kvůli aktuálním problémům u stavebního řízení. 

Vyplývá to z čerstvé sektorové studie analytiků České spořitelny [ČS]. Ačkoliv je výše řeč o jednotkách procent, nejde o žádné drobné. Loni hodnota stavebních prací v Česku atakovala hranici 700 miliard korun, necelých tři čtvrtě bilionů korun. Což byla nejvyšší hodnota v dosavadní historii země. Ne, že by se snad stavělo o tolik více než v předchozích letech, ale stavělo se za podstatně vyšší ceny. Což nic nemění na faktu, že i stavebnictví je důležitou součástí českého hospodářství. Ekonomové ČS ve své analýze zodpovídají otázku, co je důvodem propadu stavebnictví v letošním roce.

„Stála za tím zejména slabá kondice pozemního stavitelství. Aktuální propad sektoru indikuje i pokles počtu udělených stavebních povolení a zahájené výstavby bytů v 1. letošním pololetí. Důvodem je pomalý růst české ekonomiky a stále ještě vysoké úrokové sazby České národní banky,“ vysvětlují.

Stavební produkce v Česku by podle jejich výhledu měla za celý letošek ještě poklesnout o 3,4 procenta, v příštím roce by ale mohla přidat +1,3 procenta a v roce 2026 pak až +2,8 procenta. Argumentují nastartováním české ekonomiky, která by podle jejich názoru mohla příští rok růst o 2,5 až tři procenta. Aktuálně roste česká ekonomika o 0,4 procenta.

Bartoš by měl rezignovat, nebo by ho měl premiér odvolat

Ekonomové ČS ale upozorňují i na rizika. Za hlavní riziko jejich, jak říkají mírně optimistického výhledu, uvádějí implementaci nového stavebního zákona a přechod práce stavebních úřadů na nový IT systém.

„Svaz měst a obcí například varuje, že nefunkční digitalizovaný systém může přinést dvouměsíční skluz v povolování. To by mohlo znamenat, že úřady celkově vydají o 13 tisíc méně stavebních povolení v celkově hodnotě 100 miliard korun,“ stojí v jejich analýze.

Vývoj stavebního sektoru v ČR

Jak si ale stojí české stavebnictví? Podle údajů ČSÚ hodnota stavebních prací v Česku loni činila přesně 695 686 miliónů korun, oněch zmíněných necelých 700 miliard korun. Oproti roku 2022 to představovalo nárůst o 2,0 procenta. Analytici naší největší banky to vysvětlují nárůstem hodnoty stavebních prací, do nichž nedávno promluvila vysoká inflace.

„V roce 2022 vzrostla hodnota stavebních prací meziročně o 17,5 procenta. Naopak k mírnému poklesu o 1,3 procenta došlo v době pandemické krize v roce 2020,“ píší.

Za největší částí hodnoty stavebních prací stály loni inženýrské stavby [202 mld. Kč]. Následovaly opravy a údržba za 143 miliard korun a bytové budovy za 128 miliard korun.

Stavební práce – nová výstavba, rekonstrukce a modernizace – v ČR v roce 2023 v mld. Kč

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

Loni ale došlo i k poklesu stavební produkce meziročně o 2,6 procenta. Inženýrské stavitelství, infrastruktura, si sice i v době covidu zachovalo růst, v roce 2023 však vykázalo pokles o 5,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství – bydlení, kanceláře, logistika, továrny – se pak v loňském roce snížila o 1,1 procenta.

Index stavební produkce v Česku [průměr roku 2015 = 100; ve stálých cenách]

[Zdroj: ČSÚ]

Ekonomové ČS konstatují, že počet vydaných stavebních povolení se v ČR po roce 2013 držel kolem hranice 80 tisíc až do roku 2019, kdy narostl až na 86 tisíc a v roce 2021 dokonce překonal hranici 90 tisíc. Od té doby však dochází k poklesu. Loni Česko zaznamenalo meziroční pokles o deset procent na 77 398 vydaných stavebních povolení. Největší propad zaznamenala nová výstavba u bytových budov [pokles o 30,7 % na 11 972 povolení]. V prvním pololetí roku 2024 došlo u vydaných stavebních povolení v ČR oproti stejnému období roku 2023 opět k poklesu o 2,5 procenta.

Vývoj počtu zahájených a dokončených bytů v Česku [v tisících]

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

Na druhé straně, jak stojí v analýze ČS, i když počet vydaných stavebních povolení v ČR v posledních dvou letech klesal, u orientační hodnoty staveb povolených v roce 2023 došlo meziročně k nárůstu kvůli inflaci o necelých 17 procent na 601 666 miliónů korun. Orientační hodnota staveb v běžných cenách povolených v 1. pololetí 2024 dosáhla 279,7 mld. Kč [meziročně -2,5 %]. K poklesu přispěly výsledky ve 2. čtvrtletí, v 1. čtvrtletí byl totiž vykázán meziroční růst, uvádí analýza.

Jaký je u stavebního sektoru výhled do budoucna

Jakkoli se analýza ekonomů ČS věnuje i vývoji cen stavebních prací a materiálu, v základu podle jejích autorů [Tereza Hrtúsová, Tomáš Kozelský, Radek Novák, Jiří Polanský, pozn. red.] platí, že stavební produkce v ČR nadále prochází útlumem, který táhne primárně slabý vývoj české ekonomiky.

Stavební produkce v červnu překonala i bídu českého průmyslu

Sektor stavebnictví se navíc za vývojem ekonomiky mírně zpožďuje. Což znamená, že k jeho zlepšení obvykle dochází až v okamžiku, kdy ekonomické oživení dostatečně zesílí. A chápe se jako stabilní alespoň ve střednědobém výhledu.

„V současné době sice česká ekonomika již roste, ale vzhledem ke slabému vývoji v Německu zatím relativně pomalu. Navíc rizika směrem k možnému opětovnému zhoršení makro vývoje zůstávají zvýšená. Investoři, stavební firmy či někteří developeři stále s řadou nových projektů vyčkávají,“ uvádějí ekonomové ČS.

Zázrak se nekoná. Česká ekonomika roste ještě méně, než se čekalo

Jako další důvod nízké stavební produkce přidávají stále vysoké sazby České národní banky, které i přes již relativně významné snížení stále brzdí objem nově poskytnutých úvěrů – hypotéky, úvěry developerům apod. Nepříznivý vývoj podle nich zůstává i u inženýrského stavebnictví, kde nedochází k výraznějšímu zesílení produkce.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Ten graf “Vývoj počtu zahájených a dokončených bytů v Česku [v tisících]” vypadá dost hrozně, co se to stalo za vlády 5K? Nesouvisí to s inflací, kterou řešili pozdě a s odložením stavebního zákona, který byl připraven?

  2. Co jste si blbečkové zvolili to máte. Prý chytří a vzdělaní, klidně souhlas, protože právě tihle naletí na ty nejjednodušší lži a triky.
    V prodeji je hromada obchodních center, supermarketů, hotelů včetně centra Prahy. Prchají před takovými voličskými nafoukanými blby.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here