Registrace zaměstnavatelů kvůli dohodářům se zpožďují

2543
registraci
Foto: Freepik.com

Kvůli povinnosti hlásit od července České správě sociálního zabezpečení [ČSSZ] i pracovníky na dohodu o provedení práce [DPP] se někteří zaměstnavatelé k úřadu nejprve registrují. Nápor těchto registrací je obrovský, pokuty tak zatím nehrozí.

Kvůli evidenci lidí pracujících na DPP a zajištění toho, aby i ti odváděli při překročení limitu nebo souběhu těchto dohod ze svých příjmů pojistné odvody, začala od července platit pro zaměstnavatele povinnosti tyto dohodáře hlásit k sociální správě. To včetně jejich výdělku za každý jeden měsíc, kdy s nimi mají dohodu uzavřenou. Dokument zvaný Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce [Výkaz DPP] odesílají zaměstnavatelé nejpozději do 20. dne následujícího měsíce. Stejně jako tak činí u zaměstnanců s klasickou pracovní smlouvou, za které odvádějí sociální pojištění.

„V období od 1. 8. 2024 do 18. 8. 2024 ČSSZ přijala již více než 750 tisíc elektronických formulářů Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce,“ přibližují situaci zástupci odboru komunikace ČSSZ.

Ti ale upozorňují, že někteří zaměstnavatelé dohodářů se musejí ještě před odevzdáním tohoto výkazu nejprve k sociální správě registrovat. To, pokud se do té doby neregistrovali, tedy nezaměstnávali pracovníky na běžný pracovní poměr s povinností sociálního odvodu nebo dohodáře s výdělky nad 10 tisíc korun.

V takovém případě jim sociální správa po této registraci přidělí variabilní symbol, pod nímž budou následně Výkaz DPP nejpozději do 20. dne následujícího kalendářního měsíce i odevzdávat. Bez této registrace, respektive přiděleného variabilního symbolu tento výkaz neodevzdají.

„Úspěšnou registraci potvrzuje zaměstnavateli správa sociálního zabezpečení dopisem, který obsahuje zároveň variabilní symbol zaměstnavatele a číslo účtu pro případné placení pojistného,“ nastiňuje postup registrace a přihlášení do evidence dohodářů sociální správa.

Registrací nových zaměstnavatelů k ČSSZ je hodně

V těchto dnech se podle ČSSZ ale může stát, že se úřad v odbavování registrací nových zaměstnavatelů opozdí. V důsledku toho nově registrovaný zaměstnavatel nedostane vyrozumění a variabilní symbol pro odevzdání výkazu včas a nemohl tak do 20. srpna, jak mu ukládá zákon, odevzdat tento Výkaz DPP.

„Ve většině případů jde o situace, kdy přihlášku do registru bylo nutné došetřit či byla zaslána opožděně,“ vysvětlují důvody zástupci sociální správy.

A přidávají i statistické údaje. „V období od 1. 7. 2024 do 19. 8. 2024 zaměstnanci správ sociálního zabezpečení zpracovali 52 300 přihlášek do registru zaměstnavatelů. Pro srovnání, ve shodném období loňského roku bylo zpracováno jen 3 228 přihlášek do registru zaměstnavatelů.“

I živnostníci a dohodáři dostanou od příštího roku ošetřovné

Proto uvádějí, že opožděné podání Výkazu DPP po termínu, tedy 20. srpnu, není v takovém případě problém. A zaměstnavatele nečekají sankce za opožděné podání.

„Právní úprava je samozřejmě upravuje. Avšak účelem podávání hlášení o příjmech zaměstnanců na DPP je v prvé řadě zavedení evidence,“ vysvětluje sociální správa.

Změny pojistných odvodů dohodářů přijdou v lednu 2025

Finanční postihy za nepodání výkazu nastanou až poté, co se agenda zavede plně do praxe a půjde o běžnou oznamovací povinnost.

Do konce letošního července zaměstnavatelé k sociální správě stejně jako zdravotní pojišťovně přihlašovali pouze ty dohodáře, u nichž měsíční výdělek přesáhl limit 10 tisíc korun. Pak jejich příjem podléhal sociálním a zdravotním pojistným odvodům.

Minimální mzda příští rok nejspíš vzroste o 1 700 Kč na 20 600 Kč

Od ledna 2025 se limity pro pojistné odvody u těchto dohod naváží na průměrnou hrubou mzdu. Od těchto odvodů bude osvobozena práce na dohodu, kdy výdělek u jednoho zaměstnavatele nepřekročí 25 procent průměrné mzdy, u více zaměstnavatelů pak v součtu 40 procent průměrné mzdy. Původně měla i tato pravidla pro pojistné odvody u dohodářů platit od letošního července. Po dohodě vlády se zástupci zaměstnavatelských svazů došlo k posunu na leden 2025. Avšak s evidencí zaměstnavatelů dohodářů stejně jako jich samotných se začalo již od července 2024.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here